Jump to content
Juoksufoorumi.fi


r

Kaikki tapahtumat

Tämä sivu päivittyy automaattisesti     

 1. Today
 2. Taktiikka siis vähän muuttui alkuperäisestä, ja menin lopulta koko matkan kellon mukaan, enkä saanut sitä negatiivista splittiä mitä hain. En suosittele myöskään sitä, että lähtee kirittämään kovasti muita puolimatkassa...
 3. Vaihdoin itse Fenix 6s:ään ja tämä jäi nyt tarpeettomaksi eli myydään pois alta. Myynnissä siis otsikon mukainen musta Garmin Fenix 5s safiirilasilla, mukana Garminin oma keltainen ja nahkainen ranneke. Erona tässä safiirilasilla varustetussa mallissa (itse lasin lisäksi siis tietenkin) on wifi, jota "perusmallista" ei löydy. Itse olen tykännyt erittäin paljon kellon koosta ja nyt kutoseen siirtyessäni päädyin samaan s-malliin. Vaikka mies olenkin, niin Fenix-sarjan isommat mallit tuntuvat ainakin omassa ranteessani melkoisilta lyömäaseilta. Kello on palvellut erittäin hyvin ja todella hyvässä kunnossa, mitään näkyviä naarmuja tai kolhuja ei ole. Mukaan tulee kuvissa näkyvät varusteet, eli kaksi hihnaa, latauspiuha ja alkuperäinen kuitti. Kello on ostettu 3/2017. HP 250€ Yhteydenotot yksityisviestillä tai spostilla juusomikkola at gmail piste com
 4. Alisan valmentaja Jarmo: https://yle.fi/urheilu/3-10981160
 5. Myyn GoPro Hero 3+ kameran ja siihen kuuluvat kuvassa näkyvät tarvikkeet, mm. kahden akun laturi, 4 toimivaa akkua (2 alkuperäistä ja 2 tarvike), nestekidenäyttö, kauko-ohjain, 16 gb muistikortti ja muuta sälää. Koko paketti yhteensä 100 euroa. Toimitustapa: nouto pääkaupunkiseudulla.
 6. HCM:llä vain oli niin ruuhkaisaa, että en meinannut nähdä koko jänöjä jos vähänkin jäin. Vaikka heillä siis ne liput korkealla päidensä yläpuolella. Olen sen verran lyhyt, etten sumpussa juostessani näe kenenkään yli. Se on totta, että juoksivat joitakin minuutteja kai kovempaa kuin tavoiteaikansa oli. Katsoinkin tuolta Rantamaraketjusta taktiikkasi, joka toi juuri tavoittelemani ajan 3.39.
 7. Nyt on taas juostu. Lähdin 3:45 jänisten vauhtia liikkeelle, mutta hepä ottivat heti kiinni sen lähtöviivan ylitykseen menneen ajan, eli kilometrivauhti oli heti alusta noin 5:10/km. Tuntui hyvin kepeälle, joten eipä siinä mitään. Juoksin vähän jänisten edessä. Jossain vaiheessa he sitten hiljensivät vähän, mutta minä jatkoin suunnilleen samaa vauhtia. Juoksuseurana oli puolikkaan juoksija, jolla oli tavoite vähän alle 1:50. Koko ensimmäinen puolikas tuntui hyvin kevyeltä ja sykkeetkin pysyivät alhaalla. Lopussa kannustin sitä juoksuseuralaista loppukiriin puolikkaalla, ja yritin vähän vetää. Taisi hänellä mennäkin selvästi tavoitteen alle. Oma jalka tuntui kepeältä vielä toisen kierroksen alussa. Siinä alkupuolella tuli reilun minuutin huoltotauko. Jossain 30 km kohdalla alkoi jalat tuntumaan erityisesti lantion seudulta hyvin juostuilta, ja alkoi olla vaikeaa pitää vauhtia yllä. Sykekin nousi selvästi. Kovin paljoa ei kuitenkaan sakannut (puolikkaat 1:48 ja 1:51), ja loppuaika vähän alle 3:39 (netto), eli lopulta hyvin lähelle sitä mitä kuvittelinkin. Hidastumiseen voi olla syynä joko liian vähät kilometrit (tänä vuonna vähän yli 800), liian vähäinen ravinto, tai molemmat. Maha murahteli jo jossain ennen puoliväliä, että normaali lounasaika on jo mennyt. Parilla banaanilla ja muutamalla geelillä ei sitä oikein voi korvata eikä ennen starttia voi kunnon lounastakaan oikein syödä. Reitti oli kyllä tasainen ja keli optimaalinen. Nyt 1-2 pitkistä ja vähän vetoja ennen Vantaata, ja katsotaan sitten miten siellä kulkee.
 8. Kuvaa sm- ja saul-mestaruusmaratoonareista: Kolmen kärki ennätti mennä ohi, ennen kuin sain kameran viritetyksi.
 9. sk

  Espoo Rantamaraton 21.9.2019

  Olipas tuo Rantamaran reitti raskas, mielestäni raskaampi kuin Hcm.🤔 Itsellä ei ollut oikein kulkupäivä ja maaliin 2.59 ajalla, Sm-maratonin 5 sija.
 10. puujalka

  Brooks Launch

  Tänään tarttui tarjouksesta Launch 6:et Lpr:n Koskimiehestä. Ei mahtanut mitään, koska kenkä istui jalkaan kuin sukka. Ihan saman tuntuiset kuin Brooksit joskus aikoinaan, ja sama kokokin vielä kävi.
 11. Käyttämätön Stryd v3 juoksutehomittari. Laturi ja neljä kiinnitysklipsiä. Hollolassa, Lahden nurkilla. Hintapyyntö 150€
 12. Tuo ominaisuushan oli aikoinaan olemassa polarpersonaltrainer.com palvelussa. Kun vantaget julkaistiin ja kausisuunnittelun mahdollisuutta 'hehkutettiin', niin tuo suunnitelman kuormittavuusarvio olisi kyllä ollut toivottu ominaisuus. Lisäksi polarpersonaltrainer palveluun pystyi myös lisäämään helposti urheilusuorituksen manuaalisesti ja sen vaikutus näkyi kuormituksessa. Tätä tuli käytettyä eteenkin salitreenien yhteydessä ei tarvinnut käyttää sykevyötä salilla. Lieköhän näitä omainsuuksia tulossa Polar Flow palveluun?
 13. second

  Ooppera

  TV:tä katsoin, hyvä oli. Se että homma tekstitettiin ei kyllä haitannut yhtään. Esimerkiksi viime pääsiäisen Matteus Passiosta olin puolet ajasta pihalla kuin lumiukko, ja se on kolmesta ja puolesta tunnista aika paljon aikaa se. Toivon mukaan ooppera live-esityksenä ottaisi tuosta opikseen. Toki onhan se HC- ja oldschool meinikiä että teatteriyleisö plaraa lehtisiään kylmähiki valuen, musiikillinen nautinto peittyy siihen kuhinaan ja kahinaan. Punkkari työntää hakaneulan poskesta läpi ja oopperassa edelleen käytetään paperilehtisiä, HC:tä kumpikin. Otan enemmin sen/ hakanaulan. Tai ehkä siellä jonkinlaiset tekstitykset jossakin näkyykin, en tiedä kun en ole käynyt. Näitä peräkylien pikku audiotorioita ja kirkkoja olen vain kierrellyt. Näyttelijät oli hyviä kaikki: Etenkin se peikko oli tosi hyvä ja hahmon alhainen ja ruma ahneus ja viettien tyydyttäminen välittyi hyvin TV-katsomoihin. Jättiläiset oli myös oikein toimiva tapa toteuttaa. Ja Reinintyttärien ilmeet oli hyvät ja elokkaat. TV:n omistaminen nähtävästi sittenkin kannattaa (ja studiotason kuulokkeet), toki oopperan äänimaailma olisi vielä kuultava ihan itsessään livenä. Siitä varmasti jäi paljon kokematta.
 14. Pari päivää sitten lehdessä kerrottiin aika yllättävistä muutoksista SM-tason juoksumatkoilla. SM-maastoissa myös naiset juoksevat jatkossa sekä 4km että 10km. Voihan se olla, että tuolla uudistuksella saataisi vähän enemmän juoksijoita mukaan. Ehkä matalampi kynnys lähteä SM-maastoihin? SM-viesteissä 4x1500m muuttuu sekaviestiksi. Ja 4x800m viesti vaihdetaan viestiin jossa on eri pituisia osuuksia. Tavallaan erikoista, että nämä perinteiset viestit nyt jäävät historiaan, ja tilalle tulee vähän tuollaisia karnevaalityylisiä "hassutteluviestejä". Mutta toisaalta ei se kyllä ole niin tarpeellistakaan juosta SM-viesteissä sekä 800 että 1500m viestit. Sekaviesti voi olla ihan hyvä juttu, millä mitataan seurojen paremmuutta. Tässä teksti yleisurheilu.fi-sivuilta: SM-maastoissa juostaan jatkossa miesten ja naisten sarjoissa kaksi matkaa ja ne ovat molemmilla 4 ja 10 kilometriä. Kummallakin 4 kilometrin matkalla on erillinen joukkuekilpailu, mutta 10 kilometrillä on miehille ja naisille yhteinen joukkuekilpailu. Siihen lasketaan kolmen urheilijan tulos. Näiden urheilijoiden joukossa pitää olla mies- ja naisjuoksijoita. SM-viestien 4 x 1500 metriä muuttuu sekaviestiksi. Joukkueissa on kaksi mies- ja naisjuoksijaa. Juoksujärjestys on vuorovuosina nainen-mies-nainen-mies tai mies-nainen-mies-nainen. Nykyinen 4 x 800 metrin viesti poistuu SM-kisoista ja tilalle tulee varsinkin Yhdysvalloissa High School – ja yliopistokisoissa paljon käytetty DMR-viesti (Distance Medley Relay). Siinä viestiosuudet ovat 1200 metriä, 400 metriä, 800 metriä ja 1600 metriä. Joskus on käynyt mielessä, että jos tulevaisuudessa yleisurheilun harrastajamäärät tippuvat, niin pudotetaanko joitakin lajeja pois ohjelmasta? Kuten kilpakävelyt, 400m aidat, kymmenottelu, estejuoksu, kolmiloikka, seiväshyppy, moukarinheitto... Kymmenottelussahan osallistujamäärät ja taso on laskeneet pahasti, se nähtiin Kalevan kisoissa. 22v SM-kisoissa korkeushypyssä oli naisissa kaksi osallistujaa ja M22 kolme osallistujaa. Mutta ei tilanne ole tietenkään vielä sellainen, että lajeja alettaisi karsia. Jos kestävyysjuoksun tasoa ajatellaan, niin jos lasku jatkuu, niin ehkä sitten pudotetaan jotkut matkat pois. 10-20 vuoden päästä. Voisiko olla niinkin, että arvokisoissakaan ei joskus enää juosta kaikkia matkoja 800, 1500, 5000 ja 10000m.
 15. @sverre Rantamaratooniveteraanina taas viivalla. Juossut siis kaikki Rantamaratonit. Tsempit matkaan, kaikille 👍
 16. Heti jänisten takana on muutenkin usein ruuhkaa. Ei se kauheasti haittaa, jos jää niistä vaikka 50 metrin päähän ja sitten hyvin rauhallisesti ottaa kiinni jos haluaa. Usein taitavat juosta myös niin, että maalissa jää pikkuisen varaa (ei tosin ihan varmaa). Tyypillisesti viimeisen neljänneksen aikana ruuhka on pienempää. Vähän tässsä jo hahmottelin tämän päivän rantamaralle juuri tämän ketjun mukaista taktiikkaa, eli ensimmäisen puolikkaan juoksisin 3:45 jänisten mukana sosiaalisista syistä, ja toisen puolikkaan sitten noin 5:05 /km vauhtia, jos siltä tuntuu. Sillä pitäisi mennä alle 3:40. Negatiivinen splitti on aina jollain tavalla voimaannuttava ja toivottavasti tuo 3:40 ei ole omaan kuntotasoon ihan täysin maksimi.
 17. Sorry @isi, en mie uskalla laittaa sitä lyhyttä videopätkää tänne, paljastuisi liikaa. Mutta keksin sinulle uuden lempinimen, olet tästä lähtien myös Izzy. Eilen vierailin sis pitkästä aikaa kuntosalilla. P&T Suutarila on pienehkö ja siisti sali, ei kyllä oikeille voimailijoille välttämättä riittävä, mutta tavalliselle kuntoilijalle ok. Kaksi juoksumattoa, yksi (tai kaksi - en kyllä muista) crosstraineria, kaksi soutuergoa, kaksi kuntopyörää ja kaksi spinning-biken tapaista, vapaiden painojen pieni osasto, venyttelytila ja laitteet. Minähän pyöritin poljinkampea 15 min (yksi 30 sek ylämäki), soutuergolla vetelin 10 min (vastus 3, 2:17/500 m keskarilla, sykkeet taivaissa, mutta persus ei ehtinyt puutua!), juoksumatolla hölkkäilin 20 min (sisälsi kyllä 2 x 5 minuutin ylämäkikävelyä, 15% nousukulma ja 5 km/h, syke kävellen oletetulla Vk 2:lla) ja vielä tein kevyehkösti jalkoja. Kokonaiskesto 76 min ja nyt tuntuu, onneksi kuitenkin vähän kaikkialla. Jos ei ole ulkona hengitys aina helppoa, niin sailla se vasta vaikeaa olikin. Kaipa siihen taas tottuu. Soutuergolla 2:17 keskari on ollut joskus ihan kevyttä, nyt ei kyllä ollut...
 18. Uolevi

  Ooppera

  On Cloudit bongattu. Olin istunut salin penkille, omalle paikalleni, käänsin päätäni. On Cloudit. Silmien tasolla. Pukuhuoneen tapahtumat jäävät tavallisesti pukuhuoneeseen. Nyt voi kuitenkin tehdä poikkeuksen sillä oopperatalo jos jokin on paikka jossa jokainen siirto tehdään suurta harkintaa käyttäen; eikä vain siinä vaiheessa kun ollaan talossa vaan jo silloin kun ollaan kotona; tai missä kukin pukeutuukin. Kalossien käyttäjät - jos sellaisia käyttää - riisuvat kalossinsa mahdollisimman pian sisätilaan astumisen jälkeen. Arkaluontoiset asiat kuiskataan. Vain säästä ja ehkä jostakin omaan asukokonaisuuteen liittyvästä yksityiskohdasta keskustellaan normaalilla äänenvoimakkuudella. Mutta. Olen käynyt aiemminkin talossa ja silloinkin, istuessani salissa, etsin katseellani aitioita. En löytänyt. En nytkään. Tarkoitan aitiolla sellaista katsomosta selvästi erillään olevaa tähyilypaikkaa. Kuten nokkelimmat jo päättelivätkin, On Cloudeihin jalkinevalinnassaan päätynyt henkilö ei ollut katsomossa, ei ainakaan istunut. Ehkä pomppi, tai ehkä seisoi päällään. Jos jälkimmäinen osuu, hän on lyhyt. Ei. Iäkäs herrasmies ei ollut lyhyt, vaan pitkä kuin nostokurki, jos kohta on sanottava, että kun joutuu katsomaan yläviistoon, vaikka vain hiukankin, normaalimittainen saattaa näyttää pitkältä. En tosin ole ihan varma, käykö näin, näyttääkö normaalimittainen pitkältä, kun joutuu katsomaan yläviistoon, varsinkin jos kohde istuu. Asian, sen voiko jonkun jalkinevalintaa tuoda julki, kannalta keskeistä kuitenkin on, oliko mainittu paikka, erillinen osa, aitio. Aitio, niin kuin minä sen käsitän, on erillinen pienoismaailma, joka, totta kai, on osa kokonaisuutta, tässä tapauksessa ainakin osa katsomoa. Kokonaan toinen kysymys on, onko lava, näyttämö, ja monttu, jossa orkesteri soittaa, luettava erilliseksi alueeksi muusta: katsomosta ja siis myös aitioista (mikäli aitioita on). Käsitän, että aitioon tullaan kuin kotiin, omasta ovesta. Vaikka reitti kulkisi julkisen tilan, tässä tapauksessa aulan, kautta, se, julkinen tila, ei ole samalla tavalla julkinen tila, julkinen tila voi olla joillekin poseerauspaikka, niille jotka ovat menossa aitioon kuin niille jotka ovat menossa katsomoon. Se, julkinen tila, aula, on niille, jotka ovat menossa aitioon, pikemmin "kotipiha" (jonka kautta mennään sisään "taloon"). Oma sisäänkäynti oli tähänkin "tilaan", joka oli siis ehkä aitio, mutta oliko se aitio? Yhtä kaikki. "Aitio" oli avoin, niin että yläruumiin lisäksi näkyi alaruumis. Reinintyttärien liikehdintä tuntui puuduttavalta ja kun örkki, jonkinlainen menninkäinen, kuoriutui munasta ja alkoi laulaa, Reinintyttärien liikehdintä oli edelleen liikehdintää, väsynyttä matelua, jokseenkin muovisissa lavasteissa, eikä lurittelukaan varsinaisesti tajuntaa räjäyttänyt. Örkki, jonkinlainen menninkäinen, oli ehdottomasti vieläkin väsyneempi - hahmo joka aukoi suutaan silloinkin, kun ei laulanut. En pysty sanomaan, haukotteliko se. Mutta lähestulkoon koko ajan se lavalla köntysteli ja aukoi suutaan. Odottelin että maestro Salonen ilmestyy tontilleen jotenkin näyttävästi. Ei tullut. En muista, tuliko se jotenkin yllättäen, pimeni (ei mulla), ja soitto alkoi. Jotenkin näin se joka tapauksessa meni. Ehkä. Salonen on kyllä äärimmäisen karismaattinen hahmo. Rento, kuitenkin ihan muuta kuin naapurin Ville. En pysty kuvailemaan tarkemmin. Ihan huippu. Muistamme Urheiluruudun jutun New Yorkista. Pimeää, valoja totta kai. Salonen lähtee juoksemaan. Mitkä tossut? Lunaracerit. Eteneminen, ikävä kyllä, näyttää siltä kuin paljasjalkatossujuoksijoiden eteneminen. Ota Salonen järeämmät tossut ja pyöräytä kantapään kautta.
 19. Eilen
 20. sporticus

  Maastojuoksukengät

  Näistä kuulisin mielelläni lisää, kiinnostava kenkä!
 21. Juoksin ton Vaarojen Maratonin reitin 30. Toukokuuta, suht lammin keli (oiskohan ollut 14-18 astetta), juoksu-aika oli 6t20min, ja pari pienta paussia paalle (kokonais-aika 6t50min). Vetta oli mukana : 2 x 600ml lotkoa edessa, 2x 500ml repussa lisaksi.Veden tankkasin kerran, Kiviniemen tilalla (2t20 juoksu ajan jalkeen), ja olin juonut puolitoista lotkoa (eli vajaan litran). Kiviniemessa join viela 500ml (?) kun taytin lotkoja. Kisan lopussa oli vesi melkein loppu, ehka yhdesta 500ml lotkosta oli yli puolet jaljella. Eli hyvin meni, en joutunut karvistelemaan. Olin myos juonut kunnolla jo edellisesta paivasta, ja ennen lahtoa join viela n. puoli-litraa. Muonan puolella, tuli syotya: - 6 GU-Geelia - 1 pakkaus Clif Blokseja - 1 pieni pakkaus pahkina+rusina sekoitusta (rupesi makea tympimaan, pahkinat on suolaisia, ja rusinat hyvia, ja pureskelu virkistaa jostain syysta) - 1 Geisha patukka (suklaa on vaan hyvaa !). Olisi varmaan pitanyt syoda enemman, mutta en aloittanut heti syomista, vasta ehka 1-1.5 tunnin jalkeen. Olin syonyt hyvin (mutta en varsinaisesti tankannut) jo edellisena paivana, ja tunnin-pari ennen aloittamista. Pari kuukautta ton jalkeen juoksin KK83 reitin, ja silloin olin huolellisempi ruuan kanssa, soin ensimaisen tunnin jalkeen n. joka 30min, yhden geelin (ja sitten valilla suklaata, pahkinoita, mustikka-piirakkaa...). Urheilu-juomia en kayta. Tosta lotkojen tayttamisesta: jos ei halua hirveesti kantaa, voisi myos ajatella vesi-filtterin kayttoa: esim. Katadyn BeFree ei paljoakaan paina, ja se puhdistaa tehokkaasti. En nyt silla mutavetta joisi, mutta kylla uskaltaisin purosta juoda, jos ei ihan elukan raato siina lillu. Myrkkyja se ei poista, vaan biologiset aineet. Jokainen juo omalla riskilla.
 22. Laama

  Adidas Adizero Boston

  Onko kukaan bongannut pääkaupunkiseudulla Boston 8 kenkää muussa kuin mustassa värissä hyllyssä? Oranssi "Solar red" kiinnostaisi omasta mielestä tylsän mustan sijasta, mutta ainut paikka mistä tuota onnistun löytämään on Addun oma web store 😞 Aikaisemmalla Boston versiolla olen nyt melkein kaikki lenkit juossut ja itselle hyväksi kengäksi todennut niin ei viitsisi lähteä hirveästi muita kenkiä edes testaamaan.
 23. kimmoke

  Hyvä biisi

  Oho, se violetti ESP Kirk Hammett Signature ihan kiva hinta: https://www.musamaailma.fi/esp-kh-2-purple-sparkle-sahkokitara.html Noi halvemmat LTD on vielä inhimillisissä hinnoissa. Tuossa ruohoa saa kesätöissä leikata jos melkein 4k€ kitaran ostaisi. Tietysti, kun kotona asustaa niin onnistuuhan se. Itsekin ostelin tavaraa ihan surutta 80-luvulla esim. 21" Sony trinitron. Se perhana maksoi silloin 5000mk, jos en nyt ihan väärin muista. Nythän saa 500€ 50" teräväpiirtotelkkaria. Laitetaan nyt Metallicaa ja biisi jota itsekin kuuntelen ja joskus soitellut harjoituskappaleena (ei enää): Jos tämän biisin jälkeen sotaa haluaa on päässä vikaa, paljon.
 24. Hjälp taidan kasata suorituspaineita itselleni. Ja toki ihan turhaan - maailma ei kaadu vaikka juoksisin huonosti. Mutta tokihan sitä olisi kiva tehdä mahdollisimman hyvä juoksu. Hylkään nyt ne jänikset ja askartelen vauhdinjakorannekkeen ja katson, kestääkö kunto. Viimeksi tuntui että jouduin tekemään tyhmiä kiripinkoja sen takia, että jäniksemme eivät pysähtyneet (tai hidastaneet) juomapisteille ollenkaan ja sitten sain aina juosta heidät kiinni, ohitellen toki jengiä epätaloudellisesti pitkin poikin kierrellen.
 25. Mä kysäisin RH:lta mun testituloksista ja sain mielestäni asiallisen ja hyvän vastauksen. Viestissä ihmettelin mm. matalaa aerobista kynnystä suhteessa taustaani ja laajantuntuista VK-aluetta. "Moikka! Aerobisen kynnyksesi kohdalla on todennäköisesti pientä määritysongelmaa, johtuen mahdollisesti siitä että kevyttehoista juoksua ei ole kertynyt vaikka PK-tehoista tekemistä on muuten kertynytkin. Myös kynnysten asettuminen suhteessa toisiinsa viittaa tällaiseen, joten sopivalla PK-harjoittelulla tilanne korjaantunee merkittävästi jo muutamien kuukausien aikana. Vauhdin ja sykkeen suhde toisiinsa ei ole aivan yksiselitteinen asia kun verrataan testiolosuhteita ja tavallisia lenkkejä. On siis aika normaalia että kevyitä lenkkejä pystyy toteuttamaan PK-sykkeillä kovemmalla vauhdilla kuin testitulos osoittaa. Suosittelen seuraamaan sykkeitä ja etenemään sen mukaan. Kysymys aerobisen kynnyksen sykearvon korkeudesta on osittain sidottu yleiseen syketasojen korkeuteen, mutta arviota voi tietysti tehdä myös suhteessa ylempään kynnykseen jne. Tässä näkyy sama asia mikä muutenkin painaa aerobista kynnystä, sillä määritys osuu varsin matalaksi tällä kertaa. Syy voi hyvin olla ylempänä mainittu harjoitustehojen osuminen hiukan hassusti aerobiseen kynnykseen nähden, mutta tärkeämpää tietysti on se miten asia vaikuttaa käytännössä. Helppo veikkaus on se, että sopivalla harjoittelulla aerobinen kynnys tulee nousemaan sykearvon ja vauhdin osalta jo lähitulevaisuudessa, mutta silti käytännön harjoittelussa on mielestäni tärkeää aktivoida riittävän laajaa PK-sykeskaalaa. Toisaalta lienee paikallaan ottaa testi uusiksi muutaman kuukauden päästä - erityisesti jos/kun sykerajat eivät vaikuta enää vastaavan tilannetta totuudenmukaisesti."
 1. Näytä lisää
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy