Jump to content
Juoksufoorumi.fi

  • entry
    1
  • kommenttia
    12
  • views
    1 038

Erikoinen ennätys puolikkaalla


innokas

1 492 katselukerta

 Share

Tuli sitten käytyä Turussa TCR-puolimaratonilla. Tavoite oli kirkas: ennätys, joka alkaa numeroilla 1.38.

Alkuun lähdin intoilemaan hieman liian kovia kilometrejä, alle 4.30-vauhtia. Sain himmailtua vähän, mutta jatkoin 4.30-4.40-kilometrejä. Paluumatkalla iski kova vastatuuli, joka hidasti hieman. Imeskelin vähitellen geelejä ja sain pidettyä energiatasot hyvinä.

Noin 17 kilometrin kohdalla lähdin kiristämään. Katselin kelloa ja totesin, että aikaa on hyvin, kun voimiakin riittää vielä. Ohitin yhden miehen ja pudotin minua kilometritolkulla peesanneen kaverin kyydistä. Kahdenkympin kohdalla totesin, että aikaa on yllin kyllin 1,38:aan. Samalla alkoi ihmetyttää, kun katua tuntui jatkuvan ja jatkuvan.

Kun 21 kilometriä täyttyi, tajusin, että jokin mättää. 21,15:n kilometrin kohdalla (oman gps:ni mukaan) aika oli 1,38.15. Silloin oli Kupittaankatua vielä vähän jäljellä ennen kääntymistä loppusuoralle. Tajusin, että minun pitää juosta aivan hulluna, jotta saan virallisen ennätyksen. Siispä tossua toisen eteen.

Loppupeleissä ennätykseni parantui maaliviivalla 10 sekuntia, mutta uudelle minuuttiluvulle en päässyt. Gps näytti matkaksi 21,44 kilometriä.

Järjestäjän mukaan matka on virallisesti mitattu. Ihmettelen kuitenkin, kun muutama viikko sitten gepsini näytti virallisesti mitatun viitosen maaliviivalla 5,00 km. Miksi se valehtelisi nyt noin järjettömästi? Maaliviivalla yksi kympin juossut tuttuni sitä paitsi kertoi oman gps:nsä näyttäneen maalissa 10,38 km.

Ymmärrän, että mittaus tehdään sisäkurveja liipaten, jotta matkasta tulee varmasti virallisen mittainen. Jos erittäin tarkaksi osoittautunut gepsini näyttäisi muutaman kymmentä tai vaikka sata metriä liian pitkän matkan, asia olisi puolestani ok. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miten hassaisin kurveissa tai missään muuallakaan matkan varrella 340 metriä.

Ennätys tuli, mutta näiden mittaepäilysteni vuoksi juoksin juuri TCR:llä kaksi kertaa: ensimmäisen ja viimeisen.

 Share

12 Comments


Recommended Comments

Onnittelut ennätyksestä! Pienetkin parannukset lasketaan. Laita GPS:n piirtämä reitti kartan päälle niin siitähän se näkyy miten se on matkaa mitannu. Tollanen 300m voi tulla melko helposti jos alussa tarkkuus on ollut huono, katveisia reittejä yms. Gps:n reitistä se näkyy kuitenkin hyvin. 

Link to comment

Laita GPS:n piirtämä reitti kartan päälle niin siitähän se näkyy miten se on matkaa mitannu.

Tämän tulkinnassa pitää olla tarkkana. Suorituksen aikainen mittaus on eri (lue: tarkempi), kuin tallennetuista pisteistä laskettu. Esim. kun siirrän datan Garminista Garmin Connectiin, niin kokonaismatka pysyy samana, kuin suorituksen aikainen mittaus, vaikka tallentuneesta jäljestä sitä ei voi täysin todeta. Kun siirrän ko. datan esim. Stravaan, niin kokonaismatka on, voin sanoa aina, eri. Strava ja joku muu ns. ulkopuolinen alusta laskee matkan tallentuneista pisteistä.

 

 

Link to comment

Kiitos asiantuntevista kommenteista. Olen nyt päättänyt lopettaa pillittämisen tästä asiasta ja käsitellä sitä sellaisena kuin se virallisesti on: olen juossut 21,1 kilometrin matkan ja piste. Iso hämmästys pysyy, mutta en aio tuhlata enää yhtään enempää energiaani asian vatvomiseen. Käytän sen energian mieluummin treenaamiseen ja entistä parempien tulosten tekemiseen. Uusia haasteita riittää.

Link to comment

Kiitos asiantuntevista kommenteista. Olen nyt päättänyt lopettaa pillittämisen tästä asiasta ja käsitellä sitä sellaisena kuin se virallisesti on: olen juossut 21,1 kilometrin matkan ja piste. Iso hämmästys pysyy, mutta en aio tuhlata enää yhtään enempää energiaani asian vatvomiseen. Käytän sen energian mieluummin treenaamiseen ja entistä parempien tulosten tekemiseen. Uusia haasteita riittää.

​Ainahan noissa tulee vähän heittoa, mutta eipä niillä nyt ole väliä. Että ei muuta kuin eteenpäin :)

Link to comment

Sain juuri järjestäjältä viestin, että reitti on mitattu kahteen kertaan ja mittaaja on ollut paikalla katsomassa reitin merkitsemistä. Pakko sitten uskoa.

Link to comment

Paljon on mittaristakin kiinni miten milloinkin käyttäytyy. Oma vanha Garmin FR305 mittaili aina vähän ylipitkäksi lenkkejä vs. nykyinen Garmin FR 610. Virallisesti mitatulla 10k:lla viime kesänä FR305 näytti reilu 100m ylimatkaa. Reitillä oli muistaakseni 5 alikulkua jotka varmasti laittoi mittaria sekaisin. Parhaimmillaan puolikkaalla matka ollut vain 70m yli. No sekoilee tuo uusikin mittari joskus. Esim. Zürich Marathonilla mittasi n 240m yli vaikka 200m alusta mittari oli pysähdyksissä kun ohi juossut sen pysäytti. Heittoa siis yhteensä olisi ollut n 450m vaikka uusi FR610 mittari nimenomaan on mitannut ainakin treeneissä aina vähemmän kuin vanha FR305.

Muutes semmone vinkki että kisoissa kannattaa seurata myös niitä kilsatolppia gps:n lisäksi. Tosin aina niitä ei ole ja joskus nekin voi olla hieman miten sattuu laitettu.

Link to comment

Ei GPS-mittari ole mikään kelautuva mittanauha. On ihan sekopäistä olettaa laitteelta 100 prosentin tarkkuuksia. Juoksijasta, katveista, satelliiteista, avaruuskeleistä yms. johtuen reitinmittaus aina heittää johkun verran. Viimeisellä maratonilla Garmin FR210 mittasi 42,2 km ja sitä ennen taisi olla 42,4 km, molemmat erinomaisia tuloksia tällaiselle mittarille.

Link to comment

Komppaan edellistä. Aukealla reitillä matka mittautuu  aika tarkasti, mutta katveet aiheuttavat ongelmia. Mulla on ollut samoissa maratoneissa jopa 500 m heittoja. Olen kuitenkin niin nuuka, että juoksen aina lyhyintä reittiä, eikä se matka kovinkaan paljon eroa mitatusta.

Gps Kello on vain ohjeellinen, ja mukava väline.

Link to comment

Osui silmään tämä juttu niin haluan valaista mittausalan ihmisenä gps-tarkkuutta. Jos haluaa tarkkaa GPS-mittausta tarvitaan ammattilaisvehkeet joilla pääsee 1-2cm:n tarkkuuteen. Näilläkin syntyy ongelmia jos on kovin peitteinen alue. Silloin siirrytäänkin erilaiseen mittaukseen jolla päästään tuohon cm-tarkkuuteen. Voisin kuvitella että viralliset mittaukset on tehty juurikin näillä ammattilaislaitteilla(GPS + Takymetri) 

Näistä käsi gepseistä/rannetietokoneista sen verran et ne tahtovat mennä vähän oikoen. Ei välttämättä mene ihan sitä samaa reittiä mitä oikeasti menee. Jos katsoo oikeasti kartalta niin kohta ei todennäköisesti olekkaan ihan siellä missä itse juoksija on mennyt, vaan se viiva saattaa mennä sitten metsässä,ojassa, tiellä tms tai heitellä siksakkia. Käsigps:n/rannetietokoneen korkeuden tarkkuutta en ole tutkinut yhtään. Tuskin kuitenkaan kovin tarkka voi olla.

Ihan vaan halusin tarkentaa ettei luoteta liikaa niihin suuntoihin,polareihin, garmineihin tai mihin tahansa käsigepsiin/rannetietokoneeseen.

Nauttikaamme silti näistä hienoista laitteista mitä itsekukin käyttää. :)

Onnittelut myös ennätyksestä. :)

 

Link to comment

Ainoat virallisesti hyväksytyt välineet maantiejuoksujen reitinmittaukseen ovat mekaaninen Jones-counter + sertifioitu teräsmittanauha. Mikään GPS-takymetrimittaus ei ole virallinen mittaustulos ja koska tiedän kuka TCR:n on mitannut olen 100% varma, että mittaus on tehty kaikkien sääntöjen mukaan hyväksyttyjä välineitä ja menetelmiä käyttäen ja jos mittaaja on ollut valvomassa reitin merkitsemistäkin niin ei ole mitään syytä epäillä matkan mittausta.

Toinen asia on sitten se, että sellaista kuin "ylimittainen puolimaraton" tai "ylimittainen maraton" ei ole olemassa. Säännöt määrittelevät, että puolimaraton on vähintään 21 097,50 metriä ja maraton on vähintään 42 195 metriä. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy