Jump to content
Juoksufoorumi.fi

 • Seppo testaa


  Testissä Garmin Fenix 5 -sarja ja 935

  Garmin julkisti Fenix 5 -sarjan tammikuussa 2017. Sarja jatkaa aikaisempaa Fenix 3 mallistoa. Edellisestä Fenix 3 mallista poiketen mittari julkaisiin kolmena hieman erillaisena versiona, 5S, 5 ja 5X. Oikeastaan tuohon kolmen mallin sarjaan voisi lisätä myös hieman myöhemmin keväällä julkaistun Forerunner 935 mittarin koska näissä kaikissa neljässä mittarissa on lähes sama ohjelmisto. Kellojen suurimmat erot tulevat ulkonäön ja koon puolesta. Käytännössä kellojen erot ovat nämä:
   
   

  Forerunner 935
  -Uusi juoksukello joka ilmeisesti korvasi aikaisemman 630 mittarin. Samalla tämä mittari taisi korvata myös 920XT:n seuraajan 
  -Hinta 599e
  -Paino 49g (Kuituvahvisteista polymeeria)
  -Näytön halkaisija 30,5mm
  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 50h UltraTrack tilassa (60e ilman rannesykemittausta)
   
  Ero muihin:
  -Navigoinnissa ei reittipisteiden tallennusta, jälkilokia tai sijainnin tallennusta
   
  Kevyen rannekkeen ansiosta nelikon kevyin ja halvin. Kellotaulu Fenix 5 kokoa. 
   
   

  Fenix 5S
  -Fenix sarjan pienin kello ("naistenkello")
  -Hinta 649e ja sapphire lasilla +100e
  -Paino 67g (ruostumatonta terästä)
  -Näytön halkaisija 27,94mm
  -Akunkesto: 9 pv kellotilassa, 14h GPS tilassa, 40h UltraTrack tilassa 
   
  Ero muihin:
  -Pienin näyttö
  -Heikompi akunkesto
   
  Fenix -sarjan pienin kello. Tarkoitettu ehkä naisille, mutta istuu hyvin myös miesten ranteeseen. 
   
   

  Fenix 5
  -Hinta 649e ja sapphire lasilla +100e
  -Paino 85g (ruostumatonta terästä)
  -Näytön halkaisija 30,5mm
  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 75h UltraTrack tilassa 
   
  Ero muihin:
  -
   
  Fenix sarjan keskimmäinen kello jonka näyttö on saman suuruinen 935:n kanssa. 
   
   

  Fenix 5X
  -Fenix -sarjan "tankki". 
  -Hinta 969e (sapphire lasi) 
  -Paino 98g (ruostumatonta terästä)
  -Näytön halkaisija 30,4mm
  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 75h UltraTrack tilassa 
   
  Ero muihin:
  -Saatavilla vain sapphire lasilla
  -Nelikon isoin kello. Kotelon koko melkein sentin isompi kuin 5S. Jos kaksinkertainen paino 935 mittariin nähden ei tunnu miltään niin kellon voi varustaa metallihihnalla jolloin se painaa neljä kertaa enemmän kuin 935 (49g vs. 196g).
  -Jälkiloki 10 000 reittipistettä
  -Ladattavat topografiset kartat, korkeuskäyrät ja ladattavat kartat. 
   
  Fenix sarjan isoin malli. Ero muihin malleihin tulee kelloon ladattavista kartoista. Eli pääset käyttämään autonavigaattorin tapaisia karttoja. Selkeä parannus edellisiin versioihin, mutta tarvitko tuollaisia karttoja? Kasvanut muisti tuo kuitenkin lisää painoa mittariin. Samalla akun kapasitetti ei ole parempi muihin malleihin verrattuna. Alla vielä kuva karttanäkymästä
   

   
  Muiden yllä mainittujen kellojen navigointiominaisuuksilla pärjää vallan mainiosti ja ne ovat myös selkeästi paremmat kuin aikaisemmissa Garminin mittareissa. Eli karttoja voi zoomata, liikutella ja näet oletko reitillä vai et. Fenix 5X:n kartat ovat toki aivan omaa luokkaansa, mutta kuinka usein löydät niille käyttöä?
   
  Kuten yllä olevasta kävi ilmi niin mittareiden suurin ero tulee siitä miltä ne näyttää. Aiotko käyttää mittaria arkena? Miellyttääkö saatavilla olevat värit silmää? Hankalia juttuja. 
   
   
  Yleistä
  Fenix -sarja ja 935 ovat todella monipuolisia mittareita. Niiden toiminnoista voisi kirjoittaa pienen kirjan ja tuskin jaksaisit lukea sitä kannesta kanteen. Mittarit tukee jo valmiiksi useita eri lajeja, voit muokata tietokenttiä ja säätää mittarin asetukai loputtomiin. Oikaisen nyt kellon yksityiskohtaisten toimintojen läpikäymisen. Jos haluat tutustua tarkemmin toimintoihin niin se onnistuu vallan mainiosti käyttöoppaan kautta. Mittarit ovat todella monipuolisia ja pelkästään juoksukäyttöön moni ominaisuus jää käyttämättä. Fenix sarja ei ole mittari vain yhteen lajiin vaan se kattaa monipuolisesti todella monta lajia. Kellot ovat myös ulkonäöllisesti sellaisia että niitä pitää mielellään myös arkikellona. Fenix sarja muuttaa tavallaan ajattelua siitä, että kello on vain harjoituksia varten. Harjoitusten lisäksi kello mittaa aktiivisuutta, unta ja kokonaisrasitusta. Samalla mukaan on lisätty ominaisuuksia helpottamaan arkea. Mittari näyttää perinteiset säätiedot ja älykkäät ilmoitukset. Musiikkia kuunnellessasi voit vaihtaa kappaleita kellosta käsin, käyttää kellon navigointiominaisuuksia kaupunkilomalla tai paikantamaan vaikka pysäköidyn autosi. Juoksun näkökulmasta ei toki ole kovin oleellista että mittari kertoo mihin pysäköit autosi, koska voit toki tarkistaa sen tiedon vaikka puhelimen sovelluksen kautta. Kyse on ennemminkin yhdestä syystä pitää kelloa myös arkikellona. Tästä kappaleesta kannattaa poimia mieleen tuo alussa mainittu kokonaisrasituksen mittaus. Palataan siihen ihan kohta tarkemmin. 
   
   
  Ulkonäöllisesti uudesta Fenix sarjasta on tehty hieman linjakkaampi ja mittariosasta hieman matalampi. Alhaisempi painopiste vähentää mittarin pomppimista ja siten parantaa/auttaa rannesykemittarin tarkkuudessa. Mittarin takaosassa oleva Elevate rannesykemittauksen pieni kumpu on myös hävinnyt. Näppäinten tuntuma on hieman kova. 
   

   
  Koska Fenix -sarjan mittareissa ja 935:ssä on sama ohjelmisto sisällä niin myös mittareiden näppäimet ovat samanlaiset ja niillä on samat toiminnot. Mittarissa on viisi näppäintä, kaksi oikealla sivulla ja kolme vasemmalla. Kellon takana näkyy Elevate rannesykemittausyksikkö sekä paikka latausjohdolle. Latausjohto kiinnittyy kelloon tukevasti eikä irtoa vahingossa. 
   
  Oikea yläkulma
  Avaa suoritusvalikon Aloittaa harjoituksen Kuittaa valinnan valikossa   Oikea alakulma Palaa edelliseen näyttöön Merkitse kierros  
  Vasen yläkulma
  Taustavalo Säädinvalikko Käynnistä/sammuta mittari  
  Vasen keskellä
  Avaa valikon Selaa widgettejä ja valikoita  
  Vasen alakulma
  Selaa widgettejä ja valikoita  
  Mittarin lataus hoituu kellon takana olevan latausportin kautta: 

   
  Latauskaapeli kiinnittyy porttiin todella tukevasti magneetin avulla. Kellon voi esimerkiksi laittaa roikkumaan latauskaapelista. Jos mittari on tarvetta ladata kesken pidemmän juoksun niin uskoisin latauksen onnistuvan ongelmitta esimerkiksi laittamalla kello kiinni juoksurepun olkahihnaan ja latauskaapeli vain paikalleen. 
   
   
   
  Harjoituksen aloittaminen
   
  Aloittaaksesi harjoituksen paina kelloin oikean yläkulman START -nappia. Valitse laji ja odota GPS yhteyden löytymistä. GPS yhteys on löytynyt kun näytön ulkokehä muuttuu vihreäksi 

   
  Rannesykemittausta käytettäessä on myös odotettava että sykemittaus löytyy, eli sydän ei enää vilku näytön yläkulmassa. Kun yhteyde on kunnossa niin voit aloittaa harjoituksen oikean yläkulman napista. Kuten kuvasta näkyy niin näyttöön voi valita enintään neljä tietokenttää. Neljälläkin tietokentällä tiedot näkyvät selkeästi. Harjoitus pysäytetään samasta oikean yläkulman napista. Tämän jälkeen voit valita jatkatko harjoitusta vai lopetatko sen. 
   

   
  Lenkin jälkeen näet yhteenvedon harjoituksesta, eli lenkin tiedot, lyhyt palaute lenkinstä ja harjoitusvaikutus. 
   

   
   
  Miksi Fenix  -sarja tai 935?
   
  Kellossa on paljon ominaisuuksia, mutta erityisesti näiden ominaisuuksien takia kannattaa harkita kellon hankkimista:
   
  Suorituskykymittaukset
  Fenixistä löytyy perinteisiä suorituskykymittauksia kuten palautumisaika, kilpailuajan ennusteet yms. Jotka pohjautuvat suomalaisen Firstbeatin algoritmeihin. Uutena on mukana harjoittelun tila. Maininnan arvoisia on myös SV-stressitesti ja suoritustasotesti jotka on toki jo ollut mukana aikaisemmissa mittareissa.
   
  Harjoittelun tila
  Harjoittelun tila -näyttö kertoo nopeasti harjoittelun kuormittavuuden. Se mittaa harjoittelun kuormittavuuden ja maksimaallisen hapenottokyvyn muutoksia pidemmällä aikavälillä ja näyttää kuinka harjoittelu vaikuttaa kuntotasoon ja suorituskykyyn. Suomeksi sanottuna harjoitteletko liian kovaa vai liian vähän. Vai onko lepojakso päässyt vähän venähtämään.  Näyttö kertoo harjoittelun tilan sanallisesti ja nuolilla.
   
  -Heikentää kuntoa = Harjoittelet liian vähän
  -Palautuminen = Palauttava harjoitusjakso
  -Ylläpito = Ylläpitävää harjoittelua
  -Tuottava = Kuntoa kehittävä harjoittelu
  -Huippu = Olet hyvässä kilpailukunnossa
  -Ylikuormittava = Harjoittelet liikaa
  -Tuottamaton = Harjoittelet hyvin, mutta palautumisessa on ongelmia (stressi, ravinto ja lepo)
   

   
  Hyvä yksinkertainen näyttö joka kertoo karusti mikä on oma tilanteesi.
   
  Harjoittelun kuormittavuus
  Harjoittelun kuormittavuus -näyttö näyttää viikon sisällä tapahtuneen harjoittelun kuormittavuuden määrän (EPOC -mittausten kokonaismäärä). Mittarin näyttämä lukema on henkilökohtainen, mutta näyttää hyvin harjoittelun rasittavuutta.

   
  Harjoitusvaikutus
  Harjoitusvaikutus eli TE lukema kertoo kuinka harjoitus vaikutti kuntoosi. Lukema määräytyy käyttäjäprofiilisi tietojen, sykkeen ja harjoituksen keston sekä tehon mukaan. Lopptuloksena on lukema asteikolla 0-5 joka kertoo vaikuttiko harjoitus kuntoosi ylläpitävästi vai parantavasti. Asteikko on seuraavanlainen:
   
  0,0-0,9 Ei etua
  1,0-1,9 Vähän etua
  2,0-2,9 Kunto pysyy ennallaan
  3,0-3,9 Kunto paranee 
  4,0-4,9 Kunto paranee merkittävästi
  5,0 Ylikuormittava ja mahdollisesti haitallinen harjoitus ilman riittävää palautumisaikaa.
   

  Tässähän ei sinällään ole mitään uutta koska onhan tuo TE lukema pyörinyt mittareissa mukana jo vuosia. Uutta on se, että nyt näkee selvästi kohdistuko harjoitus aerobiselle alueelle vai anaerobiselle. Mitä hyötyä? Jos käyt tekemässä esimerkiksi tavallisen peruskestävyyslenkin ja mittari ilmoittaa 3.5 TE lukeman anaerobiselle alueelle niin eihän se harjoitus silloin aivan putkeen mennyt. Eli pystyt paremmin seuraamaan että harjoitus kohdistuu haluamallesi alueelle ja että se on myös kehittävää. Yllä olevassa kuvassa aerobinen TE lukema on 3,1 eli on tehty peruskuntoa kehittävä harjoitus.  
   
  Stressitesti
  Stressitesti mittaa sykevaihtelua mittaamalla yleisen stressitason. Tähän vaikuttaa harjoittelu, uni, ravinto ja elämän muut haasteet. Lukema on välillä 1-100. Tähän tarvitset sykevyön.
   

  Kellosta löytyy myös jatkuva sykkeenmittaus joka näyttää tämän hetken sykkeesi, viimeisen 4h sykkeen ja valikosta löytyy myös viimeisen 7vrk päiväkohtainen lepokeskisyke. Jos pidät kelloa jatkuvasti kädessä niin saat käyttöösi tuon 7vrk leposykemittauksen. Siinä nyt toki näkee jos joku päivä on ollut hieman muita rankempi, mutta muuten siitä ei ole oikein hyötyä. Kyseistä tietoa ei tallenneta minnekkään joten itse tulisi muistaa millaisia lukemia mittari tavallisesti näyttää kevyinä viikkoina tai kovempina viikkoina.
   

   
  Kaikki yllä mainitut suorituskykymittaukset mittaa mennyttä aikaa. Jos haluat tietää kulloisenkin suoritustason niin sitä varten on lenkin alussa näytössä vilahtava suoritustasotesti. Testi analysoi tahtia, sykettä ja sykevaihtelua ja suhteuttaa sitä muihin harjoituksiin. Näytettävä tulos on välillä -20 ja +20. Omilla lenkeillä tulos pyöri tavallisesti lähellä nollaa. Satunnaisesti sain tulokseksi esimerkiki -5. Lukeman muutosta voi myös seurata lenkin aikana. Sanoisin että aika piippuun saa itsensä vetää ennen kuin tuon lukeman saa liikkumaan laidasta laitaan, mutta antaa se jotain kuvaa sen hetkisestä suorituskyvystä.
   
  Vaikka mittarista löytyy monenlaisia rasituksen mittauksen työkaluja niin jokainen noista toimii kuitenkin erikseen. Esimerkiksi unenmittaus ei osaa kertoa muille testeille, että kaveri on nukkunut viime päivinä huonosti. Seitsemän vuorokauden sykekäyrä ei osaa kertoa että muun elämän rasitus on ollut kovempaa kuin aikaisemmin. Ainoa tavallaan kokonaistilanteen yhteenvetoa tekevä mittari on lenkin alussa näkyvä Harjoituksen tila -mittaus. Testasin 5S mittaria 2vko ja 935 mittaria 2,5vko ja kummallakaan kerralla tuo Harjoituksen tila -mittaus ei mielestäni osannut reagoida tarpeeksi herkästi verrattuna omiin tuntemuksiin. Vaikka alla oli huonosti nukuttuja öitä, stressiä ja muuta rasitusta niin mittauksen tulokseksi sain lähes aina nollan pinnassa olevan lukeman. Omasta mielestäni olisi ollut luontevampaa että ero hyvän ja huonon päivän välillä olisi ollut isompi. Toisaalta mittarilta kestää pari viikkoa oppia tunnistamaan rasituksen tasoja, että ehkä ajan myötä nuo lukematkin muuttuu järkevämmiksi. Tarvitaan siis edelleen maalaisjärkeä tunnistamaan milloin olisi järkevämpää jättää lenkki väliin. Toisaalta jos mittari näyttää jatkuvasti että stressitasot on tapissa ja kehossa on rasitusta koko rahan edestä niin ehkä olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa tekemistä, levon ja rasituksen suhdetta.
   
  Yllä olevat mittarit vaativat noin kahden viikon harjoittelun jotta ne alkavat toimia kunnolla. Alussa saattaa siis ilmetä heittoja. 
   
   
  Navigointiominaisuudet
   
  Jo Fenix 3HR mittaria testatessani tykästyin mittarin navigointiominaisuuksiin. Aikaisemmin navigointiominaisuudet on tuntunut turhilta koska niitä ei ole ollut tai ne on ollut niin huonoja ettei niitä halua käyttää. Esimerkiksi nykyisessä 920XT mittarissa on myös navigointi, mutta koska karttaa ei voi zoomata niin käyttö on hankalaa. Poluilla se toimii jotenkuten, mutta kaduilla saa olla tarkkana ettei juokse harhaan. Polut on siksi helpompia koska ne sentään erottaa aika hyvin metsässä.
   
  Fenixin kanssa navigoiminen on paljon helpompaa ja mukavampaa. Voit zoomata reittiä jotta esimerkiksi risteyksissä huomaat paljon helpommin mihin suuntaan lähteä. Mittari varoittaa jos poikkeat reitiltä, näyttää arvioidun tuloajan määränpäähän yms. Etenkin käyttömukavuus on parantunut huomattavasti.
      
  Juoksun lisäksi navigointiominaisuuksista hyötyy myös arjessa. Voit esimerkiksi merkitä mittariin kiinnostavaksi paikaksi auton pysäköintipaikan jotta voit myöhemmin suunnistaa helposti takaisin autolle. Lomalla voit ladata mittariin valmiiksi kävelyreitin, kiinnostavan paikan yms. Samat voi toki tehdä myös puhelimella, mutta esimerkiksi ulkomailla saa olla tarkkana puhelimen datan käytön kanssa. Samoin jatkuva kartan vilkuilu näkyy helposti myös puhelimen akun kulumisena.
   
  5X malli on sitten asia aivan erikseen. Siinähän kartat on viety sille tasolle jossa niitä on totuttuu käyttämään navigaattoreissa ja puhelimissa. Voit esimerkiksi pyytää mittaria suunnittelemaan valmiiksi 10km reitin vieraassa kaupungissa. Koska mittarissa on kartat valmiina niin se osaa tunnistaa tiet ja muodostaa niiden perusteella valmiin reitin. Et siis joudu juoksemaan 5km yhteen suuntaan ja sitten takaisin. 5X malliin voit ladata valmiita karttoja jos vaikka lähdet lomamatkalle. Isot kartat toimivat kuitenkin hieman hitaasti mittarissa, eli niiden zoomailu vaatii hieman kärsivällisyyttä. 
   
   
  Harjoittelu
   
  Jos käytät mittaria ihan normaaliin lenkkeilyyn niin pärjään hyvin tuolla valmiilla Juoksu -harjoitusmoodilla. Valikoista löytyy pitkä lista eri lajeja joita voit myös käyttää. Käytännössä eri lajit tarkoittaa sitä että harjoitukset kirjautuu kyseisenä lajina ja voit määrittää jokaiseen haluamasi tietokentät ja näyttöjen lukumäärät. Muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia voisi olla esimerkiksi alla olevat:
   
  Mittarissa on automaattisesti kalibroituva kiihtyvyysanturi esimerkiksi sisätiloissa tapahtuvaa juoksua varten. Tällä voit päästä yllättävänkin tarkkaan matkanmittaukseen.  Allasuinnissa mittari tunnistaa esimerkiksi vapaauinnin, selkäuinnin, perhosen jne.  Golfatessa mittari ilmoittaa reiän alussa etäisyyden viheriölle. Voit luoda intervalliharjoituksia, käyttää virtual partner -toimintoa tavoitevauhdissa pysymistä varten tai kilpailla aikaisempaa omaa suoritusta vastaan.  Jos olet laittanut päälle perinteisen sykevyön niin mittari tunnistaa sen automaattisesti ja käyttää sitä sykkeenmittaukseen.   
  Aktiivisuuden seuranta
   
  Aktiivisuuden seuranta laskee kunkin päivän askelmäärän, kuljetun matkan, tehominuutit, kiivetyt kerrokset, kulutetut kalorit (perusaineenvaihdunta ja harjoittelu) ja unitilastot. Oma askeltavoite määrittyy automaattisesti aiemman aktiivisuuden mukaan. 


  Etenkin seitsemän päivän yhteenveto ja kaloreiden jakautumisen näyttäminen herätteli omaa mielenkiintoa aktiivisuuden mittaukseen. Kiivetyissä kerroksissa tulokset oli taas mitä sattui ja unenseurannasta puuttuu samanlainen selkeys kuin esimerkiksi yllä olevista askeleista. 
   
   
  Älykkäät ilmoitukset ja muut sovellukset
   
  Älykkäät ilmoitukset ilmoittavat perinteiseen tapaan saapuvista viesteistä yms. Ilmoituksista saa hyvin selvää ja ne on helppo lukea. Muita bluetoothin avulla puhelimesta tulevia tietoja ovat säätiedot, etsi puhelin, musiikin hallinta, lukitus, paikan tallennus ja tietojen synkronointi.
   
   
   
  Toki suhtaudun edelleenkin hieman nihkeästi siihen miten "kätevää" on tarkistaa sääennuste kellosta eikä puhelimesta. Testien aikana aloin kuitenkin miettimään sitä että jos se puhelin olisi esimerkiksi sateen takia pakattu vesitiiviiseen taskuun. Että mieluummin sen puhelimesta kuuluvan hälytysäänen syyn tarkistaa ranteesta kuin että alat kaivamaan sitä puhelinta erikseen esille. Kätevin toiminto oli mielestäni tuo musiikin hallinta. Kuuntelin muutamalla lenkillä musiikkia puhelimesta ja oli kyllä kieltämättä kätevää hypätä kappaleiden yli kellon avulla kuin että olisin kaivanut aina puhelinta esille. Tällainen tilanne tuli esimerkiksi kovemman tasavauhtisen lenkin aikana. Fiilistä hieman laskee jos kuulokkeista alkaa kuulumaan kappaleita lasten soittolistalta. Pienen pieni veturi -kappale ei mielestäni oikein sovi vetoharjoituksen taustalle. 
   
   
   
  Fenix 5S
   
  Fenix 5S oli testissä parin viikon ajan. Kuten kuvista näkee niin kellon muotoilussa on ajateltu enemmän naiskäyttäjiä kuin miehiä. Kello oli kooltaan kuitenkin sellainen että se sopi hyvin myös miehen ranteeseen. Hieman joustava hihna helpotti kellon kiristämistä sopivalle kireydelle. Jotta rannesykemittaukseen ei tulisi virheitä niin kello ei voi pyöriä ranteessa miten tahansa. Kellotaulun koko oli mielestäni riittävä. Toki se sai miettimään, että voisiko kellotaulu olla vielä hieman isompi. Näytöntarkkuus on kuitenkin hyvä joten kyllä kellotaulusta selvää saa vaikka käytössä olisi kaikki neljä tietokenttää harjoituksen aikana. 
   
   
   


   

   
  Fenix sarjassa ehdoton plussa on se että kellon hihnoissa on pikakiinnitys (QuickFit). Eli enää ei tarvitse ruuvailla hihnoja irti, riittää kun vain vedät pientä väkästä ja hihna irtoaa. Vaihdat hihnat tarvittaessa muutamassa sekunnissa. Voit siis käyttää lenkeillä eri hihnoja kuin arkikäytössä. 
   
  Lenkin jälkeen harjoitusten siirto Garmin connectiin onnistui helposti bluetoothin välityksellä. Aikaisemmin vannoin WiFin nimeen, mutta jos käytössä on hieman uudempi puhelin niin tiedonsiirto onnistuu hyvin myös ilman Wifiä. Enää en maksaisi lisähintaa siitä että mittarissa on tuki WiFille. 
   
  Testin loppupuolella aloin pohtimaan onko kellon jatkuva ranteessa pitäminen järkevää. Vaikka kello mittaa aktiivisuutta niin en oikein usko että jaksaisin sen takia pitää kelloa jatkuvasti ranteessa. Vaikka 5S on kevyin Fenix -sarjalainen niin silti kello painaa sen verran että paino hieman häiritsee. Se toki auttaa asiaa jos kellon ulkonäkö on sellainen että kelloa haluaa pitää kädessä. 
   
  5S:n kohdalla on hyvä muistaa heikompi akunkesto verrattuna muihin malleihin. Normaalissa harjoittelussa akunkesto ei ole ongelma, mutta jos harrastat pidempiä polkujuoksuja tai ultria niin silloin siitä voi muodostua ongelma 
   
  Kellosta on saatavilla myös safiirilasilla oleva malli josta löytyy Wi-Fi ominaisuus sekä yksi ylimääräinen silikonihihna. 
   
  Mittaria on saatavilla valkoisena marmorinvalkoisella hihnalla, hopeana turkoosilla hihnalla ja hopeana mustalla hihnalla (26.6.2017 649e):

   
  Safiirilasilla mittaria löytyy mustana mustalla hihnalla, kullan värisenä harmaalla mokkahihnalla ja kullanvärisenä metallihihnalla (26.6.2017 749e-899e):
   

   
   
   
   
  Forerunner 935
   
  Forerunner 935 oli myös testissä kahden viikon ajan. Fenix sarjaan verrattuna kellossa houkuttelee etenkin sen hieman halvempi hinta ja selkeästi kevyempi rakenne. Kellon iso kellotaulu oli positiivinen yllätys ja se vähensi kellon lelumaista vaikutelmaa. Oikeastaan kello ei tuntunut ollenkaan lelumaiselta vaan ennemminkin perinteiseltä sykemittarilta. Muistissa oli aikaisempi Garmin 630:n testi jossa kellon kevyt paino teki kellosta hieman lelumaisen oloisen. Ulkonäkö oli siis positiivinen yllätys ja kelloa piti mielellään myös arkikellona. Kevyt paino sai myös välillä unohtamaan että kello on ranteessa. Lenkillä tietokentille oli enemmän tilaa kuin 5S:n kanssa. Tämän kellon kanssa päädyin pohtimaan kumpi olisi mukavampi arjessa, 935 vai Fenix 5. 

   

   

   
  Ominaisuuksiltaan kello on samanlainen kuin Fenix -sarja. Käytössä en huomannut mitään eroa aikaisemmin testissä olleeseen Fenix 5S mittariin. Pikemminkin voisin suositella juuri 935:sta koska kellon kevyempi paino tekee siitä mukavamman käyttää. Miinuksena on toki hieman urheilullinen ulkonäkö arkikäytössä. 
   

   
  Kelloa on saatavilla mustalla hihnalla. Hihnan kiinnitys on perinteinen, eli tarvitse pakkauksen mukana tulevat kaksi pientä ruuvimeisseliä hihnanvaihtoa varten (vaihto tri-pakkauksen keltaiseen hihnaan). Mustan hihnan lisäksi saatavilla on 49,90eurolla graniitinsininen, kirkkaankeltainen, tulenpunainen, tulenpunainen ja pilvensininen hihna. Ruskea nahkahihna maksaa 79,99e (26.6.2017). Näitä hihnoja voit kiinnittää pikakiinnityksellä. 
   

   
  Yllä olevien lisäksi tarjolla on myös tummanharmaa ja hieman vaaleampi ruostumaton teräshihna. Näillä hihnoilla hintaa on 199,99e.

   
   
   
  Yhteenveto
   
  Mielestäni Fenix/935 on tällä hetkellä monipuolisin markkinoilla oleva sykemittari. Aikaisemmasta Fenix 3 mallista mukaan on tullut kehittyneemmät rasituksen seurannan työkalut ja rannesykemittauksen tarkkuus on parantunut. Mittareiden paino tuo toki omat haasteensa rannesykemittaukseen erityisesti Fenix 5 ja 5X mallien kohdalla. Mittareiden hinta 500e ja siitä ylöspäin rajaa myös tehokkaasti ostajakuntaa. Erityisesti Fenix sarja näyttää suuntaa mihin sykemittarit ovat menossa. Mittareihin tulee yhä enemmän ominaisuuksia joita käytetään varsinaisten lenkkien ulkopuolella. Perinteisten harjoitusominaisuuksien lisäksi myös kellon ulkonäöllä on merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. 
   
  Forerunner 935 on edullisin tapa päästä hyötymään Fenix sarjan parannuksista. Iso näyttö tekee kellosta mukavan käyttää. Fenix 5S on Fenix sarjan pienin mittarin. Vaikka se on ehkä eniten naisille suunnattu niin mustana se sopii myös miehille. Heikko akku rajoittaa käyttöä pidemmissä suorituksissa. Fenix 5, maskuliininen ulkonäkö, joko tykkäät tai et.  Fenix 5X sarjan kallein kello hienoilla kartoilla. Kannattaa miettiä tarkkaan onko kartoille tarvetta. Kellon paino aiheuttaa omat ongelmat rannesykemittaukseen jos kiinnitys on huolimaton.   
  Kannattaako kelloa päivittää? Jos olet muutenkin vaihtamassa kelloa niin suosittelen laittamaan sen 200e lisää esimerkiksi 235 malliin. Tämä sillä rajoituksella että harjoittelet aktiivisesti ja olet kiinnostunut palautumisesta yms. Jos haet vain tavallista mittaria lenkkeilyyn niin silloin parempaa vastinetta rahoille saa 235 mallista tai vastaavista. 
   
   
  Kysymykset ja kommentit mittarista ja testijutusta voi lähettää tähän ketjuun: Seppo testaa: Garmin Fenix 5 -sarja ja Garmin 935
   

  Testissä Garmin F35

  Testissä Garmin Forerunner 35
   
  Garminin Forerunner 35 on Garminin edullisin sykemittari jossa on yhdistettynä rannesykemittaus ja GPS matkanmittaus. Hintaa mittarilla on 219e. F35 asettuu Garminin mittareista edullisemman F25 ja Vivosmarin sekä F230 väliin. 
   

   
  Rannesykemittauksen ja GPS:n lisäksi mittarista löytyy älykkäät ilmoitukset, aktiivisuuden seuranta ja harjoitusominaisuudet. Sykemittarin on suunnattu kuntoilijoille. Katsotaan seuraavaksi millaisesta sykemittarista on oikein kyse. Testin jälkeen palautin mittarin Garminille. 
   

   
  Yleistä
   
  Sykemittari on kooltaan 35,5 x 40,7 x 13,3mm ja sen näytön koko on 23,5 x 23,5mm. Kello on siis varsin siron oloinen. Näytön tarkkuus on kiitettävä 128 x 128px ja kellolla on painoa 37,3g. Akkuna on ladattava litiumioni akku joka kestää kellotilassa 9pv ja harjoitustilassa enintään 13h. Kellon ranneke on kiinteästi kiinni näytössä, mutta kellon istuvuus on silti hyvä. Kiinteällä kiinnityksellä tarkoitan sitä ettei rannekkeen ja kellon välissä ole liikkuvaa kiinnityskohtaa. Ranneke on kiinni kahdella ruuvilla, eli on vaihdettavissa. Kellotaulun takaosasta löytyy Elevate rannesykemittauksen ledit sekä latausliitäntä. Kellotaulun molemmilta sivuilta löytyy puolestaan kaksi nappia. Kelloa on saatavilla mustana, valkoisena, limenä ja jään sinisenä (eli miesten väripaletissa väri on turkoosi). 
   


   
  Valikot
   
  Mennään seuraavaksi katsomaan mitä löytyy valikoista. Valikossa liikkumisen logiikka on se, että oikean alareunan napilla päästään valikossa aina alaspäin. Valinta kuitataan oikean yläreunan napilla ja takaisin valikossa palataan vasemman alareunan napilla. Valikoissa liikkumista hämää hieman se, että ylöspäin ei pääse liikkumaan vaan aina pitää rullata valikko alaspäin kunnes valinta pomppaa taas valikon yläosaan. Uutena ominaisuutena on myös se, että jos avaat valikosta kohdan jonka teksti ei mahdu kokonaan ruutuun niin tovin odottelun jälkeen teksti alkaa liikkua ruudulla. Aika harvassa kohdassa tuohon törmää, mutta muutamissa kohdissa tuota tekniikkaa on käytetty. Samoin esimerkiksi kierrosaika ja kierroksen pituus vuorottelevat jos et koske kelloon.  Mutta sitten sinne valikkoon:
   
  -Vasen yläreuna
  Tästä napista saa mittariin valon päälle. Pitkä painallus ja mittari kysyy sammutetaanko mittari vai ei. 
   
  -Vasen alareuna
  Tästä napista pääsee puolestaan varsinaiseen valikkoon. Avautuvasta valikosta löytyy:
   
  Historia
  -Suorituksen ja ennätykset. Lenkistä näkyy tavallinen yhteenveto aika, matka, tahti, kalorit, syke, sykealue, askeltiheys, askelten määrä sekä kierrosaika. Tuosta kierrosajasta ei pääse katsomaan kierroksen tarkempia tietoja tai ede sitä mikä kilometri on kyseessä. Harjoitushistoriaa mittarissa näkyy vain seitsemän edellistä harjoitusta. Eli jos harrastat salilla lämmittelyksi juoksua, nostelet puntteja ja vetäiset päälle loppuverryttelyt niin pahimmillaan siinä menee jo kolme harjoitusta. Mittari toki tallentaa harjoitukset mutta et pääse niitä enää mittarin kautta näkemään. 
   
  Hälytys
  -Tästä pääset asettamaan vaikka herätyksen aamuksi. Valittavissa on aika, äänet, värinä ja ajankohta (esim. arkisin). 
   
  Älä häiritse
  -Ja mitä mittari tekee? Ei häiritse :) 
   
  Etsi puhelin
  -Vaatii bluetooth yhteyden puhelimeen. Mittari soittaa puhelimessa hälytysäänen. Kätevä sillon kun puhelin on taas pudonnut sohvatyynyjen väliin. Millon oikeasti tarvitset tätä? Aika harvoin. 
   
  Synkronoi
  -Siirtää harjoitukset mittarista Garmin Connectiin ja lataa uusimman GPS tiedoston.
   
  Asetukset
  -Bluetooth, kellotaulu (digitaalinen/analoginen), aktiivisuuden seuranta (liikuntakannustin ja tavoitehälytykset), tunnistimet (esim. perinteinen sykemittarin vyö), käyttäjäprofiili, järjestelmä (kieli, aika, äänet yms.), yksikkö (kilometri/maili), ohjelmistopäivitys, palauta oletukset ja tietoja (versionumero). Taustavalosta on pakko mainita, että sen voi säätää aktivoitumaan vasemman yläreunan napista tai sitten se on jatkuvasti päällä harjoituksen aikana. Jokainen voi miettiä mitä jatkuvasti palava taustavalo tarkoittaa akun kestolle. Tarjolla ei ole vaihtoehtoa että näyttö aktivoituisi ranneliikkeestä.
   

   
  Oikea yläreuna
  -Täältä pääset valitsemaan harjoitusprofiilin. Tarjolla on automaattisesti juoksu, sisäjuoksu, pyöräily, cardio ja kävely. Profiilin valinta kuitataan samalla napilla. 
   

   
  Oikea alareuna
  -Viimeisestä napista pääsee lyhyellä painalluksella näkemään sen hetkisen sykkeen, keskimääräisen leposykkeen ja käyrän edellisen 4h sykkeestä (minimi ja maksimi). Pitkä painallus napista avaa puolestaan pääsyn musiikin hallintaan. Voit siis vaihtaa edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen. Samoin voit pysäyttää musiikin ja jatkaa soitoa. Tämä ominaisuus vaatii bluetooth yhteyden puhelimeen. Joskus taisin tätä ominaisuutta vähän kritisoida jonkun mittarin kohdalla. Tokihan se tuntuu vähäpätöiseltä, mutta kuvitteleppa seuraava tilanne: Kuuntelet musiikkia juostessa ja puhelin on spibeltissä tai vastaavassa. Jos haluat vaihtaa kappaletta niin puhelin pitää kaivaa esiin. Ellei sitten kuulokkeissa ole toimintoa hypätä kappaleiden yli. Mieluummin vaihdan kappaleen kellosta kuin kaivan puhelimen esiin ja sitten vilkuilen tippuko mitään yms. Jos et kuuntele musiikkia niin sitten en toki tee tällä ominaisuudella yhtään mitään. 
   

   
  Siinä oli valikot. Vaikka näyttö on varsin pieni niin se on kuitenkin selkeä. Näytöntarkkuus on niin hyvä että näyttöön mahtuu yllättävän paljon tekstiä. Kokonaisuutena valikoita rullailee sulavasti. Ainoa miinus tulee siitä että valikoissa liikutaan vain alaspäin. 
   
  ...ja sitten lenkille
   
  Kun halutaan käynnistää harjoitus niin painetaan oikean yläreunan nappia. Seuraavaksi valitaan lajiprofiili ja jäädään odottamaan GPS yhteyden ja sykeyhteyden löytymistä. Harjoitusta ei voi käynnistää ellei molemmat ole löytyneet (olettaen että kyse on ulkolajista). Jos mielessä ei ole aivan perus lenkki niin tässä vaiheessa voi vielä muutella hieman asetuksia. Ruudun alareunasta löytyy asetukset joista pääsee muokkaamaan seuraavia tietoja:
   
  Juoksutila
  -Vapaa
  -Juoksu/kävely rytmitys
  -Virtual pacer
  Voit valita vauhdin ja mittari näyttää oletko edellä vai perässä tavoitetta
  -Intervallit
  Voit valita lämmittelyn, vedon, levon ja toistojen tiedot. Tarjolla on aikaperusteinen tai matkaan perustuva mittaus. 
   
  Hälytykset
  -Aika, matka, kalorit, syke
   
  Tietokentät
  Täältä pääset muokkaamaan tietokenttiä. Tarjolla on kaksi näyttöä joihin molempiin voi valita kolme tietokenttää. Kun liikut näyttöjen välillä niin mittari näyttää ensin tietokentän nimen ja alkaa vasta sitten näyttämään tietokentän tietoa. Eli jos sivulla kaksi ylimmäisenä on syke niin mentäessä sivulle kaksi ylimmäisessä tietokentässä lukee hetken syke. Ihan hyvä opastava ominaisuus aloittelijalle. Jos harvemmin käyttää mittaria niin tietää sentään mitä tietoa mittari näyttää. 
   
  Tietokentistä on saatavilla: aika, matka, tahti, kalorit, syke, sykealue, kierrosaika, kierrosmatka, kierrostahti, keskitahti ja askeltiheys. Tietokentistä keskimmäinen tietokenttä on hieman muita suurempi.
   
  Auto Pause
   
  Kierrokset
  -Auto lap tai kierros painikkeella
   
  Tahti/nopeus
   
  Mutta tonne asetusvalikkoon ei tarvitse mennä ellei nyt halua mutta jotain. Voit määrittää eri lajeja varten omat tietokentät niin myöskään niitä ei ole tarvetta muuttaa ennen lenkkiä.
   
  Nyt kun asetukset on kunnossa, syke ja GPS yhteys löytynyt niin voidaan aloittaa harjoitus oikean yläreunan napilla. Harjoituksen aikana näytön valon saa syttymään vasemman yläreunan napista. Oikean yläreunan napista harjoitus keskeytyy jonka jälkeen voit jatkaa, tallentaa tai hylätä harjoituksen. Oikean alareunan napilla voit puolestaan liikkua harjoitusnäyttöjen välillä.
   

   
  Rannesykemittaus
   
  Mittarin rannesykemittausyksikkö on sama kuin aikaisemmissa testeissä olleissa malleissa. Garminhan käyttää kaikissa rannesykemittareissaan samaa Elevate -tekniikkaa ja yksikköä. Mittaustulos on varmasti kohderyhmälle riittävä. Ero perinteiseen sykevyöhön on keskisykkeessä yhden lyönnin luokkaa, mutta lähes aina mittarin ilmoittama syke on sama kuin sykevyöllä. Ongelmia tulee ainoastaan nopeissa kiihdytyksissä, mutta selllaisia harjoituksia varten voi ostaa perinteisen sykevyön. Mittari tunnistaa automaattisesti jos yhteenliitetty sykevyö on lähettyvillä ja käyttää sitä mittaamiseen.
   
  Aktiivisuusmittaus
   
  Mittari määrittää automaattisesti askeltavoitteesi. Ilmeisesti tämä tapahtuu antamiesi aktiivisuustietoja yms. perusteella. Näet mittarista myös edellisten päivien askeleet ja kulutetut kalorit. Aktiivisuusmittaus näyttää myös päivän aikana kulutetut kalorit ja jakaa ne lepoon ja liikuntaan. Näet kellosta myös viikottaisen liikuntatavoitteen ja kulloisenkin toteutuneen tilanteen. 
  Akku
   
  Akku kesti testissä alkuperäisten ilmoitusten mukaisesti. Herätykset, Bluetooth, aktiiviset ilmoitukset syö toki akkua jos niitä käyttää aktiivisesti. Kuntoilija pärjää kuitenkin mittarin kanssa sen luvatun viikon yhdellä latauksella ellei kaikki mahdolliset akkua kuluttavat toiminnnot ole päällä.
   
  Yhteenveto
   
  Forerunner 35 on aloittelijalle/kuntoilijoille suunnattu rannesykemittari. Mittari on helppokäyttöinen ja se sisältää kaikki tarpeelliset toiminnot. Ainoa testin aikana ärsyttänyt ominaisuus oli tuo valikoissa vain alaspäin liikkuminen. Jos vain mittarin ulkonäkö miellyttää niin F35:ssä on kyllä mittaria moneksi vuodeksi. F35 ei ole yhtä opastava mittari kuin esimerkiksi Polarin saman hintaluokan mittarit. Ero syntyy lähinnä Garmin Connect ja Polar Flow palveluiden eroista. F35:n käyttö perustuu enemmän siihen, että esimerkiksi harjoitus tehdään suoraan mittariin kun taas Polar Flowssa harjoitus tehdään sivuston tai sovelluksen kautta ja sitten lähetetään mittariin. Jos kaipaat enemmän vakiopalautetta lenkeistäsi tai päivittäisestä aktiivisuudestasi niin se osa on heikohkoa F35:n osalta. F35 tarjoaa enemmän selkeän mittarinäkymän ja Garmin Connect liitännnän jossa voi tarkemmin tarkastella harjoituksiasi. Pelkkää sykemittaria etsivälle F35 on kuitenkin suositeltava vaihtoehto. Mittari ei aiheuta harmaita hiuksia arjessa ja toiminnallisuudet riittävät hyvin kuntoilijan tarpeisiin. 
   
   
   
   

  Testissä Polar M200

  Testissä Polar M200
   
  Polar julkaisi lokakuussa 2016 GPS:llä varustetun rannesykemittarin Polar M200:n. Kyseessä on aloittelijalle suunnattu helppokäyttöinen juoksukello. Kellosta on karsittu pois ominaisuuksia ja vastapainoksi kelloon on lisätty rannesykemittaus ja GPS. M200 onkin Polarin halvin rannesykemittari noin 150e hinnalla. Polarin mittareista kellon pahimpia "kilpailijoita" on M400 ja A360 sykemittarit. Suurimpina eroina mittareiden välillä on sykevyö (M400) ja GPS (A360). Mutta millainen sykemittari M200 oikein on? Otetaan selvää. Testin jälkeen palautin mittarin Polarille. 
   

   
  M200 on 40g painava GPS:llä varustettu rannesykemittari. Mittarilla on paksuutta 12mm  ja sen ympyrän muotoinen näyttö on halkaisijaltaan 26mm. Näytön molemmilla puolilla on yksi painike. Näyttö on varsin vaatimaton 1342 pikselin näyttö. Kellon ensimmäinen käynnistys toi mieleen kouluajoilta ensimmäisen tietokoneeni Commandore 64:n. En edes muista milloin on tullut viimeksi törmättyä näyttöön josta näkee yhtä selvästi näytön pikselit. Mainoskuvista en edes kiinnittänyt huomiota näyttöön, mutta varsinkin taustavalon kanssa pikselit kyllä huomaa. 
   

  Ero on selkeä kun liikutaan esimerkiksi valikoissa joista kuvia myöhemmin. 
   
  Jos rinnalle laitetaan esimerkiksi Garminin 920XT niin mittareiden näyttöjen erot tulevat selvästi ilmi.

   
  Toki M200 on selkeästi eriluokan mittari, mutta mielestäni sen näyttöön olisi kyllä voinut edes hieman panostaa. 
   
  M200:n lataus hoituu mittarin alaosassa olevan ulokkeen kautta. Kun kellon hihna on paikallaan niin latausosa jää hihnan sisälle piiloon. 
   


   
  Kello kiinnittyy tukevasti latauspiuhaan. Toki tämmöisten ratkaisujen kohdalla väkisinkin miettii tuon ulokkeen kestävyyttä vuosien saatossa. Että miten herkästi se murtuu jos mittarin irroittaa hieman huonosti latauspiuhasta. Mittarin latauksen ja tiedonsiirron voi tehdä myös tietokoneen USB-portin kautta. Tällöin mittari voidaan kytkeä suoraan USB-porttiin ilman latauskaapelia. 
   
  Kellon lataus hoituu siis irroittamalla kellotaulu hihnasta jolloin paljastuu latausliitäntä. Rannekkeen irroittaminen onnistuu helposti taivuttamalla ranneketta soljen puolelta. Ladattava akku on 180mAh litiumpolymeeriakku jossa riittää virtaa kuudeksi päiväksi kun käytössä on rannesykemittaus ja GPS (1h harjoitus per päivä ja ei älykkäitä ilmoituksia). Sama kääntäen, eli akku kestää noin 6h harjoituksen kun käytössä on rannesykemittaus ja GPS. Pelkällä rannesykemittauksella toiminta-aika on jopa 40h ja pelkällä aktiivisuuden seurannalla jopa 30vrk. Normaalien harjoitusten lisäksi kello mittaa siis myös päivittäistä aktiivisuutta. Harjoitusten jälkeen mittarin tiedot voi siirtää Polar Flow palveluun joko bluetooth yhteydellä tai mukana tulevalla latauskaapelilla. Mittarin muisti riittää tallentamaan noin 60h sykeharjoittelua. 
   

   
  Mittaria on saatavilla mustalla ja punaisella M-L koon rannekkeella. Jälkikäteen voi hankkia vaihtorannekkeen jota löytyy sinisenä ja valkoisena. Jos M-L koon ranneke tuntuu liian isolta niin sitten täytyy ostaa lisäksi pienempi S-M koon ranneke hintaan 19,90e. Eli et voi suoraan ostaa mittaria pienellä rannekkeella 149,90e hintaan vaan pienempi ranneke tulee ostaa tuohon päälle jolloin kokonaishinta on noin 170e. Pienempää ranneketta on saatavilla mustana, valkoisena, punaisena ja keltaisena.  
   
  Kellon takana näkyy Polarin oma rannesykemittausyksikkö kahdella vihreällä led valolla sekä niiden keskellä näkyvällä valodiodilla. Yhdistelmä on tuttu jo vuosi sitten julkaistusta A360 mittarista. Vuoden aikana Polarin rannesykemittaus on mennyt eteenpäin ja on tällä hetkellä varsin luotettava. Ehdin juosta mittarin kanssa noin 100km eikä rannesykemittaus tarjonnut yllätyksiä. Vertasin mittarin mittaamaa sykettä Garminin 920XT:n sykevyöllä mitattuun sykkeeseen ja jokaisella lenkillä lenkin keskisyke oli sama. Tässä yksi esimerkki mittaustuloksesta:
   

   
  Sininen käyrä tulee Garminista ja oranssi M200:sta. Kuten kuvasta näkyy niin eihän tuossa ole valittamista. Jos haluat saada mittarin juoksemalla ongelmiin sykemittauksen kanssa niin se onnistuu vetoja tekemällä. Muuten sykemittaus toimii siis hyvin. 
   

   
  Aktiivisuusmittaus
   
  Kelloa voi käyttää ympärivuorokautiseen aktiivisuusmittaukseen. Polar Flowssa voit valita kolmesta tasosta parhaiten omaan tilanteeseesi sopivan tason. Valitun tason ja fyysisten tietojen perusteella Polar Flow määrittää päivittäisen aktiivisuustavoitteen. Aktiivisuustavoitteen täyttymistä voit seurata kellon ulkokehältä. Perinteisten askelten mittaamisen ohessa mittari  jakaa päivittäisen aktiivisuutesi viiteen eri intensiteettitasoon:
   
  1. Lepo
  2. Istuminen
  3. Matala (seisominen ja koti-askareet)
  4. Keskitaso (esim. kävely)
  5. Korkea (esim. juoksu)
   
  Mitä enemmän pidät kelloa ranteessasi niin sitä tarkemman kuvan se antaa päivän aikana kuluttamistasi kaloreista, askelista ja unen määrästä. Näitä tietoja voit helpoiten seurata Polar Flow palvelusta. Voit seurata päivittäisen aktiivisuustavoitteen täyttymistä myös kellon näytöstä. Näytön ulkoreunaa kiertävät pisteet kertovat kuinka päivittäisen tavoitteen saavuttaminen etenee. 
   

   
   
  Kellon valikot
   
  Kellon valikoihin pääsee painamalla mittarin oikean reunan nappia. Valikosta avautuu:
   
  1. Harjoittelu
  2. Kertynyt aktiivisuus päivän aikana
  3. Harjoitushistoria
  4. Nykyinen sykkeesi
  5. Asetukset
   
  Valikoissa liikutaan oikean reunan nappia painamalla. Pitkä painallus avaa kulloisenkin valikon. 
   
  1. Harjoitus -valikossa pitkä painallus avaa suoraan Juoksun -harjoitukseksi ja mittari alkaa etsiä GPS yhteyttä ja sykettä. Ikonien vilkkuminen loppuu kun GPS yhteys ja syke on löytynyt. Jos et odota GPS yhteyden löytymistä niin mittari ei mittaa matkaa ennen kuin yhteys löytyy. Oikean reunan nappia painamalla voit vaihtaa juoksun kävelyyn, pyöräilyy, voimaharjoitteluun, ryhmäharjoitteluun, sisälajiin, ulkolajiin tai uintiin. Oikean napin painallus kuittaa valinnan ja harjoitus alkaa. 
   

   
  Harjoituksen aikana näytöllä on näkyvissä enintään kaksi tietokenttää. Näyttöjä voi puolestaan olla 1-6kpl. Esimerkiksi jos valitset lajiksi juoksun niin oletuksena mittarissa on tietokenttinä aika ja syke, vauhti ja matka, kierrosaika ja kokonaisaika sekä nopeutesi suhteeessa maratonin maailmanennätys vauhtiin.

   
   
  Harjoitusprofiilin tietoja voit muokata Polar flow palvelussa. Valittavana on automaattinen kierros päällä/pois päältä, kierroksen kesto tai pituus. Voit valita myös sykenäkymän lyöntiä minuutissa tai % maksimista. Halutessasi voit myös muokata mittarin käyttämiä sykealueita. Nopeuden/vauhdin esitystavasta on valittavissa km/h tai min/km muodot. Näiden lisäksi pääset myös muokkaamaan GPS-tallennusnopeutta ja laittamaan päälle/pois päältä värinähälytystä. 
   
  Jos et halua muuttaa yllä mainittuja tietoja niin harjoitusnäkymän vaihtoehdot kannattaa käydä katsomassa läpi. Ne vaikuttavat kuitenkin suuresti mittarin käyttökokemukseen. Vaihtoehtoina on tarjolla alla olevat tiedot joista voit siis valita kaksi per harjoitusnäkymä:
   
  Aika
  -Kellonaika
  -Kesto
  -Kierrosaika
  -Automaattisen kierroksen aika
   
  Ympäristö
  -Korkeus
  -Kokonaisnousu
  -Kokonaislasku
  -Nykyisen kierroksen nousu
  -Nykyisen kierroksen lasku
  -Automaattisen kierroksen nousu
  -Automaattisen kierroksen lasku
   
  Kehon mittaukset
  -Syke
  -Keskiarvosyke
  -Maksimisyke
  -Kierroksen keskisyke
  -Kierroksen maksimisyke
  -Kalorit
  -Automaattisen kierroksen keskisyke
  -Automaattisen kierroksen maksimisyke
   
  Matka
  -Matka
  -Kierroksen pituus
  -Automaattisen kierroksen matka
   
  Nopeus
  -Nopeus/vauhti
  -Keskinopeus/-vauhti
  -Maksiminopeus/-vauhti
  -Kierroksen nopeus/vauhti
  -Kierroksen maksiminopeus/-vauhti
  -Automaattisen kierroksen keskinopeus/-vauhti
  -Automaattisen kierroksen maksiminopeus/-vauhti
   
  2. Kertynyt aktiivisuus päivän aikana
  -Tämä näyttö kertoo vain prosenttiluvun kuinka paljon olet liikkunut vuorokauden tavoitteesta. Päivän aikana kertynyttä aktiivisuutta voi seurata myös kellotaulun ulkokehältä. Ulkokehää kiertää pisteet sen mukaisesti kuinka aktiivinen olet ollut päivän aikana suhteessa tavoitteeseesi. Aktiivisuus -näkymässä pitkän painalluksen jälkeen näytössä näkyy, minkä verran fyysistä aktiivisuutta eri intensiteettialueilla tarvitaan, jotta päivän henkilökohtainen terveysliikuntatavoite täyttyy. Päivittäinen aktiivisuus kerääntyy yleensä tavallisesti erilaisesta tekemisestä ja jotta tavoite täyttyy, kevyttä kävelyä tarvitaan tietysti ajallisesti huomattavasti enemmän kuin esim. juoksua.
   

   
  3. Harjoitushistoria
  -Harjoitushistoriassa näkyy viisi edellistä harjoitustasi. Siis vain viisi edellistä harjoitustasi... Harjoitukset kyllä pysyvät kellon muistissa, mutta niitä ei enää näytetä. Aikaisempia harjoituksia pääset tarkastelemaan synkronoimalla kellon Polar Flow palveluun.  Harjoituksesta näkyvät tiedot ovat aika, keskisyke, maksimisyke, matka, keskivauhti, maksimivauhti ja kalorit.
   

   
  4. Nykyinen sykkeesi
  -Näyttää sykkeesi tällä hetkellä. 
   

   
  5. Asetukset
  -Synkronointi
  -Lentotila
  -Älykkäät ilmoitukset
  -Tuotetiedot (esimerkiksi versionumero)
   

   
  Valikot ovat siis hyvin yksinkertaiset eikä niihin oikeastaan ole tarvetta mennä erikseen pyörimään. Päivittäiseen harjoitusten seurantaan suosittelen lämpimästä Polar Flow sovellusta koska se on paljon monipuolisempi kuin mittarin tarjoama info harjoituksista. Puhumattakaan siitä että sitä on mielekkäämpi käyttää. 
   
  Laitteen synkronointia varten ei välttämättä tarvitse mennä Asetukset -valikkoon. Polar Flow näyttää myös kulloisenkin synkronoinnin tilan. Kellon näytössä pyörii myös pieni ympyrä kun synkronointi on käynnissä. On hyvä ottaa huomioon, että jos kellossa on paljon siirrettävää tietoa niin se ottaa myös oman aikansa siirtää tiedostot. Mielestäni synkronointi toimi kuitenkin sujuvammin M200:n kanssa kuin aikaisemmin testissä olleen M600 mittarin kanssa. 
   
  Älykkäät ilmoitukset ilmoittavat esimerkiksi puheluista, sähköposteista jne. Valitettavasti näytön vähäinen pikselimäärä rajoittaa fontin kokoa ja siten myös näytölle tulevan viestin pituutta. Älykkäät ilmoitukset toimivat iOS tai Android puhelimien kanssa. Puhelimessa tulee myös olla käynnissä oleva Polar Flow -sovellus. Vanhimmat tuetut käyttöjärjestelmäversiot ovat iOS 8 ja Android 5.0.
   
  Painikkeiden toiminta
   
  Kellotaulun molemmilla puolilla sijaitsee yksi painike. Painikkeiden tuntuma on hyvä ja ne löytää helposti. Painikkeille kuitataan toimintoja joko pitkällä tai lyhyellä painalluksella. 
   
  Vasen painike:
  -Lyhyt painallus palaa valikossa taaksepäin ja keskeyttää harjoituksen. 
  -Pitkä painallus lopettaa keskeytetyn harjoituksen, palaa ajannäyttötilaan tai aloittaa synkronoinnin. 
   
  OIkea painike:
  -Lyhyellä painalluksella selataan valikkoja ja harjoitusnäkymiä.
  -Pitkä painallus avaa valikon, vahvistaa valinnan, aloittaa harjoituksen ja mittaa kierrosajan. 
   
  Taustavalo syttyy kumpaa tahansa painiketta painamalla. 
   
  Sykemittari lenkin aikana
   
  Lenkille lähtiessä harjoituksen aloittaa nopeinten pitkällä oikean napin painalluksella. Valitse haluttu lajiprofiili ja kuittaa valinta oikeanpuoleisella painikkeella. Jos käytät rannesykemittausta niin mittari alkaa hakemaan sykettäsi. Jos olet yhdistänyt sykevyön mittariin niin syke otetaan sykevyön kautta. Eli talvella, kuntosallilla tai niiden lajien parissa jossa rannesykemittaus ei toimi hyvin voit käyttää Polarin Bluetooth Smart -sykevyötä. Sykkeen ohella mittari hakee GPS yhteyttä. Kun syke ja GPS yhteys on löytynyt niin voit aloittaa harjoituksen oikeanpuoleista nappia painamalla. Mittari tallentaa synkronoinnin yhteydessä satelliittien sijainnit kolmen päivän ajalta. Eli jos synkronoit mittarin kolmen päivän välein niin GPS yhteys löytyy muutamassa sekunnissa. Jos mittarin GPS tiedot vanhentuvat niin samalla myös piteneen GPS yhteyden löytymiseen kuluva aika. 
   
  Harjoituksen aikana voit liikkua näytöillä tuolla samalla oikeanpuoleisella napilla. Kellon ulkoreunalla olevat pisteet kertovat harjoituksen aikana sykealueen jolla olet. Tämä toki mahdollistaa sen ettei harjoituksen aikana näytöllä tarvitse pitää tietokenttiä jotka kertovat sykkeen. Harjoituksen päätteeksi paina vasemmanpuoleista nappia ja mittari kysyy jatketaanko harjoitusta vai haluatko lopettaa. 
   

   
  Nuolen osoittaessa vasemmalle voit tallentaa harjoituksen pitkällä vasemmannapin painalluksella. Mittari näyttää harjoituksen tiedot ja palaa kellotilaan. 
   
  Polar Flowssa voit luoda valmiita harjoituksia ja siirtää ne mittariin. Valmis harjoitus valitaan ennen harjoittelun alkamista. Mittari ilmoittaa esimerkiksi alkuverryttelyn päättymisestä, työ ja lepo vaiheiden päättymisestä ja loppuverryttelystä värinähälytyksellä. 
   

   
  Jos harjoituksen aikana sykkeesi ei ole määrittämälläsi sykealueella niin mittari ilmoittaa siitä värinähälytyksellä. 
  Yhteenveto
   
  M200 on hintaluokassaan monipuolinen mittari jota on helppo käyttää. Mittari tukeutuu pitkälti Polar Flown tarjoamiin harjoittelun seurannan työkaluihin. Toimiva rannesykemittaus, GPS ja Polar Flow luo yhdessä hyvän yhdistelmän tuohon noin 150e hintaan. Toki mittarista puuttuu ominaisuuksia joita pidempään liikuntaa harrastanut voisi kaivata, mutta aloittelijalle mittarissa on kaikki tarvittava. Isoin miinus mittarin kohdalla on heikkotasoinen näyttö. Ulkonäkö on myös mielestäni heikompi kuin esimerkiksi M400 ja A360 mittareiden kohdalla. Jos kello tulee lähinnä aktiivisuuden mittaukseen niin kyllähän esimerkiksi A360 on silloin tyylikkäämmän näköinen kokonaisuus. 
   
  Kelloa ostaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kellon näyttöön ettei se tule kotona yllätyksenä. Suosittelen myös käymään läpi valikoita joissa näet paremmin miltä näyttö näyttää kuin kuin pelkästään kellonäkymässä. Ominaisuuksiltaan kellossa on kaikki aloittelijan tarvitsemat ominaisuudet. Jos kellon ulkonäkö vielä miellyttää silmää niin sitten vain kelloa ostamaan. 
   
  Mitä kelloa sitten suosittelisin aloittelijalle Polarin kolmikosta M200, M400 vai A360? Oma valinta olisi M400 koska se on näistä kolmesta monipuolisin. Jos haluat eroon sykevyöstä niin sitten M200 tai A360. M200 tarjoaa monipuolisemmat ominaisuudet, mutta toki myös ulkonäöllä on väliä. Jos et niin välitä tarkasta matkanmittauksesta niin silloin valinta voisi olla A360 joka on hienon näköinen myös arkikäytössä. 

  Testissä TomTom Adventurer

  Testissä oleva TomTom Adventurer pohjautuu vanhaan Spark sarjaan (kts. edellinen testi). Mittari julkaistiin syyskuussa 2016 yhdessä Runner 3 ja Touch rannelaitteen kanssa. TomTomilla on nyt siis mittareita juoksuun (Runner 3), kuntoiluun (Touch) sekä ulkoiluun (Adventurer). Siinä missä Runner 3 tuli myyntiin monena eri versiona niin Adventurer mallistossa on vain tämä yksi mittari. Mittarista löytyy tilaa musiikille, Reitit -ominaisuus ja rannesykemittaus. Eli käytännössä mittari on Runner 3 Cardio ja Music johon on laitettu pari lisäominaisuutta ja vaihdettu hihna. No kumpi sitten kannattaa ostaa? Tuo Runner 3:n versio maksaa 249e ja Adventurer 299e. Hyötyykö juoksija tuosta 50e panostuksesta vai pitääkö hyötyä hakea muista lajeista? Otetaan selvää. Testin jälkeen mittari palasi kotiinsa TomTomille. 
   

   
  Mittarin mukana tulee pieni ohjekirja, kello ja laturi. Ulkoisesti mittari on aivan samanlainen kuin aikaisemmat TomTomin mittarit. Uutta aikaisempaan on mittarin hihna joka on tavanomainen. Muutos on sinänsä hyvä, että hihnan kireyden säätäminen on nyt helpompaa. 
   

   
  Uutta aikaisempiin malleihin on barometrinen korkeusmittaus. Eli mittari näyttää korkeuden tarkemmin kuin pelkän GPS:n avulla korkeuden laskeva mittari. Onko tästä hyötyä? Riippuu täysin siitä missä mittaria käytät. Mittausvirhe on kuitenkin muutamien metrien luokkaa, että jos lenkit on lähinnä tasaisella juostuja niin et juurikaan hyödy tuosta ominaisuudesta. Kyllähän tuo mittari näytti omillakin lenkeillä, että lenkille lähtiessä ulko-ovi oli 30m merenpinnasta ja palatessa 20m. Lenkki ei ollut niin pitkä että osoite olisi vaihtunut lenkin aikana :) Sitten jos lenkkeilet erityisesti mäkisissä maastoissa, keräät nousumetrejä, käytät mittaria laskettelussa tms. niin sitten pääset hyötymään tästä paremmasta korkeusmittauksesta.
   
  -Uusia lajivaihtoehtoja. Uusina lajeina mittarista löytyy vaellus, maastojuoksu, sisätilapyöräily, laskettelu, lumilautailu ja sali. Jos valitset lajiksi vaelluksen niin GPS-tallennusväli muuttuu kahdeksi sekunniksi jolla mittarin toiminta-aika pitenee 24 tuntiin. Tästä on toki hyötyä myös juoksussa jos satut juoksemaan vähän pidempään. Sykkeen tallennusväli pysyy edelleen kerran sekunnissa. Jos taas valitset lajiksi laskettelun tai lumilautailun niin voit valita tietokentäksi esimerkiksi korkeuden muutoksen tai laskettujen laskujen lukumäärän. Mittari siis tunnistaa korkeuden muutoksesta kun nouset hissillä mäen päälle ja kun lasket alas. 
   
  -Uusina tietokenttinä voi valita kaltevuuden ja nousu -tietokentät.


   
  Rannesykemittaus
   
  Mittarin rannesykemittaus on kohtuullisen hyvällä tasolla. Lenkkien keskisykkeet vaihtelevat 1-3 lyöntiä oikeasta. Välillä syke saattaa olla myös hieman hakusessa. Useimmille tarkkuu on kuitenkin aivan riittävä vaikka se ei olekkaan Polarin tai Garminin rannesykemittauksen tasolla. 
   

   
  Tässä pari esimerkkiä joissa sininen käyrä on Garmin 920XT:n sykevyöstä ja oranssi TomTomista.
   

   
  Eli vaikka valtaosa lenkistä menee mittauksen puolesta hyvin niin joukkoon mahtuu myös satunnaisia heikkoja hetkiä. 
   

  Mittari piirtää juoksemasi reitin näytölle. 
   

  Elektroninen kompassi.
   
  Yhteenveto
   
  Mittari on lähes identtinen Runner 3 mittarin ja aikaisemman Spark sarjan kanssa. Jos harrastat vaelluksia niin silloin hyödyt 24h tallennusvaihtoehdosta. Samoin jos harrastat talvisin laskettelua jossa kiinnostaa kertyneet laskujen määrät, korkeuden muutokset yms. Pelkässä juoksukäytössä pitkästä tallennusvälistä on hyötyä lähinnä pidemmissä polkujuoksuissa. Tavalliseen kuntoiluun kannattaa mieluummin valita sopiva versio Runner 3 sarjasta (jos haluat Reitit -ominaisuuden mittariin mukaan). Jos et kaipaa valmiiksi tallennettavia reittejä tai parempaa korkeusmittausta niin silloin valinta on Spark -sarja. Hintaero Spark -sarjan ja Adventurerin välillä on tällä hetkellä noin 120e. 
   
  Spark -sarjan mittari oli testissä vuosi sitten. Löydät mittarin testijutun täältä.
   
   

  Testissä TomTom Runner 3

  TomTom Runner 3 julkaistiin syyskuussa 2016. Mittari jatkaa TomTomin sykemittari sarjaa vuotta aikaisemmin julkaistusta Spark Cardio -sarjasta. TomTomille perinteiseen tapaan mittari julkaistiin neljänä eri versiona. 
   

   
  Perusmalli pitää sisällään seuraavat ominaisuudet:
  Juoksutiedot reaaliaikaisesti Multisport-ominaisuus Reittihaku Jatkuva aktiivisuuden mittaus  
  Seuraavassa mallissa mukaan tulee musiikki. Kolmannessa sykemittari ja vasta neljännessä on sekä musiikki että sykemittari. 
   
  Runner 3 on uusi sykemittarisarja, mutta se pohjautuu hyvin vahvasti edelliseen vuosi sitten testissä olleeseen Spark Cardio sarjaan. Käytännössä se on aivan sama mittari johon on vain lisätty tiettyjä uusia ominaisuuksia. Ulkoisesti mittareita ei erota toisistaan. Vertailu menee vielä omituisemmaksi jos alat katselemaan mittareiden ominaisuuksia. Myös ominaisuudet ovat identtisiä. Ainoa oleellinen ero mallien välillä on juoksureiteissä. Uudessa mallissa pystyt lataamaan reitin mittarin lenkkiä varten tai palaamaan takaisin kulkemaasi reittiä. Kieltämättä tässähän säästetään resursseja kun sama mittari julkaistaan käytännössä kahteen kertaan. 
   
  Toisaalta pelin henki on harvinaisen selvä. Jos haluat Reitit -ominaisuuden mittariisi niin sitten valinta on Runner 3. Jos et halua niin sitten kannattaa katsoa löytyisikö edellisestä mallista hyvää tarjousta. 
   
  Käydään sitten nopeasti läpi mittaria. Jos haluat lukea tarkemman jutun mittarista niin kannattaa lukaista läpi tuo vuosi sitten kirjoittamani juttu. Alla on mainittu ne päivitetyt ominaisuudet jotka ovat muuttuneet edellisestä testiraportista. 
   
  Pakkaus
  Pakkauksen sisältö oli sama kuin edellisen mallin kohdalla. Latauspiuha on edelleen sama jne. 

   
  Kuten viime kerrallakin niin tuo latauspiuha toimii hyvin vaikka on vähän erikoisen näköinen. Ongelmia voi tulla mittarin muodosta jos se ei istu hyvin ranteeseen. Alla olevassa kuvassa näkyy hieman koholla oleva sykkeenmittausosio. 


   
  Koska mittari on niin samanlainen edelliseen jo testissä olleeseen mittariiin verrattuna niin jätän mittarin käyttöönoton ja valikoiden tarkan läpikäynnin väliin. Kumpaankin noista voi tutustua edellisen jutun tekstistä. Testin jälkeen palautin mittarin takasin TomTomille. 
   
   
  Valikot ja käyttöönotto
   
  Kävin mittarin valikot aika tarkkaan läpi noin vuosi sitten enkä nyt jaksa kirjoittaa samaa juttua uudestaan. Enkä oikein jaksa edes kopioida kaikkea tekstiä tähän, eli Valikot -osion voi käydä lukemassa viime vuoden jutusta joka löytyy täältä. 
   
  Erot tuohon vuotta aikaisempaan kirjoitettuun juttuun on tässä:
  -Asetukset valikkoon on tullut soittolistat 
  -Antureista löytyy kompassi
  -Harjoitusvalikkoon on lisätty väliajat ja reitti -valikko. 
   
  Tuo Reitit -valikko toimii siten, että TomTomin MySports -palvelussa voit tuoda palveluun .gpx tiedoston halutusta reitistä tai sitten voi lisätä jo tekemäsi harjoituksen reitteihin. Lopuksi synkronoit palvelun ja kellon jonka jälkeen reitit löytyy mittarista. Huomioitavaa on että et voi suunnitella TomTomin palvelussa reittiä vaan se suunnittelu täytyy tehdä jossain muualla. 
   
  Harjoituksen alkaessa valitse harjoitusvalikosta reitti jonka haluat kulkea ja sitten vain harjoitus käyntiin. Kun liikut harjoituksen aikana valikossa oikealle niin näet reitin kokonaisuutena ja lisäksi tarkempana viivana. Mittari näyttää viivalla sijaintisi ja siinä se sitten  onkin. Voit ihan rauhassa juosta eri suuntaan ja mittari ei hälyttele siitä. Kartan mittakaava vaan isonee. Tuosta koko reitit -ominaisuudesta jää vähän semmoinen olo että tässäkö tämä nyt on? TomTom on kuitenkin suurelle yleisölle tunnettu navigaattoreista ja nyt tarjolla oleva Reitit -ominaisuus on pelkkä ohut viiva mustalla näytöllä. Ei hälytyksiä tms. vaan ihan perus karvalakkimalli tuosta ominaisuudesta. 
   
  Toisaalta ominaisuus toimii siinä perus tehtävässä, eli pääset kyllä paikasta A paikkaan B jos seuraat näyttöä. Jos et seuraa niin sitten voi tulla vähän pidempi reissu. 
   

  Reitin valinta ja lataus mittariin hoituu MySportsin kautta. 
   

  Karttanäkymää harjoituksen aikana. 

  Koko reitin karttanäkymä.

  Harjoitus käynnissä. Tosin lenkin reitti kulkee oikeasti yli 20km päässä, mutta mittari ei siitä liikoja välitä. Kulje vain väärään suuntaan jos haluat. 

  Kompassi.
   
  Sykkeenmittaus
  Sykkeenmittauksessa ei ole muuttunut mikään sitten edellisen mallin. Sykkeenmittauksen laatu on hieman heikompi kuin Polarin ja Garminin mittareissa, mutta se hoitaa kyllä hommansa. Kannattaa katsoa ettei sormi mahdu ranteen ja rannekkeen väliin lenkin aikana koska muuten voi syntyä ongelmia tarkkuuden kanssa. Tarkempi juttu sykkeenmittauksesta löytyy edellisen mallin testijutusta. 
   
   
  Yhteenveto
   
  Runner 3 on melkein identtinen mittari edellisen Spark Cardio sarjan kanssa. Isoin ero mittareiden välillä on Reitit -ominaisuudessa joka on kieltämättä hieman vaatimaton. Toisaalta se hoitaa hommansa ja vie paikasta A paikkaan B jos vain seuraat mittarin piirtämää viivaa. 
   
  Toimintojen perusteella mittari sopii hyvin kuntoilijalle. Tiedonsiirto bluetoothilla on hieman hidasta pidempien/useiden harjoitusten kanssa. TomTomin verkkosivusto on kuitenkin mukava käyttää ja tarjoaa riittävän monipuolisesti tietoa lenkistä (kts. edellisen mittarin testi). Aktiivisempaan/tavoitteelliseen käyttöön kannattanee etsiä toisenlaista mittaria . Ulkonäkö alkaa jäämään kilpailijoista eikä tuo musiikin tallennustilakaan riitä oikein kannattelemaan mittaria tänä päivänä. 
   
  TomTomin kohdalla kannattaa miettiä tarvitseeko tuota Reitit -toimintoa. Jos tarvitset niin silloin kalliimman mallin hintalappu on tuo 249e. Jos et tarvitse niin tuon edellisen mallin mittarin saat 179e hintaan. Samoin ihan perus GPS ja rannesykemittauksella varustettu malli maksaa vain 129e. Eli hintaluokassaan TomTom on ihan hyvä valinta. 
   

   
   
   
   

  Testissä Suunto Spartan Sport

  Suunto julkaisi uuden Spartan -malliston toukokuussa 2016. Tähän asti mallistosta on esitelty tämä nyt testissä oleva Sport sarja ja Ultra sarja. Myöhemmin mallistoon tulee vielä kauan odotettu rannesykemittauksella varustettu malli.
   
  Sport sarjan mittarin hinta on noin 500e. Mittari painaa 70g, kellon kehä on ruostumatonta terästä ja näytön lasi mineraalikristallia. Näyttö on värinäyttö ja kosketusnäyttö (resoluutio 320x300). Kellossa on litiumioniakku ja akun kesto on 10pv. GPS käytössä akku kestää 10h-40h riippuen paikannustiheydestä. Paikannus hoituu GPS ja GLONASS järjestelmillä. Suurin muutos aikaisempiin Suunnon mittareihin on tapahtunut kellon ulkonäössä. Erillinen GPS osio kellossa on hävinnyt ja ulkoasu muuttunut muutenkin paljon tyylikkäämmäksi. Kello on ehkä tyylikkäin sykemittari joka on tähän asti ollut testissä. Millainen kello on sitten käytössä? Otetaan siitä selvää. Testin jälkeen palautin kellon tuttuun tapaan Suunnolle. 
   

   
  Sport ja Ultra mittareiden erot
   
  Aloitetaan ensimmäiseksi sillä ensimmäisellä valinnalla, eli kumpi näistä uusista mittareista kannattaisi hankkia? Suurin ero mittareiden välillä on toiminta-ajassa. Akun kesto on Sportissa 10pv ja Ultrassa 15pv. Ero näkyy myös akun kestossa GPS käytössä jossa ero on pienimmillään 8h Ultran hyväksi 1s paikannustiheydellä (Sport 10h ja Ultra 18h). Huonommalla tarkkudella Sportissa riittää virtaa 40h ajaksi ja Ultrassa 65h ajaksi. Muut erot ovat lähinnä käytetyissä materiaaleissa ja tavassa määrittää korkeutta. Muitakin pienempiä eroja on, mutta valtaosa käyttäjistä tuskin niitä huomaa tai tarvitsee. Eli tämä testissä oleva Sport malli on varsin hyvä vaihtoehto näistä kahdesta. Jos kaipaat erityisesti lisää toiminta-aikaa niin sitten valinta on toki Ultra sarja. 
   

   
   
   
  Pakkaus
   
  Mittarin mukana tulee sykevyö, lähetin, latauskaapeli ja ohjekirja. 
   
   

   
  Sykevyö on perinteinen Suunnon vyö. 

   
  Mittarin laturi on kokenut suuren muutoksen. Mittariin kiinnittyvä osa on magneettinen ja se istuu paikalleen tukevasti. Ei siis tarvitse murehtia ettei se kiinnity kunnolla kellon takaosaan tms. 
   

   
  Kellossa on siis kosketusnäyttö, mutta sen lisäksi kellon oikealta reunalta löytyy kolme näppäintä. Näppäintuntuma on hyvä. 
   

   
  Mittaria on saatavilla mustana, sinisenä, valkoisena ja sakurana (miesten mielestä tämä väri on pinkki...)
   

   
  Kellon käyttö
   
  Kellon valikoissa liikutaan oikeassa reunassa olevilla kolmella napilla ja lisäksi käytössä on kosketusnäyttö. Ylä- ja alapainikkeilla liikutaan valikoissa ylös- ja alaspäin. Keskimmäisellä painikkeella kuitataan valinta tai pitämällä nappia pohjassa päästään takaisin aloitusnäytölle. Valikoissa voi liikkua myös kosketusnäytön avulla pyyhkäisemällä ylös-/alaspäin. Valikoissa eteenpäin ja taaksepäin voi liikua sivuttaisliikkeellä ja valinnan voi tehdä napauttamalla näyttöä. 
   
  Katsotaan sitten tarkemmin kellon valikoita:
   
  Asetukset
  Ajanotto
  Lokikirja
  Navigointi
  Kellotaulu
  Harjoittelu
  Palautuminen
  Aktiivisuus
   
  Asetuksista voit muuttaa esimerkiksi ilmoituksia, kellotaulua, aktiivisuuden seurantaa, taustavaloa yms. Navigointi näytöltä voit kulkea mittariin siirrettyä reittiä, harjoittelusta näkyy jakauma lajien kesken, palautuminen näytöltä jäljellä oleva palautumisaika ja aktiivisuus näyttö kertyneet askeleet.. Eli nuo valikot ja niiden sisältö on aika tavallisia. 
   
  Kun Spartan sarja julkaistiin niin mittari oli melko keskeneräinen. Kesän ja syksyn mittaan mittariin on tullut useita päivityksiä. Luultavasti sama tahti jatkuu myös jatkossa. Se tarkoittaa, että kelloon tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja valikot muuttuu. En siksi käytä tässä vaiheessa pahemmin aikaa valikoiden läpikäyntiin tai muihin kun harjoituksen aikaisiin ominaisuuksiin. Yksi puuttuva ominaisuus on esimerkiksi näytön aktivoituminen ranneliikkestä harjoituksen aikana. Tällä hetkellä näyttöä pitää joko napauttaa tai kellon näppäimiä tulee painaa jotta näyttö aktivoituu. Luultavasti myös tähän on tulossa muutoksia. Kannattaa siis tutustua muutoslogiin jos kaipaat erityisesti jotain tiettyä ominaisuutta. 
   
  Alla muutama kuva noihin valikoihin liittyen. Kuvien jälkeen käydään vähän läpi mittarin käyttöä lenkillä. 

   
   
   
  Aikaisempien lenkkien tiedot löytyvät lokikirjasta. Jokaisesta harjoituksesta löytyy tavalliset perustiedo kuten matka, vauhti, syke yms. Sykkeestä näkyy myös lenkin aikainen vaihteluväli.

  Lenkistä näkee myös lenkin aikana ja harjoituksen yhteenvedossa automaattiset kierrosajat. Tässä näkyy myös mittarin keskeneräisyys. Kuten kuvasta näkyy niin näytön pyöreä muoto leikkaa tehokkaasti pois tietoja näytön vasemmasta alareunasta. Ei tuo mikään iso virhe ole, mutta kun sitä esiintyy aika monella näytöllä. Lisäksi kierrokset näytetään käänteisessä järjestyksessä. Ehkä tämänkin näytön olisi voinut tehdä fiksummin. 
   
  Mittari lenkillä
   
  Harjoitus käynnistetään pyyhkäisemällä näyttöä alaspäin tai painamalla oikean yläkulman nappia. 

  Harjoitus -näytöllä painetaan oikean reunan keskimmäistä nappia ja päästään valitsemaan lajia. Otetaan lajiksi Juoksu ja painetaan taas samaa keskimmäistä nappia. 
   

  Tämän jälkeen odotetaan että mittari löytää GPS yhteyden ja sykevyön. Kun molemmat on löytynyt niin näytön yläreunan nuoli ja sydän lopettavat vilkkumisen. Jos et haluat asettaa lenkille tavoitteita tai kulkea mittariin tallennettua reittiä niin aloita harjoitus napauttamalla näyttöä tai painamalla oikean reunan keskimmäistä nappia. Jos haluat asettaa lenkille aikatavoitteen tai valita reitin niin pyyhkäise näyttöä ylöspäin tai paina alareunan nappäintä. Valintoja pääsee muokkaamaan harjoituksen aikana pitämällä pohjassa keskimmäistä nappia. 
   
  Jätetään muut valinnat nyt tekemättä ja aloitetaan harjoitus. 

   
  Näytöllä näkyy neljä tietokenttää: vauhti, syke, matka ja aika. Painamalla keskimmäistä nappia pääset toiselle näytölle josta näkyy keskivauhti, keskisyke, aika ja kierrosaika. 

  Kolmas näyttö tarjoaa edellisten kierrosten tiedot. Harjoituksen aikana voit pysäyttää harjoituksen yläreunan napista ja lisätä kierroksen alareunan napista. 
   
  Kun harjoitus on tehty niin näet taas samat tiedot kuin myöhemmin lokikirjasta:
   

   
  Harjoituksen jälkeen mittari kysyy fiilistä lenkin jälkeen. Voit valita vaihtoehdon aina huonosta erinomaiseen. Valinta talletetaan lenkin tietoihin ja myöhemmin voit tarkastella pidemmän ajanjakson fiiliksiä Movescount palvelusta. 

   
  Lopuksi saat vielä palautumisajan harjoituksesta joka perustuu lenkin kestoon, tehoon ja antamaasti arvioon lenkistä. Palautumisaika on kumuloituva, eli se ei nollaannu jokaisen lenkin jälkeen. Lenkin jälkeen voit siirtää tieot Movescountiin joko USB:n välityksellä tai Bluetoothilla. WiFi siirto ei ole mahdollinen. 
   
  Mittarin kenties suurin heikkous on se että et voi muokana mittarin tietokenttiä. Movescount antaa juoksulle neljä vaihtoehtoa (Power, Interval, Race & Track). Jokaiselle vaihtoehdolle on valmiiksi määritetyt tietokentät joita et voi muuttaa. Esimerkiksi Powerin kohdalla vaihtoehdot ovat tässä: 
   

  Näillä mennään. Halusit tai et. 
   

   
  Jokaisen lajityypin kohdalla saat erikseen valita näkyykö laji kellossa. 
   
  Näitä asetuksia joita pääsee sentään muuttamaan:

   
   
   
  Reitit
   
  Mittariin saa luotua Movescountissa uusia reittejä ja siirrettyä ne kelloon. Sama homma kuin aikaisempienkin Suunnon mittareiden kanssa. Valitettavasti toiminnossa ei ole tapahtunut kehitystä. Kun valitset reitin kellosta kuljettavaksi niin reitti kyllä näkyy kellossa kuten alla olevassa kuvassa, mutta reitin tarkemmat tarkastelut tai hälytykset kun menet aivan väärään suuntaan puuttuvat. 
   

   
  Yhteenveto
   
  Mittari on saanut aika kovaa palautetta sen julkaisun jälkeen. Jostain syystä Suunto päätti julkaista mittarin keskeneräisenä. Kun kello oli testissä niin sen versio oli 1.2. Silloin uusina ominaisuuksina tuli nämä:
   
  Herätyskello Akun lataustason osoitin harjoittelun aikana Voinnin seuranta liikaharjoittelun välttämiseksi Poista tarpeettomat lokit Lue ilmoituksen koko sisältö Kellotaulun värivalinta Päivitys toki poisti kaikki jo tehdyt harjoitukset mittarista, mutta mitä pienistä...
   
  Testin jälkeen tuli nämä ominaisuudet:
  Olemassa olevien urheilutilojen oletusasetuksia voi nyt säätää Juoksutiloissa näkyy askeltiheys Allasuintiin on uusi urheilutila, jossa ei käytetä sykevyötä Polkujuoksuun on uusi urheilutila, jossa käytetään Stryd-tehomittaria Bike POD -kalibrointi Reittien synkronointiongelmien korjauksia Tässä tulevia päivityksiä:
   
  27th October – We're excited to announce the Suunto Movescount App for Android now supports the Suunto Spartan Ultra & Suunto Spartan Sport watches. This update also features improvements to Bluetooth functionality, in-app navigation and notifications reliability. Download the app from Google Play. 
  The next scheduled updates are:
  End of October - Progress Tool, Personal Bests and Community Training Insights on Suunto Movescount.com
  TBC - Sport mode customization, training plans to your watch, graphs and more 
  11/2016 - Altitude and Barometric trends, POI Navigation & heart rate zones graph for training 
  12/2016 Rest & recovery 
  Q1 2017 Route altitude profile, interval training support, performance and recovery analysis on the watch
  Sparta sarja on saanut paljon negatiivista palautetta eikä kyllä turhaan. Omasta mielestäni se ei ole kuitenkaan aivan susi. Kun tutustuu tuotteen testeihin niin on sanomattakin selvää että mittari julkaistiin liian aikaisin. Tuote on pahasti keskeneräinen. Positiivista on se että mittari näyttää hyvälle. Se on parhaimman näköisiä mittareita mitä on tullut testattua/nähtyä. Ulkonäkö on asia jota ei korjata ohjelmistopäivityksillä. Movescount palvelu toimii eli sekin puoli on kunnossa. Negatiivinen puoli on se, että mittarin toiminnot ovat puutteellisia. Pitää muistaa että mittari maksaa sykevyön kanssa 550e millä hinnalla ei mielellään ostaisi keskeneräistä tuotetta. 
   
  Mittarilla pystyy kyllä käymään lenkillä ja se hoitaa perus tehtävänsä hyvin (tallentaa lenkin tiedot). Muilta osin mittari tökkii. Valikot jumittavat, tekstin sijoitus näyttöön on keskeneräinen, tietokenttiä ei voi muutella, GPS:n tarkkuuden kanssa on ollut satunnaisia ongelmia, et voi luoda omia harjoituksia, ei ole juoksudynamiikan tietoja, ei palautumistestiä yms. DC Rainmakerin mukaan kello olisi heikompi kuin esimerkiksi Ambit -sarja. Toki ohjelmistoa voi päivittää, mutta haluatko ostaa mittarin jonka kehitys on vielä kesken? Haluatko että jonain päivänä se olisi sellainen millainen haluaisit sen olevan jo nyt? Se on se ratkaiseva kysymys jonka Spartan ostoa miettivä joutuu itseltään kysymään. Joskushan se mittarin ohjelmisto tulee valmiiksi, mutta odottavan aika on usein aika pitkä. 
   
  Loppuvuoden aikana julkaistaan mittarista versio jossa on mukana rannesykemittaus. Odotan mielenkiinnolla millaisen version rannesykemittauksesta Suunto on onnistunut kehittämään. 
   
  Plussat ja miinukset:
   
  +Hieno ulkonäkö
   
  -Värit ovat laimeammat kuin mainoskuvissa
  -Valikot jumittavat
  -Tietokenttiä ei voi muutella
  -Ohjelmisto pahasti keskeneräinen
   
   
   
   
   

  Testissä Polar M600

  Polar julkaisi Sport -luokkaansa kuuluvan M600 mallin elokuussa 2016. Aikaisemmista Polarin sykemittareista poiketen M600 on myös Android Wear -älykello. Lisäksi samaan kelloon on yhdistetty GPS-paikannus ja rannesykemittaus. Lopputulos on jotain aivan muuta kuin mitä Polarilta ollaan tähän mennessä nähty. Perinteisten sykemittareiden ja aktiivisuusrannekkeiden vieressä M600 erottuu monella tavalla. Ulkoisesti lopputulos muistuttaa V800 sarjan sykemittaria. Polar M600 oli testissä parin viikon ajan ja tarkoitus oli selvittää sen sopivuutta juoksukäyttöön. Testin jälkeen palautin kellon takaisin Polarille. 
   

   

   
   
   
  Yleistä
   
  M600 on Android Wear -käyttöjärjestelmän päällä pyörivät sykemittari. Mittari on yhteensopiva Android 4.3 (tai uudempi) tai iPhone 5 (vähintään iOS 8.2) älypuhelinten kanssa. Kellossa on tallennustilaa 4 Gt ja näyttö on 1,3 tuuman 240x240 pikselin TFT näyttö Corning Gorilla Glass 3:lla. Akku on suhteellisen pieni 500 mAh ja se tarjoaa toiminta-aikaa n. 2pv Android puhelimeen liitettynä. iPhone puhelimen omistajat saavat tyytyä 1pv toiminta-aikaan. Sykkeenmittaus hoituu rannesykemittauksella. Mittari tukee myös H6 ja H7 sykevöitä. Kello on vesitiivis 10m asti, se painaa 63g ja siitä löytyy Bluetooth 4.2 sekä Wi-Fi 802.11 tuki. Kellon sivulta löytyy virtapainike ja etuosasta toinen painike nopeaan harjoittelun hallintaan. Ranneke on silikonia ja kellon paikannus hoituu GPS:n ja Glonassin avulla. Mittaustaajuus on 1s. Hintaa kellolla on 349,90e (syksy 2016). Kello on toki yhteensopiva Polarin Flow palvelun kanssa jossa voit pitää harjoituspäiväkirjaa yms. Tässä lyhyesti kellon tekniset ominaisuudet. Katsotaan seuraavaksi hieman tarkemmin eri ominaisuuksia ja kellon käyttöä. 
   

  Pakkaus sisältää kellon, latauspiuhan ja ohjekirjat. 
   

   
  Ulkonäkö
   
  Kello on saatavilla mustalla ja valkoisella silikonerannekkeella. Loppuvuodesta tarjolle tulee myös punainen ranneke.  Silikoniranneke tuntuu käytössä mukavalta ja sen hieman erikoinen kiinnitys toimii hyvin. Kellon saa helposti sopivan kireälle ranteeseen. Ranneke on aika vahvasti esillä myös näytön ylä- ja alapuolella joka saa kellon näyttämään hieman isommalta. En osaa sanoa toimisiko tuo paremmin valkoisena. Ainakaan mustana kokonaisuus ei taida olla oikein naisten mieleen. Vaikka kellotaulun saa irti rannekkeesta niin kokonaisuus on kuitenkin niin tukeva ettei se kyllä itsestään irtoa. Ongelmia sykkeenmittaukseen voi kuitenkin aiheuttaa kellon kaareva muoto jos kello ei tunnus istuvan kunnolla ranteeseen. Sykkeenmittauksen saa toki tarvittaessa hoidettua myös erillisellä H7-sykevyöllä. Rannesykemittauksessa Polar on vaihtanut sykkeenmittausyksikköä. Edellisessä A360 rannesykemittarissa vihreitä ledejä oli kaksi, mutta M600:ssa niitä on peräti kuusi. Yksikkö on hieman takaosasta ulkoneva. Uudenlainen mittausyksikkö parantaa kuulemma sykkeenmittauksen tarkkuutta. Kellon lataus tapahtuu myös uudenlaisen liitännän kautta johon latauspiuha kytkeytyy magneettisesti. 
   

   

   
   
  Kellossa on kosketusnäyttö jonka tuntuma on hyvä ja se reagoi kiitettävästi kosketukseen. Ei tullut kertaakaan sellainen olo että pitää sutia näyttöä eikä mitään tapahdu tai haluttu valikko ei aukea. Toki hanskojen kanssa näytön käyttö on hieman haasteellista. Näytön värit ovat myös kirkkaat ja kontrastia kyllä löytyy. Täytyykin sanoa, että näyttö on paras tähän asti vastaan tulleista sykemittareiden näytöistä mitä tulee kosketusnäyttöön ja väreihin. Toki hintaa kirkkaista väreistä maksetaan akunkestossa. 
   

   
  Kellon vasemmasta reunasta löytyy yksi painike ja näytön alta toinen. Painikkeet ovat hieman kohollaan ja tuntuma on hyvä. 
   
  Android Wear
   
  Kellon käyttöjärjestelmänä on Googlen älykelloille luoma Android Wear käyttöjärjestelmä. Ohjelmisto jakaantuu siis tavallaan Android Weariin ja sen ominaisuuksiin sekä Polarin omaan harjoitusosioon. Tavallisten älykkäiden ilmoitusten yms. lisäksi Android Wear tuo mukanaan monia pieniä toimintoja. Yksi tällainen on kellon puheohjaus. Kello on yhteydessä puhelimen Android Wear -sovellukseen joka mahdollistaa esimerkiksi nettisivujen avaamisen äänikomennolla. Jos haluat että sovellus aukaisee esimerkiksi Juoksufoorumin etusivun niin sanot oikea sovellus päällä kellolle Okay Google, Juoksufoorumi.fi. Hakutulos ilmestyy näytölle jonka jälkeen näyttöä pyyhkäisemällä sivusto aukeaa puhelimeen. Saman voit tehdä mm. muistutuksen, herätyksen tai kalenterimerkinnän kanssa. Ehkä tuo toimii paremmin jollain toisella, mutta ainakin omassa iPhone 4S:ssä (uusimmalla iOS:lla) bluetooth yhteys sovellukseen katkeili tai kello ei ymmärtänyt mitä halusin hakea. Että aika ison työn saa tehdä esimerkiksi nettisivun aukaisemiseen jos sovellus pitää käynnistää puhelimesta, ottaa yhteys, valita kellon valikosta oikea kohta ja alkaa sitten huhuilemaan kellolle. Melkeinpä sanoisin, että aamuruuhkassa bussissa on kätevämpi avata se selain ihan itse puhelimesta kuin alkaa huhuilemaan hihaansa. Noh, ehkä joku tykkää tuosta ja pitää sitä kätevänä. Ikävänä puolena on myös se, että jos Android Wear "kaatuu" puhelimesta niin kello ilmoittaa siitä näytöllä. Että aika usein kyseinen virheviesti jää näytön alaosaan eikä sitä saa kuitattua pois. 
   
  Android Wearin ominaisuuksissa on siis paljon samaa kuin älykkäissä ilmoituksissa mutta se vie ajatusta eteenpäin. Sovelluksilla voi muokata kokonaisuutta ja kello oppii myös tekemisiäsi. Eli jos lähdet töistä aina samoihin aikoihin niin sovellus oppii siitä ja alkaa esimerkiksi ilmoittamaan kauan kotimatka kestää jos lähdet nyt. Android Wear tuo siis näkökulmaa harjoittelun ulkopuolisesta ajasta. Android Wear 2.0 on tulossa 2017 ja sovelluksen pitäisi sen jälkeen ottaa paremmin huomioon myös iOS käyttöjärjestelmää käyttävät. Lisää aiheesta voi lukea täältä. 
   

   

   
   
   
  Älykello on varmasti ihan kiva juttu sinänsä, mutta tässä yhteydessä se ei tunnu tarjoavan oikein lisäarvoa tai kätevyyttä. Tai niin en ainakaan itse kokenut asiaa. Tai noh, kyllähän ominaisuuksista löytyy esimerkiksi käännöskone. Että valitset kielet ja sitten sanot sanottavasi kellolle. Näyttöön tulee teksti käännettynä. Sitten vain toivot että esimerkiksi kreikaksi tehty käännös kysymykseen: "Kuinka löydän täältä takaisin hotelliin X?" menee edes jotenkin oikein. Tai että auttaja suostuu puhumaan kellolle jotta saat käännöksen vastaukseen. Tuollaista keskustelua olisi kyllä mukava seurata sivusta :) Voit toki asentaa mittariin Google Playsta eri sovelluksia, mutta miksi käyttää niitä sovelluksia mittarin näytöltä on lähes euron kolikon kokoinen jos taskussa on kuitenkin puhelin? Niinpä. 
   
   
  Kellon käyttö
   
  Koska kello oli testissä vain alta kaksi viikkoa niin juoksukilometrejä kellon kanssa kertyi vain hieman yli sata. Päivittäisessä käytössä kellon akku sai paljon huomiota. Käytännössä sitä pitää ladata joka ilta (ainakin iPhonen käyttäjien). Jos kellon latasi illalla niin siinä riitti virta seuraavan päivän ja illalla tehdyn lenkin ajan. Seuraavana aamuna latausta oli jäljellä noin neljännes, eli kello olisi pitänyt ladata kesken päivän. Eli joko karsit kellon käytössä tai lataat sitä kiltisti lähes päivittäin. Kun vielä muistaa että kellon akku kestää latausta noin 300 kertaa ennen kuin se heikkenee selvästi niin tuo latausmäärähän tulee täyteen jo ensimmäisenä vuotena. Sanoisin että hieman huonompi homma kellon käytölle toisena käyttövuotena. Jos karsit kellon käytöstä noita älypuhelinominaisuuksia niin jäljelle jää askelmittari ja treenikello jonka näytöllä vilahtelee välillä älykkäät ilmoitukset. 
   
  Käydään sitten läpi mittarin painikkeiden tärkeimmät ominaisuudet:
   
  Vasen alareuna:
  -Aktivoi näytön, palaa takaisin aloitusnäytölle, avaa sovellusvalikon ja sammuttaa mittarin. 
   
  Mittarin näytön alaosa:
  -Alareunassa olevasta napista saat myös aktivoitua näytön tai pääset harjoitusvalikkoon. Jos olet lähdössä lenkille niin voit vain painaa napin pohjaan ja harjoitus käynnistyy. 
   
  Kellon valikot
   
  Kellosta löytyy kaksi valikkoa. Ensimmäinen valikko tulee esiin kun pyyhkäiset näyttöä ylhäältä alaspäin. Avautuvassa valikossa liikutaan koskettamalla näytölle tulevaa symboolia tai pyyhkäisemällä näyttöä sivuttaissuunnassa.

  Tässä avautuva valikko:
  -Älykkäät ilmoitukset (näytöllä näkyy myös akun varaus)
  -Teatterimoodi (näyttö pois päältä)
  -Kirkkaus boosti 
  -Asetukset
   
  Sitten tarkemmin tuo Asetukset -valikko:
  -Kirkkauden säätö
  -Kellotaulun valinta
  -Fontin koko
  -Ilmoitusten kuittaaminen rannetta kääntämällä
  -Näyttö aina päällä/pois päältä
  -Paikannus
  -Lentokone moodi
  -Suurennos (näytön zoomi näyttöä kolme kertaa napauttamalla)
  -Näytön lukitus päälle/pois päältä
  -Ohjelmien valtuutukset
  -Bluetooth parin purkaminen puhelimen ja mittarin välillä
  -Uudelleenkäynnistys
  -Mittarin sammutus
  -Mittarin järjestelmätiedot
   

   
  Kellon toinen valikko löytyy kellon oikeasta reunasta (pyyhkäiset näyttöä vasemmalta oikealle). Tämä on se enemmän käytetty valikko. Täältä löytyy:
   
  -Valikko (vie tuohon yllä läpi käytyyn valikkoon)
  -Taskulamppu (sytyttää näytön valkoisella taustavärillä ja täydellä kirkkaudella. Ei yhtä hyvä kuin puhelimen valo, mutta kyllä sillä jotain pientä näkee tehdä pimeässä)
  -Kalenteri
  -Hälytys
  -Fit (näyttää viikon aikana kertyneet askeleet, sykkeen ja voit muokata näihin liittyviä asetuksia (päivittäinen askeltavoite, ilmoitukset päällä, tämä osio päällä/pois päältä)
  -Google (ajastin, hälytin, näytä hälytykset, näytä askelmäärät, näytä syke, aloita harjoitus (juoksu, pyöräily, ajanottokello, päivän agenda)
  -Polarin oma sovellus harjoitukseen, oman päivän tiedot ja tiedonsiirto
  -Ajastin
  -Käännöskone 
  -Sää
   
  Kuten yllä olevista riveistä näkee niin moni noista toiminnoista vaatii yhteyden puhelimeen jotta ne toimii. Valikot ovat älykkäitä, eli jos valitset valikosta esimerkiksi taskulampun niin ensi kerralla kun avaat valikon niin taskulamppu on ensimmäisenä valikossa. 
   

   
   
  Mittari lenkillä
   
  Harjoituksen voi aloittaa monella tavalla. Jos haluaa tehdä sen vaikeasti niin voi mennä tuohon yllä esiteltyyn valikkoon ja valita sieltä Polarin sovelluksen. Nopeampi tapa on painaa kellon alareunan nappia joka käynnistää Polarin sovelluksen. Ensimmäisenä valitaan Training -kuva ja sitten laji (Juoksu, kävely, pyöräily, voimaharjoittelu, ryhmäharjoittelu, muu sisälaji, muu ulkolaji tai uinti. Lajin valinta vaikuttaa vain siihen minkä lajin alle harjoitus menee Polarin palvelussa, se ei siis vaikuta näkyviin tietokenttiin tms. ellet ole itse muokannut niitä.  Kun valittu laji näkuu näytöllä niin samalla näkyy kuinka mittari alkaa hakemaan sykettä ja GPS-yhteyttä. Tämän jälkeen riittää pelkkä napautus mittariin niin harjoitus käynnistyy. Jos haluat vielä nopeammin liikkeelle niin paina vain näytön alapuolinen nappi pohjaan ja edellä kuvatut vaiheet vilahtavat vain näytössä ja harjoitus käynnistyy samantien. 
   

   
  Jos olet suunnitellut harjotusohjelman Polar Flow palveluun niin pääset tekemään kunkin päivän ohjelmaa joko menemällä harjoitusnäytölle tai Minun päivä -näytölle josta löytyy kulloinenkin harjoitus. 
   
  Harjoituksen aikana käytössä on oletuksena kaksi näyttöä. Ensimmäinen näyttö näyttää sykkeen. Sykkeen väri vaihtuu sen mukaan kuinka kova syke on. Pyyhkäise näyttöä vasemmalle (tai käännä rannetta sisään ja ulos) ja pääset toiselle näytölle. Toinen näyttö kertoo:
   
  -Kellon ajan
  -Harjoituksen keston
  -Kuljetun matkan
  -Keskisykkeen 
  -Maksimisykkeen
  -Ajan sykealueilla
  -Keskivauhdin
  -Maksimivauhdin
  -Kulutetut kalorit
   
  Kaikki toisen näytön tiedot ovat tosiaan samalla näytöllä. Käytännössä harjoituksen aikana päällä on tuo ensimmäinen näyttö josta näet sykkeesi. Toisen näytön tietoja on hieman hankala käyttää. Toki jos siirrät toisen sivun näyttöä vaikka siten että siinä näkyy harjoituksen kesto ja kuljettu matka niin sen jälkeen näet nuo kolme tietoa kun vain vaihtelet näyttöjä. Aika helposti toinen näyttö jää kokonaan käyttämättä koska vauhdissa sitä ei mielellään kelaile ylös alas. Onkin siis suositeltavaa että muokkaat Polar Flow palvelussa valitun lajin alle lisää tietokenttiä ja välilehtiä. Käytännössä mittari kannattaa muokata sellaiseksi ettei harjoituksen aikana tarvitse kelata näyttöä ylös/alas vaan riittää pelkkä sivuttaisliike. Lisäksi kannattaa lisätä Polar Flown kautta aktiiviseksi automaattisen kierroksen näyttäminen. Silloin näet kierroksen keston tai pituuden, nopeuden tai vauhdin ja keskisykkeen. 
   
  Kun harjoitus on tehty niin pyyhkäiset näyttöä oikealle tai pidät näytön alapuolella olevaa nappia pohjassa. Sen jälkeen pääset näytölle jossa voit palata takaisin harjoitukseen tai tallentaa sen painamalla punaista kuvaketta kolme sekunttia. Kun harjoitus on tallennettu niin avautuu yhteenvetonäyttö joka on sama kuin tuo lenkin aikana näkynyt toinen näyttö. Lopussa on lyhyt kommentti harjoituksesta tyyliin harjoitus kehitti peruskestävyyttäsi. 
   
  Polarin sovelluksen toinen näyttö kertoo omasta päivästäsi. Tästä osiosta näet päivän aikana otetut askeleet, kuljetun matkan ja kalorit. Ruutua alaspäin vetäessäsi näet päivän aikana tekemäsi harjoitukset ja sen yhteenvetotiedot. Kolmas Polarin näyttö aloittaa mittarin synkronoinnin Polarin web palveluun. 
   

   
  Jos rannesykemittauksen kanssa on ongelmia niin voit käyttää myös Polarin Bluetooth smart sykevöitä H6 ja H7. Sykevyö pitää yhdistää mittariin Polarin harjoitusnäytön kautta. Mittari kysyy yhdistetäänkö ja sitten vain vastataan kyselyyn myönteisesti. Jos et seuraavalla kerralla haluakkaan käyttää sykevyötä niin yhteys on poistettava Polar Flow palvelun kautta. Eli poisto ei enää sujukkaan niin kätevästi.  
   
   
   
  Rannesykemittaus
   
  Mittarin kanssa kertyi testijakson aikana juoksua hieman yli 200km. Alla M600:n ilmoittama matka ja keskisyke kulloisellekkin lenkille. Vieressä verrokkina Gaarmin 920XT:ltä samat tiedot:
   
  M600                    920XT
  10,54km s130      10,50km s131
  8,03km s134        8,03km s134
  20,01km s151      20,04km s152
  8.16km s133        8,14km s133
  14,13km s132      14,11km s132
  32,72km s142       32,70km s142
  10,44km s127       10,42km s127
  16,08km s128        16,04km s127
  12,15km s133       12,14km s134
  34,75km s140       35,00km s140
  8,14km s131         8,20km s131
  14,66km s133       14,70km s133
  21,17km s153       21,10km s153
  11,89km s132       11,90km s133
  22,73km s132       22,70km 132
   
  Kuten yllä olevista tiedoista näkee niin tavallisilla peruskestävyyslenkeillä molemmat mittarit ilmoitti saman tai lähes saman keskisykkeen. Eli ei olisi ollut väliä kummalla tiedot olisi mitannut. 
   
  Katsotaan hieman tarkemmin sykekäyriä. Alla olevissa kuvissa sininen käyrä on M600:sta ja oranssi 920XT:stä. Aloitetaan ihan tavallisella peruskestävyyslenkin sykekäyrällä:

   
   
  Seuraavaksi rannesykemittauksen heikko kohta eli lenkin alku:
   

   
  Sykkeenmittaus laahaa aluksi tovin ennen kuin pääsee noin 50sekunnin kohdalla kiinni oikeaan sykkeeseen. 
   
  Sykkeenmittaus toimii hyvin myös hieman vauhdikkaammassa juoksussa:
   

   
  Tässä vielä hieman tarkempana tuo vauhtikestävyysosion alku:
   

  Pahimmillaan ero sykevyöhön on 6 lyöntiä, mutta varsin nopeasti ero tasoittuu. 
   
  Tässä puolestaan nopeita kiihdytyksiä:
   

   
  Vaikka käyrää katsoisi lähempää niin tarkkuus on silti hyvä:

   
   
  Android vai iOS
   
  M600:n käytössä on eroja riippuen siitä käytätkö sitä Android vai iOS puhelimeen liitettynä. Alla ominaisuudet jotka puuttuvat iOS puhelimeen liitettynä. 
   
  Android:
  -M600 on yhteydessä puhelimeen wifi-verkon kautta.
  -Lisäsovellusten lataaminen
  -Tekstiviestien vastaaminen ja lähettäminen
  -Saapuvan puhelun hylkääminen valmiilla tekstiviestillä
  -Puhelun soittaminen
  -Sähköpostin lähettäminen
  -Musiikin kuuntelu mittarista
  -Yksityiskohtaisten reittiohjeiden käyttö
   
  Eli Android käyttäjä saa muutamia ylimääräisiä ominaisuuksia käyttöönsä. Riippuu toki käyttäjästä kuinka paljon yllä olevia ominaisuuksia arvostaa. Omasta mielestäni tuskimpa noita pahemmin käyttäisin varsinkin kun puhelin kulkee kuitenkin taskussa samaan aikaan. 
   
  Erikoisuuksia
   
  M600:ssa on muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Yksi tällainen on näyttöön tulevien ilmoitusten selailu rannetta kääntämällä. Eli samaan tapaan kun jossain kelloissa näyttö aktivoituu rannetta kääntämällä niin M600:ssa voit liikkua esimerkiksi valikoissa samalla ranneliikkeellä. Ranneliikkeiden lisäksi kelloa voi ohjata myös äänikomennoilla. Esimerkiksi voit aloittaa lenkin sanomalla "Start a run". Pitää kuulemma välttää murteita :)
   
  Siinä missä muissa mittareissa puhutaan älykkäistä ilmoituksista niin M600 käytetään kortteja. Eli ilmoitukset tulevat näyttöön kortteina joita voi kuitata pois tai avata. 
   
  Mittarilla voi lähettää myös tekstiviestejä. Koska toiminto on vain Android puhelimelle niin en päässyt koittamaan tätä. Veikkaisin kyllä kääntäjän testaamisen perusteella ettei se tekstiviesti ihan ykkösellä mene oikein. Samaan sarjaan kuuluu puhelimeen vastaaminen mittarin kautta. 
   
  Musiikin hallinta. Voit ladata mittariin musiikkia ja kuunnella sitä bluetooth-kuulokkeilla tai sitten hallita puhelimen soittamia kappaleita mittarilla. 
   
  M600 ja Polar Flow
  Koska kyseessä on Polarin sykemittari niin harjoitukset siirretään lopuksi Polar Flow palveluun jossa voit tarkastella tarkemmin lenkin tietoja. Jokaisesta lenkistä löytyy kaikki perustiedot, väliajat yms. 
   

   

  Flown kautta voit seurata myös kertynyttä rasitusta ettei harjoittelu ole koko ajan liian kuormittavaa. 
   

  Jokaisesta päivästä näkee myös yhteenvedon päivän aktiivisuudesta. 
   
  Polar Flow tarjoaa hyvän yhteenvedon harjoituksista ja aktiivisuudesta päivän aikana. Sen avulla on helppo seurata kokonaisrasitusta ja analysoida harjoituksia. Tiedot näkee helposti joko verkkosivuston kautta tai sitten puhelimen sovelluksesta. Polar Flowssa voit myös muokata harjoitusnäkymän asetuksia. Eli voit lisätä lajiprofiileja ja tietokenttiä joita haluat lenkin aikana nähdä. 
   
  Kuhunkin lajiprofiiliin saat enintään kahdeksan harjoitusnäkymää ja niistä jokaiseen enintään neljä tietokenttää. Tietokenttiin voit valita seuraavia tietoja:
   
  Aika                                                                                                           
  Kellonaika, kesto tai automaattisen kierroksen aika
   
  Kehon mittaukset
  Syke, keskisyke, maksimisyke, kalorit, sykkeen ZonePointer, aika sykealueella, automaattisen kierroksen keskisyke tai automaattisen kierroksen maksimisyke
   
  Matka
  Matka tai automaattisen kierroksen matka
   
  Nopeus
  Nopeus/Vauhti, keskinopeus/-vauhti, maksiminopeus/-vauhti, automaattisen kierroksen keskinopeus/-vauhti tai automaattisen kierroksen maksiminopeus/-vauhti. 
   
  Noiden näyttöjen kohdalla joutuu siis hieman pähkäilemään mitä tietoja haluaa näkyville. Ei taida olla kovinkaan mielekästä valita kaikkia kahdeksaa näytöllistä koska niiden läpikäynti on hieman sekavaa juoksun aikana. 
   
  Testin alussa siirsin harjoituksia palveluun lähes päivittäin ja siirto onnistui helposti. Jossain välissä into siirtää tietoja lopahti ja mittariin jäi useamman päivän tiedot. Siinä vaiheessa olikin hieman haastavaa siirtää tietoja bluetoothin välityksellä koska tiedonsiirto tuntui kestävän liian kauan. Välillä siirto epäonnistui ja välillä ei tiennyt miten kävi. Jostain syystä esimerkiksi Android Wear -sovellus piti olla puhelimessa aktiivisena että siirto onnistui. Lopulta tiedot löysivät tiensä palveluun, mutta kieltämättä hermoa rupesi jo vähän kiristämään. Tietojen synkronointi tulisi mennä automaattisesti harjoituksen päätyttyä Polar Flow palveluun, mutta jos puhelimesi ei ole lähellä, bluetooth päällä tai sovellus aktiivisena niin siirto ei onnistu. 
   

   
  Aktiivisuuden seuranta
   
  Käydään nyt läpi aktiivisuuden seurantaa koska se on aika iso osa tätä mittaria. Mittari seuraa 3D-kiihtyvyysanturilla aktiivisuuttasi 24/7. Polar Flow palvelussa voit määritellä aktiivisuustasosi ja mittarista voit seurata päivittäisen tavoitteen täyttymistä. Halutessasi saat seurannan kellon etusivulle tai sitten tiedot voi tarkistaa Minun päivä -kohdasta. Minun päivä -näyttö näyttää päivän aikana otetut askeleet, kuljetun matkan ja kulutetut kalorit sekä tehdyt harjoitukset. Mittari myös kehottaa liikkumaan päivän aikana jos olet istunut paikallasi 55min ajan. Yöllä mittari seuraa nukkumiseen käyttämääsi aikaa ja unen laatua. Unen seuranta toimii yllättävän hyvin. Helpointen näet yhteenvedon päivästä ja aikaisemmista päivistä Polar Flow -sivuston kautta. Sivustolla näet myös aktiivisuuden vaikutuksen eli palautteen siitä millainen vaikutus aktiivisuudellasi on terveyteesi. 
   

   
  Samanlaista palautetta saat myös tekemistäsi harjoituksista:
   

   
   
   
  Yhteenveto
   
  Polar M600 on kuntoilijalle suunnattu sykemittari/älykello. Android Wear alusta tuo kelloon paljon ominaisuuksia, mutta niistä valtaosa jää todennäköisesti käyttämättä. Android Wear on kuitenkin olennainen osa kelloa eli kellon tulisi olla jatkuvasti yhteydessä puhelimeesi eikä tilannetta voi oikein muuttaa. Jos mittari ja kello ei ole yhteydessä niin näytöllä vilahtelee tiheään ilmoitus ettei yhteyttä ole. Mittarista ei oikein tiedä onko se Android Wear kello jossa on Polarin sovellus vai sykemittari jossa on Android Wear toiminnallisuuksia. Android Wear on niin iso osa mittaria että kokonaisuus on jotain mitä ei ole ennen Polarilta nähty. 
   
  Jos unohdetaan Android Wear niin mittari on riittävän yksinkertainen kuntoilijalle ja se tarjoaa pääsyn Polar Flow palveluun. Kokonaisuus opastaa ja kannustaa liikkumaan oikealla rasitustasolla. Sykkeenmittaus toimii varmasti kuntoilijalle riittävällä tarkkuudella. Harmaita hiuksia voi tuoda ainoastaan lyhyt toiminta-aika. 
   
  Rannesykemittaus toimii uudella kuuden ledin yksiköllä tarkemmin kuin Polarin aikaisemmassa A360 mittarissa. Kiihdytyksissä sykkeenmittaus pysyi hyvin mukana. Tähän kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella koska kiihdytykset ovat yleisesti ottaen hankalia rannesykemittaukselle. Tavallisessa lenkkeilyssä tarkkuus on parempi kuin ennen. Tavoitteellisempaan harjoitteluun mittarin ominaisuudet alkavat loppumaan ja lyhyt toiminta-aika luo lisää ongelmia. Jos mittarista sulkee pois älykkäät ilmoitukset yms ja et harjoittele päivittäin niin iOS käyttäjätkin pääsevät lähes kahden päivän toiminta-aikaan. 
   
  Mittari toimii ehkä paremmin kävelylenkeillä ja hiljasilla juoksulenkeillä. Jos juokset enemmän niin voit jäädä kaipaamaan hieman lisää ominaisuuksia mittarilta. Kuntoilijalle mittari riittää kyllä vallan mainiosti jos vaan jaksaa latailla sitä. 
   
  Omat ongelmani Android Wearin kanssa saattoivat johtua siitä, että iPhone 4 ei ole virallisesti tuettujen puhelimien listassa vaikka puhelimessa olisikin ajantasainen iOS käyttöjärjestelmä. Eli pienellä varauksella saa suhtautua noihin bluetooth yhteysongelmiin. Jos kuitenkin bluetooth temppuilee puhelimessasi niin tiedät sitten mitä odottaa Android Wearin ja M6oo:n yhteistyöltä. Toki nythän iOS 10 päivitys toi ongelmia Android Wearin ja M600 yhteyksiin, eli riittää näitä ongelmia uudemmillakin luureilla (sovellukset pitää käynnistää uudestaan jos ongelmaa ilmenee). 
   
  Hyvää:
  -Hyvät värit ja kontrasti
  -Mittari opastaa ja kannustaa yhdessä Polar Flow palvelun kanssa liikkumaan oikealla rasitustasolla
  -Tarkka rannesykemittaus
   
  Huonoa:
  -Todella lyhyt toiminta-aika
  -Bluetooth yhteysongelmat
  -Hankala käyttää rinnakkain sykevyötä ja rannesykemittausta
  -Hinta
   
   

   


  Testissä Fenix3 HR

  Garmin julkisti tammikuussa 2016 Fenix3 HR rannesykemittarin. Kyseessä on tavallaan Garminin paras malli ja samalla ensimmäinen kerta kun rannesykemittaus tulee niin sanottuun lippulaivamalliin. Fenix3 HR on monipuolinen urheilukello jossa riittää ominaisuuksia joka lähtöön. Hintaa pelkällä kellolla on noin 640e ja sykemittarin kanssa noin 700e. Kyseessä ei ole siis pelkkä juoksukello. Juoksun kannalta paras malli on Forerunner sarjan 630, mutta siitä puuttuu rannesykemittaus. Jos siis haluat Garminilta tällä hetkellä juoksuun sopivan mittarin niin paras olisi 630 hintaan 429e tai 479e sykevyön kanssa. Jos haluat rannesykemittauksen niin vaihtoehtona olisi triathlon kello 735XT 489e ja sykevyöllä 539e. Eli jos haluat rannesykemittauksen kelloon mukaan niin hintaero 735XT:n ja Fenix3 HR:n välillä on "vain" 160e. Kannattaako tuo lisäpanostus ja onko Fenix hintansa arvoinen juoksukäytössä? 
   
  Tässä testissä oli vahvasti oma lehmä ojassa koska olin jo tovin miettinyt siirtymistä rannesykemittariin. Tämä pohdinta käytiin ennen 735XT:n julkaisua jolloin Fenix3 HR oli käytännössä ainut vaihtoehto mihin vanhan 920XT:n voisi vaihtaa. Fenix oli testissä muutaman viikon ajan jonka jälkeen palautin sen Garminille. Tuttuun tapaan testi on oma mielipiteeni mittarista. Sitten asiaan.
   
  Yleistä
   
  Mittaria on saatavilla sykevyöllä ja ilman. Ilman sykevyötä myytävä pakkaus sisältää kellon mustalla silikonhihnalla, USB-latauskaapelin, verkkolaitteen, pistokkeen sekä käyttöoppaat. Tehopaketissa mukana on myös HRM-RUN sykevyö. 
   

   
  Ensimmäisenä kellossa huomio kiinnittyy sen isoon kokoon ja painoon. Kellon mitat on 51,5 x 51,5 x 16,0 mm ja painoa on peräti 86g. Paino ei ehkä tunnu paljolta, mutta jos vertaat sitä esimerkiksi FR630 mittariin joka painaa 43,7g niin onhan ero suuri. Kellotaulua kiertää ruostumaton EXO-teräsantenni ja kellon sivulla olevat painikkeet on PVD-pinnoitteista ruostumatonta terästä. Varsin massiivisen kellotaulun keskeltä löytyy ehkä hieman pienen oloinen 30,4 mm halkaisijaltaan oleva safiirilasinen värinäyttö. Näytön paremman tarkkuuden huomaa kyllä verrattuna Garminin aikaisempiin näyttöihin. Jos valo sattuu tulemaan näyttöön sopivassa kulmassa niin näytön luettavuus heikkenee. Alla olevassa kuvassa näkyy hieman tuota heijastusta. Näyttö ei ole kosketusnäyttö. Kellon sivuilta löytyy vasemmalta puolelta kolme näppäintä ja oikealta puolelta kaksi. Kellon takana on Garminin oma Elevate-rannesykemittausyksikön ledit. Elevate-yksikölle ominaiseen tapaan yksikkö on hieman ulkoneva. Kokonaisuutena kello on aika massiivinen ilmestys ja siten aika miehinen. Tavallaan kello kyllä viestittää varsin selkeästi aktiivista elämäntapaa. Toisaalta nykyäänhan on vastaanvanlaisia ihan tavallisiakin rannekelloja markkinoilla joihin Fenixin voi kyllä sekoittaa. 
   

   
  Tässä kuvassa näkyy hieman sitä miten näyttö heijastaa. Kuva ei toki ole tarkentunut kellon reunoihin, mutta ehkä siitä saa vähän käsitystä näytön heijastavuudesta kun valo osuu näyttöön tietyssä kulmassa. 
   
  Juoksun näkökulmasta kellossa on kaikki ominaisuudet joita Garminilla vain on juoksuun tarjota. Löytyy juoksun dynamiikkatietoja, askeleen pituutta, pystysuhdetta, maksimaalista hapenottokykyä ja palautumisohjausta. Mukaan on laitettu myös navigointiominaisuuksia kuten kompassi, korkeusmittari, ilmanpainemittari sekä palaa takaisin -ominaisuus. Akunkestoksi luvataan 40h UltraTrac tilassa, 16h GPS:n kanssa ja 2 viikkoa älykellotilassa. Pidempään ultrajuoksuun tai polkujuoksuun mittarista ei ole ellei varustaudu lataamaan mittaria suorituksen aikana. Eli kaikki herkut on kyllä mukana, mutta miten ne toimii? Alla omat kokemukset mittarista. 
   
  Kokonaisuus
   
  Tykkäsin itse kellon ulkonäöstä vaikka se alkuun tuntuikin isolta ja painavalta. Toki ison koon hintana oli se ettei kelloa huvikseen tykkää pitää kädessä (esimerkiksi iltasin kotosalla). Muihin mittareihin verrattuna iso paino sai myös kiristämään kellon hihnaa hieman tavallista kireämmälle jonka jälkeen kello tuntui selvemmin kädessä. Lopputuloksena varsinkin testin alussa kello jäi usein pöydälle ihan tavallisessa arkikäytössä. Tämä on hieman ristiriidassa sen kanssa, että tuo 24/7 sykkeenseuranta tuottaisi jotain järkevää tietoa. Kuten aikaisemmin muiden testien osalla on tullut todettua niin ei siitä mitään hyötyä ole, että sikäli aivan sama onko kello ranteessa vai ei. Unen seurantaa varten kelloa kannattaisi pitää yöllä kädessä, mutta silloinkin tulee olla itsellä tarve saada tietoa nukkumisesta koska Garminhan ei tarjoa mitään hienoa tilastoa siitä paljonko on tullut nukuttua esimerkiksi viikossa. Itsehän tunteja ei jaksa poimia Garminin palvelusta ja merkata ruutuvihkoon tai exceliin. 
   
  Näppäimet tuntuivat hyviltä ja niiden tarjoama tuntuma on hyvä. Näyttö on kirkas ja samoin näytön värit. Itse toki tykkäisin vielä hieman suuremmasta kontrastista, mutta hyvä se on tämä nykyinenkin. Mittarin näyttöihin ja valikoihin voisi eksyä, mutta onneksi näyttöjä saa karsittua asetuksista. Itselläni oli päällä aktiivisuuden seuranta, korkeusmittari, ilmanpaine ja lämpötila. Korkeusmittari antoi kyllä mielestäni vähän mitä sattuu tietoja korkeudeksi. Vaikka mittarin kalibroi merenpinnan tasolla niin silti korkeus heittelehti. Jos harrastaa vuorilla liikkumista niin silloin pieni heitto korkeudessa ei niin haittaa. Arkisessa käytössä en huomannut korkeusmittauksesta mitään iloa. Sama koski ilmanpainetta. Lämpötila näytti puolestaan mitä sattui. Tarkimpana totuutta se oli etelän lomamatkalla jossa oli muutenkin noin +30 lämmintä. Oman lämmöntuoton takia lämpötilat oli lenkillä mitä sattuu. Jos siis haluat että kello tuottaisi käyrään oikean lämpötilan niin sillä tavalla tuo ei vain toimi. Kello tulee ottaa pois kädestä jonka jälkeen se mittaa tarkemmin lämpötilaa. En vain oikein ymmärrä miksi tuollainen historiallinen lämpötilanäyttö on edes tarjolla, mutta eipä se ole ainoa asia mitä en ymmärrä :)
   
  Aktiivisuuden seuranta
   
  Tämä on taas tämä oma lempiaiheeni... Onneksi askelmittarin yms. pystyy ruksimaan pois päältä. Toimivat ihan kivasti ja ihan kivasti kannustavat liikkumaan. Mittari laskee esimerkiksi noustuja portaita, mutta laskuri näyttää mitä sattuu. Kyllä se mittaa oikeitakin portaiden kävelyjä, mutta mukaan tulee portaiden nousuja muustakin liikunnasta vaikka portaita ei kävelisikään. Pelkäksi aktiivisuusmittariksi Fenix on turhan kallis ja tuskimpa kukaan aktiivisuusmittariksi tätä ostaa, että se siitä tästä aiheesta. 
   
   
  Sykkeenmittaus
   
  Sykkeenmittaus aiheutti hieman päänvaivaa. Koska kello painaa suhteellisen paljon niin se myös liikkuu herkemmin ranteessa lenkin aikana. Eli kelloa piti kiristää hieman tiukemmalle kuin mihin olin tottunut. Jos ranneke jäi liian löysälle niin sykkeessä esiintyi selkeästi enemmän satunnaisia virheitä ja sykekäyrä poikkesi selkeästi perinteisen sykevyön sykekäyrästä. Alla on muutamia esimerkkejä testiajan lenkeiltä. Saat kuvat isommaksi klikkaamalla niitä. 
   
  Tässä esimerkki peruskestävyyslenkistä jossa en odottanut sykkeenmittauksen löytymistä ennnen lenkin aloittamista. Fenixin käyrä on oranssi. Keskisykkeessä oli yhden lyönnin heitto. 
   

   
  Tässä puolestaan pitkä lenkki jossa syke tulee oikein mallikkaasti ja loppunostokaan ei aiheuta ongelmia:
   

   
  Mukaan mahtui myös heikompia esityksiä kuten tämä alla oleva peruskestävyyslenkki:
   

   
   
   
  Tässä vauhtikestävyyslenkki jossa oli myös varsin runsaasti virhesykkeitä, mutta kilometrikohtainen keskisyke oli kuitenkin yhden lyönnin sisällä:
   

   
   
   
  Tässä perinteinen kuva lyhyistä vedoista joihin rannesykemittaus ei pääse mukaan missään vaiheessa. Oranssi viiva on Fenixin tarjoama sykekäyrä:
   

   
   
   
  Tässä on puolestaan hieman kovempivauhtinen lenkki jossa vasta viimeisen vedon kiihdytys oli liikaa Fenixile:
   

   
  Tämän lenkin pituus oli 12km ja kiristin mittaria lenkin puolivälissä. Ensimmäiset 6km keskisyke heitti jopa 7 lyöntiä kun taas lopussa viimeiset virhepiikit nosti suurimman heiton 4 lyöntiin. Tämä lenkki ei tainnut mennä putkeen oikein kummallakaan mittaustavalla, mutta siitä näkee kuitenkin liian löysällä olevan mittarin vaikutuksen mittaustarkkuuteen:
   

   
   
   
  Tässä alla vielä juostujen pk-lenkkien keskisykkeet kummallakin mittarilla.
   
  Matka       920XT      Matka      Fenix3 HR
  21,45km    145       21,42km       145
  12,65km    146       12,63km       146
  12,93km    144       12,96km       144
  21,81km    149       21,82km       149
  12,01km    143       11,99km       144
  10,72km    134       10,73km       135
  6,25km      134        6,27km        134
  16,73km    137        16,79km      138
  8,01km      134        8,02km         137 Molemmilla tavoilla hieman ongelmia
  33,22km    137        32,91km      140 
   
  -Tässä pitkässä lenkissä oli suurempi heitto sekä matkassa että sykkeessä. Käyrä paljastaa, että jo lenkin alussa Fenix eli omaa elämäänsä:
   

   
  Fenix on siis käyristä tuo oranssi. Tässä GPX filessä ero matkassa on tosin vain 100m, mutta sykkeen erot tulee selkeästi esiin. Muistaakseni lähdin tälle lenkille ilman että sykkeen tallennus olisi ollut valmis Fenixin osalta (sydän ikoni ei enää vilku). Se selittää alun epämääräiset liikkeet jotka hävisi lenkin loppu puoliskolle kun ilmeisesti taas kiristin mittaria. 
   
  12,04km 134    12,04km   137
  -Tässä aikaisemmin mainittu lenkki jossa kiristin Fenixiä lenkin puolivälissä. 
  10,15km 128    10,14km   127
  8,40km   128    8,46km      130
  20,15km  133   20,31km    135
   
  Aikaisemmista mittareista poiketen Fenix3 HR ei näytä lenkin alussa syketietoa ennen kuin syke on löytynyt. Jos siis et malta odottaa sykkeen löytymistä niin lopputuloksena on tyhjä ruutu kunnes syke löytyy. Kellon kiinnitykseen tulee myös kiinnittää hieman enemmän huomiota jotta se ei pääse liikkumaan liikaa juoksun aikana. Jos edellä mainitut asiat on kunnossa niin mittaustulos on lähes sama kuin tavallisella sykevyöllä. 
   
  Yhteenveto sykkeenmittauksesta: Garmin toki päivittää kaavojansa jatkuvasti jolla korjataan mittarin liikkumisesta aiheutuvia ongelmia, mutta painonsa takia Fenix3 HR on vähän hankala tapaus. Kaikista testaamistani rannesykemittareista juuri tämän kanssa pitää olla huolellinen että kello on hyvin ranteessa. Yllä olevissa peruskestävyyslenkkien esimerkeissä mittari kyllä hoitaa hyvin hommansa eikä ole mitään väliä kumpaa mittaria olisi kantanut mukanaan. Tiedoista kuitenkin näkee, että alussa oli selviä vaikeuksia oppia elämään kellon kanssa. Eli pitää löytää se sopiva hihnan kireys jolla kello ei pääse liikoja liikkumaan. Tarkoittaa että jos normaalisti heitin aamulla kellon ranteeseen niin lenkkiä varten sitä piti hieman kiristää. Kiristystä ei toki tarvinnut olla niin paljoa että se olisi häirinnyt, mutta hieman kuitenkin. Muilla mittareilla lenkille saattoi lähteä ilman ylimääräistä kiristystä. Ajanmyötä kellon kanssa oppi elämään ja lenkkien keskisyke oli sama kuin sykevyöllä. Selkeitä ongelmia tulee edelleen nopeiden vauhdinmuutosten kanssa, mutta niitä lenkkejä varten suosittelen investoimaan sykevyöhön jonka mittari tunnistaa automaattisesti. 
   
  Jos mittarin tuloksia vertaa aikaisempiin rannesykemittareiden testeihin niin tarkkuudessa on kyllä menty eteenpäin. Aikaisempi pieni heitto perinteiseen sykevyöhön verrattuna on hävinnyt lähes kokonaan peruskestävyyslenkeillä. Kaikesta huolimatta jäi sellainen mielikuva, että myös kiihdytyksissä mittaus toimi tarkemmin kuin ennen. 
   
  Kellon valikot
   
  Otetaan sitten katsaus kellon valikoihin. Vedän tässä rankasti kotiinpäin ja keskityn vain niihin juttuihin jotka kiinnostaa juoksijoita. Muuten tässä kestää aamuun asti kuten poikani sanoisi. Eli tarkoitus on katsoa mitä niistä valikoista löytyy. Jos haluat tarkkaa selontekoa niin kannattaa tutustua mittarin manuaaliin. 
   
  Ensimmäinen mittarin valikko aukeaa pitämällä pohjassa vasemman yläkulman nappia. Tätä valikkoa tuskin tarvitset koskaan. Jos nyt kuitenkin menet sinne niin voit lukita laitteen, asettaa sen älä häiritse tilaan tai sammuttaa sen. 
   
  Jos haluat selailla päivän aikana kertyneitä askeleita, ilmanpainetta, korkeutta yms niin se tapahtuu vasemman reunan keskimmäisellä ja alimmaisella napilla. Sanoisin että tavallisessa arjessa et jaksa käydä läpi noita valikoita. Sieltä pääsee helpointen tarkastelemaan viimeisimän harjoituksen tietoja niin ehkä sitä varten eksyt kyseiseen valikkoon. 
   

   
  Viimeisin harjoitus -näyttö.
   
  Jos pidät vasemman reunan keskimmäistä nappia pohjassa niin pääset mittarin varsinaiseen valikkoon. Sieltä löytyy:
   
  Asetukset
  -Pääset muokkaamaan mm. harjoituksen tietokenttiä, kellotaulua, widgettejä, lisälaitteita (käyttääkö sykevyötä jos löytää sen), WiFi, aktiivisuuden seuranta ja perus asetuksia. Suomeksi sanottuna täällä käyt säätämässä mitä tietokenttiä haluat nähdä juoksun aikana. Samoin pääset muokkaamaan navigoinnin yhteydessä näkyviä kenttiä. Muuten tuonne ei oikeastaan tarvitse mennä.
   
  Harjoitus
  -Jos haluat tehdä omia harjoituksia mittariin niin se onnistuu täältä. Samoin voit kilpailla omaa aikaisemmin tehtyä harjoitusta vastaan. 
   
  Kello
   
  Tallenna sijainti
  -Katso alla. 
   
  Navigointi 
  -Tätä toimintoa ihmisten pitäisi käyttää enemmän. Eli teet Garmin Connectinin avulla reitin, siirrät sen mittariin ja juokset sen. Pääset juoksemaan täysin uusia reittejä. Voiko mittariin sitten luottaa? Reitin luonti onnistuu helposti netissä ja samoin sen siirto mittariin. Valitsen reitin jonka haluat juosta ja sitten menoksi. Näytössä näkyy nuoli mihin mennä tai sitten voit seurata kartasta oletko reitillä. Jos harhaudut pois reitiltä niin mittari värisee ja ilmoittaa ettet ole reitillä. Kaupungissa suunnistaessa pitää toki seurata tarkemmin mittarin piirtämää karttaa. Tarvittaessa karttaa voi zoomata jotta sen avulla suunnistaminen olisi helpompaa. Kartasta näkee helposti jos harhaudut esimerkiksi 100m reitiltä. Mittariin saa myös tietokentän joka näyttää kuinka paljon olet sivussa reitiltä. Varsinkin tuon kartan zoomauksen kanssa lenkille voi lähteä huoletta vieraassakin ympäristössä. Karttaa voi myös liikutella näytöllä jos haluaa tarkastella tarkemmin joitain reitin kohtia. Voit myös tallentaa oman sijainnin ja suunnistaa siihen nykyisestä sijainnista. Tämä toimii esimerkiksi lomamatkoilla jolloin mittari opastaa takaisin lähtöpisteeseen ilman että täytyy käyttää kallista mobiilidataa. Tätä tuli testattua ihan tavallisella turistikierroksella ja hyvinhän se toimi. 
   
   

   
  Tässä kuvissa kompassi, reittikartta ja 50m tarkkuudella tehty zoomaus reittiin.
   

   
  Ensimmäisessä kuvassa tallennettu reitti ennen harjoituksen alkamista. Toisessa kuvassa harjoitus menossa tallennetulla reitillä. Kolmannessa kuvassa tallennetun reitin korkeuskäyrä. Korkeuskäyrän väri muuttuu vihreäksi sitä mukaa kun reittiä kuljetaan. 
   
  Historia
  -Löydät kaiken mahdollisen tiedon edellisistä lenkeistä. 
   


   
   
   
   
  Viimeisessä kuvassa näkyy oikealla alhaalla nuo noustut kerrokset päivän aikana. Voit kertoa etten noussu 48 kerrosta. Eli mukaan tarttui lenkillä noustuja nousumetrejä. 
   
  Omat tilastot
   
  -Palautumisohjaus, maksimaallinen hapenottokyky, anaeroobinen kynnys, kilpailuennusteet, ennätykset ja matkamittari edellisestä nollauksesta. 
   
  Uusi harjoitus
   
  Mitäs sitten tehdään kun lähdetään lenkille? Ensimmäisenä painetaan vasemman yläreunan nappia josta valitaan laji jota lähdetään harrastamaan (eli minkä lajin alle harjoitus tulee Garmin Connectissa). Valitaan siis juoksu. Sitten vain painetaan samaa nappia uudestaan. Mittari alkaa hakea GPS yhteyttä ja sykettä mikäli käytössä on rannesykemittaus. Kun GPS yhteys löytyy ja samoin syke niin näytön ikonit lakkaavat vilkkumasta. Sitten vain painetaan taas samaa oikean yläkulman nappia ja harjoitus alkaa. Harjoituksen aikana voit selata tietokenttiä normaaliin tapaan. Näytön valo puolestaan aktivoituu käden nostosta jos olet niin asetuksista valinnut. Kun harjoitus on tehty niin painat taas samaa vasemman yläreunan nappia. Sen jälkeen voit joko jatkaa, tallentaa, hylätä, palata takaisin tai jatkaa myöhemmin harjoitusta. Jos valitset tallennuksen niin näet harjoituksen yhteenvedon sekä palautumisajan. Siinäpä se. Eli ei mitään ihmeellistä jos olet jo joskus omistanut Garminin mittarin. Jos harjoitus päättyy esimerkiksi kotiisi jonka langattoman verkon tiedot on tallennettu mittariin niin harjoituksen jälkeen tiedot siirtyvät Garmin Connectiin automaattisesti WiFin kautta. Vaihtoehtoisesti voit kytkeä mittarin tietokoneeseen tai siirtää tiedot bluetoothin kautta. Suosittelen lämpimästi lähiverkkoa joka hoitaa homman automaattisesti ennen kuin ehdit saamaan kenkiä jalasta.  
   

   
  ConnectIQ
   
  Aivan kuten muihinkin Garminin mittareihin niin myös tähän voi ladata sovelluksia Garminin ConnectIQ sivuston kautta (https://apps.garmin.com/fi-FI/). Osa sovelluksista on hieman kömpelön näköisiä, mutta on siellä joukossa hyviäkin joilla voi muokata kelloa haluamakseen. Kun nyt tuli aikaisemmin mainittua tuosta auton löytämisestä vieraassa paikassa niin esimerkiksi tuollainen  Find My Car -sovellus auttaa asiassa. 
   

   
  Yhteenvetoa
   
  Nyt on oikeastaan esiltelty mittari juoksijan näkökulmasta. Muita mittarin ominaisuuksia voit selailla läpi kotisohvalla, mutta eipä niistä oikeastaan ole mitään iloa tavallisessa arjessa. Mittarissa on nostettu esille muutamia sovelluksia mutta valitettavasti niiden tuoma lisäarvo on hieman kyseenalainen. Yksi tällainen on esimerkiksi viimeisten tuntien lämpötilakäyrä. Käyrä on lähellä totutta jos et käytä mittaria. Jos pidät mittaria ranteessa niin se näyttää mitä sattuu. Eli näihin pitää suhtautua hieman varauksella. Ominaisuuksista löytyy vielä mm. myrskyhälytys. Eli jos vaikka telttailet usein vuorilla niin keskellä yötä tuleva automaattinen hälytys ilmanpaineen muutoksesta joka ennakoi myrskyä voi olla hyödyllinen toiminto. Voit sitten kömpiä ulos teltasta ja kiristää tunneliteltan kiilat mikäli aikaisemmin päivällä on tullut laiskoteltua. Meille tavallisille sohvien sankareille tästä toiminnosta ei taida olla juurikaan iloa... 
   
  Juoksijan näkökulmasta Fenix3 HR on vähän liikaa. Kello tavallaan vaatii hieman aktiivisempaa elämäntapaa eikä siihen riitä pelkkä SUP lautailu. Ehkä polkujuoksija tai suunnistusta harrastava löytää enemmän iloa esimerkiksi kellon kompassista. Rannesykemittaus oli vielä tovi sitten se juttu minkä takia kellon voisi hankkia, mutta 735 mallin myötä en ole varma tästäkään. Kello on kyllä hienoin sykemittari jota olen ranteessa pitänyt. Se on jämäkkä, kookas ja miehekäs. Se viestittää ehkä jännempää elämäntapaa kuin oikeasti elääkään ja siksi se tuntuu hienolta. Tämä neljän lapsen isän arki ei ehkä todellisuudessa ole niin hohdokasta mitä kello antaa ymmärtää. 
   
  Kello hoitaa kyllä tehtävänsä hienosti. Se mittaa sykkeen mielestäni paremmin ranteesta kuin mikään muu aikaisemmin testissä ollut mittari. Toki Garmin päivittää sykkeenmittaus algoritmejä jatkuvasti ja ehkä FR235 hoitaa nykyään homman kotiin aivan yhtä hyvin. Nythän sykelukemat oli usein aivan samat kuin sykevyöllä. Ero aikaisempiin kokemuksiin rannesykemittauksesta on toki pieni, mutta kyllä nyt jäi sellainen mielikuvia että sykemittaus toimisi tarkemmin. Jos kuitenkin kiinnität mittarin huolimattomasti tai et malta odottaa sykkeen löytymistä niin olet kyllä ongelmissa. Vedoissa ja pitkissä tasavauhtisissa suosittelen edelleen sykevyön käyttöä. 
   
  Kannattaako mittari ostaa juoksukäyttöön? Jos tykkäät sen ulkonäöstä ja ei haittaa vaikka maksat vähän exstraa niin sitten kannattaa. Jos ulkonäkö ei herätä tunteita niin osta 630. Jos haluat rannesykemittauksen niin sitten kannattaa tutustua 735 mittariin. Kannattaa myös muistaa että 920XT sarja on jatkumassa ja luultavasti se tulee myös rannesykemittauksella. Eli huippuluokan rannesykemittaria etsivälle Garminilla on silloin tarjota tämä Fenix3 HR, 735 ja 930XT. Toki hyvinkin nopeasti joukkoon voi liittyä myös 640. Aika näyttää. 
   
  Otetaan sitten muistiin jääneet plussat ja miinukset:
   
  +Ulkonäkö
  +Tarkin rannesykemittaus tähän mennessä mitä on tullut vastaan
  +Hyvä kontrasti värinäytössä
  +Hyvä GPS tarkkuus 
  +Tukee hyvin muita lajeja jos vain harrastat niitä
  +Hyvä akunkesto
  +Hyvät navigointi ominaisuudet (kartan zoomaus)
  +Hyvä näytöntarkkuus
   
  -Ongelmat rannesykemittauksessa jos kiinnität kellon huonosti
  -Pelkän juoksun kannalta paljon turhaa millä et tee mitään suhteessa hintaan
   
  Joko nyt vaihtuu Sepon mittari? Mittari on hieno ja eniten jään kaipaamaan sen ulkonäköä. Mieluummin pitäisin tätä kelloa kädessä arjessa kuin nykyistä 920XT:tä. Jään kaipaamaan varmasti eniten ulkonäköä ja haluaisin käyttää tuota palautumismittarina ja navigointiin. Pelkän juoksun näkökulmasta mittarissa on kuitenkin vähän liikaa ominaisuuksia. Myöskin mittarin paino on yksi pohdintaa aiheuttava seikka. Fenix on hyvä mittari, mutta ehkä 735 tai myöhemmin tuleva 930xt voisi olla sopivampi pelkän juoksun näkökulmasta. Testailu jatkuu. 
   
  Kun mittari oli testissä niin sen ohjelmistoversio oli 3.50.
   
   
   
   

  Testissä Garmin Vivoactive HR

  Vivoactive HR:n testiraportin löydät täältä.
   
  Vivoactive HR on monipuolinen kuntoilijan rannesykemittari. Hintaa mittarilla on noin 289e.
   
  Plussat:
  -Monipuolinen mittari rannesykemittauksella
  -Mukava käyttää
   
  Miinukset:
  -Muistiin mahtuu vain seitsemän harjoitusta
  -Ei mahdollisuutta WiFi tiedonsiirtoon
  -Pienehkö näyttö

  Testissä Wergo älykello

  Varsinaisen testijutun löydät täältä.
   
  Wergo Smartwatch on budjettiluokan älykello. Malli on ehkä hieman jo vanhentunut ja varsinkin vanha Android versio tuo omat haasteensa. Kieltämättä kello on kiva tekniikkalelu, että jos sellaisista tykkäät niin voisit pitää myös tästä kellosta. Lenkkeilykäyttöön sen ominaisuudet on varsin rajatut. Kellon lisäksi joudut hankkimaan sykevyön ja hoitamaan matkanmittauksen puhelimen kautta. Kokonaisuudesta tulee helposti hankalampi kuin halvemman hintaluokan sykemittarista. 
   
  Onko älykellosta sykemittarin korvaajaa? Ei ole. Suosittelen mieluummin sykemittarista halpaa perusmallia. Älykellon sykemittari/juoksu ominaisuudet on oikeastaan samat kuin mitkä saat jo matkapuhelimen kautta. Lisäarvo jää siis pelkästään siihen, että voit pitää laitetta ranteessa. Ranteessa ollessaankin näyttö tulee käytännössä pitää kiinni mikä vähentää käyttömukavuutta.  

  Testissä Suunto Ambit3 Run

  Testiraportin voit lukea täältä. 
   
   
  Plussat ja miinukset:
   
  -Hieman vanhahtava muotoilu
  -Jäykkä ranneke
  -Näyttö
  -Värinähälytys uupuu
  -Näppäintuntuma
   
  +Hyvä mittari-sovellus yhdistelmä
  +Monipuoliset juoksuominaisuudet
  +Toiminta-aika
  +Navigointi
  +Palautumismittarit

  Testissä Plantronics BackBeat Fit -kuulokkeet

  Testiraportin voit lukea täältä. Kuulokkeiden hinta n. 100e. (05/2016)
   
  Itse olin tyytyväinen kuulokkeisiin. Itse asiassa niin tyytyväinen että otin ne itselle käyttöön. Nyt on sitten tullu kuunneltua lenkkien aikana radiota ja siten aika on kulunut paremmin. Kuulokkeet pysyvät hyvin päässä, hyvä akunkesto ja helppo käyttää. Hieman väljä tuntuma korvassa, mutta lienee tottumiskysymys. Vaikka tässä miten mietin niin en kyllä keksi näistä moitittavaa. Toki omaa kokemusta kuulokkeista yleensä on aika heikosti, mutta kummasti nämä vaan lähtee lenkille mukaan ilta toisenssa jälkeen. Jos haluat että kuulokkeet ovat tiukasti korvassa, niin silloin näitä kannattaa sovittaa ennen ostoa. Joka tapauksessa voin kyllä suositella näitä lämpimästi. 

  Testissä TomTom Spark Cardio + Music

  Testiraporitin voit lukea täältä. Mittarin hinta n. 200e. (05/2016)
   
  Mittaria voi suositella jos:
  -Haluat kuunnella musiikkia mittarin kautta ja hyväksyt lyhyen akunkeston  
  -Haluat rannesykemittarin GPS:llä (Toinen vaihtoehto on tällä hetkellä Garminin Forerunner 235, mutta silloin hinta onkin n. 380e luokkaa (1.2.2016). Kolmas vaihtoehto on Polarin A360, mutta silloin pitää pärjätä ilman matkanmittausta (200e))
                  -> Todennäköisesti rannesykemittareita alkaa tulemaan kiihtyvällä vauhdilla vuoden 2016 aikana eli odottaminenkin voi olla hyvä vaihtoehto
   
  Jos miettii yksinomaan juoksua niin tämä mittari riittää aina 2h puolimaratoniin tai 4h maratoniin asti. Sen jälkeen voi alkaa tehdä mieli monipuolisempia ominaisuuksia. Toki paljon riippuu siitä miten paljon jaksat innostua mittarin ominaisuuksista yleensä tai kuinka paljon mittarin keräämän tiedon ihmettely kiinnostaa. 

  Testissä Garmin 630

  Garmin 630:n testiraportin löydätä täältä. Mittarin hinta ilman sykevyötä n. 430e ja sykevyön kanssa 480e. (05/2016)
   
  Hyvät ominaisuudet:
  Näyttö aktivoituu ranneliikkeestä (aivan loistava ominaisuus pimeällä juostessa) Mittaria voi käyttää selkeästi näppäimistä harjoituksen aikana Lataus harjoituksen aikana.  Juoksudynamiikka ja rasituksen mittarit  
  Kehitettävää:
  Hieman lelumainen kokonaisuus Hieman hitaampi paikannus Taustavalo Kosketusnäyttö

  Testissä Polar A360 rannesykemittari

  Polar A360 rannesykemittarin testiraportin löydät täältä.  
    
  Mittarin hinta on noin 180e (05/2016). 
   
   
  Hyvää:
  -Kirkas värinäyttö
  -Näyttö aktivoituu rannetta kääntämällä
  -Sykemittaus toimi testissä hyvällä tarkkuudella
  -Mittarin koko ja muoto
   
  Kehitettävää:
  -Micro-usb:n suojaläppä irtoaa helposti ja mahdolliset ongelmat kyseisen liittimen kanssa
  -Kosketusnäytön käyttö välillä haastavaa, voisiko joitain toimintoja korvata näppäimillä?
  -Sykemittauksen mahdolliset ongelmat eri ihonvärien kanssa (Kannattaa odottaa DC Rainmakerin kommentteja asiasta)
   
  Suosittelen:
  -Jos haluat eroon sykevyöstä ja haluat yksinkertaisen sykemittarin
  -Kuntoilija pärjää hyvin tällä mittarilla
                Jos tavoitteet on 4h alitus maratonilla tai 2h alitus puolimaratonilla niin saatat kaivata monipuolisempaa mittaria

  Testissä Garmin 230 & 235 rannesykemittari

  Garmin 235 rannesykemittarin testiraportin löydät täältä. 
   
  Garmin Forerunner 230 & 235 ovat käytännössä samoja mittareita. Mittareiden välinen ero on sykkeenmittaustekniikassa, 230 on tavanomainen sykemittari ja 235 rannesykemittari. Hintaa laitteilla on 230 269e & 235 379e (05/2016).
   
  Plussat:
  Monipuolinen Hyvä akku Toimiva rannesykemittaus Tarvittaessa mittaa sykkeen myös sykevyöstä  
  Miinukset:
   
  Ei tue Wifi -tiedonsiirtoa Taustavalo Akun kesto jos harjoittelet enemmän. Isompaakin akkukapasiteettia on saatavilla.  
  Lue tarkempi testi täältä.

  Nukkumalla parempiin juoksutuloksiin

  Nykyisin ihannoidaan tehokkuutta, suorittamista ja kiirettä. Tärkeänä tehokkuuden mittarina pidetään mahdollisimman vähäistä nukkumista. Jopa aktiiviurheilijoiden kuulee ylpeilevän kuuden tunnin yöunien jälkeen puoliunessa väännetyillä aamulenkeillä. Puhumattakaan kuntoilijoista, jotka stressaavan ja täynnä suorittamista ja oman merkittävyyden todistelua täynnä olevan työpäivän jälkeen kiirehtivät treeneihin stressautumaan vähän lisää. Kaikkien iltaan mahdutettujen pakollisten menojen jälkeen vääntäydytään nukkumaan puolenyön jälkeen kropan käydessä kovilla kierroksilla, joten yöuni jää katkonaiseksi ja kaikkea muuta kuin palauttavaksi. Ei siis ihme, että herätyskellon parkaistessa aamulenkin merkiksi puoli kuudelta olo on aivan muuta kuin levännyt ja palautunut.
   
  Kun sama tahti jatkuu viikosta, kuukaudesta ja pahimmissa tapauksissa vuodesta toiseen ei ole ihme, että ”tehokkaasta” harjoittelusta huolimatta tulokset junnaavat paikoillaan – tai todennäköisesti jopa taantuvat. Lääkkeeksi tarjotaan usein harjoittelun lisäämistä, tehojen koventamista – ja lisää aamulenkkejä.
   
  Mitäpä jos jättäisit ne silmät ristissä juostut ”pakolliset” aamulenkit väliin ja käyttäisit sen ajan nukkumiseen. Vaikka viikon ajan. Voit yllättyä. Seuraavaksi voit siivota arki-illoista osan ”pakollisista” menoista, sulkea television, tietokoneet ja ennen kaikkea lopettaa älypuhelimen jatkuvan vilkuilun ajoissa. Nautit kaikessa rauhassa palauttavan, proteiinipitoisen iltapalan ennen nukkumaanmenoa ja asettaudut makuuasentoon niin, että ehdit nukkua vähintään kahdeksan tuntia ennen herätyskellon aina niin viehkeää aamuista kutsuääntä. Ei onnistu, kuulen vastaväitteet. Oletko edes yrittänyt?
   
  ELIMISTÖ PALAUTUU UNESSA
   
  Unen merkitystä palautumisen ja hyvinvoinnin kannalta ei voi väheksyä, sillä uni toimii palautumisen puskurina. Kehomme pääasialliset rakennusvaiheet toteutuvat unen aikana. Jokainen tarvitsee riittävän määrän unta pysyäkseen vireänä ja palautuakseen rasituksesta. Unen kestoakin tärkeämpi tekijä on unen säännöllisyys.
   
  Yöunen häiritsemiseen on lukemattomia tapoja, joista monet ovat valitettavan tuttuja kiireisille 2010-luvun suorittajille: omaan kuntotasoon nähden liian kovatehoinen liikunta (etenkin lähellä nukkumaanmenoa), työperäiset ja/tai sosiaaliset paineet, epäterveelliset ravitsemustottumukset, alkoholin käyttö. Vain muutaman mainitakseni. Erityisesti elimistön adrenaliinitason nousu on omiaan aiheuttamaan uniongelmia. Rasittavan liikunnan lisäksi hyviä keinoja pitää adrenaliinitaso korkeana nukkumaanmenon kynnyksellä on lukea sähköpostia, haastaa riitaa sosiaalisessa mediassa tai pelata tietokonepelejä iltamyöhään.
  Yöunen jäädessä toistuvasti liian vähäiseksi vaikuttaa kertynyt väsymys fyysisen ja henkisen suorituskyvyn lisäksi aistitoimintoihin ja jopa oppimiskykyyn. Unohtamatta unenpuutteen vaikutusta tarkkaavaisuuteen, keskittymiskykyyn, havainto- ja hahmotuskykyyn (auton ajaminen pitkällisen valvomisen, esim. läpi yön juostun ultrajuoksukilpailun, jälkeen on verrattavissa rattijuopumukseen). Unenpuutteen haittavaikutukset eivät suinkaan jää tähän, vielä voidaan mainita mm. heikentynyt lihaskoordinaatio, reaktioajan hidastuminen, mielialan vaihtelut, hermostuneisuus ja alavireisyys, jopa masennus. Unohtamatta unen ja levon vaikutusta hormonitoimintaan ja sitä kautta palautumiseen liikunnasta ja muusta rasituksesta.
   
  Vieläkö olet sitä mieltä, että on huono ajatus nukkua kunnon yöunet – vaikka sitten muutaman aamulenkin kustannuksella?
   
  VINKKEJÄ PAREMPAAN YÖUNEEN
  Säännöllinen elämänrytmi on jaksamisen peruspilari
  Liikunta, kohtuudella ja monipuolisesti harrastettuna, parantaa elämänlaadun lisäksi yöunen laatua.
  Kiinnitä huomiota ruokavalioon. Terveellinen ravinto auttaa jaksamaan, parantaa hyvinvointia – ja unen laatua.
  Tarkista millaisella patjalla ja tyynyllä nukut. Patja on tärkein unen laatuun vaikuttava ulkoinen tekijä. Hyvä patja antaa samanaikaisesti tukea ja joustoa, jotta tukiranka ja lihakset pystyvät rentoutumaan. Tyyny kannattaa vaihtaa parin vuoden välein ja pestä riittävän usein.
  Nuku ilman vaatteita. Ilman hiertäviä ja puristavia vaatekappaleita unen laatu on parempaa. Parisuhteessa elävällä vaatteitta nukkuminen voi johtaa myös muuhun toimintaan. Seksillä on tunnetusti rentouttava ja unenlaatua parantava vaikutus.
  Huolehdi makuuhuoneen ilmanvaihdosta ja pidä makuuhuoneen lämpötila riittävän alhaisena.
  Heitä televisio pois makuuhuoneesta
  Hanki makuuhuoneeseen riittävän paksut ja pimentävät verhot. Tähän vuodenaikaan tämä neuvo kuulostaa turhalta, mutta valoisaan vuodenaikaan pimennysverhot auttavat nukahtamaan ja lisäävät syvän unen määrää, sillä valoisuus säätelee unihormonien eritystä.
   
  Kirjoittaja:
  JARI TOMPPO
   
  Wikipedia:
  Jari Tomppo (s. 16. helmikuuta 1966 Virolahti) on suomalainen ultrajuoksija. Hän asuu Kaarinassa.
  Tomppo rikkoi ensimmäisenä suomalaisena 250 km:n rajan 24 tunnin juoksussa 8.–9. syyskuuta 2012 Puolassa järjestetyssä lajin yhdistetyssä MM- ja EM-kilpailussa ja sijoittui tuloksella 252,250 km EM-kilpailussa neljänneksi ja MM-kilpailussa kuudenneksi. Nämä ovat parhaat suomalaisen saavuttamat henkilökohtaiset sijoitukset 24 tunnin juoksun MM- ja EM -kilpailuissa.

  Kuva: Leon Fishman

  Pukeudu paremmin pakkasille!

  Kovempi pakkanen on helppo tekosyy olla lähtemättä lenkille. Pikku tujaus asennetta ja oikea vaatetus on avainasemassa, jotta pääsee nauttimaan pakkassäästä. Monesti ajatellaan, että pakkaspukeutuminen vaatii erikoisia niksejä. Helpotukseksi voin kuitenkin sanoa, että sen on vallan yksinkertaista!
   
  Säässä kuin säässä homma lähtee miellyttävistä materiaaleista, jotka ovat suoraan ihoa vasten. Itse suosin saumattomia alusvaatteita ja sukkia, jotta hiertymiä ei tule. Pitempivartiset sukat suojaavat myös nilkkaa sekä antavat lisälämpöä jaloille.
  Hyvä hengittävä aluskerrasto on myös satsaamisen arvoinen asia. Minä käytän pidempää paitamallia, jotta lantion seutu pysyy lämpimänä, eikä paita käy nousemaan juostessa ylöspäin.
   
  Lisävinkki! Jos sinusta tuntuu, että reidet tai peppu kylmettyy lenkin aikana, pue pidempimalliset alushousut tai shortsit kerraston päälle antamaan lisälämpöä.
   
  Yläkropalle laitan yleensä kerraston päälle vielä pitkähihaisen hengittävän t-paidan, koska ylävartalo ei juostessa tee niin paljon työtä kuin jalat. Päällimmäisessä kerroksessa käytän tuulta kestäviä ja talviurheiluun suositeltuja housuja sekä takkia. Näiden lisäksi suojaan nilkkani säärystimillä sekä kaulan huivilla. Eräs asia, joka yleensä unohtuu, on pipon ja hanskojen merkitys. Niiden kannattaa myös olla hengittävää materiaalia ja tarpeeksi suojaavaa, jotta ranteet/korvat eivät palellu.
   
  Lisävinkki! Nosta huivi suun ja nenän eteen. Näin sisään hengitettävä ilma lämpenee, eikä pakkanen pääse pureutumaan hengityselimistöön. Jos pakkanen tuivertaa kovasti, niin ota toinen huivi mukaan lenkille, jonka voit vaihtaa lennossa, ensimmäisen alkaessa jäätyä.
   
  Yksinkertaista, lämmittävää sekä tietenkin muodikasta!
   
  Kertaus:
   
  Suojaa erityisesti nilkka, lantion seutu, ranteet sekä kaula että pää. Ihoa vasten olevat vaatteet saumatonta ja miellyttävää materiaalia Suosi hengittäviä materiaaleja. Jos vaate ei hengitä niin hiki käy lenkin aikana kylmettymään kroppaa vasten. Päällimmäinen vaatekerros talviurheiluun suunniteltua tuulta kestävää materiaalia Yläkroppa kaipaa enemmän suojaa kuin alakroppa. Jos tuntuu, että reidet/peppu paleltuu lenkillä, käytä shortseja kerraston päällä. Panosta myös hanskoihin sekä pipoon  
   
  Hauskoja pakkaslenkkejä!
   
   
  Tietoja kirjoittajasta:
   

   
  Tuomas Laakkonen
  Juoksuvalmentaja
  Unifit Oy
  tuomas.laakkonen@unifit.fi
  Unifitin Facebook sivu
    • Juoksufoorumin testissä:
  Artikkelit:
 • Kirjoittaja:

  Seppo Moilanen

   

  Maraton 3:02:58 Vantaa 2016

  Puolimaraton 1.26.17 HHM 2016

  24h 177,618km

   

  Kysymykset ja muut yhteydenotot: seppo_moilanen@hotmail.com

  seppo.JPG

×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy