Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • entries
  72
 • kommenttia
  6
 • views
  11 457

Kesän alkua ja Mallorcan Ironman 70.3


Juoksijapoika

753 katselukerta

 Share

Foorumin käännyttyä uuteen alustaan putosin kärryiltä pahan kerran ja vasta nyt sain aikaiseksi perehtyä miten ihmeessä pääsen jatkamaan tänne tarinaa. Mitään elämää suurempaa kerrottavaa ei ole ollutkaan, mutta sääli katkaista hyvää jo 8 vuotta kestänyttä harjoituspäiväkirjabloggaamista.

Alkuvuotta ja etenkin kevättä voi kuvata urheilun puoleen sanalla laiska. Se kiteyttää lähes kaiken. Maaliskuun lopussa oireilemaan alkanut nilkka / akillesjänne veivät motivaatiota todella rankasti alaspäin. Juoksussa havaitut pienet kehityksen merkit salikaudella ropisivatkin sitten täydellisen juoksemattoman 2kk aikana vahvasti miinukselle. Lähes ainoa kerta kun tuona aikana otin juoksuaskelia oli Ironman Mallorca 70.3 toukokuun 9. päivänä Alcudiassa. Tässä pieni kertaus tuosta.

 

Alcudiaan matkasimme torstaina paria päivää ennen kisaa koko perheen voimin sekä lapsenhoitoon nakitettuina mukaan otimme myös vanhempani. Lapsen hoito piti saada organisoitua kisan ajaksi, koska myös vaimoni otti osaa tähän kohtuullisen rankkaan mittelöön. Alcudian kisa on melko iso tapahtuma. Käsitykseni mukaan ilmottautuneita oli 3600 kilpailijaa, jotka täyttivätkin koko rantakohteen näyttävästi. Pääkadut ja iso osa rantaa keskeiseltä paikalta oli varattuna useamman päivän ajan tapahtumaa varten. Aurinkoisessa säässä triathlon fiilis oli ylimmillään.

 

Torstai-iltana kävimme ottamassa pientä tuntumaa suolaiseen meriveteen ja perjantain aikana tutustuttiin pyörä reittiin autolla läpi ajaen. Pyöräreitti oli haastava. Ensimmäisen noin 20km jälkeen alkoi 20km pituinen nousuvoittoinen jakso jonka aikana noustiin yhteensä lähes 700m. Pisin yhtäjaksoinen nousu ilman ainuttakaan tasaista metriä oli 4,5km. Tämä yhdistettynä kevään parin sadan kilometrin pyöräilytuntumaan aiheutti pieniä kauhun väristyksiä. Itselläni maltillisesti, mutta vaimolla hieman enemmän. =) Loppu osuus pyöräreitistä oli selkeän 10km serpentiinilaskupätkän jälkeen pienesti edestakaisin kumpuilevaa, mutta tuulelle altista ajelua vaihtelevalla tiellä.

 

Itse kisa-aamuun heräiltiin normaalein rutiinein. Edellisenä päivänä oli pyörät tsekattu vaihtoalueella ja pussit viety roikkumaan naulakoihin. Mummo kömpi aamuyöstä vahtimaan poikien viimeisiä tunteja unta kun läksimme vaimon kanssa kävelemään kohti rantaa. Keli oli tyyni ja uintiosuudelle se lupasi hyvää. Vedenlämmöksi ilmoitettiin lempeät 21 astetta, joten puitteet piti olla kunnossa. Suuresta starttaajamäärästä johtuen lähdöt ajoittuivat reilusti yli tunnin ajalle ja kerkesin hyvin katsoa kun vaimo kirmasi muiden triathlonistittarien kanssa matkaan 50 minuuttia ennen omaa ryhmääni.  Tavoistani poiketen kävin jopa kastautumassa vedessä ennen starttia varmistaakseni, että kaikki on kunnossa.

 

Uinnin starttilaukaus pamahti ja läksin luottavaisena rynnimään keskellä noin 600 hengen pääjoukkoa. Ensimmäisen 15 metrin jälkeen oli selvää, että ei onnistu ei. Porukkaa oli ihan törkeäsi alla päällä ja välissä, eikä mitään mahdollisuuksia kunnon uintivedoille ollut. Hengitysrytmi ei ottanut tasaantuakseen millään ja hakeuduin aivan laitaan siten, että ohjaamassa olleet kajakit lähes törkkivät melojen kanssa, että tuolla on reitti. Vedin väliin aina parikymmentä vetoa selkää ja koitin jälleen laittaa kasvot veteen, mutta sama toistui uudestaan ja uudestaan. Hengitys jäi aivan pinnalliseksi ja paniikki hiipi joka kerta kun painoin pään veteen. Heitin välittömästi kaikki aikatavoitteet romukoppaan ja ajattelin vain että kerran tänne asti on tultu, en kehtaa kyllä keskeyttääkään. Räpiköin eteenpäin ja aina kääntöpaikalle noin kilometrin päähän asti meno oli yhtä tuskaa. Myötäaaltoon rantaa kohti uidessa tilanne jotenkin tasoittui ja pääsin hiljalleen kiinni rauhalliseen mutta voimattomaan rytmiin. Lopulta könysin rantaan erittäin voipuneena ja läksin hitaasti hölkkäämään parin sadan metrin siirtymistä vaihtopaikalle.

Mukanani ei ollut ollenkaan Garminia,( jonka joku ystävällinen henkilö otti omakseen Nastolan uimahallin pesuhuoneesta maaliskuussa.) näin vedin täysin sokkona ajasta. Uintiaikani oli lopulta ollut kohtuullinen 35:10. Jos tämän olisin tiennyt, kenties vaihto olisi sujunut rivakammin ja muutenkin fiilis olisi ollut korkeammalla.

 

Kuhnailin vaihdossa yhteensä 7 minuuttia. Osittain tämä johtui vaihtoalueen pituudesta, jossa fillaria taluteltiin lopuksi varmuudella parin minuutin verran. Hyppäsin pyörän päälle ja päivä oli alkanut mukavasti paistamaan. Iltapäivällä mitatut lukemat olivat noin 27 asteen tienoilla. Etenin leppoisasti sen kummemmin paineita ottamatta kohti nousuosuutta. Alkumatkasta päällä ollut uinnin ketutus oli jo lievästi hiipumaan päin ja mäkeä alettiin kipuamaan hitaasti mutta varmasti. Mäkispesialisteja suhahteli ohi kaiken aikaa, mutta suurimmalle osalle nousupätkä oli todellista puurtamista. Pyörä toimi hienosti, vaikka vielä pienempiäkin vaihteita olisi kaipaillut. Ohitin vaimon noin 4km nousun jälkeen ja koitin parhaani mukaan kannustaa tsemppaamaan nousun loppuun asti, jonka jälkeen helpottaisi. Myöhemmin selvisi, että kullalla oli ollut pyörän kanssa ongelmia ja neljä pienintä vaihdetta puuttui kokonaan. Voin vain kuvitella mille vääntäminen oli tuntunut.

 

Lopulta nousupätkä oli ohi ja alkoi yhtä mittainen laskuosuus. Vauhdit nousivat suorilla todella korkeiksi ja vastaavasti serpentiinitien 360 asteen mutkiin jarruttaminen oli pienesti haasteellista. Pari pahaa ulosajoakin näkyi, eikä itselläkään ollut tiukimmassa kohdassa todellakaan paljosta kiinni. Ennen kurvia varoittamassa ollut moottoripyöräpoliisi oli jättänyt asemapaikkansa ja oli parhaillaan auttamassa kurvissa ulosajanutta tyttöä joka makasi pientareella verissäpäin. En ymmärtänyt kurvin tiukkuutta ja jarrutin lukkoon pariin otteeseen ja sain kuin sainkin pidettyä niin pyörän alla kuin renkaat asfaltillakin. Tästä aiheesta annoin myös ison miinuksen kera palautetta järjestävälle organisaatiolle. Turvallisuus on kuitenkin kaikkien etu, joten kunnon varoitusmerkkejä kaivataan. Adrenaliinilla numerolappu selässä ajettaessa varovaisuus kun pääsee välillä unohtamaan, tällöin varoituksia ei voi mielestäni liikaa jaella ennen vaarallisia kurveja.

Laskuvauhti hieman rauhottui tilanteen jälkeen ja hyvä niin. Matka eteni tasaisesti puurtaen pikkukylien keskustoissa kierrellen ja eritasoisia asfaltteja ajellen.

 

Viimeisen 25km matkalla oli paljon pitkiä avonaisia tasaisia osuuksia, joissa olisi suotuisalla tuulella voinut saada kunnon vauhdin päälle, mutta tällä kertaa tuulet puhalteli pääasiassa vastaisesti. Voimia jäi siis tällekin ennalta leppoisaksi ajatellulle pätkälle melko paljon. Pyöräilyn keskivauhti asettui jokseenkin tasan kolmeenkymmeneen mikä oli mielestäni tuolle päivälle ihan ok suoritus.

Juoksuosuudelle lähtiessä tunnelma oli hieman nuutunut. Osittain johtuen kuumahkosta päivästä, osittain alkukauden tyypillisestä kuntotasosta ja ehkä eniten siitä tiedosta että juoksussa on takana kuuden viikon tauko ja jalkoihin tulee sattumaan aivan varmasti.

 

Matka lähti taittumaan tasaisesti pieniä etureisikramppeja vältellen ja vähäisiä voimia säästellen. Muutaman kilometrin jälkeen totesin, että eipä tästä yksinkertaisesti taida pystyä edes kiihdyttämään vaikka yrittäisi. Tasaisella apaattisuudella lompsin eteenpäin ja laskin mielessäni jäljellä olevia kilometrejä. Juoksureitti noudatteli pitkälti Alcudian rantakatua, jolla porukkaa ja kannustusta riitti ihan kiitettävästi. Taivuin vain haistelemaan tunnelmaa enkä ottanut sen kummemmin paineita loppuajastani. Eipä ajasta kyllä mitään tietoa ollutkaan ennen loppusuoralle kaartamista. Maaliin tulo oli yhtä karvoja pystyyn nostattava kuin aina Ironman-sarjan kisoissa. Kelloon tärähti loppuajaksi 5.42:54, joka on kautta-aikojen toisiksi huonoin tulokseni. Olkoonkin, että reitti oli raskas, mutta ei ollut miehenkään vire ja suoritus mistään kotoisin.

 

Toipumisalueen tarjoilut olivat viimosen päälle ja aika meni kuin siivillä jutustellen muutamien kanssakilpailijoiden kanssa. Samalla kyselin tiukasti Suomen päästä vaimon väliaikoja ja lopulta siirryinkin reitin varteen kannustamaan todellisen itsensä voittajan maaliin. Kyyneleiden määrä, niin katsomossa kuin maalikorokkeellakin ei jättänyt epäselväksi millainen merkitys tällä maaliin tulolla oli. Sisukas nainen minun makuuni ;)

Lomaa jatkui vielä reilun viikon verran ja pyöräkilometrejäkin tuli muutaman lenkin verran keräiltyä idyllisessä maastossa. Kokemus kokemuksien joukossa.

 

vko 18 (7h)

ti 28.4. kuntopyörä 45min

ke 29.4. juoksulenkki 9,6km (50min)

1.5. pyöräily 67,5km (128min)

3.5. pyöräily 95,3km (208)

 

vko 19 (5h 30min)

7.5. uinti 10min

9.5. Uinti 1,9km (35min), Pyörä 90,1km (180min), Juoksu 21,1km (116min)

 

vko 20 (10h 45min)

11.5.  pyörälenkki 76km (183min)

13.5. pyörälenkki 99km (220min

15.5. pyörälenkki 102km (240min)

 

vko 21 (9h 15min)

19.5. kuntopyörä 45min

20.5. juoksu 9,6km (52min)

21.5.  uinti 2km (39min)

la 23.5. pyöräily 103,7km (216min

24.5. Pyörä 96,5km (211min)

 

vko 22 (8h)

25.5. Rullaluistelu 16,3km 50min

27.5. uinti 2km

29.5. pyöräily 40,4km (80min)

30.5. Pyörä 103,8km (210min)

31.5. Pyörä 57km (108min)

 

vko 23 (5h 45min)

1.6. juoksulenkki 9,6km 50min

2.6. kuntopyörä 10min + lihaskunto 35min

3.6. juoksulenkki 9,6km 52min

4.6. uinti 1km

5.6. pyörälenkki Inksa-Kotka hybridillä (90min 37km)

6.6. pyörälenkki Kotka-Inksa hybridillä (90min 37km)

 

vko 24 (8h 45min)

10.6. Pyörällä töihin 42,8km (85min), Pyörällä kotiin 42,8km (82min)

11.6. Juoksulenkki 9,6km (52min), illalla venyttely 45min

12.6. Pyörällä töihin 42,8km (90min), kotiin 42,8km (83min)

13.6. Aitomäkeen 17km (45min)

14.6. Harjuun 17km (45min)

 

vko 25 (5h)

16.6. Juoksu 12,4km 65min

17.6. Pyörällä töhin 42,8km (91min), kotiin 42,8km (72min)

18.6. juoksulenkki 12,4km 63min

 

vko 26 (10h 30min)

22.6. pyörällä töihin 42,8km (82min), kotiin 42,8km (80min)

24.6. juoksulenkki 9,6km 50min

26.6. Pyörällä töihin 42,8km (82min), kotiin 42,8km (77min)

27.6. juoksulenkki 14,6km (75min)

28.6. Pyörälenkki 102,6km (193min)

 

vko 27 (481min)

29.6. Pyörällä töihin 42,8km (86min), kotiin 42,8km (76min)

30.6. Juoksulenkki 9,6km (58min), ekan kerran moneen vuoteen katsoin parhaaksi kävellä pätkiä. Ei ole palautunut kunnolla.

2.7. Pyörälenkki 71,5km (139min)

5.7. Juoksulenkki 24km (122min)

 

vko 28 (430min)

6.7. Uinti 3km

7.7. Kuntopyörä 40min + lihaskunto 15min

8.7. Uinti 1,5km

9.7. Kuntopyörä 45min + lihaskunto 20min

10.7. Juoksulenkki 9,6km (49min), illalla pyörällä 15km (30min) + 1km (5min) juoksu

11.7. Pyörälenkki 68km (136min), ilalla uinti joessa 10min

 

vko 29 (355min)

13.7. Kuntopyörä 30min ja lihaskunto 15min

14.7. Uinti 1,3km, ekan kerran kunnolla avovettä.

18.7. Uinti 1,9km (36min), pyöräily 91,4km (144min), juoksu 21,1km (110min)

 • Like 1
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy