Jump to content
Juoksufoorumi.fi  • entries
    32
  • kommenttia
    178
  • views
    3 807

Pysäyttämätön nousukiito jatkuu - kaikkien aikojen paras intervalliharjoitus torstaina 14.4.2016


Jodlaaja

8 681 katselukerta

Miten se onkaan niin, että joskus juoksijalla on täysin pysäyttämätön nousukiito harjoittelussaan?

Harkat menevät aina vaan kovemmalla ja kovemmalla vauhdilla.

Vauhdit paranevat ja tonnit solahtavat jopa 7-10 sekuntia nopeampaa kuin edellisessä harjoituksessa. Vaikka joutuisi jostain syystä pikkasen vauhteja ja menoa jarruttelemaankin.

 

Perus totuus juoksuharjoittelussahan on se, että vauhdit löytyvät ja kunto kasvaa tehokkaimmin intervalliharjoittelun avulla.

 

Ja vetoharjoittelusta varsinkin tonnin ja kahden tonnin vedot ovat äärimmäisen hyödyllisiä.

Siksi niitä tulee juosta paljon joka viikko ja mahdollisimman monta vetoa per harjoitus.

 

Esimerkkinä juoksemani harjoitus torstailta 14.4.2016, jolloin juoksin

kevään parhaan ja kovavauhtisimman intervalliharjoituksen.

 

Teille on sanottu että 4-5 tonnin vetoa/harjoitus riittää.

Minä sanon teille, teille on valehdeltu, ne eivät riitä vielä mihinkään.

Harrastelijat ja satunnaiset kerran elämässään vetoharkkoja kokeilevat sunnuntaihölkkääjät, tai yleensä "juorulenkkejä" hölköttävät pullukat trendivaatteissaan juoksevat kokeiluna joskus ja ja jouluna 4-5 x1000m.

Haluatteko te olla kuin nuo sunnuntaihölkkääjät?

Kuin nuo painonvartijat?

 

Jos ette, niin harjoitelkaa ammattimaisesti, kuin kilpajuoksijat.

Juoskaa 8-12x1000m tai vaihtoehtoisesti 4-6x2000m, jos haluatte suorittaa leap of faithin joka vie teidät aivan uusiin vauhteihin, aikoihin ja ennätyksiin.

Uusille minuuttiluvuille.

Älkää nössöilkö, vaan treenatkaa kuin ammattilaiset, jos haluatte päästä hyviin tuloksiin.

Olkaa pelottomia ja juoskaa vaikka pilkkopimeässä vain uskon liekkinne teitä valaisemassa.

 

Ja takaisin kevään ylivoimaisesti parhaaseen harjoitukseen 14.4.2016.

Torstaina olin päättänyt juosta 8x1000m., pal. 2:30 min. hölkkää, alkuverkkaa ensin muutama kilsa. Jalkoihin laitoin tuunatut Adios Boostit, pohjista rikki, mutta onneksi ehjät pohjalliset ja tossuja  vielä vahvistin urheiluteipillä ja suojasin myös jalkapohjiani urheiluteipillä sukkien lisäksi.

Pääsin vasta myöhään illalla lenkille.

 

Ensin reilut neljä kilsaa alkuverkkaa ja sitten vetoja juoksemaan.

Juoksu oli vaivatonta ja irtonaisen oloista.

Kahden ekan vedon jälkeen tulikin sitten pimeää.

 

Valojahan ei Teiskossa ole juuri missään, mutta kaivoin kännykän esiin ja sen taskulampun valossa näin joten kuten juosta. Neljännen vedon jälkeen hajosivat sitten pohjalliset ja viimeiset neljä vetoa juoksin paljaan päkiän läpsyessä asfalttiin, onnekseni sepeliä ei ollut. Hieman joudin kantapään kautta rullaamaan, koskapa en uskaltanut/pystynyt puhtaasti päkiöillä juoksemaan, tossut kun olivat rikki.

Uskalsin kuitenkin juosta loppuun asti aikomani harjoituksen ja olihan minulla jaloissa urheiluteippiä suojana. Juoksin vielä reilut kolme kilsaa loppuverkkaa ja kotona havaitsin että jalkapohjissa oli vain pikkuhaavoja. Pikainen haavojen pesu ja laastarit niihin.

 

Koko harjoitus tiivistettynä:

8x1000m. @ 3:32/km, pal. 2:30 min. hölkkää, tossuina tuunatut Adios Boostit, +0, pouta, ilta.

Yhteensä juoksua torstaina 18,75 km.

Ja tämä oli tämän kevään ja varmasti koko juoksu-urani kovin intervalliharjoitus.

 

Juoksin pimeässä, rikkinäisissä tossuissa kovalla asfaltilla ja silti kovempivauhtisen 8x1000m. kuin koskaan aiemmin.

Viikko aiemmin torstaina 7.4., meni 8x1000m. vauhdeilla 3:39/km ja nyt siis 7 sekuntia nopeammin ja vieläpä pilkkopimeässä ja totaalisen rikkinäisillä tossuilla.

 

Vauhdit ja ajat siis paranevat kuin itsestään, tahdonvoiman, ammattimaisen harjoittelun ja kovan työnteon ansiosta.

 

Kannattaa siis harjoitella kuin ammattilaiset, niin silloin ihan mikä hyvänsä on mahdollista.

 

 

 

 

 

93 Comments


Recommended Comments10 tuntia sitten, makez76 kirjoitti:

Mitäs mie just luin??? Nyt viimeistään oon kyllä jo fani!! Hellurei mitä kyytiä kännykän valossa - ja mitä neroutta valmennuksellisestikin!! Nyt lähtee tossunpohjien lisäksi kyllä semmoista kyytiä Jodlaajan kokeneista koivista, että ei mitään järkiä!! :bumps:

 

Aina näitä arvostelijoita pyydän juoksemaan saman harjoituksen ja puhumaan vasta sitten.

 

Ja niin, meillä köyhillä juoksijoilla ei ole aina varaa ostaa uusia juoksutossuja vanhojen tilalle, vaan joutuu joskus "tuunaamaan" vanhat. Harjoitusta ei myöskään siirretä seuraavaan päivään jos se on tietylle päivälle merkattu.

 

4-5 x1000m. on yhtä tyhjän kanssa alkukeväästä, kilpakauteen valmistavalla kaudella, silloin kun sekä hapenottokykyä, vauhtikestävyyttä ja herkkyyttä tulee parantaa.

Vaaditaan vähintään se 8x1000m. ja tarpeeksi kovilla vauhdeilla, silloin nämä kaikki ominaisuudet parantuvat intervalliharjoituksen avulla.

 

Jos treenaisin edelleen kuin vaahtokarkki, eli juoksisin vain 4-5x1000m., niin vitonen menisi 20 minuutin päälle ja kymppi veisi 42:30 min.

Mutta oikein treenattuani olen huomattavasti kovemmalla tasolla.

 

 

Link to comment
10 minuuttia sitten, Jodlaaja kirjoitti:

Aina näitä arvostelijoita pyydän juoksemaan saman harjoituksen ja puhumaan vasta sitten.


Pitää kyllä sanoa, että en millään saa tuollaista 8x1000m harjoitusta juostua, ei vain kunto ja vauhti riitä. Ei edes 5x1000m menis 3'32min vedoilla. Mutta tottahan toki tuollaiset 5-12x1000m ja 4-6x2000m vetoharjoitukset on varsinkin 5km - puolimaratonille sangen toimivia treenejä. Mut oon mie joskus tonnin vetoja juossut, sellainen jonkinlainen näppituntuma harjoituksesta siis on, joskaan en ikinä ole päässyt noin hurjiin vauhteihin niissä.

Kyllä mie tosiaan yleensä vuosittain saan työpaikallani vuoden työpaikkakiusaajan tittelin ja tossuja muuten ostan noin yhet per vuosi. Kisat ja kovemmat treenit oon juossut nyt kolme vuotta samoilla Adioksilla ja pohjat ei oo vieläkään puhki. Ilmeisesti siis liian vähän kisoja ja kovia treenejä? Neljät tossut oon pitäny kierrossa, kahet maantielle ja kahet maastoon. Niillä oon koettanut pärjätä ja yleensä yhet perusjuoksutossut tulee vuodessa hankittua, ehkä joka kolmas vuosi sitten uudet kisatossut. Emmie niin kova uusilla vaatteilla ja tossuilla itseäni koristeleva narsistinen ja juoksuvauhdeista kateellinen ihminen silti ole mitä luulisi. Ei muuta ku keep going, koirat haukkuu ja karavaani kulkee ;)

Link to comment

Jodlaaja on sairastanut lentsun ja sen jälkeen palautuneena onnistunut hyvin 8×1km vedoissaan. Kuten sanoin aiemmin "pari napsua" kepeempi keventely ja kulkee. Jos oikeesti 8×1km menee 3.32 keskarilla pitäs 5km mennä kovempaa kuin 3.42 keskarilla.

Ja arvoisa jodlaaja nimimerkkini on täällä sasa (vaihtunut pyynnöstäni adminin toimesta) ja pyydän että et käytä muita nimiäni täällä. 

Tai voi olla että minä oikeasti alan levittämään sinun blogejasi muualta kirjoitettuja. 

Esim oma 5×1.2km vetotreeni meni 4.05 keskarilla ja 5km aika 1vkon myöhemmin 19.45

Link to comment
On 19.4.2016 at 06.15, makez76 kirjoitti:


 tossuja muuten ostan noin yhet per vuosi. Kisat ja kovemmat treenit oon juossut nyt kolme vuotta samoilla Adioksilla ja pohjat ei oo vieläkään puhki. Ilmeisesti siis liian vähän kisoja ja kovia treenejä? Neljät tossut oon pitäny kierrossa, kahet maantielle ja kahet maastoon. Niillä oon koettanut pärjätä ja yleensä yhet perusjuoksutossut tulee vuodessa hankittua, ehkä joka kolmas vuosi sitten uudet kisatossut.

 

Adioksilla kannattaa juostakin noin säästellen, kisat ja muutama kova harjoitus.

Itselleni viime vuonna ostamani Adiokset hajosivat jo loppukesästä, kun käytin niitä liikaa. Oli tosin pikku pakkokin, ehjiä tossuja kun ei muita silloin ollut.

Kestivät jotain noin 230-240 km, sitten oli jo reikää pohjassa.

 

Tuo on kyllä hyvä taktiikka, että vaihtelee juoksutossuja paljon lenkkien mukaan, itsekin tein niin ennen. Sitten alkoivat kaikki olemaan jo puhki ja ei ollut lopulta enää kuin yksi tai kaksi paria.

 

Siihen juoksukenkien kestoon vaikuttanee se juoksutekniikka ja myös alusta millä juoksee. Pehmeillä alustoilla kestänevät paljon pitempään kuin pahimmalla mahdollisella, eli sepelitiellä tai silällä asfaltilla.

 

Ostan nykyään aina tarjouksista juoksutossut peruslenkeille ja reippaille.

Toukokuun kisoihin mennessä pyrin saamaan uudet ehjät kisatossut.

Varsinkin kymppi kovaa rikkinäisillä tossuilla olisi aika paha.

 

Vetoihin uskaltaa käyttää rikkinäisiäkin tossuja, vedot kun voi aina keskeyttää jos sattuu ja tulee liikaa verta jalkapohjasta. Joskus vaan on niin siinä flow tilassa reippaasti/kovaa juostessa että ei tunne mitään. Mutta palauttavan hölkän aikana luulisin että sen tuntee jos pahemmin on sattunut, vaikka viimeksi kun juoksin jalkapohjan auki, huomasin vasta kotona että ai ai nyt taisi sattua pahasti.

 

Kahdet juoksutossut olen ostanut tänä vuonna, maastotossut (Adidas adizeroXT5) juoksin jo puhki ja nyt ainoat ehjät on nämä maaliskuussa hankkimani Adidas Response Boost2 Tech Fitit. Rankat treenit vedän sit tuunaituilla Adios Boosteilla, kyllä niillä nyt vielä ainakin treenin tai pari vielä juoksee.

Link to comment

Suosittelen kyllä joko tarkastamaan tossujen sopivuuden omalle jalalle, tai tarkastamaan sitä juoksuaskellusta, ammattilaisen näkökulmasta. Tossut eivät normaalisti kyllä pitäisi kulua alle 300km määrällä, oli alusta melkein mikä tahansa. Jos on valmistusvirhe, se on asia erikseen, ja siitä voi jo reklamoida firmaan ja saat ehkä paremmat kestävät tossut tilallekin jos kelpaa. Itse juoksen omilla tossuilla yleensä varmaan n. 1500km, ennen kuin menevät muuhun käyttöön. Peruslenkkikengät eivät itsellä kulu mistään, vaan niiden jousto-ominaisuudet vaan loppuvat ajan saatossa, joten siksi vaihdan uusiin, jotta vältyn vammoilta. Kisatossut ovat napsun tiukemmat ja ohuemmat ja kevyemmät, joten niissä saattaa kangas jostain repeillä (siinä 700-1000km paikkeilla, kun pelkkiä reippaita/kovia juoksuja juossut), mutta kyllä ihmeessä pohja kestää senkin hyvin ilman näkyviä ongelmia.

Link to comment

Pete Magill is a coach and elite masters runner. He has won the national masters cross country championship four times, and holds three American records in the 45-49 age group: 8:36.86 for 3,000m, 14:34. 27 for 5,000m and 31:27.3 for 10,000m.  Tossa tuloksii Amerikan mantereelta veteraani juoksijoilta . Niin kuin tekstissä on ...Kovaa ne veteraanitkin vielä menee ....:running: Mä en nuorempana vetäny edes 400m alle 55   ! onhan noita reenejä ... kuka jaksaa vuodesta toiseen reenaa yhtä kovaa ? aika harvat,,,  Hyvä reeni on myös 60x 200m /200m hölkkää  sarjojen väli 5m .

Link to comment

Näin turistiliikkujana pakko alleviivata noiden kovien vetojen vaikutus. Yksilöllistähän se, mutta omaan tasooni kun vertaa, niin vauhti ja vauhtikestävyys paranevat. Juurikin vedoilla. Kuntooni ja ikääni nähden 3* 3.200 k. Tai 6* 1.600 m on ihan tappiinsa. Palautuminen noistakin vie monta päivää, olen sen huomannut.  Ainakin Garminin käyttämä hapenottokykyluku nousee aina tuollaisen lenkin jälkeen. 

 

Mutta mieleniintoinen aihe sinänsä tämä vedot ja kehittyminen vetojen avulla. 

Link to comment
20 tuntia sitten, Spica kirjoitti:

Suosittelen kyllä joko tarkastamaan tossujen sopivuuden omalle jalalle, tai tarkastamaan sitä juoksuaskellusta, ammattilaisen näkökulmasta. Tossut eivät normaalisti kyllä pitäisi kulua alle 300km määrällä, oli alusta melkein mikä tahansa. Jos on valmistusvirhe, se on asia erikseen, ja siitä voi jo reklamoida firmaan ja saat ehkä paremmat kestävät tossut tilallekin jos kelpaa.

 

Tuota valmistusvirhe vaihtoehtoa en osta sellaisenaan millään.

 

Sillä kaikki viime vuosina ostamani juoksutossut on hajonneet pohjistaan viimeistään juurikin noin 240 kilsan jälkeen. Olen juossut Adidaksen, NB:n, Asicsin ja Brooksin tossuilla.  Ja ainoa poikkeus on NB 890, jolla juoksin peräti noin 630 km ennen kuin tossu hajosi pohjasta.

 

10 tuntia sitten, Reenaaja kirjoitti:

Pete Magill is a coach and elite masters runner. He has won the national masters cross country championship four times, and holds three American records in the 45-49 age group: 8:36.86 for 3,000m, 14:34. 27 for 5,000m and 31:27.3 for 10,000m.  Tossa tuloksii Amerikan mantereelta veteraani juoksijoilta . Niin kuin tekstissä on ...Kovaa ne veteraanitkin vielä menee ....:running: Mä en nuorempana vetäny edes 400m alle 55   ! onhan noita reenejä ... kuka jaksaa vuodesta toiseen reenaa yhtä kovaa ? aika harvat,,,  Hyvä reeni on myös 60x 200m /200m hölkkää  sarjojen väli 5m .

 

Jepsistä.

Ikähän on oikeasti pelkkä numero, ei mikään hidaste.

Tekosyy kyllä monille olla urheilematta.

Link to comment

On toi ammattimainen harjoittelu kyllä kovaa ja pisteet sille joka uskaltaa laittaa itsensä likoon ja elää juoksulle. Tälläisestä 5x1000m vs 8x1000m tuli mieleen toisen ex-ammattimaisen juoksijan artikkeli kaikenlaisten juoksijoiden aviisiin, Juoksijaan. Siinä tämä ex-maratoonari Janne kertoi että hänen vankkana mielipiteenään on että 5x1000m on aivan riittävä, koska se tulee juosta todella kovaa tai ei sitten ollenkaan. Kaikenmaailman puuhastelijat hinkkaavat 8x1000m. mutta aivan liian hiljaa. Tämä ihan tälläisenä muisteluna, itse oon niin mukavuudenhaluinen että en siihen pysty., mutta joskus tollainen 8x1k kyllä menee.

Link to comment

" Valojahan ei Teiskossa ole juuri missään "

 

Oliko vedot muutes juostu radalla tai muuten tarkalla kilsan matkalla? Ihan mielenkiinnosta. Hurja treeni kieltämättä, kun 5 min/km 250m hölkkäpalautuksin 10k:n ennätyksesi olisi parantunut yli puoli minuuttia ja 6 min/km 250m hölkkäpalautuksinkin aika olisi ollut vain vähän yli 40 min.

 

Itte talvella vähän sentään kiristin ruuvia ja juoksin 6x1k 90s ja 7x1k 90s treenit. Kyllä noista selvisi kuten 5x1k 90s treeneistä, mutta ehkä hieman joutui säästelemään ensimmäisissä vedoissa, kun ei tiennyt minkälaiset tuntemukset on viimeisillä vedoilla.

 

edit: no niin, se palautus olikin 2,5 minuuttia, unohtakaa

Link to comment

Jotensakin kyllä täysin käsittämätöntä tossujen kulutusta, mullakin kestää perustennarit vaimennuksen puolesta n. 1500km/pari ja edellisillä juoksin jopa hilkun yli 2000km ennenkuin vaimennus oli sitä luokkaa, että piti hankkia uudet. Pohjista ei jalat oo kyllä ikinä kurkkineet läpi. Kisatossut menee sen n. 1000km ja parisen vuotta. Talvellahan tossut ei täällä kyllä juuri kulu, kun lumi ei niitä juuri tunnu kuluttavan. Mut on se silti ihan järjetöntä väittää, että menevät pohjista läpi tossu ku tossu 300-600 kilsassa, pitää kyllä olla melkonen muulinpotkaisuaskel kintuissa :D

Link to comment
7 tuntia sitten, makez76 kirjoitti:

Jotensakin kyllä täysin käsittämätöntä tossujen kulutusta, mullakin kestää perustennarit vaimennuksen puolesta n. 1500km/pari ja edellisillä juoksin jopa hilkun yli 2000km ennenkuin vaimennus oli sitä luokkaa, että piti hankkia uudet. Pohjista ei jalat oo kyllä ikinä kurkkineet läpi. Kisatossut menee sen n. 1000km ja parisen vuotta. Talvellahan tossut ei täällä kyllä juuri kulu, kun lumi ei niitä juuri tunnu kuluttavan. Mut on se silti ihan järjetöntä väittää, että menevät pohjista läpi tossu ku tossu 300-600 kilsassa, pitää kyllä olla melkonen muulinpotkaisuaskel kintuissa :D

 

On järjetöntä yleistää, että koska itselläsi tossut kestävät kauan, niin kaikilla

muillakin on niin. Puhut kenkävalmistajien suulla, propagandaa.

 

Askellus vaikuttaa eniten tossun kestävyyteen.

Jos askellat kantapäiden kautta rullaten tai pelkästään niillä köpötellen, niin varmasti tossusi kestävät kauemmin käytössä, vaimennus kun juoksutossujen kantapäissä on usein melko paksu/vahva.

Olet silloin myös alttiimpi jalkavaivoille ja loukaantumisille.

Kerroinko että itse en ole kärsinyt pienimmistäkään jalkavaivoista moniin vuosiin?

Puhtaalla, päkiävoittoisella juoksutyylillä on siis etunsakin, vaikka tossuja kuluu enemmän.:wink_(2):

 

Täysin puhtaasti, eli neutraalisti ja päkiävoittoisesti juoksevilla tossut hajoavat siis huomattavasti nopeammin, vaimennus juoksutossuissa päkiöiden kohdilla kun on yleensä paljon kevyempi ja tossu myös selvästi ohuempi. Ja kuten sanottua, myös alusta vaikuttaa.

 

Joka tapauksessa, tuo 2000km on kyllä jo ihan naurettava väite, mikään tavallinen juoksutossu ei kestä lähellekään tuota, tai sitten sinulla on niin höyhenenkevyt, suorastaan leijuva askel, että et kosketa maata kuin joka viidennellä askeleella.:wink_(2): Joku nasturi tietty voi kestää lähes tuon verran, koskapa ovat tavallista vahvempaa materiaalia (mutta myös epämukavat juosta) ja koskapa niillä juostaan yleensä pehmeällä alustalla (lumi) Eli on myös ihan schaissee väittää että alustalla ei olisi mitään tekemistä tossun kulumisen kanssa, pehmeä alusta kuluttaa tossua huomattavasti vähemmän kuin kova asfaltti.

 

Käytännössä monilla puhtaasti juoksevilla kilpajuoksijoilla ja harrastajillakin ne tossut hajoavat jo usein tuossa 200 juostun kilsan haminoilla.

Eli juoksukenkäteollisuus valehtelee melko räikeästi.

 

Kyllä ne tossut hajoaa yleensä melko pian, siksipä mistään tossuista ei kannata satasta maksaa, paitsi kisatossuista (huipputärkeät kisassa ja säästellen käytettyinä ovat hyvä ostos hiukan kalliimpinakin) tai nastureista (kestävät hurjan pitkään, yleensä 1000-1500km).

 

Itse ostan muuten vain tarjoustossuja ja maksan niistä yleensä jotain väliltä

59-79 euroa. Koskapa on järjetöntä maksaa yli satasta tossusta jolla juoksee vain 150-250km ennen kuin pohja on jo rikki.

6 tuntia sitten, Elwood kirjoitti:

Ja merkki/malli olisi mukava tietää, että osaa itse välttää kyseisten tuotteiden ostamista.

 

Kaikki, normaalit juoksutossut, lukuunottamatta NB 890:aa, jolla jo mainitut 630 km tuli juoksua ennen hajoamista (ja sairaalareissua) pvat hajonneet välillä 83-240km. Masturit kestivät sentään hieman päälle 300 kilsaa.

 

Muuten niin Boston Boostit (noin 240km), Adios Boostit (noin 230km), NB 790:t (noin 190km), Brooks T7 Racerit (83 km), Brooks St5 Racer (noin 230 km) ja Asics Gel HyperSpeed (noin 150 km) ja Asics Gel DS Racer (noin 150 km) ovat kaikki hajonneet pohjista melko äkkiä.

Ei siis näyttäisi olevan merkilläkään juuri väliä, äkkiä hajoavat.

 

Ei niistä juoksutossuista paljoa kannata maksaa, muuten juoksusta elämäntapana tulee kallis.

Link to comment
On 22.4.2016 at 04.04, staM kirjoitti:

 Kaikenmaailman puuhastelijat hinkkaavat 8x1000m. mutta aivan liian hiljaa. Tämä ihan tälläisenä muisteluna, itse oon niin mukavuudenhaluinen että en siihen pysty., mutta joskus tollainen 8x1k kyllä menee.

 

Niin sullehan tuo 8x1000m @ 3:32/km on varmaan ihan kävelyvauhtia:wink_(2):.

Opettele treenaamaan kovaa, kuten minä, niin ehkä sinullekin ne ennätykset ovat vielä joskus tosiasia.

 

Monet afrikkalaiset  kilpajuoksijatoverini ovat naureskelleet kun olen kertonut heille, että jotkut Suomessa vielä harjoittelevat niinkin veltosti kuin 4-5x1000m.

He ovat kysyneet että eikö kukaan harjoittele kuin ammattilainen? Eikö kukaan suomalainen panosta juoksuun ja juokse enemmän vetoja, kuten 8-12x1000m.?

Olen kertonut heille että on Suomessa vielä meitäkin jotka osaamme harjoitella

riittävän kovaa.

 

Kerroit muuten että olet mukavuudenhaluinen.

No, jos harjoittelet kuin vaahtokarkki, niin silloin sinä olet vaahtokarkki.

 

Minä tiedän mistä puhun.

Minäkin olin ennen aivan kuin sinä, treenasin kuin pehmeä vaahtokarkki ja ihmettelin niitä "yli-ihmisiä" jotka juoksivat 8x1000m. tai jopa 12x1000m. kovilla vauhdeilla. Itse juoksin vain 4-5x1000m., joskus vain 3x1000m. ja eihän niistä mitään hyötyä ollut. Aikani jumittivat vitosella 19:30-21:00 min. välissä ja kympillä meni yleensä 41-42:30 min.

 

Mutta tiedätkö mitä?

Sitten suoritin leap of faithin ja pakotin itseni juoksemaan 8x1000m. ja tein sen taas uudestaan ja vielä kovempaa vauhtia ja taas uudestaan ja kovempaa.

En välittänyt kehoni mukavuudenhalusta, vaan nousin uudelle tasolle.

Ennen saavuttamattoman rankasta harjoittelusta tuli minulle normi.

 

Mutta se vaatii paljon intohimoa juoksua kohtaan ja tahdonvoimaa.

Sano sinäkin hyvästit vaahtokarkkielämälle ja aloita treenaamaan kuin

ammattilainen.

Link to comment

Kai se niin menee,,että kovaa harjoittelemalla saa vastaavat tulokset. Tuli mieleen Paavo Pystynen, jonka harjoittelua oli aikoinaan legendaarisen rankkaa ja säästä piittaamatonta. Taisi olla jopa liiankin kovaa. 

 

Pystysen kirjan joskus ostin, ja lainasin. Ei koskaan palautunut. Harmi..

Link to comment

Voisit kirjoittaakin seuraavan blogitekstin tuosta askelluksesta. Mulla ku tosiaan on aika puhdas kanta-askellus (ja niin paljon rasitusvammoja), niin olisi hyvä saada JOHTAVALTA ERITTÄIN KOKENEELTA JUOKSIJALTA hieman vinkkejä miten sitä sais muutettua enempi päkiävoittoiseksi. Mulla kun on tosiaan ollut viime vuosina tapana kuunnella itseäni KOKENEEMPIA JA PAREMPIA JUOKSIJOITA kaikenlaisissa juoksuun liittyvissä asioissa. Sitä kautta olenkin onnistunut vähän hilaamaan omaakin tasoani ylöskäsin, mutta toki aina hyvät neuvot tulevat tarpeeseen. En muuten missään nimessä sanonut, että juoksualusta ei vaikuttaisi tossujen kulumiseen. Päinvastoin, tuossahan koetin esittää teoriaa siitä, että mulla tossut kestää aika hyvin, koska asun täällä Lapissa ja juoksen paljon lumella, joten silloin tossut eivät kulu ihan niin nopeaan kuin kokoajan asfaltilla juostessa. Ymmärsitkös nyt?

Link to comment
3 tuntia sitten, Jodlaaja kirjoitti:

Käytännössä monilla puhtaasti juoksevilla kilpajuoksijoilla ja harrastajillakin ne tossut hajoavat jo usein tuossa 200 juostun kilsan haminoilla.

 

Ei kuulemma hajoa. Kyselin vähän.

 

Et kai ikäänkuin hiihdä juostessasi ;)? Vai oisko ennen erittäin kovia treenejä semmone adrenaliinitrippi meneillään, että kuovit jopa maata (päkijävoittoisesti).....

Link to comment

Hesari tuossa pari päivää sitten kirjoitti tossujen kestävyydestä. Puhuivat ka. 800 km / pari. Mulla on kevyt jalka, pääsen yleensäkin n. 1000 km tossuilla, ja Lidlin räpylöillä n. 500 km. Koitan vielä juosta lenkit päkiällä. Ei se aina onnistu, mutta noin pääsääntöisesti. No, aiheesta on palstalla omakin ketjunsa. 

 

Mielenkiintoista on tosiaan, jos tossujen kuluminen on noinkin rajua. Parisataa kilsaa ja tossut lepo. 

Link to comment

Mitähän ne afrikkialaiset sanos, jos kerrottaisiin että 99 % suomalaisista ei ole ikinä juossu yhtään 1000 m vetoa. On siinä tummalle miehelle naamanvääntelytarpeita viikoksi. 

 

Eikös kovat ukot juokse sen 150 km / viikko(?). Eli kenkäpari viikossa ns. normaali kulutus maantieajossa. 

 

 

Link to comment

Mikäli askel tulee puhtaasti päkiälle, eikä kanta kosteta maata, on kengän päkiän kohta varmaan herkkä kulumaan pienestäkin jarruttavasta voimasta. Hankin http://www.runscribe.com/ nuo kertovat jarruttavan voiman. Pian tullee markkinoille 100 € kotimainen vastaava tuote http://www.runteq.com/

Noilla ei tarvitse arvuutella jarrutusvoimia.

Itselläni on RuncSriben mukaan midfoot strike. Vaihdan kengät  n. 700 km kohdalla vaikka pohja ei käytännössä ole kulunut yhtään. Päkiän alla näkyy aavistus kulumaa.

Huippumaratonareista harva juoksuu puhtaalla päkiäaskelluksella (ehkä Moses Mosop). Olen käsittänyt, että nilkan kulmaa tärkeämpi on se, että astuu painopisteen alle, jolloin jarruttava elementti on pieni ja polvi suorittaa vaimennuksen.

 

Katselen juuri Lontoon Maratonia ja hidastuksessa kukaan ei astu päkiällä vaan "Midfoot" askelluksella. Alla TV:stä pari kuvaa naisten ja miesten kärkiryhmästä, joista ehkä voi päätellä, että päkiälle ei tulla

 

 

 

 

MiehetLontooMaraton.JPG

NaisetLontooMaraton.JPG

Link to comment

Osallistu keskusteluun

You are posting as a guest. Jos olet jo rekisteröitynyt, voit kirjautua tästä sisään lähettääksesi vastauksen.
Huom!: Ilman rekisteröitymistä lähetetyt viestit tarkistetaan ennen julkaisua mainosrobottien yms. takia.

Vieras
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy