Get Adobe Flash player
No Recent Activity

1 Visitor Messages

  1. View Conversation
    Onnea, upean juoksun olet juossut.
Showing Visitor Messages 1 to 1 of 1
About innokas

Basic Information

Ikä
45
About innokas
Coopperi:
2991 m (6/12)
10km:
45,17 (Rusko 9/13)
Puolimaraton:
1.39 (Forssa 6/13)
Maraton:
3.43 (Masku, 4/12)

Statistics


Kirjoitettuja viestejä
Kirjoitettuja viestejä
1,612
Viestejä per päivä
0.56
Visitor Messages
Total Messages
1
Most Recent Message
28.6.2008 20:52
General Information
Viimeisin vierailu
3.1.2015 22:54
Liittymispäivä
24.3.2007

2 Ystävät

Showing Friends 1 to 2 of 2
View innokas's Blog

Uusimmat viestit

Vaihtelevia fiiliksiä

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=94f00ffc4a4c99832675e9068eb96fc2 innokas. Lue käyttäjän 17:58 blogin aikaisemmat viestit.
Ortopedi diagnosoi vasemman akilleksen kivun tendinoosiksi. Ei siis tulehdus, vaan rasituksen aiheuttama rappeutumatila, johon ei auta oikeastaan mikään muu kuin eksentriset harjoitukset, jos nekään. Tein harjoituksia lääkärin ohjeiden mukaan ensin 2 x 3 x 15 joka päivä viiden viikon ajan. Puhe oli, että harjoituksia tehdään kuusi viikkoa yhteensä. Kävin kuitenkin katsomassa netistä, ja siellä suositeltiin jopa 150 toiston tekemistä. Niillä määrillä on nyt mennyt viikko, ja voi olla, että vihdoin alkaa tuntua jotain vaikutuksia.

Juoksemista ei missään vaiheessa kielletty. Olen tehnyt lenkkejä vaihtelevasti. Kipu on ollut joskus niin inhottavaa, että juoksemisessa ei ole tuntunut olevan järkeä. Syksyn mittaan olenkin viihtynyt paljon punttisalilla, ja lihasmassaa on tullut lisää varmaankin noin 1,5 kiloa.

Tänään menin pitkän pohdinnan jälkeen 10,5 kilometrin kisaan. Se kannatti, sillä akilles "tuntui", mutta ei ollut kipeä. Kaiken lisäksi pystyin juoksemaan hyvin rennosti, ja lenkin keskivauhti oli 4.33. Ihan hyvä vauhti näillä harjoitteluilla ja tähän aikaan vuodesta, kun kisa vielä juostiin viitenä lenkkinä, jossa jokaisella kierroksella on lopussa noin 700 metrin nousu. Uskon, että suureksi osaksi punttisalin ansiota on, että pystyin juoksemaan nuo nousutkin hyvällä rytmillä ilman jalkojen hyytymistä. Tietysti noista eksentrisistä harjoitteista tulee myös voimaa pohkeisiin. Harjoitteet olen tehnyt molemmilla jaloilla.

Oikea akilles oli myös edellisellä lenkillä vähän arka. Sitä olen nyt hoitanut kylmällä ja tulehduskipulääkkeillä. Lisäksi olen venytellyt molempia pohkeita ja hieronut niitä itse. Tämän päivän kisassa oikea akilles ei tuntunut yhtään.

Olen miettinyt talven treenejä niin, että jätän juoksemisen hiukan vähemmälle. Annan akilleksille lepoa, vaikka se lääkärin mukaan ei ole tarpeen. Otan kuitenkin varman päälle ja teen peruskestävyysharjoittelua pitkälti muilla lajeilla. Kun käyn lenkillä, otan lenkkeihin tehoa mukaan. Aina ennen olen tehnyt talvisin lähes pelkkää pk:ta, mutta nyt ohjelmassa saa olla pari tehokkaampaa lenkkiä viikottain koko talven. Ruuvia pitää tietenkin voida kiristää kevättä kohden. Katsotaan, mitä tämä vaikuttaa tuloksiin.
Categories
Yleinen

Lihaskuntotesti

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=94f00ffc4a4c99832675e9068eb96fc2 innokas. Lue käyttäjän 22:32 blogin aikaisemmat viestit.
Vanhemmille järjestettiin tänään lihaskuntotesti lasten yleisurheilutreeneissä. Tulos: puolessa minuutissa 32 kyykkyä (sormenpäät maahan), 26 vatsaa, 35 selkää ja 26 punnerrusta sekä ilman aikarajaa 11 leukaa. Ihan sellainen tulos, jota osasin odottaakin. Ei mitään riemunkiljahduksia, mutta ei myöskään tarvitse tuhkaa ripotella päälleen.
Categories
Yleinen

Jalat huutavat armoa

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=94f00ffc4a4c99832675e9068eb96fc2 innokas. Lue käyttäjän 20:55 blogin aikaisemmat viestit.
Viime aikoina ei ole mennyt ihan putkeen. Kesällä alkoi vaivata oikea kantapää. Alkavaksi luupiikiksi sen itse diagnosoin. Sain vaivan kuitenkin jonkinlaiseen hallintaan hyvällä venyttelyohjeella (juoksufoorumilta löytyneellä tietysti).

Viikko sitten vasen akilles alkoi huutaa armoa. Pitkiksellä siellä 11 kilometrin kohdalla akilles tuntui joka askeleella kipeältä. Juoksin kotiin, mutta sen jälkeen en ole juoksuaskeleita ottanut. Tulehdus, todennäköisesti. Kipu tuntuu yhdessä kohtaa voimakkaana, kun jännettä puristaa.

Ei se täysin puskista tullut, sillä akilles on ollut vähän kosketusarka jo pitempään. Juoksua se ei ole haitannut, paitsi lenkkien alussa aavistuksen, joten en ole kiinnittänyt asiaan suuremmin huomiota. Pitkis oli nyt se viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän.

Nyt on käytetty kylmää ja Buranaa ja vähän on venyteltykin. Lääkäriä en vielä ole tällä vaivalla kiusannut, mutta Jogo3000:n blogitekstin luettuani päätin viimeistään, että tässä sai olla myös meikäläisen kausi. Nyt korvaavia harjoitteita, kunnes jänne on täysin parantunut.

En tiedä onko sattumaa vai ei, mutta olen juossut vuoden alusta lähtien peruslenkit Supernova Glide Boosteilla. Sitä ennen kaikki peruslenkit yhdeksän vuoden ajan olen tehnyt Brooksin Glycerineillä, eikä ihmeellisempiä jalkavaivoja ole ollut. Nyt muutaman kuukauden sisällä pukkaa sekä luupiikkiä että akillestulehdusta. No, Adidakset ovat kilometrien puolesta jo riittäväsi juostut, ja kaapissa odottavat tuliterät Glycerinit.

Nämä vaivat ovat sikäli vähän kummallisia, että kilometrejähän en hirveän paljon juokse, 40-50 per viikko keskimäärin + muuta aktiviteettia vaihtelevasti. Suurin osa tietysti kevyttä juoksua. Ja vieläpä vaihtelevilla alustoilla asfaltista hiekkateihin ja metsäpolkuihin. Kaiken järjen mukaan rasitusvammojen ei pitäisi ihan hirveästi kiusata.

No, näitä on aikaa miettiä, kun veivaan punttia salilla varmaan ainakin muutaman viikon. Mitään riskiä vaivan kroonistumisesta en nyt halua ottaa, vaan aion olla hyvässä iskussa ensi kaudella.
Categories
Yleinen

Heikko esitys

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=94f00ffc4a4c99832675e9068eb96fc2 innokas. Lue käyttäjän 23:49 blogin aikaisemmat viestit.
Forssan puolikas oli onnetonta räpeltämistä. Alusta asti tuntui, että vire ei ollut hyvä. Lähdin kuitenkin rohkeasti juoksemaan ennätyksenteko mielessä.

Sivuvastainen tuuli söi miestä rajusti jo menomatkalla. Kymppi taittui aikaan 46.35. Siinä vaiheessa olin aikataulussa. Odotin, että tuuli kääntyisi paluumatkalla myötäiseksi, mutta eihän siinä niin käynytkään. Tuuli pyöri ja oli edelleen paikoin vastainen. Sekin veti mieltä matalaksi.

Jo kahdentoista kilometrin kohdalla vauhti alkoi hyytyä. Koetin peesailla edellä meneviä, mutta porukkaa lipui ohi oikealta ja vasemmalta. Tuntui, ettei geeli ja juoma imeydy. Mäet tuntuivat pitkiltä ja hyydyttivät reisiä. Vaikeaa oli, ja toivoin vain, että pääsisin pian maaliin. En paljon viitsinyt miettiä edes loppuaikaa.

Koetin vielä tempaista jonkinlaisen loppukirin stadionilla. Maaliviivan jälkeen oli pakko oksentaa nurmikolle. Loppuaika 1.40.xx eli kaksi minuuttia asettamaani vähimmäistavoitetta hitaammin.

Ei kuitenkaan paljon edes harmita. Enemmänkin hämmästyttää, mihin Kaukjärven kierroksella koettu juoksemisen helppous on kadonnut. Kuusi viikkoa sitten juoksin Kaukjärven 14 kilometriä melko helpoilla fiiliksillä 4.30 keskivauhtia, ja uskon, että puolimaraton olisi silloin kulkenut jopa 1.36.xx, jos matka olisi tuosta jatkunut. Tänään puolimaraton meni kuitenkin vain 4.46-vauhdilla. Tulokset eivät ole missään suhteessa keskenään. Olen töpeksinyt harjoittelun pahasti kuuden viikon aikana, tai sitten tänään vain oli se huono päivä.

Osaselityksenä on epäilemättä pitkien lenkkien puute. Niitä ei ole tullut juostua. Edellinen puolimaratonin mittainen lenkki on huhtikuun lopulta. Sen jälkeen lenkkien mitat ovat olleet maksimissaan 13-15 kilometriä. Pakko se on uskoa, että tuo ei riitä, vaan pitkiksiä on juostava myös puolikasta varten.

Nyt sitten uutta matoa vain koukkuun. Harjoitteluun uusi ote, ja viimeistään syksyllä on otettava ohjelmaan joku puolikas, jos kesän aikana ei sopivaa kisaa löydy.
Categories
Yleinen

Kestääkö kantapää?

Viesti kirjoitettu blog.php?2928-innokas&s=94f00ffc4a4c99832675e9068eb96fc2 innokas. Lue käyttäjän 21:40 blogin aikaisemmat viestit.
Odottavan aika on pitkä. Puolikkaan starttiin on neljä päivää, ja menohaluja löytyy ennätyksen hakemiseen. Kunnon puolesta kaiken pitäisi olla ok. Viimeiset treenit ovat sujuneet hyvin.

Forssaan on luvattu h-hetkeksi 18 astetta lämmintä ja tuulta 6-7 m/s. Lämpötila olisi tuollaisena ihan hyvä (saisi toki olla viileämpikin), mutta tuulta voisi olla vähemmän.

Säätä enemmän huolestuttaa kuitenkin oikean kantapään tilanne. Viikko sitten sunnuntaina tein radalla 9 x 1000 m vedot. Vetojen ajat olivat 4.27-4.21, paitsi viimeisen runnoin 3.47. Palautuksena 2,5 minuuttia kävelyä. Treeni ei tuntunut edes erityisen raskaalta.

Noin seitsemän tunnin päästä oikeaan kantapäähän iski kuitenkin äkillisesti niin voimakas kipu, että kävelykin oli melkein mahdotonta. Ryhdyin heti lääkinnällisiin toimiin: kylmää, Buranaa, puntin rullailua jalkapohjan alla, venyttelyä ja hevoslinimenttiä. Vielä seuraavanakin päivänä tuntui kipua, mutta ei enää niin paljon. Jatkoin lääkitsemistä. Vähitellen kipu vaimeni, mutta edelleen se tuntuu ajoittain, varsinkin lenkin aluksi. Esimerkiksi tänään juoksin kevyen 5,5 km, ja kantapää muistutti olemassaolostaan hieman melkein koko lenkin ajan. Kipu tuntuu etenkin kantapään sisäsyrjässä. Kun askelta koettaa vääntää jalan ulkosyrjälle, tuntemuksia ei juurikaan ole.

Täytynee varmuuden vuoksi aloittaa taas hoitojakso ja toivoa, ettei tilanne pahene. Mikä tulee mieleen, on tietysti luupiikki. Siitä on mahdollisuus saada todella pitkäaikainen riesa. Puolikkaan viivalta tämä vaiva ei silti minua pidä pois, jos tilanne ei oleellisesti pahene. Murehditaan sitten kisan jälkeen, ja katsotaan, miten puolimaraton vaikutti asiaan.
Categories
Yleinen
Sports 728x90