Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • entries
  72
 • kommenttia
  6
 • views
  11 457

Torjuntavoitto nro 2, Ironman Kalmar


Juoksijapoika

747 katselukerta

 Share

Kausi pulkassa, olo kohtuullisen väsynyt, tavallaan pettynyt, mutta loppujen lopuksi oikeinkin tyytyväinen. Viimevuotisten noteerausten jälkeen ajattelin, että tähän kauteen hyökätään entistä kovemmilla tuloksilla. Vuodenvaihteen jälkeen menikin ihan kohtuullisesti ja intoa piisasi aika hyvinkin talviaamuisiin salitreeneihin. Maaliskuussa nousevalla tahdilla lisätty juoksu sitten kostautui ja sen jälkeen ei juoksun kehityksestä ole voinut unelmoidakaan, ainoastaan on oltava tyytyväinen että tämänkin verran pääsi hölkkäämään. Juoksun puute vaikutti jälkikäteen ajatellen kaikkeen muuhunkin motivaatioon ja tavoitteet tippuivat jo hyvissä ajoin ennen kisoja. Kuitenkin ihan ok mielellä olen, että tuulista ja lämmöstä johtuen haastavahko Ironman meni kohtuullisessa ajassa läpi ja Joroisilla pystyin jokseenkin edellisvuotiseen tasoon. Nyt loppukesä chillaillaan ja mietitään miten seuraavaa kesää lähdetään lähestymään. Tällä kertaa kuviot ei ole jo tässä vaiheessa lukkoonlyöty vaan vielä mietitään.

Tässä taas lyhyttä raporttia Kalmarin keikasta.

 

Kalmariin saimme tänä vuonna mukaan vähän isomman rytmiryhmän kun Kouvolasta saman treeniringin jäsenistä peräti kuusi ilmottautui mukaan. Kaikki muut ensikertalaisia ja minä mukana vanaha gubbena. Meidän auto- ja majoituskuntaan kuului yhteensä neljä kilpailijaa, mukaanlukien jälleen Heikki Turust sekä Valkealalaiset Turtsi ja Anna-Mari. Seurueen "huolto- ja valmennusjohtoa" edusti Lea. Starttasimme matkaa jo hyvissä ajoin keskiviikkona kohti Turkua ja sieltä Chrysler+perävaunuyhdistelmällä Tallinkin "sinivalkoisella" laivalla Tukholman kautta Kalmariin. Autossa istumista tuli noin 750km per sivu, joten ajan varaus matkustukseen tuli ihan tarpeeseen. Kalmarissa hoidettiin rutiinilmottautumiset ja ruokakauppaostokset ennen kuin siirryimme Ölannin puolelle Mörbylångaan josta olimme saaneet edullisesti vuokrattua noin 80 neliöisen "puutarhamökin". Majoitusta voi suositella vilpittömästi Motionsvägen 2:sesta. Torstai-iltaan kuului vielä avajaisseremoniat ja tutustumista expo-alueisiin sekä Ölannin hienoon auringonlaskuun.

 

Perjantain välipäivä oli erittäin tervetullut lisä valmistautumisessa. Pikku pulahdukset viileään Itämereen ja pätkän matkaa fillarointia tuulten ja auringon luvatulla saarella antoivat hyvin osviittaa mitä todella olisi lauantaina luvassa. Pyörien katsastuksen jälkeen kävimme piipahtamassa myös uinnin starttipaikalla satamassa. Tuuli tuli jokseenkin suoraan kohti satamaa ja aallot pääsivät kasvamaan jo perjantaina huomattavan kokoisiksi. Seuraavaksi aamuksi olisi luvassa vielä vähän enemmän tuulta noin 7m/s. Jo tässä vaiheessa alkoi mietityttämään, että nyt ei taida aika olla päällimmäinen tavoite uintiosuudella. Kuitenkin kaikki sujui kivuttomasti ja nukkumaan pääsi kömpimään kympin maissa illalla verrattain rauhallisin mielin.

 

Puoli neljän aikaan ponkaisimme ylös ja ripeiden aamutoimien jälkeen Chrysler suunnattiin kohti Kalmaria noin 30km päähän. Tunnelma oli perinteisen odottava lähtöalueella ja siirryttäessa kohti uinnin starttia. Tuuli oli jo melko voimakasta ja tiesimme hyvin mitä oli luvassa. Uinnin startti suoritettiin ns. rolling starttina eli koko kilpailijakatras käveli tavoiteaikojen mukaan pitkässä jonossa mereen ja ajanotto alkoi matolta juuri ennen veteen astumista. Tämä järjestely vältti mielestäni hyvin heti alussa tulevan tuuppimisen ja yliuinnin, mutta mietin myös että samojen tavoiteaikojen kanssa lähtevät taivaltavat sitten koko matkan yhdessä nipussa. Etenkin keskikastin uimarit ovat siis koko ajan ruuhkassa. Ikäryhmästarteissa kuitenkin väljyyttä syntyy automaattisesti kun pienempi ryhmä alkaa venymään eri tahtien perusteella. Tällä kertaa ruuhkat oli kuitenkin pienin huolen aihe.

 

Ensimmäisen 100 metrin jälkeen aallot pääsivät todenteolla tulemaan uimareita vastaan. Koitin ensin säilyttää uintirytmiä korostetun rauhallisilla vedoilla ja säännöllisellä suunnistamisella. Suunnistamisesta teki mielenkiintoista kun aallon pohjalta ei ollut mitään käsitystä mihin suuntaan oli etenemässä. Noin joka kolmannella tähystyksellä sai jonkun kiinnekohdan poijuista näkyviin ja pystyi korjaamaan aaltojen välillä rankastikin sivuunheittämää kurssia. Muutaman sadan metrin ja suolavesilitran jälkeen päätin kokeilla, miten keinuminen taittuu selkäuinnilla. Tälläkertaa en kärsinyt minulle tyypillisestä hengen haukkomispaniikista, mutta selkäuinti tuntui erittäin miellyttävälle kun hengittelyä pystyi tekemään silloin kun hyvälle tuntui. Seurasin kanssakilpailijoiden räpiköintiä erilaisesta kuvakulmasta ja totesin, että juurikaan kovempiin vauhteihin ei kukaan kyennyt, niinpä päätin jatkaa selkäuintia koko vasta- ja sivuaallokko-osuuden.

 

Ensimmäisen kääntöpoijun jälkeen oli tosiaan luvassa samaa aallokkoa pitkä pätkä sivusta päin. Homma eteni verkkaisesti, mutta ilman sen suurempia ongelmia. Toisen kääntöpoijun jälkeen käännyttiin myötäaaltoon ja siihen näin järkeväksi jälleen vaihtaa vapariin kunnes reitti jälleen kääntyi. Näin jatkettiin arviolta 2,5km uintiosuudesta ennenkuin reitti hakeutui aallonmurtajan ja satama-altaan suojiin. Tässä kohtaa uinti alkoi taas muistuttaa uintia ja loppupätkä, lukuunottamatta lyhyttä avomerikiepsautusta, tulikin ihan mukavan oloisesti. Tuulet ja aallot olivat sitämyöten kovia, että ylittivät uutiskynnyksen myös suomalaisissa medioissa. Yhteensä noin 40 kilpailijaa ilmoitettiin keskeyttäneen aaltojen vuoksi. Mielestäni ei ehkä ihan niin järkyttävää kuin on annettu ymmärtää, muttei missään nimessä helppoakaan. https://connect.garmin.com/modern/activity/874471197/1 Uintiaikaan 1:22:33 olin tietysti pettynyt, mutta rannassa olin lähinnä huojentunut. Sitten vaan rauhallisen vaihdon kautta pyörän päälle ja kohti Ölannin peltoaukeita.

 

Reitin ensimmäinen haaste oli Kalmarin ja Ölannin välillä kulkeva reilun 6km pituinen silta. Tuuli oli kohtisuoraan vastainen ja nopeudet sen mukaiset. Se vei heti kärkeen suurimman terän ylinopeiden aikojen odotuksista. Ölannin saarella kierrettiin noin 115km mittainen lenkki, joka pääsääntöisesti oli sivutuulta. Osa vähän vastaan ja osa vähän myötäiseen. Toki sekaan mahtui myös suoria pätkiä, joista pisin myötätuuliosio taisi olla noin 5km mittainen. Keskinopeudet tuolla pätkällä nousivatkin yli 50km/h ja sehän vasta oli mukavaa. Oma polkeminen lähti hieman haparoivasti liikkeelle vatsakivuista johtuen. Uinnissa maistellut vedet eivät tuntuneet hyvälle pötsissä ja kaasupallo oli erittäin pinkeänä ensimmäisen 50km ajan. Lopulta alkoi perästä kuulua ja tilanne helpotti.

 

Matka sujui mukavasti aina tuonne noin 110km korville asti kunnes huomasin missanneeni juomista ja energiatankkausta liikaa. Pilvettömältä taivaalta paistanut aurinko ei tuntunut erityisen kuumalta polkiessa, mutta teki näemmä tehtävänsä. Olin selkeästi nestevajauksella ja taistelu sisäreisien kramppeja ja väsymystä vastaan värittivät loppupyöräilyä. Lopussa ajettiin lenkki mantereen puolella ja koko tuon 60km matkan jouduin enemmän tai vähemmän passailemaan menohaluja. 160km kohdalla tilanne näytti jo todella pahalle enkä hetkeen pystynyt polkemaan voimalla istuallaan enkä seisten. Homma kuitenkin jotenkin laukesi magnesium+suolapanoksin varustettua juomaa litkiessäni ja pääsin kuin pääsinkin raahustamaan pyörän loppuun. Nopeudet laskivat oleellisesti loppua kohden. Pyörän päältä noustessa pääsi ääneen huuto tuskasta kun jalata nykäisivät itsensä kramppiin, kuitenkin onneksi heti perään periksi antaen. Pyöräaika 5:29:59 oli ehdottomasti alakanttiin, mutta jälleen kerran olin lähinnä huojentunut, että matka etenee. https://connect.garmin.com/modern/activity/874471197/4

 

Juoksuun lähdin aika villeillä jaloilla varustettuna, niinikään tietoisena että mitään kunnollista aikaa en saa tänä vuonna aikaiseksi. Niinikään missasin Garminin käytönkin ja olin painanut jo uinnin jälkeen tuplaklikillä ajanoton sekaisin. Lähdin taivaltamaan erittäin hyvin kansoitettua Kalmarin juoksureittiä. Kaupunki ei ole koolla pilattu, mutta jostain sinne oli saatu kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan ja kannustamaan kilpailijoita. Tunnelma oli erittäin hyvä. Jalat lähtivät toimimaan yllättävänkin hyvin, krampin alut tuntuivat alussa vain jäykkyytenä ja väsymyksenä. Juoksu muistutti kuitenkin erehdyttävästi ihan juoksua ja kilometrivauhdit, ainakin virallisen ajanoton mukaan, pysyivät 5:30 hujakoilla. Reitti kierrettiin kolmen kierroksen reittinä. Kierroksien alussa pyörittiin aina muutama kilometri ympäri kaupunkia ja näin näin vilaukselta maalilinjan ohittaessani kokonaisajan. Tästä haarukoin, että noin 4:05 ajalla pysyisin alle 11h kerhossa, mikä tuntui ensimmäisen kierroksen jälkeen hyvälle tavoitteelle. Matka eteni tasaisen tappavalla tahdilla, naukkailin suolaa ja geelejä pitkin matkaa ja join välillä erittäinkin suuria määriä jokaisella juottopisteellä. Niinikään matkanvarrella olleet suihkut vetivät puoleensa.

 

Aurinko loikotti kunnolla, mikä näytti aiheuttaneen monille kilpailijoille ongelmia nesteytyksen kanssa. Itselläni aina välillä pohkeet antoivat vienoja signaaleja, että kohta lähtee, mutta jotenkin onnistuin krampit pitämään kurissa ja ainoat kävelyaskeleet jouduin ottamaan juottopaikoilla. Viimeisellä kierroksella lähdöt huolloista näyttikin jo hieman mielenkiintoisemmille, mutta aina matkaan päästiin. Maali läheni lähenemistään ja sain Garminista sen verran osviittaa, että tavoiteaika näytti aloittuvan. Erityisen tyytyväinen olen jälleen, että yli 6min kilometrejä ei kirjaantunut yhtään. Juoksuaika 4:02:59.

 

Maalisuoralle tullessani olin yhtä hymyä. Tämä oli ehdottomasti tähän astisista Ironmaneista hankalin ja vaiherikkain. Loppuaika 10:59:22 ei ollut sitä mitä lähdin hakemaan, mutta koko kesää ja erityisesti kisapäivää miettiessäni en voi muuta olla kuin erittäin tyytyväinen. Maaliin tulon jälkeen istuksin rauhassa toipumisalueella ja odottelin muita seurueen jäseniä maaliin. Kouvolalaisista päädyin sijalle 2 ja kaikki kunnia pitää antaa Antin erittäin kovalle vedolle 10:40 aika rengasrikkoineen oli rautaa. Kaikki Kouvolalaiset pääsivät maaliin ja olivat silminnähden huojentuneita ja tyytyväisiä. Nälkä on hirmuinen ainakin kommenteista päätellen myös muilla. =) Myös Kouvolan Sanomille pientä raporttia laitettiin tuoreeltaan. =) http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2015/08/15/Kouvolalaiset selvisivät maaliin Kalmarin aalloista/2015219432785/4  

Reissu jatkui ja kotiin palattiin samaa reittiä tiistai-iltapäivään mennessä. Väsyneenä, mutta tyytyväisenä. Uusia haasteita kohti...

 

vko 33 (690min)

pe 14.8. Uinti 10min, pyörä 10km (20min)

la 15.8. Kalmar ,Uinti 4km (83min), pyörä 181,8km (330min), juoksu 42,2km (243min)

 

vko 35  (45min)

ma 24.8. 5min soutulaite + 10min kuntopyörä + vetoja + 4 kertaa kalliosuojan raput, yhteensä 45min

 

vko 36 (105min)

ma 31.8. 5min soutolaite + 5min kuntopyörä + 10x100m + 5 kertaa kalliosuojan raput ylös. Maksimisyke 179, lähellä tappia oli. https://connect.garmin.com/modern/activity/883792807

ke 2.9. juoksulenkki 11,7km (60min) aamulla 5:08/km https://connect.garmin.com/modern/activity/885346496

 

vko 37 (210min)

ma 7.9. 5min soutulaite + 15min kuntopyörä + vetoja ja rappusia 20min

ke 9.9. kuntopyörä 45min

to 10.9. kuntopyörä 45min

la 12.9. pyörälenkki 41,3km (80min)

 

vko 38 (160min)

ma 14.9. kuntopyörä 45min, illalla soutulaite 5min + kuntopyörä 10min + vetoja + rappusia 30min

ti 15.9. kuntopyörä 30min

ke 16.9. kuntopyörä 30min

 

vko 39 (75min)

Su 27.9. Spin 65min, uinti 500m
 

 • Like 2
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy