Jump to content
Juoksufoorumi.fi
Kaikki tapahtumat

Tämä sivu päivittyy automaattisesti     

 1. Tunnin sisään
 2. joukor

  Kevätseuranta

  Pääskysestä ei päivääkään. 22 c ja pääskysiä.
 3. Viikonloppuna tuli vielä tehtyä palauttava lenkki ja viikko oli pulkassa. Lauantai: 4 km, 9:06 min/km, 124 bpm Sunnuntaina olikin lepopäivä. Muutama tunti hauenkalastusta ja illalla ajeltiin mökiltä takaisin kotiin. Viikko 21 = 28 km Ja sitten käynnistyikin uusi viikko. Tällä viikolla puhkaistaan 30 km:n raja kun pitkikseen ja yhteen viikon lenkeistä lisätään muutama kilometri matkaa. Pitkä n.13 km, keskipitkä 7 km ja muut lenkit (4 kpl) 3-5 km. Tämä viikko on nyt kolmas viikko näitä juoksumääriä, joten tämän viikon jälkeen on vuorossa kevyt viikko. VK-lenkkiä en suunnitelmallisesti vielä tällä viikolla tee, mutta jos joku päivä tuntuu hyvältä niin en lähde menohaluja estämäänkään. Hieman akillesjänteissä ja pohkeissa tuntuu nämä parin viikon lisääntyneet lenkkeilyt. Yritetään keikkua tässä veitsenterällä vielä tämä viikko. Maanantai: 5 km, 7:51 min/km, 138 bpm
 4. Joo mutta ei se siis niin tarkkaa ole. Ymmärsin tuon alkuperäisen kysymyksen niin, että "onko pakko mennä jonkun sykerajan X alapuolella (esim. aerobinen kynnys) peruskunnon kehittämiseksi". No ei ole, voi mennä vaikka vähän ylikin, kunhan se tekeminen pysyy about mukavuusalueella.
 5. Taas sai mennä aivan mainiossa säässä. Mitä nyt vähän turhan kuuma oli. 13 km 6.54/km AVG 111, sis. 3 km maratonvauhdilla
 6. Ti 26.5.2020 12,1km@4:54 / 59 min / HR 144 Aamupäivästä reippailua, koska työt vievät tänään poikkeuksellisesti illan. Makea sää juosta, ei juuri tuulta, aurinko paistaa. Lämmin ois kyllä tullut yhtään pitemmällä lenkillä, nytkin alkoi jo olla jano. Tämä jossain aerobisen kynnyksen nurkilla tai vähän alla. Mä en ole noilla vauhdeilla juurikaan aiemmin juossut, mutta nyt olen tuuminut lisääväni näitä rotaatioon. Tämä erityisesti siksi että tuntuvat nyt hyvältä, kiva juosta vähän lujempaa. Pitkus pysyis hitaana, samoin lyhyet palauttavat, mutta muuten joko reilusti VK-juttua tai sitten jotain tällaista aerobisen kynnysalueen lähelle osuvaa. Voi toki olla että olen ylihuomenna jo toista mieltä, kun olen hetken pohtinut tätä kriittisesti. Ai niin, viime viikko 72,0 km. Vajaa kymppi suunnistusta, muuten lähinnä ulkoilureiteillä.
 7. Tänään
 8. Valmistava kausi korkattu! Eilen tosiaankin lepuutin jalkoja ja hölkkäsin vain n. 40min aamulenkin tosi hitaasti. Siitä tuli niin paha mieli, että veivasin kyllä sitten myöhemmin pihassa vähän loikkia, mutta nehän ei oo juoksua?? Tänä aamuna sitten olikin mielenkiintoinen olotila. Fiilikset kuin 100-vuotiaalla ukolla. Painoa 1,5kg extraa päivän makailusta, selkä kipeä ja ihan vääränä, perseeseen pisti (kuten joka aamu, en enää jaksa välittää siitä), ja uutena lisänä oikean jalan polvi reistaili. Kaiken kukkuraksi nivuset todella hellänä eilisistä loikista. Siinä sitten kinkatessa kävi parikin kertaa mielessä jättää välistä päivän vetotreenit, ja jopa pistää koko kausi pakettiin, ja miksipä ei koko juoksuharrastusta. No päätin sitten kuitenkin raahata inhottavan ruotoni kentälle, ihan vain testatakseni onko se pumppu jo kunnossa vai ei. Tällä kertaa koneisto nakutti kuin rasvattu, joten hyvä että lähdin! Ohjelmassa siis vo2max-tonneja, eli klassikkotreeni 5x1000/3'. Koska en ole parempaakaan tietoa saanut, noudattelen edelleen Danielsin vauhtia 3.28/km tässä harjoitteessa. Tarkoituksena oli vetää sellaisia "vanhan miehen tonneja", eli aloittaa tosi varovasti ja katsoa mitä jalat ja pumppu tykkää tällä kertaa. Eka tonni 3.33, ja tuntuma kuin olisi hölkällä ollut, erittäin positiivinen yllätys! Siitä sitten innostuin vähän liikaa, ja toinen tonni 3.25. Ei sekään nyt vielä pahalta tuntunut, ja mikä parasta, vauhti sinänsä tuntui aika löysältä. Jotain hyötyä niistä R-vetojen veivaamisesta on sentään ollut. Syke pyöri siinä vähän päälle 160, hengitys vielä VK-tasolla (2/2), joten kone toimi kuin rasvattu tällä kertaa! Ajattelin löysätä, joten seuraava tonni 3.27, sitten 3.28, ja viimeinen 3.23. Viimeisessä piti jo vähän puhallella, mutta se johtui lähinnä vikasta kierroksesta, jonka livautin n. 80sek, eli lähes R-vauhtia. Tonnien keskiarvo 3.27, eli about se mitä pitikin. Toinen positiivinen huomio kadenssi näissä vauhdeissa on n. 188-189, eli alkaa löytymään jo voimaa jaloista. Vielä saisi vähän laskea, mutta ihan tyytyväinen täytyy olla. Hyvä treeni, joka toi takaisin taas uskon tekemiseen. Ei tästä nyt ilman muutoksia silti päästä eteen päin. Olen päätynyt sellaiseen lopputulokseen, että näiden pitkien vetojen tökkiminen on johtunut energian riittämättömyydestä. Eli siis joko on vähennettävä juoksemista, niitä "roskakilsoja" (tässä vaiheessa kautta), tai sitten lisättävä syömistä. En vain ilmeisesti saa tällä dieetillä riittävästi energiaa. Päivän oppitunti: ei kannata koskaan luottaa aamulenkin tuntemuksiin.
 9. Eiliselle tuli tehtyä pieni kävelylenkki metsässä. Tänään sitten 5 km:n vauhdikkaampi juoksu aikaan 26:53. Lisäksi 3,1 km kevyempää hölkkää. Nyt on oikeasti otettava itseään kunnolla niskasta kiinni ja otettava tuota ylimääräistä elopainoa pois. Kyllähän sitä kevyempänä on vähän kivempi juosta. Tarkoitus olisi mennä myös käymään tasotestissä ja ehkä koittaa valmennustakin. Vähän sellaista päämäärätöntä haahuiluahan tuo oma tekeminen on tähän mennessä ollut. Ei kai siinäkään sinänsä mitään vikaa ole, mutta ehkei tuloksiakaan kannata kauheasti odottaa.
 10. Oho, kiitos kokemuksesi jakamisesta! Ehkä tilanne ei sitten olekaan niin epätoivoinen ja minunkin nilkastani tulee vielä juoksukuntoinen...
 11. Tietääkseni suurin osa kelloista käyttää FirstBeatin algoritmejä tuon määrittämiseen. Minä juoksin uudella Garmin Venu kellollani aluksi 1 milen time trialin, ja sain jonkun "hyvän" lukeman. Tämän jälkeen rakensin vain pohjakuntoa helpoilla lenkeillä monta viikkoa, ja VO2max tippui useita pykäliä, kunnes viime viikolla testasin cooperin ja VO2max nousi takaisin about samalle tasolle kuin aikaisemmin (vaikka cooper oli parempi kuin mailitulos). Eli uskoisin ettei tuo FirstBeat vain tykkää helpoista juoksusta, vaan sinun täytyy juosta kovaa melkein vartin, jotta saa kunnon lukeman? Varsinkin jos olet vain hetkellisesti saanut korkeampia sykelukemia. Toki maksimisyke pitää varmaan olla kohdallaan myös, jotta mittauksessa olisi oikea lukema. Jossain videossa tosin näin kun Polarin kellolla käytettiin leposykettä VO2 arviointiin, ja se oli suht lähellä labrassa mitattua tulosta.
 12. Eilen: -joogailu 42min -pyöräily 32min Todella kevyttä aktiivista palautumista. Lisäksi tuli käveltyä joku noin 8km yhteensä, aavistuksen normaalia reippaammin. Maksimisykkeeksi ylämäessä kellotin 118bpm. Tänään: -juoksu 8.5km, 5.37/km, 252W -jumppa 12min Tänään samaa settiä, kevyesti pintakaasulla kiihdytellen. Sykevyö jäi kotin, rannesyke näytti 162bpm eli yläkynnyksellä, mutta todellisuus oli varmaankin alle 120bpm ainaskin keskiarvona. Hissukseen hiipien hyvä tulee. Huominen vielä samaa, mutta sitten torstaista lähtien alkaa tipahtaa kerran päivään testisettiä: torstaina 2min30s maksimitehot (tavoitteena ois hyvä pitää 400+W), perjantaina 10k tempo (tavoitteena alle 15min) ja la/su sitten puolikas (tavoitteena kevyesti alle 1.30). Tänään avoveteen uimaan ja varmaan perjantaina uudestaan. Pitää saada vähän tuota uintihommaakin eteenpäin tässä hissukseen... Painon suhteen edellisen pitsapäivityksen jälkeen pieni päivitys. Nyt kun aloitellaan enemmän pyöräilemään ulkona on lähtötaso aika pitkälle tasoittunut noin 79kg paikkeille. Tässä painossa tuntuu sille, että tasapaino on helppo löytää eli varmaan muutamia kiloja lähtenee tästä vielä. En nyt tietoisesti ala pudottamaan painoa, mutta saisi se hissukseen tulla alaskin.
 13. tietenkin 2h maratoonarin saattaa olla jo melko vaikea juosta kovempaa.. tai 1500m 3.31- 3.35 tiputtaa aikaa alle 3.30...
 14. Niin, kuten sanottua, niin nämä on lähinnä arvailuja. Jotain tutkimuksia toki on tehty pitkiä matkoja taivaltaneidenkin keskuudessa. Muun muassa näin kirjoitetaan (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5117571/) proteiinin käytöstä juoksu-ultralla: "It has been posited that supplemental protein or amino acids on top of this intake during an ultra-run may improve performance through provision of amino acids for use as a fuel source and to attenuate muscle damage [99]. Despite the use of supplementary amino acids having been shown to improve performance and decrease muscle soreness in cyclists, a study on ultramarathon runners showed no benefits. Knechtle et al. [100] supplemented 14 subjects with 52.5 g of amino acids immediately before and during a 100 km run and compared them against a placebo group. Contrary to their hypothesis, there were no improvements in performance or effects on parameters related to skeletal muscle damage in the supplemented group. Unfortunately, measures of skeletal muscle damage were only taken immediately after the race. More research is needed to determine if the intake of amino acids during the race would lead to lower values of these markers in the following hours and days of recovery. Therefore, at the present time, evidence would suggest no additional benefit from consuming supplementary amino acids or protein during ultra-endurance running events." Tietysti tuossakin kovin arvuutellaan, että vaikkapa juoksussa proteiini ei näytä kovinkaan houkuttelevalle vaihtoehdolle, niin muissa lajeissa siitä voisi ollakin hyötyä. Etenkin siis suoraan aminohappoina, mitään pitkäkestoisesti prosessoitavaa tavaraa ei kannata pönttöön työntää, ellei kyseessä ole useamman päivän reippailu. Eipä mulla ole kokemusta yli 15h yhtäjaksoisesta liikuntasuorituksesta. Varmaan joskus täytyy kokeilla sitäkin! Tuo oiskin oikeasti mielenkiintoinen tutkimus! Tosin tutkijalla lienee helposti herää tässä mielenkiinto ehdottaa esim. "voisitko parin viikon päästä juosta/polkea uudestaan täysiä 10h ja tällä kertaa syödä vain pelkkiä proteiinipatukoita".
 15. Joo ja ei, riippuu kuntotasosta. Sen verran voisi täydentää: peruskestävyysalue määritettynä laktaattitestein kertoo maksisimi rasvanpoltto sykkeen (aerobinen kynnys korreloi hyvin max rasvanpolttoalueeseen) eli kertoo energia aineenvaihdunnasta. Peruskestävyyden kehittäminen kasvattaa hiussuonistoa, lisää mitokondrioiden määrää ja myoglobiini - pitoisuutta lihassoluissa eli muuttaa lihassoluja sopivammaksi kestävyysurheilua varten. Kirjallisuudessa tämä alue on 55-75% vo2max:sta ja rasvanpolttoalue voi jäädä jopa tämän alle. Mulla on 143 aerobinen kynnys ja se on 70% vo2max eli peruskestävyys kehittyy myös yli aerobisen kynnyksen yli tehtävällä treenillä. Aloittelijoilla voi hyvinkin aerobisen kynnyksen taso olla 60-65% vo2max:sta eli kehitystä tulee myös tuon alueen yli.
 16. mä käytänkin löysää paitaa..läskit jää piiloon.. 75kg taas paino .. 73.7 nousi takas.. no..
 17. No pullo on perhana pelissä (tai sitten korvissa soi se, "et sitten kireämpää paitaa löytänyt") 😄
 18. Tuossa esimerkiksi suomeksi, kyseessä siis sama tällaisen matala-asteisen tulehduksen merkkiaine jonka on havaittu olevan koholla mm. lihavilla, liikkumattomilla, tupakoivilla ja tietynlaista epäterveellistä ravintoa käyttävillä ts. epätervelliset elämäntavat vaikuttavat immuunijärjestelmään ja voivat ehkä altistaa vakavammille taudinkuville infektioissa. Jossainhan mm. laskettiin että ilmansaasteet altistaisivat myös tilastollisesti koronakuolemille kenties suoraan keuhkojen tai ehkäpä myös samanlaisten tulehdusmekanismien kautta.
 19. Joskus enemmän aikaa sitten olen muistaakseni 3 kertaa vetänyt 4 vkon kuurin, jolla lähti 8-10 kg. Eli on ihan mahdollista. Iso osa on tietysti vettä, ja vähintään toinen mokoma lihasta. Järkevä vauhti on paljon hitaampi, mutta jos kerran on pullo pelissä...
 20. Jaahas. Jotain tarttis tehdä. Vähän taustaa: Itsellä oli alkuvuodesta tilanne, että paino oli tippunut rennon syömisen ja liikunnan ansiosta kymmenisen kiloa vuodessa. Ehkä sekin vaikutti,että lopetin salin jälkeen palautusjuoman litkimisen ja söin ruokaa. Viikkotasolla sekin vaikutus itsessään on sellaiset 900kcal mitä niistäkin on tullut, eli vuositasolla laardissa sellainen 6.6kg jo ihan siitä pelkästään. Anyway, en tajunnut tuon kymmenen kilon lähtöä muuta kuin vaatteissa ja alkuvuoden vaakalukemassa, en yrittänyt pudottaa. Noh. nyt tässä on ollut koronakärvistelyä jo kolmatta kuukautta, eli paljon kotona oloa. Liikuntaa on edelleen sellaiset 5-6h/vko, mutta kotona ollessa sitä huomaa koko ajan puputtavansa jotain, siinä missä toimistolla se jää pois. Mitäs on tässä 2-3kk tapahtunut? No plus 5kg, olin vaa-alla vähän että mitä helvettiä 😄 Eihän tässä ole mitään järkeä, mutta kun lenkkikaveri kuittaili alkavasta alavatsan pömpöstä, kun on tiukka paita entistä tiukempia ja tietysti vähän väärästä kohdasta, niin uhosin, että se mitä tuli on poissa juhannukseen mennessä. 😄 Ei tuossa mitään järkeä ole, mutta kun on uhottu ja pullosta vetoa lyöty, niin katotaan. Eihän tässä mitään juoksutapahtumia ole tulossa, niin.... Mutta onko tuo mahdollista tässä reilu 3vkossa? Itsellä ei noin rivakasta tahdista ole kokemusta, mutta olen lukenut, ettei se mahdotonta ole.
 21. Muistan lukeneeni että ylipainoisilla on elimistössä jatkuvasti pieni tulehdustila päällä, joka kuormittaa, rasittaa ja altistaa kaikenlaisille sairauksille.
 22. Ma 25.5. Juoksu 11,3 km / 1.06 h / 143 bpm Lihaskunto 18 min Rentoa menoa pk2:n ala-alueella. Alkuun eka kilsa päälle 6 min, sen jälkeen hiljaa vauhtia nostaen niin että lopussa oli n. 5.30. Jalat tuntuivat levon jälkeen hyviltä. Lenkin päälle vähän erinäköisiä kyykkyjä + vatsoja.
 23. Valistunut arvaus on että hiilaria käytetään sen mukaan kuin sitä imeytyy ja vaatii taitoa olla ajamatta itseään liian tyhjäksi. Eli päästään tähän syömisen taiteeseen jossa maksimaaliseen suoritukseen pitää löytää sopiva annos sopivin välein. Hyvin harjoitelleella urheilijalla voi rasvanpoltto säilyä korkeana vielä yli alakynnyksenkin (maaston vaihtelu), mutta toisaalta ultralla ei ole tarjolla niin paljoa hiilarienergiaa että sitä riittäisi pitempään alakynnyksellä etenemiseen. Kokemusperäinen tieto on että yksilöillä on tässä paljon eroakin ja vaatii omaa kokemusta löytää toimiva ratkaisu. Kyse ei ole pelkästään siitä mikä olisi tehokkain tapa ravita ultralla vaan paljon myös siitä mikä uppoaa kullakin. Proteiini on ultralla energiaa ja sitä tulee esim. jo excelissäni olevasta suklaasta 4.2g/100g. Se ei siis korjaa lihaksia, mutta voi vähentää proteiinin ottoa lihaksista. Etpä taida tietää kuinka taivaalliselta lihakeitto voi yöllä maistua, jostain syystä siinä on jotain jota kroppa suorastaan huutaa rasituksessa.
 24. Mutta niillä ajoilla ja tehoilla mitä on mitattu (muutama tunti)? RER ja hiilarien käyttö laskee kun ne hupenevat kehosta, mikäli niitä ei nautita. Ja vaikka nautitaan niitä ei saa niin paljon etteivätkö ne hupenisi. Tuonkaan jakson lopussa ei tietysti olla ihan levänneitä enää. Keho alkaa varautua hh:n mahdolliseen loppumiseen mm. hormonaalisesti ja lisää rasvojen tarjontaa. Tosi vaikea uskoa että tämä muuttuisi 3-10h:n välillä niin että hiilihydraattia kuluisi enemmän muuten kuin silloin kun sitä nautitaan jossain kohtaa lisää.
 25. Noilla spekseillä testin tekeminen nykyisellä spiroergometrialaitekannalla on haasteellista laitteistoon keräytyvän kosteuden kannalta. Sen sijaan mittausten tekeminen esim 15 min pätkissä joka tunti voisi olla mielenkiiintoista. Siitä vaan viestiä laadukkaisiin testipaikkoihin, ottaisiko joku tuosta kopin.
 26. Totta ! Vanhempana on aikaa nähdä elämän uudelleen syntymisen ihme. Ruuhkavuosina fokus on perheen elättämisessä ja työn aiheuttamissa pakkoliikkeissä, nälän ja taloudellisen katastrofin torjumiseksi.
 27. Ylipainoisilla huonoa kuntoa esiintyy ja kai se huono yleiskunto on yksi altistavista tekijöistä. En tiedä, voiko itse paino olla sairaudelle altistava tekijä ? Mielenkiintoista muuten altistumisesta, jos / kun on lapsena saanut kolmoisrokoteen, tai sairastanut sikotaudin, tuhkarokon ja vihurirokon, niin korona iskee kuulemma ” kevytversiona ”. Samaa sukua oleva virus luo jonkinlaisen suojan. Juttua aiheesta oli Iltalehdessä. Samoin nikotiinilla on kuulemma viruksen etenemistä hidastava vaikutus. Röökaajatko siis turvassa, vaikka keuhkot on paskana, vai pitäiskö ottaa käteen nikotiinilaastari ?
 1. Näytä lisää
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy