Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • entries
  5
 • kommenttia
  3
 • views
  2 310

Miksi rääkkäisin itseäni?


tzadik

110 katselukerta

 Share

Ikääntymisen yksi seuraus vaikuttaa olevan mukavuudenhalun lisääntyminen. Olen nyt 54 -vuotias ja huomaan laiskistuvani henkisesti. Juostessa hölkyttelen leppoisasti eteenpäin, uidessa kelailen mukavaa matkavauhtia. Nuoruuden intervallit eivät enää kiinnosta. En kaipaa hapokkaita vetoja ylämäkeen. Edistyminen edellyttää kuitenkin käsittääkseni edelleenkin tuskan sietämistä. Toisaalta on parempi jatkaa säännöllistä taivallusta eteenpäin kuin joutua pakkotauolle rasitusvammojen murskaamana. Jatketaan siis treeniä, ikääntymisestä huolimatta. 

 • Like 3
 Share

3 Comments


Recommended Comments

Asiahan ei ole noin yksinkertainen, iän mukana paikat kestävät yhä huonommin kovaa harjoittelua vaikka kuinka haluaisi. Pääasia kuitenkin että liikkuu.

 

Omalla kohdallani tämä on 'pain without gain'. Tehdään hiukan epämukavia harjoituksia, mutta sellaisia etteivät paikat hajoa täysin 😆

 

 • Like 3
Link to comment

Hyvistä harjoituksista ja kunnon paranemisesta aina kesän tullen saan vielä virtaa. Vasta kuusivuotista "kilpauraa" on ruokkinut juoksun paraneminen. Yllättävän hyvin kevyehkö harjoitelu on purrut, eikä loukkaantumisia ole ollut.

Tunnistan kyllä laiskistumisen. Tämä kausihan menetettiin jo maaliskuussa, joten miksi liikaa ponnistella...

Toisaalta pidän intervalleista ja kovista juoksuista, tuntee tekevänsä jotain hölköttelyn sijaan.

Link to comment

Tervetuloa bloggaamaan!
 

Olen runsaat kaksi vuotta nuorempi ja juoksuvammainen mutta mitä parempi kunto, sitä enemmän saa tyydytystä happovedoistakin. Näistä oli juuri äskettäin juttuakin ultrien puolella, olikohan Outdoors Magazinen verkkoversio, jossa mainittiin harvan nauttivan ultrista mutta jälkikäteen muistelevän näitä lämmöllä - juuri haastavuuden vuoksi. Mutta toisaalta, 80% harjoittelusta pitäisikin olla tätä PK1-Pk2-harjoittelua joten tuo säännöllinen taivallus on erinomainen esimerkki!
 

Tänään kilahti myös sähköpostiin Huippumoodin Lasse Seppäsen vastaus webinaarissa esitettyyn kysymykseen vammautumisesta - kopioin tähän suoraan mainoksen kera niin ehkä sallitumpaa 🙂
"

Miia kysyy:
"Miten voi välttää
juoksun tehostuessa/lisääntyessä tyypillisimmät vaivat ja kivut? Ja kuinka niistä pääsee takaisin rytmiin?"

Lasse vastaa:
Juoksu on siinä mielessä brutaali laji, että se todella haastaa koko kehon sietämään juoksusta aiheutunutta jaloille, lantioon sekä alaselälle kohdistuvaa iskutusta. Tästä syystä moni on siirtynyt täysin juoksemaan poluille tai pehmeämmille hiekkateille.

Jotta saisi perspektiiviä juoksun aiheuttamalle kuormitukselle, niin ajattele asiaa näin:

Jokaisella askeleella (kovavauhtisessa juoksussa)

 

·         nilkan ja säären alueelle kohdistuu kuormitusta 3-4 kertaa juoksijan painon verran

·         lonkan ja lantion alueelle kohdistuu kuormitusta 2-3 kertaa juoksijan painon verran

·         alaselälle kohdistuu kuormitusta n. 1 kertaa juoksijan painon verran

·         yläselällle, hartioihin sekä niskaan kohdistuu 0 - 1 kertaa juoksijan painon verran kuormitusta


Siis jokaisella askeleella.

Jotta rasitusvammoja voi tietoisesti välttää/vähentää, tulee viikoittain huolehtia siitä, että nilkan, polven, lantion sekä keskivartalon alueelle tehdään sekä liikkuvuutta ja hallintaa lisäävää, että vahvistavaa harjoittelua.

Seuraavat asiat ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimia:


 

·         Alaraajojen biomekaniikkaan erikoistuneen fysioterapeutin tarkistus yksilöllisesti jalan rakenteesta sekä jalkinesuosituksesta.

·         Nilkkaa, polvea, lonkkaan, lanneselkää ja selkärankaa tukevien lihasten vahvistaminen (2 kertaa viikossa).

·         Juoksutekniikan tarkistus.

·         Juoksuharjoittelun järkevä rytmittäminen (viikkotasolla kokonaiskuormitusta lisää noin 10% aiempaan harjoitteluun.

·         Korvaavien harjoitteiden hyödyntäminen. Esimerkiksi pyöräily, vesijuoksu, hiihto ja sauvakävely oikein toteutettuna tukevat erittäin hyvin juoksua. Korostan, että ne on tärkeää toteuttaa oikein.

·         Harjoitusviikkojen fiksu rytmittäminen. Esimerkiksi kevyt - keskiraskas - raskas jaksotuksella varmistetaan, että lihakset, nivelet ja jänteet saavat riittävästi lepoa sekä huoltoa.


 

 

 

Loppuun haluan vielä todeta, että lähtökohtaisesti jalkojemme rakenteet ovat hyvin erilaisia ja siitä syystä tarvitsemme eri määrän tukiharjoitteita. Lisäksi aiempi vammahistoria vaikuttaa harjoitteiden määrään ja toteutustapaan.
 

Jos haluat harjoitella yli talven, ensi kesää kohden niin, että tukiharjoitteet ovat osa viikkoharjoittelua, niin 3.10. alkavassa Camillan juoksuvalmennuksessa se onnistuu. Saat päiväkohtaisen ohjelman, jotka pitävät viikoittain sisällään juoksuharjoitteiden lisäksi liikehallintaa, liikkuvuutta sekä voimaa lisääviä alaraaja -ja keskivartaloharjoitteita.

Lisätietoja Camilla juoksuvalmennuksesta täältä: https://huippumoodi.fi/camillan-juoksuvalmennus/

Juoksuterveisin,

Lasse

"

 

Hyvää taivallusta ja blogi tulee seurantaan!

 • Like 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Luo uusi...

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy