Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Triathlon

Näytä topics in Triathlon, Harjoittelu, Yleistä triathlonista, Varusteet and Kilpailut posted in for the last 365 days.

Tämä sivu päivittyy automaattisesti     

 1. Viime viikko
 2. Spica

  Uintikunto

  Ei siis mitään isoja määriä 👍 toki sulla aina ollut tuo lyhyt matka vahvuus, eikä kaukana tuo 1min raja muutenkaan. Saman oon huomannut, että kun ensin vähillä määrillä hilaa jaksamisen riittäväksi, niin 2vko monesti tuo jo ihan uuden olon, kun paukuttaa 30-40km uintia menemään, esim 14pv ja 11-12 treenikertaa 3-6km treeneinä 😛 sit voikin jatkaa taas 3x viikossa uintia ja toistaa tuon parin viikon - 1kk päästä ja kevennellä vähän. Treenien painotus tavoitteen mukaan, eli nyt alkuvuodesta just lyhyttä ja kovaa, loppukeväästä ja alkukesästä sit pidempää ja pidempien kisojen vauhteja painottaen.
 3. villea

  Uintikunto

  Lokakuussa 22,5 km, marraskuussa 40,4 km, sisältäen yhden viikonlopun leirin, ja joulukuu 44,9 km sisältäen viikon Lanzarotella jossa muutama 4-5 km treeni, ja joulukuun lopussa tuo 10 km. Tässä kuussa nyt 12,4 km. Aika vaihtelevaa treeniä ollut, nyt viikon verran oikeastaan tähän viikonloppuun valmistavia lyhyehköjä treenejä. Eilen oli myös kisat. Tuo marraskuun leiri ja joulukuun tehojakso etelässä tuntuivat kyllä nostavan uintikuntoa mukavasti. Seuran treenit eivät varsinaisesti ole sprinttiominaisuuksiin suunnattu vaikka niissäkin on joskus kovavauhtisia pätkiä. Pari kertaa olen uinut oman nopeuspainotteisemman vähän alle 2 km treenin. Tässä vaiheessa vuotta paino on enemmän lyhyillä matkoilla, kesällä sitten uidaan pidempää matkaa triathlonia silmällä pitäen.
 4. Spica

  Uintikunto

  Hienoa, villea! Pitää itsekin viimeistään helmikuussa ottaa kovempaa lyhyttä ohjelmaan mukaan, josko sm-kisoissa saisi ennätyksiä petrattua. Nyt on kyllä hävyttömän vähän uintia tullut Havaijin jälkeen, viimeinen 1kk n. 2x vko 5-8km yht. :p. Josko nopeus toisi rentoutta puolimatkalle, 1900m n. 25min. Millaisia määriä olet nyt viimeisen 3kk aikana uintut ja minkä tyylistä ohjelmaa?
 5. villea

  Uintikunto

  Nyt on reilun vuoden takaisten olkapäävaivojen jälkeen vihdoin saatu sadan metrin standardimitta oikeille sekuntiluvuille. Paransin kolmen vuoden takaista omaa ennätystä äsken sadasosasekunnilla aikaan 59.54. Ehti tässä vuoden aikana jo apina nousta selkään, että onko minuutin haamuraja kadotettu. Tavoite olisi, että se menee rikki vielä 50+ ikäsarjassa. Toinen skaalan pää näytti palautuneen normaaliuomiin joulukuussa, kun treeneissä pitkällä radalla 10 km meni 2:55, mikä on ollut suurin piirtein vauhti aikaisemminkin. Jokaista sadasosan ennätysparannusta on syytä juhlistaa yhdellä oluella. Onneksi ei parantunut enempää kun on huomenna työpäivä.
 6. Earlier
 7. Spica

  Pyöräilykunto

  Kyllähän tarkoitus on uusia joku kuukausi tämän kaltainen jakso. Ja parin viikon pyöräpainotteinen jakso etelässä vapun tienoilla myös tulossa. Pääkisat heinäkuun puolivälin tienoilla ja jatkuu elokuun lopulle, joten kesäkuussakin saatan painaa pyörää/juoksua useamman viikon aika kovaa jos lomaa olisi.
 8. Alex

  Pyöräilykunto

  Ylimenokauden jälkeen kuntotaso on oletettavasti hieman heikompi, mutta kovan kehityksen olet kyllä kuukaudessa ajanut sisään. Onko ajatuksissa uusia tuota pyöräblokkia ennen kesää?
 9. Reenaaja

  Pyöräilykunto

  yksinkertaisesti..40km tunnissa ..jo melko kovaa hoipakkaa...kokeilin tos syksyllä 30km vauhtii..1/2h ihan ei lähteny...joskus triathlon aikana 20km 1/2 h -tosin kuntopyöräl..kentäl ei menny sit niin kovaa.. ammattilaiset ajaa n. 50km keskarilla jopa 250km kisan....tasasel päässy 43km h vauhtiin... vain hetkellisesti...
 10. Spica

  Pyöräilykunto

  Marraskuun lopussa ftp testi 20min protokollalla kisakauden ja ylimenokauden jälkeen 20min @313w (ftp 297w = 4.85w/kg). 1kk pyöräpainotteisempaa treeniä nyt takana, eilen ennen joulun viettoon lähtöä uusiksi sama ftp testi 20min @331w (ftp 314w = 5.15w/kg). Ensi kertaa rikki 5w/kg. Viime kesän alussa oli mahdollisesti ftp >300w, mutten testannut. Pyörä kulki parasta vauhtia siihen asti kuitenkin. Ennen Havaijin kisaa ftp varmaan jopa vähän laski, kun keskittyi pitkään reippaaseen eikä yhtään >90% teholla ollutta ajoa käytännössä. Antoi kyllä tosin erinomaista pohjaa tulevaan kauteen. Toivottavasti saisi hilattua kesään vielä vähän ylemmäs tehoja, ftp 320w taso olisi toiveissa, jolla pystyisi puolimatkan kisat ajamaan lähelle 275-280w ja halutessaan täydelle matkalle antaa mahdollisuuden n. 240w tehoihin sopivassa kisassa.
 11. villea

  Uintikunto

  Olen tässä myöhäisemmässä uintiharrastusvaiheessa harjoitellut rauhallisemman frekvenssin uintia. Se alkaakin tuntua jo luontevalta varsinkin rauhallisemmassa vauhdissa jolloin voi lipua eteenpäin melko rentona. Kovempaakin pääsee, eli ote tuntuu tarvittaessa pitävän, mutta jos uin vähänkään kovempaa hitaalla frekvenssillä, tulee happivelkaa pikku hiljaa kun hengitys tapahtuu liian harvoin. Voi olla, että siinä tilanteessa myös kehossa on jotain ylimääräisiä jännityksiä jotka kuluttavat happea. Siksi lopulta minulle luontevinta on uida vähän hosuvan tuntuisesti vaikka matka olisi pidempi. Tämä on varmaan hyvin henkilökohtainen asia. Minusta ihan kv kisatasollakin näyttää olevan pidemmillä matkoilla yllättävän paljon eroja frekvensseissä.
 12. 226

  Uintikunto

  Tätä olen omillekin uimareille aina yrittänyt painottaa. Kerta viikossa Hyppösen opetuksessa ei johda mihinkään, jos muuna aikana ei käy altaassa. Onneksi meillä on hyviä esimerkkitapauksia niistä, jotka uivat myös muita kertoja viikossa ja niitä, jotka eivät ui. Kaikki kuitenkin osallistuvat varsin aktiivisesti 1000 m testiuinteihin muutaman kerran vuodessa ja siellä näkee ketkä ovat tehneet muutakin kuin vain keskittyneet tekniikan hiomiseen. Yksi tyttö on parantanut minuutin jokaisessa testissä. Liikkeelle lähdettiin 23 min tuloksesta ja edellisessä testissä meni 17.25. Nyt hän alkaa olemaan jo vähintään 16.30 vauhdissa ja se selviää kun todennäköisesti tammikuussa on seuraava testi. Pakosti tuo huima kehittyminen jossain vaiheessa hidastuu, mutta hän on myös ahkerin harjoittelija. Minä puolestaan taistelen jo hidastumista vastaan. Mitä kovempaa treenaan, niin sitä lähemmäs pääsen viime vuosien parasta tulosta (14.02) ja sekin on melkein 2 min ennätysvauhdista, jota pääsin ikävälillä 16-35 v. Tammikuussa olisi hienoa vielä kerran uida tonni alle 14 min, mutta se vaatii kovan loppurypistyksen ainakin 3 viikon ajalta ennen testiä.
 13. AnttiSn

  Uintikunto

  Tuohon taitaa yleensä olla perusteena se, että liukuvuutta on helpompi saavuttaa altaassa kuin avovedessä, etenkin aallokossa. Mitä itse lukenut avovesiuimareiden valmennukseen perehtyneiden vinkkejä, niin kadenssi on jotain, joka on kullekin yksilölle ja sen yksilön tekniikalle luonnollista. Keskimäärin huippu-uimareilla avovedessä aavistuksen korkeampi kadenssi kuin altaassa. Tämähän ei tarkoita sitä, että huono uimari tulee paremmaksi nostamalla kadenssia, mikä on luontainen väärinymmärrys edellisestä havainnosta! Itse tässä vuoden uintien jälkeen vielä haen jatkuvasti sitä omaa uintitekniikkaa - vetääkö pitkiä vetoja vai kauhoa korkeammalla frekvenssillä. Jonkin sortin empiiristä analyysiä tein viime kesän avovesiuinneista, eli noin 2km pitkistä pätkistä vedin pitkällä vedolla ja liukuen, jonka jälkeen tyypillisesti joka keskittyminen herpaantui tahi voimat uupui ja tähän tuli usein 500-1000m pätkä korkean frekvenssin kauhomista. Lähes säännöllisesti sykevyöllä tehdyissä uinneissa näkyi, että pitkä veto korreloi nopean vauhdin ja alhaisen sykkeen kanssa kun taas lyhyt veto korkea kadenssi puolestaan hitaamman vauhdin ja korkeamman sykkeen kanssa. Toki varmaan omassa tapauksessa kyse on enemmän siitä, että tekniikka hajoaa kuin, että osaisin puhtaalla tekniikalla nostaa kadenssia... Kaksi uimatekniikkaan liittyvää omakohtaista havaintoa lisään vaikka tähän, vaikkei ne uintikuntoon liitykään. Asia numero yksi on jäykät nilkat. Käytännössä en pääse juuri eteenpäin pelkästään potkien, koskapa nilkat ei ojennu riittävästi. Tuohon yrittänyt vaikuttaa venytellen, mutta onhan se myönnettävä että taas on kulunut useampi viikko, ettei säännöllistä venyttelyä ole takana. Toinen minkä itse huomannut on se ojennusvaiheen käden asento. Aluksi yritin liukua melko lähellä vedenpintaa, mutta totesin, että pirun hankala homma. Sitten hoksasin jostain, että jäykillä olkapäillä voi olla järkevämpää liuttaa käsi jo valmiiksi alemmaksi, josta sen otteen saa paremmin haettua. Eli käytännössä annetaan periksi muutamat sentit sieltä alkuvedosta ja haetaan ote alempaa, missä olkapää antaa periksi. Ehkä sitten menin tässä hitusen yli ja käsi alkoi olla sen verran alhaalla, että se merkittävästi jarrutti liukua. Nyt yrittänyt pari kertaa liukua vähän korkeammalla ja yllätyksekseni todellakin liukumista tapahtuu normaalin uppoamisen sijaan! Uintikuntoon liittyen. Vaikka uinti onkin erittäin merkittävästi tekniikkalaji, niin pelkällä tekniikalla ei uida. Ainaskin itse nollasta uinnin aloittaneeni totesin, että melko paljon löytyy pienehköjä uintiin kaivattavia lihaksia olkapäistä, joiden kunto ei-uimarilla oli aika heikko. Siten uintimatkan ja nopeuden lisääminen ei ihan pelkällä tekniikan kuntoon laittamisella onnistu, vaan siihen joutuu myös uimaan!
 14. Pexrun

  Uintikunto

  Hyviä vinkkejä jos taas aktivoituisi altaaseen jossain vaiheessa. Tuossa on varmaan kaikki kohdat joissa itsellä toivomisen varaa joko paljon tai vielä enemmän. Kiitos! 🏊‍♂️🙂
 15. 226

  Uintikunto

  Olen vetänyt uinnin tekniikkakursseja hyvinkin alkuvaiheessa oleville uimareille. Ehkä pari yleisintä vapaauinnin virhettä alkuvaiheessa ovat: 1. Jalat uppoavat, jolloin käsillä tehdään paljon töitä pelkästään pinnalla pysymiseen, eikä niinkään eteenpäin viemiseen. Tästä seuraa se, että alkuvedossa painetaan vettä, siis kättä, altaan pohjaa kohden suunnilleen pään tasolle asti. Sen jälkeen voi olla tulee muutama kymmenen senttiä eteenpäin vievää vetoa ja sitten tulee jo kiire nostaa käsi liian aikaisin vedestä ja liukuvaan uintiin johtava työntövaihe jää kokonaan tekemättä. Potkun uppoaminen johtuu yleensä nilkan jäykkyydestä ja oikeastaan koko alavartalon jäykkyydestä selästä alaspäin. Potkun ei tarvitse olla isoa, eikä edes voimakasta, mutta jalkojen pitää olla koko matkalta melko pinnassa ja etenkin työtä tekemättömien lihasten rentona. 2. Kädet palautetaan niin jäykkänä, että missään vaiheessa lihaksiin ei tule hapettavaa ja rentoa vaihetta. Vinkki numero 1 on käden palauttaminen niin, että kämmenselkä osoittaa koko ajan uintisuuntaan. Rennossa palauttamisessa myös sormenpäät melkein hipovat veden pintaa aika lähellä vartaloa, mutta tuo ei ole niin välttämätöntä, eikä edes toimi aallokossa tai märkäpuvulla. 3. Hengitys on lyhyt tai muuten heikko, jolloin happivelkaa syntyy hitaassakin vauhdissa. 4. Pään asento väärä ja johtaa muihin vartalon asentovirheisiin. 5. Kädet laitetaan veteen pään edessä ristiin ja oikein työnnetään kämmen syvälle. Tällä hävitään alkuveto ja aiheutetaan helposti myös turhaa kiemurtelua. 6. Kyynärpään pitäisi vedon alussa pysyä lähellä veden pintaa, jolloin eteenpäin työntävää voimaa saadaan koko käden alueelle. Eli veto ei saa edetä kyynärpää edellä, silloin käsi vaan sujahtaa veden läpi. Tämä kyynärpään uppoaminen on ehkä kaikkein vaativin asia vähän enemmänkin vapaauintia harrastaneelle, ja sen oppiminen vaatii myös uintikilometrejä. Yhä edelleenkään en lähtisi nostamaan uintivauhtia kadenssia lisäämällä, vaikka se näyttääkin olevan muodissa. Etenkin pitkän matkan triathlonisti ja hieman iäkkäämpi hyötyy enemmän liukuvasta ja rauhallisesta tekniikasta kuin kierroksien lisäämisestä. Kierroksien lisääminen tarkoittaa vääjäämättä sitä, että jostain kohtaa veto jätetään vajaaksi ja se kohta lienee yleensä työntövaihe.
 16. sk

  Uintikunto

  Mä voin tulla joskus kuvaamaan, varsinkin jos sulla on se unelmavartalo. Kyllähän sitä kannattaa esitellä.. 😁
 17. GrigoriSoiros

  Uintikunto

  Mitäs tekniikkaa tuohon tarvii, kaveri mukaan joka kuvaa. Eihän uimisessa näy edes koko vartalo. Meidän töissä on eräs entinen kovatasonen uimari niin voin näyttää hänelle. Esim 50m selkäuinnin SE tulos oli hänellä 12v
 18. WBlake

  Uintikunto

  Tattista, mut teknisistä syistä ei oo oikein mahdollista eikä oo ihan mun juttu jaella yleiseen jakoon unelmavartaloani. 🙂
 19. 226

  Uintikunto

  Joo tulipa taas sekoiltua. Kyse oli siis vinstoista eikä piikeistä=25 m. Tuleehan sitä matkaa kilometrin verran kahdestakymmenestä.
 20. 226

  Uintikunto

  Kyllä Phelps saattaisi sittenkin uida sen 20 kpl, koska ei se matkana ole kuin 500 m ja mahdollisesti 400 m uimari voisi olla tuossa testissä parhaimmillaan. Mutta hyvä voisi olla myös joku kilometrien kerääjä, jolla ei ole mitään räjähtävää nopeutta. Rohkeimmat ovat laittaneet uintivideoita tänne koko kansan katsottavaksi. Kyllä me sieltä ne karkeat virheet löydetään. Kannattaa kuvata veden päältä, sekä veden alta edestä ja sivulta.
 21. WBlake

  Uintikunto

  Oikeassa olet, noinhan se on. Itsellä olis tavoitteena just saada tekniikka sille mallille, että vois uida pidempään ilman, että puutteellisen tekniikan takia uupuu. Kunto on eri asia, mutta vaikka nyt kuntoa riittäisi pidemmälle, tekniikka ei anna periksi. Nykyisellä tekniikalla menee räpiköimiseksi ja ärräpäiden lausumiseksi. Mutta täytyy tässä hissukseen tuumailla ja katsella uintivideoita ja sitten jos innostuu enemmän, ilmoittautuu kurssille oppimaan alkeet.
 22. AnttiSn

  Uintikunto

  Lähtö tietysti alhaalta, kuten sarjassakin. Hauska juttu, että tosiaan vähän kaksipiippuinen juttu onko tuo helpompi pro-uimarille vai aloittelijalle. Aloittelija ei nimittäin pääse kovaa, mutta voi kestää kuitenkin tuota hidasta vauhtia. Taas prolle se tauko on suhteellisesti huomattavasti pidempi. No, aivan sama mutta on tuokin sellainen testi, joka kertoo oletko kehittynyt ainaskin jollain uimisen osa-alueella ja vaikka se melko hapokas onkin niin ainaskin kohtuu äkkiä ohi! Ei kannata yliarvioida omaa kehontuntemusta. Itselläkin kuitenkin parikyt vuotta pallopelejä takana ja koordinaatio on vähintään erittäin hyvä vs. keskiverto ihminen. Mutta kun ei ole uinut sillä tavalla vakavissaan, niin se koordinaatio vaakatasossa osaa tehdä tepposia. Uinnissa vieläpä loppujen lopuksi pieneltä tuntuvat virheasennot johtavat kohtuu dramaattisiin ongelmiin, jotka voi sitten ilmetä ihan eri puolella kuin mistä virhe alunperin on lähtöisin ja sitä kautta itsediagnoosi voi olla turkasen hidas tapa korjata ongelmia.
 23. villea

  Uintikunto

  swimrankings sivustolta löytyi Phelpsin ennätyksiä. 50 m aika 23.24 näyttää kyllä satasen väliajalta, mutta 1500 m ajan 15.34 perusteella näyttää että voisi hänellä mennä noita kuitenkin useampia.
 24. 226

  Uintikunto

  Olen Villean kanssa ihan samaa mieltä tuosta testistä. Se mittaa sitä oletko matkuri vai sprintteri. Mahtaakohan itse Phelpskään uida 20 kappaletta. On kuitenkin aika nopea 50 metrin matkalla. Tosin mitä nopeampi on 50 m matkalla, niin sitä suurempi prosentti on tuo 10 ja 5 sekuntia ja se antaa hieman enmmän pelivaraa kuin esim. 45 s 50 m uimarilla. Ainakaan tuo ei ole mikään nopeustreeni, vaan vastaa enemminkin samaa kuin uisi 200-400 m täysillä. Kaikesta huolimatta ehkä käyn kuitenkin joku kerta kokeilemassa, kunhan pääsen nyt olevasta köhästä eroon. Jos uisin 50 metriä alhaalta=ilman hyppylähtöä, hieman huonosti 35 sekuntiin, niin voisi niitä aika monta mennä 40 sekuntiin 45 s lähdöllä. Jos taas olisin hyvässä iskussa ja uisin 50 m 33 s, niin ei montaa menisi 43 s lähdöllä alle 38 sekunnin. Eli minulla määrä riippuu etenkin siitä millaiset pohjat teen tuolla testivedolla ja ainakin se vaatiin onnistuakseen vähintään kilometrin verryttelyn. Tuo uinnin tekniikan harjoittelu olisi hyvä tehdä jonkun uimarin avustuksella, edes kerran tai kaksi. Omia virheitä on aika vaikea hahmottaa. Todennäköisesti sieltä löytyisi yksi tai kaksi isompaa virhettä, joita parantamalla uinti helpottuisi jo huomattavasti. Sekä läjä pienempiä virheitä, joita voi sitten hioa kun isommista pääsee eroon.
 25. WBlake

  Uintikunto

  Kiitokset vinkeistä ja ohjeista! Sen verran varmaankin oman kehon tuntemusta löytyy pitkällisen urheilun ja myös hörhöilyn (jooga ja mietiskely) kautta, et varmaan liikeradat sais hyvin uppoomaan. Mut oikeassa olette, kyllähän se alkeiskurssi olis paikallaan. Oon vaan tosi introvertti, vaikka kirjoitustyylistä vois muuta päätellä. En oo yhtään ujo, vaan tosi kyyninen ja sarkastinen, en viihdy ihmisten seurassa kovinkaan paljoa, mut ehkä sitä tässä vois aktivoitua. Täytyy penkoa videoita ja katsella paikallisen uintiseuran kursseja, on meinaa tosi kova uintiseura tässä vieressä. Kiitos! Kyselen sit lissee, ku tulee kysymyksiä.
 26. villea

  Uintikunto

  Toki tuossa N*50m testissä pitää uintikuntoakin olla, mutta se mittaa myös ominaisuuksien jakaumaa (sprintteri vs matkuri). Tästä taisikin olla keskustelua jossain maaliskuun kohdalla tätä ketjua. Jotkut saavat tuolla tavalla rakennetussa testissä paljon toistoja sen takia, ettei maksimivauhtia vain saa paljoa kovemmaksi kuin normaali matkavauhti. Kestävyyttä sitten löytyy hitaasta lihassolutyypistä. Testi tuollaisenaan ei kuitenkaan vastaa minusta ihan siihen alkuperäiseen tavoitteeseen, eli puhtaaseen nopeusharjoitukseen. Nopeusharjoituksessa lihaksen pitää olla riittävän levännyt ja hapoton että vastaanottaa käskyjä liikahdella rivakasti. Jos sopiva seura josta löytyy pätevät ohjaajat on saatavilla, kannattaa ehdottomasti mennä tekniikkakurssille. Sieltä saa vinkkejä myös omaan harjoitteluun, ja se auttaa myös jos katselee tekniikkavideoita tms. itsenäisesti myöhemmin.
 27. AnttiSn

  Uintikunto

  Endless 50s. This swim set is another shock to the swimming system. Swim a single 50 metre effort at maximum speed. Add five seconds to that time. For example – if the maximum speed swim equals 38 seconds , then add 5 = 43 seconds. Now add another 5 seconds – i.e. 48 seconds. And now the fun part…..How many 43 second swims can you repeat on a 48 second time cycle? Key: Less than 5: You’re as soft as a marshmallow. 6 – 10: Good but you can do better. 11 – 15: Very good. 16 – 20: Excellent More than 20: Move over Phelps. Look out Ledecky….you’re awesome. Tuossa vielä tuo endless 50s setti sellaisena, kun sen kopioin. Ehkä tosiaan jatkossa ois parempi vetäistä eka noita 10-15m spurtteja muutamia ja sitten kertaalleen tuo setti testinä läpi. Kiitokset vinkistä! Ei se ollukaa muuten nynny vaan vaahtokarkki, no kuitenkin siellä luokassa sitä ollaan iteki. Minä ymmärsin, että tuon aika-ajon ja kisan välissä voi kyllä lepäillä itsensä freesiksi asti. Uintitekniikkaa oppii kursseilla tahi ihan youtube-videoita katsomalla. Youtuben avulla voi oppia ihan kohtuu hyvin uimaan, mutta siinä tarvitsee sitten vähän tuntea omaa kehoaan. Ainaskin itsellä on edelleen hahmotusvaikeuksia raajojen liikkeiden suhteeen. Tuo vedessä oleminen vain kadottaa jotenkin aistimukset, missä asennossa mikäkin osa kehosta on! Loppupeleissä ihan sama mistä niitä vinkkejä katselee, mutta kyllä se kuitenkin vaatii sinne altaaseen/järveen menoa, että ne opit saa lihasmuistiin iskostettua!
 1. Näytä lisää


×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy