Get Adobe Flash player
 • innokas's Avatar
  23.11.2014, 21:16


  Tavoitteeni vuodelle 2015 ovat: 1) Saada akilles kuntoon. Kaikki muut tavoitteet ovat alisteisia tälle. 2) Parantaa puolikkaan ennätystä uusille minuuttiluvuille -> 1.38.xx 3) Kymppi 42.XX 4) Parantaa hölkkäkisojen ennätyksiäni


 • innokas's Avatar
  23.11.2014, 19:10
  Haluaisin vertaistukea akilleksen tendinoosia potevilta tai poteneilta. Oma vaivani alkoi 11 viikkoa sitten pitkiksellä. Vasen akilles oli jo aiemmin kipuillut vähän lenkkien alussa, mutta pitkiksellä se alkoi sattua joka askeleella. Pari viikkoa koetin hoitaa sitä itse, sitten menin työterveyslääkärille. Hän määräsi samaa hoitoa kuin olin itse jo tehnyt. Vähän tymäkämpää tulehduskipulääkettä vain. Siitä ei ollut mitään apua. Menin akillesvaivoihin erikoistuneelle ortopedille Neoon. Hän...
 • innokas's Avatar
  10.11.2014, 22:34


  Akillesvaivojakin on monenlaisia. Kävin oman vaivani kanssa akillesvammoihin erikoistuneella kirurgilla, joka totesi tendinoosin. Ei siis tulehdusta. Lääkkeenä eksentrisiä harjoituksia kaksi kertaa päivässä (3x15 sarjat) kuuden viikon ajan. Lepo ei auta mitään, joten juosta saa niin paljon kuin huvittaa ja sietää kipua. Itse asiassa liikkua pitääkin, koska akilles tarvitsee toimintaa. Venytyksistä ei kuitenkaan ole todettu olevan hyötyä, mutta ei haittaakaan. Eksentriset harjoitteet joko...


 • innokas's Avatar
  10.11.2014, 22:16


  Kaikki, mikä nostaa sykettä, parantaa tai ainakin ylläpitää kuntoa. Sanoisin, että on ihan hyvä, että lajivalikoimasta löytyy muutakin tekemistä kuin pelkkää juoksua ainakin pk-kaudella. Niin minimoidaan vammojen mahdollisuuskin. Tavoitteen lähestyessä on syytä keskittyä enemmän juoksemiseen ja heivata muuta puuhailua. Jos juoksu on marras-tammikuussa lähes pelkkää pk:ta eri mittaisina lenkkeinä, niin helmikuussa alkaisin herätellä kroppaa vauhtijuoksemiseen esim. viikottaisilla...


 • innokas's Avatar
  29.10.2014, 22:32
  innokas päivitti blogia innokas: Lihaskuntotesti
  Vanhemmille järjestettiin tänään lihaskuntotesti lasten yleisurheilutreeneissä. Tulos: puolessa minuutissa 32 kyykkyä (sormenpäät maahan), 26 vatsaa, 35 selkää ja 26 punnerrusta sekä ilman aikarajaa 11 leukaa. Ihan sellainen tulos, jota osasin odottaakin. Ei mitään riemunkiljahduksia, mutta ei myöskään tarvitse tuhkaa ripotella päälleen.
  0 viestiä | ketjua luettu 638 kertaa
 • innokas's Avatar
  29.10.2014, 22:26


  Nousujohteisuus on avainsana. Esim. marras-joulukuu pelkkää peruslenkkiä, tammi-helmikuussa joka toinen viikko vk-lenkki mukaan, maaliskuussa-huhtikuussa tehot jokaviikoiseksi ja huhtikuun puolivälistä keventelyn alkuun asti 1-2 vk-lenkkiä viikossa. Suunnilleen tällaista systeemiä olen itse noudattanut. Maratoonarin tärkein vk-lenkki on se maratonvauhtinen (tai maratontehoinen). Tietysti vk-lenkit ovat vain yksi muuttuja harjoittelussa.


No More Results

1 Visitor Messages

 1. View Conversation
  Onnea, upean juoksun olet juossut.
Showing Visitor Messages 1 to 1 of 1
About innokas

Basic Information

Ikä
45
About innokas
Coopperi:
2991 m (6/12)
10km:
45,17 (Rusko 9/13)
Puolimaraton:
1.39 (Forssa 6/13)
Maraton:
3.43 (Masku, 4/12)

Statistics


Kirjoitettuja viestejä
Kirjoitettuja viestejä
1,610
Viestejä per päivä
0.57
Visitor Messages
Total Messages
1
Most Recent Message
28.6.2008 20:52
General Information
Viimeisin vierailu
26.11.2014 22:04
Liittymispäivä
24.3.2007

2 Ystävät

Showing Friends 1 to 2 of 2
View innokas's Blog

Uusimmat viestit

Lihaskuntotesti

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=3db77743bcd9978e13fd5dfd773ae9c6 innokas. Lue käyttäjän 22:32 blogin aikaisemmat viestit.
Vanhemmille järjestettiin tänään lihaskuntotesti lasten yleisurheilutreeneissä. Tulos: puolessa minuutissa 32 kyykkyä (sormenpäät maahan), 26 vatsaa, 35 selkää ja 26 punnerrusta sekä ilman aikarajaa 11 leukaa. Ihan sellainen tulos, jota osasin odottaakin. Ei mitään riemunkiljahduksia, mutta ei myöskään tarvitse tuhkaa ripotella päälleen.
Categories
Yleinen

Jalat huutavat armoa

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=3db77743bcd9978e13fd5dfd773ae9c6 innokas. Lue käyttäjän 20:55 blogin aikaisemmat viestit.
Viime aikoina ei ole mennyt ihan putkeen. Kesällä alkoi vaivata oikea kantapää. Alkavaksi luupiikiksi sen itse diagnosoin. Sain vaivan kuitenkin jonkinlaiseen hallintaan hyvällä venyttelyohjeella (juoksufoorumilta löytyneellä tietysti).

Viikko sitten vasen akilles alkoi huutaa armoa. Pitkiksellä siellä 11 kilometrin kohdalla akilles tuntui joka askeleella kipeältä. Juoksin kotiin, mutta sen jälkeen en ole juoksuaskeleita ottanut. Tulehdus, todennäköisesti. Kipu tuntuu yhdessä kohtaa voimakkaana, kun jännettä puristaa.

Ei se täysin puskista tullut, sillä akilles on ollut vähän kosketusarka jo pitempään. Juoksua se ei ole haitannut, paitsi lenkkien alussa aavistuksen, joten en ole kiinnittänyt asiaan suuremmin huomiota. Pitkis oli nyt se viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän.

Nyt on käytetty kylmää ja Buranaa ja vähän on venyteltykin. Lääkäriä en vielä ole tällä vaivalla kiusannut, mutta Jogo3000:n blogitekstin luettuani päätin viimeistään, että tässä sai olla myös meikäläisen kausi. Nyt korvaavia harjoitteita, kunnes jänne on täysin parantunut.

En tiedä onko sattumaa vai ei, mutta olen juossut vuoden alusta lähtien peruslenkit Supernova Glide Boosteilla. Sitä ennen kaikki peruslenkit yhdeksän vuoden ajan olen tehnyt Brooksin Glycerineillä, eikä ihmeellisempiä jalkavaivoja ole ollut. Nyt muutaman kuukauden sisällä pukkaa sekä luupiikkiä että akillestulehdusta. No, Adidakset ovat kilometrien puolesta jo riittäväsi juostut, ja kaapissa odottavat tuliterät Glycerinit.

Nämä vaivat ovat sikäli vähän kummallisia, että kilometrejähän en hirveän paljon juokse, 40-50 per viikko keskimäärin + muuta aktiviteettia vaihtelevasti. Suurin osa tietysti kevyttä juoksua. Ja vieläpä vaihtelevilla alustoilla asfaltista hiekkateihin ja metsäpolkuihin. Kaiken järjen mukaan rasitusvammojen ei pitäisi ihan hirveästi kiusata.

No, näitä on aikaa miettiä, kun veivaan punttia salilla varmaan ainakin muutaman viikon. Mitään riskiä vaivan kroonistumisesta en nyt halua ottaa, vaan aion olla hyvässä iskussa ensi kaudella.
Categories
Yleinen

Heikko esitys

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=3db77743bcd9978e13fd5dfd773ae9c6 innokas. Lue käyttäjän 23:49 blogin aikaisemmat viestit.
Forssan puolikas oli onnetonta räpeltämistä. Alusta asti tuntui, että vire ei ollut hyvä. Lähdin kuitenkin rohkeasti juoksemaan ennätyksenteko mielessä.

Sivuvastainen tuuli söi miestä rajusti jo menomatkalla. Kymppi taittui aikaan 46.35. Siinä vaiheessa olin aikataulussa. Odotin, että tuuli kääntyisi paluumatkalla myötäiseksi, mutta eihän siinä niin käynytkään. Tuuli pyöri ja oli edelleen paikoin vastainen. Sekin veti mieltä matalaksi.

Jo kahdentoista kilometrin kohdalla vauhti alkoi hyytyä. Koetin peesailla edellä meneviä, mutta porukkaa lipui ohi oikealta ja vasemmalta. Tuntui, ettei geeli ja juoma imeydy. Mäet tuntuivat pitkiltä ja hyydyttivät reisiä. Vaikeaa oli, ja toivoin vain, että pääsisin pian maaliin. En paljon viitsinyt miettiä edes loppuaikaa.

Koetin vielä tempaista jonkinlaisen loppukirin stadionilla. Maaliviivan jälkeen oli pakko oksentaa nurmikolle. Loppuaika 1.40.xx eli kaksi minuuttia asettamaani vähimmäistavoitetta hitaammin.

Ei kuitenkaan paljon edes harmita. Enemmänkin hämmästyttää, mihin Kaukjärven kierroksella koettu juoksemisen helppous on kadonnut. Kuusi viikkoa sitten juoksin Kaukjärven 14 kilometriä melko helpoilla fiiliksillä 4.30 keskivauhtia, ja uskon, että puolimaraton olisi silloin kulkenut jopa 1.36.xx, jos matka olisi tuosta jatkunut. Tänään puolimaraton meni kuitenkin vain 4.46-vauhdilla. Tulokset eivät ole missään suhteessa keskenään. Olen töpeksinyt harjoittelun pahasti kuuden viikon aikana, tai sitten tänään vain oli se huono päivä.

Osaselityksenä on epäilemättä pitkien lenkkien puute. Niitä ei ole tullut juostua. Edellinen puolimaratonin mittainen lenkki on huhtikuun lopulta. Sen jälkeen lenkkien mitat ovat olleet maksimissaan 13-15 kilometriä. Pakko se on uskoa, että tuo ei riitä, vaan pitkiksiä on juostava myös puolikasta varten.

Nyt sitten uutta matoa vain koukkuun. Harjoitteluun uusi ote, ja viimeistään syksyllä on otettava ohjelmaan joku puolikas, jos kesän aikana ei sopivaa kisaa löydy.
Categories
Yleinen

Kestääkö kantapää?

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=3db77743bcd9978e13fd5dfd773ae9c6 innokas. Lue käyttäjän 21:40 blogin aikaisemmat viestit.
Odottavan aika on pitkä. Puolikkaan starttiin on neljä päivää, ja menohaluja löytyy ennätyksen hakemiseen. Kunnon puolesta kaiken pitäisi olla ok. Viimeiset treenit ovat sujuneet hyvin.

Forssaan on luvattu h-hetkeksi 18 astetta lämmintä ja tuulta 6-7 m/s. Lämpötila olisi tuollaisena ihan hyvä (saisi toki olla viileämpikin), mutta tuulta voisi olla vähemmän.

Säätä enemmän huolestuttaa kuitenkin oikean kantapään tilanne. Viikko sitten sunnuntaina tein radalla 9 x 1000 m vedot. Vetojen ajat olivat 4.27-4.21, paitsi viimeisen runnoin 3.47. Palautuksena 2,5 minuuttia kävelyä. Treeni ei tuntunut edes erityisen raskaalta.

Noin seitsemän tunnin päästä oikeaan kantapäähän iski kuitenkin äkillisesti niin voimakas kipu, että kävelykin oli melkein mahdotonta. Ryhdyin heti lääkinnällisiin toimiin: kylmää, Buranaa, puntin rullailua jalkapohjan alla, venyttelyä ja hevoslinimenttiä. Vielä seuraavanakin päivänä tuntui kipua, mutta ei enää niin paljon. Jatkoin lääkitsemistä. Vähitellen kipu vaimeni, mutta edelleen se tuntuu ajoittain, varsinkin lenkin aluksi. Esimerkiksi tänään juoksin kevyen 5,5 km, ja kantapää muistutti olemassaolostaan hieman melkein koko lenkin ajan. Kipu tuntuu etenkin kantapään sisäsyrjässä. Kun askelta koettaa vääntää jalan ulkosyrjälle, tuntemuksia ei juurikaan ole.

Täytynee varmuuden vuoksi aloittaa taas hoitojakso ja toivoa, ettei tilanne pahene. Mikä tulee mieleen, on tietysti luupiikki. Siitä on mahdollisuus saada todella pitkäaikainen riesa. Puolikkaan viivalta tämä vaiva ei silti minua pidä pois, jos tilanne ei oleellisesti pahene. Murehditaan sitten kisan jälkeen, ja katsotaan, miten puolimaraton vaikutti asiaan.
Categories
Yleinen

Jotain on tapahtunut

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=3db77743bcd9978e13fd5dfd773ae9c6 innokas. Lue käyttäjän 18:06 blogin aikaisemmat viestit.
Tänään kävin juoksemassa Kaukjärven kierroksen Tammelassa. Lopputuloksena oli myönteisessä mielessä hämmentynyt fiilis ja paljon ajatuksia siitä, miten tämän jälkeen lähestyn päätavoitettani Forssan puolikasta. Ei haittaisi, jos joku lukija voisi antaa muutaman tärpin.

Kaukjärven 14 km kilpailussa tavoitteeni oli juosta alkuun 9 km puolimaratonin tavoitevauhtia (4.40) ja loppuun 5 km kympin kisavauhtia (4.26). Kilometrit lähtivät kuitenkin kulkemaan hyvällä fiiliksellä ja kohtuullisilla sykkeillä tuollaista 4.31-4.35 -vauhtia, ja ajattelin antaa mennä vaan. Joku kilometri meni vähän hitaammin, joku taas nopeammin.

10 kilometrin kohdalla sain kiinni pari koko matkan edelläni juossutta miestä. Tunnustelin fiiliksiä kilometrin verran ja lähdin sitten kolmen kilometrin loppukiriin. 12. kilometri kulki 4.19, 13. 4.28 ja viimeinen 4.11, vaikka lopun raju mäkikin oli vielä vastuksena. Koko kisan keskivauhti oli 4.30.

Kunnossani on tapahtunut selvästi jotakin, kun tämän kauden yksi keskeisistä tavoitteita oli juosta kymppi alle 45 minuutin. Sehän meni jo pari viikkoa sitten, kun juoksin kympin kisan keskivauhdilla 4.26. Nyt meni siis jo 14 km tuolla 4.30 keskarilla, ja vielä fiiliksellä, että kisa oli suhteellisen helppo.

Viime vuonna juoksin Kaukjärven kierroksen keskivauhdilla 4.40 ja puolimaraton kulki Forssassa 4.43. Uskallanko vetää johtopäätöksen, että lähden juoksemaan Forssan puolikasta esim. 4.33-vauhdilla, jolloin tavoiteaika olisi 1.36.xx? Siinä on kolmen minuutin parannus nykyiseen ennätykseeni, mutta olen myös selvästi paremmassa kunnossa kuin viime vuonna.

Entä miten harjoituksellisesti lähestyisi tavoitetta vielä jäljellä olevan vajaan 1,5 kuukauden aikana? Tähän mennessä olen juossut viikossa vain yhden tehoharjoituksen, joka on tehollisesti ollut todellakin kova. Viimeisen kahden viikon aikana tehoharjoitukset ovat olleet kilpailuja, joita on nyt takana neljä. Ajatuksena oli ottaa toukokuussa ohjelmaan kaksi tehoa viikossa, jolloin teho olisi tietysti maltillisempi kuin kisoissa. Mutta onko tuo nyt järkevää, vai pitäisikö jatkaa vielä tällä samalla linjalla, lisäten ehkä vain pari "ylimääräistä" tehoa koko jäljellä olevaan aikaan?

Liitänpä alle viikko-ohjelmiani viimeisen 1,5 kuukauden ajalta.

Viikko 12
ma: tv-pitkä, 20,8 km, 5.48/km
ti: tv-reipas 14 km, josta reipasta 10 km 5.14/km
ke: kevyt 7,1 km 5.43/km, loppuun vedot 100 + 90 m. Illalla palauttava 8 km, 7.00/km.
to: tv-kevyt 14 km, 5.48/km
pe: kevyt 14,1 km, matkalla 13 x eri mittaiset ruskot ja loppuun 400 m kovaa. 5.50/km.
la: tv-kevyt 15,1 km, 5.43/m.
su: Puolen tunnin lihaskuntoharjoitus, koko kroppa.

Viikko 13:
ma: tv-reipas 13,1 km, josta reipasta 11 km keskivauhdilla 5.07/km.
ti: lepo
ke: palauttava 9,3 km 6,37/km
to: kevyt 6,5 km, loppuun 80+80+70 m kovaa. 5.48/km.
pe: tv-kevyt 6 km, 6,07/km
la: pk 5,1 km. Sis. normijuoksun lisäksi hyppyjä, 3 x pikajuoksuvedot, takaperin juoksemista ja metsässä juoksemista.
su: metsäjuoksua 5,5 km, hyppelyä kivillä.

Viikko 14:
ma: 6 x 1000 m vedot 4.40-3.59 purulla ja radalla. Noin 3 min kävelypal. Yht. 11,1 km.
ti: "Metsäurheilua" 2,2 km. Sis. mäkien ylös-alas juoksemista, kivillä hyppelyä, kiipeämistä.
ke: tv-kevyt 4,9 km, 6.17/km.
to: tv-kevyt 8,2 km 5.40/km
pe: tv pitkä 21 km, 5.44/km
la: lepo
su: punttisalilla koko kroppa.

Viikko 15:
ma: tv-kevyt 6 km, 5.44/km
ti: 7 x 1000 m vedot purulla ja juoksuradalla, kaksi viimeistä 3.59 ja 3.53. Kävelypal. keskim. 2,5 min. Yht. 11,3 km.
ke: tv-kevyt 12 km, 5.48/km.
to: tv-kevyt 6 km, 5.35/km + 10 min keskivartalon lihaskunto.
pe: 33 min kuntopyörällä
la: metsätöitä 5 tuntia 20 minuuttia.
su: lepo

Viikko 16:
ma: Punttisalilla koko kroppa, pääpaino ylävartalossa.
ti: tv-kevyt 9 km, 5.38/km
ke: lepo
to: tv-kevyt 6,1 km, 5.40/km
pe: tv-kevyt 12 km, 6.17/km
la: Kympin kisa (mahd. n. 200 m alimittainen), 43.33. Oma reittiennätys parani minuutin ja 10 s.
su: lepo

Viikko 17:
ma: 7 km kisa, 4.16/km. Oma reittiennätys parani 10 s.
ti: tv-kevyt 13,1 km, 5.42/km
ke: ampumajuoksuharjoitus, 11,5 km, välissä 4 x 50-70 m vedot.
to: tv-pitkä 21,4 km, 5.36/km.
pe: tv-kevyt 14 km, 5.46/km, välissä 100 m kovaa.
la: lepo
su: 5 km kisa, 4.16/km. Matkalla ollut valtava mäki hidasti keskivauhtia. Verryttelyjä noin 4 km.

Viikko 18:
ma: kevyt 6,1 km, loppuun 150 m kovaa. 5.36/km.
ti: lepo
ke: lepo
to: 30 min nyrkkeilysäkin hakkaamista, sen jälkeen 1 h kuntopyörällä kevyesti.
pe: kevyt 6,1 km, loppuun 100 m kovaa. 5.43/km
la: lepo
su: 14 km kisa, 4.30/km.

Lue lisää...

Categories
Yleinen
Sports 728x90