Get Adobe Flash player
 • Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?)

  Yritin haulla vähän penkoa, mutta en suoranaisesti vastaavaa topicia löytänyt, niin aloitellaan nyt uutta.

  Minua kiinnostaisi minkälaisella käyrällä on forumilaisten aerobinen kynnys vuosien varrella kehittynyt? Sekä sykkeenä että vauhtina mitattuna. Kisatuloksiahan on helppo ihmisten allekirjoituksista penkoa ja tuolta harjoituspäiväkirjan puolelta nähdä millä vauhdeilla niitä lenkkejä tehdään, mutta kauanko siis on ottanut, jotta ne vauhdit on tuollaiseen "optimaaliseen haarukkaan" saatu sullottua?

  Aihe siinä mielessä kiinnostaa paljon, että oma aerobinen kynnys tuntuu laahaavan perässä reilusti muun kehityksen kanssa:

  Viime vuosi mentiin vielä hyvin pitkälti yhdellä vaihteella ("juoksu", keskisykkeet haarukassa 140-150, vauhdit jossain 7-8 min välimaastossa, puolikkaita juostiin pari n. 6:50 min/km keskivauhdilla). Syksyllä TesKun testi antoi seuraavia lukuja: aeK 128/8:15, anK 162/5:55. Karmiva totuus paljastui, eikä kyse todellakaan ollut mistään mittavirheestä, vaan tuo oli omaa fiilistä tutkiskelemalla suhteellisen oikea.

  Tuolla kaavalla lähdettiin eteenpäin (paljon kävelyä (ka. ~100), sauvakävelyä (ka. ~115-120) ja kävelytauotettua kevyttä hölkkää (ka. ~125). Olin suhteellisen varma, että syksyn ja talven PK-voittoisten määräjaksojen sekä ylipäätään harjoittelun järkeistämisen jäljiltä pystyisi tänä vuonna jo PK-lenkit tekemään ihan kivalla vauhdilla (alle 7 min/km riittäisi enshätään oikein mukavasti), mutta vielä saa nuo luvut odottaa. Kynnykset on aivan turhan kaukana toisistaan: aeK ~130/7:30, anK ~165/5:15. Maksimisyke 190. (Nämä ihan fiilispohjalta määritellyt tämän hetken rajat, käyn perjantaina mattotestissä katsomassa mitä laktaateilla ja hengityskaasuilla on asiaan sanottavaa ja pelkään, että käskevät taas vetää PK:t vieläkin hitaampaa, kun tuossakin vauhdissa on pidempien lauseiden puhumisen kanssa jo vähän niin ja näin)

  Eli siis käytännössä kynnysten väli pysynyt aika pitkälti yhtä kaukana toisistaan, vaikka kehitystä muuten tapahtuukin. Loka-joulu välissä tein käytännössä lähes pelkkää PK:ta 6-10 h viikossa (viikkojen keskisyke yleensä alle 120), joten syyllinen tuskin on liian kovat lenkit. Toki VK:ta oli mukana hieman, mutta hyvin vähän. Nyt tammi-helmikuussa otin sitten vähän teho/tekniikkapainotteisemman jakson, joka teki todella hyvää kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi aerobisen vauhdin parantamisessa.

  Kuitenkin kehitystä tapahtuu oikein kivasti noin muutoin. esim. vitosen tulos senkun paranee (osasyyllinen tietty myös pudonnut paino): 2010: 35:16, 2011: 28:52, 2012: 25:49, ja veikkaan, että nyt mentäisiin aika helpolla alle 25 min, kun alla on vauhdikkaampi treenijakso.

  Ja näin muuta taustaa, jos joku nyt tahtoo minun tapaustani paremmin analysoida:

  Ikää 28 vuotta. Pituutta pari metriä. Painoa nykyään n. 94 kg (BMI ~23). Juoksentelu aloitettu 2010 elokuussa. 2011 juoksua tuli 1222 km (ja päälle sitten sauvakävelyä, pyöräilyä ja sen sorttista jonkin verran). Painoa pudonnut matkan aikana reilu 30 kg. Lähtökunto oli mallia erittäin huono. Cooperin testi elokuussa 2010 neljän viikon kolme kertaa viikossa lenkkeilyn jälkeen 2040 m. Tällä hetkellä viikokilometrit heiluu haarukassa 30-50 km, tarkoituksena tämän vuoden mittaan nostella sille tasolle, että 50 km on ihan "normiviikko".

  Olen myös kiitollinen, jos kukaan ei tarjoa vaihtoehdoksi "unohda sykkeet ja keskity juoksemaan niin kuin hyvältä tuntuu". Toista tuhatta kilometriä tuolla tekniikalla tuli kokeiltua ja lopputulos oli ylirasitusoireita sekä totaalinen turhautuminen, kun kehitys jämähti suhteellisen paikalleen.

  Mutta nyt lipsutaan jo reilusti sivuraiteille. Pointtini oli kuitenkin kysellä miten teillä tuota kehitystä on tapahtunut, josko sieltä vähän toivoa saisi tähän tilanteeseen. Eli montakohan vuotta tässä minun pitää määriä nostella ennen kuin voisi kuvitella, että PK ja VK-vauhtien välissä ei ole useampaa minuuttia? Kiitos :)
  Tämä artikkeli on alunperin kirjoitettu ketjuun: Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?) Aloittaja EeroK Lue alkuperäinen viesti. Voit myös kommentoida päivitystä kyseiseen ketjuun. Kommentin jättäminen ei vaadi rekisteröitymistä.
 • Harjoituspäiväkirjat

  m-52

  Viikko 16

  Kevyt viikko 3 juoksulenkkiä 54,6 km @ 5:11.

  m-52 Tänään, 15:28 Siirry viimeiseen viestiin
  p358

  Viikko 16

  Paluu talvitauolta jatkuu kohti viime vuoden kuntotasoja. 5 harjoitusta, 60 km.

  Keskiviikon palauttava 10 km jäi pois koska ahnehdin tiistaille vetoharjoituksen sählyn perään. Palautumisaika meni liian pitkäksi ja tilanteen huomasi jäykistä ja kramppaavista jaloistakin.

  19 km pitkis meni hetki sitten lupaavasti. Vauhdin kiihdytys 12 km jälkeen onnistui vaikka reitin mäkisyys tekikin tavoitevauhtisuuden tavoittelusta toivotonta.

  Huhtikuun kilometrit 165 km kaipaisivat oikeastaan palauttavaa viikkoa seuraavaksi. Kaavailin jo mielessäni 10 km kisaa toukokuulle, mutta tämänhetkisen kunnon mukaisten tulosten mittauttamisesta ei ole suurta iloa.

  p358 Tänään, 15:11 Siirry viimeiseen viestiin
  maahinen

  Maahinen (5km < 30min, 10km < 1h4min, 1/2-maraton maaliin)

  Jotensakin raaka viikko takana. Lasten sairastelua, totaalisen katkonaisia öitä ja puoliunisia päiviä, kiirettä ja stressiä töissä. Liikunnallisesti piti vähän kevennellä.
  14.4 pk 6km
  15.4 vk1 6km
  18.4 pk 9km
  19.4 vk2 7km

  Tänään oli viikon kehittävän lenkin vuoro. Viime yönä sain nukuttua ehjän yön ekan kerran koko viikkoon, ja porukka vaikuttaa olevan toipumaan päin. Olo on kuin uudelleen syntynyt! Piti juosta kiihtyvä samaan tapaan ja samoilla vauhdeilla kuin viikko sitten. Läksin liikkeelle turhan kovaa, kun jotenkin rullasi niin rennosti etten kyennyt himmaamaan, mutta kyllä tuohon jonkinlaista kiihtyvää luonnetta sai rakenneltua, vaikka mäkisyys vähän saneleekin reunaehtoja näille lenkeille. Kilsavauhdit 6'52, 6'41, 6'20, 6'32, 6'22, 6'24 ja 6'06. Toki raastolta alkoi loppua kohden tuntumaan, mutta ihan eri fiiliksellä lenkki meni kuitenkin kuin viikko sitten (sama reittikin nyt)! Loppusuoralla on paha ylämäki, saa iloiset hapot lihaksiin (ja melkein suuhunkin) siinä. :P Lenkin yhteenveto 7km@6'28

  maahinen Tänään, 15:10 Siirry viimeiseen viestiin
  santtu

  santtu (puolikas alle 1:40)

  Kynnyssykkeistä mulla ei ole tietoa, edellisen puolikkaan keskisyke tais olla reilu 170. Työmatka on siis vain 30 minuuttia suuntaansa. Uskon kyllä itsekin että muukin liikunta käy pk:sta, mutta ei mulla tuota pyöräilyäkään kovin paljoa ole tullut. En ajatellutkaan mitenkään älyttömästi ruveta riuhtomaan tässä loppuaikana mutta ehtii tässä kuitenkin useamman tehokkaan treenin tekemään. Eilinen lenkki tuntuu pohkeissa sen verran että taidan tänään käydä maastopyörällä katselemassa missä kunnossa nuo lähipolut on.

  Juoksen siis Pyynikkijuoksussa kympin kahden viikon päästä ja aloitan sitten keventelyn puolikasta varten. Tuota kymppiä ennen en juurikaan ajatellut kevennellä.

  santtu Tänään, 14:47 Siirry viimeiseen viestiin
  Mirjami

  Juoksevat perheenäidit

  Kiitos kenkä vastauksista Mun varmaan olisi järkevää laajentaa kenkä valikoimaa. Voisi ostaa nyt uudet "normi" lenkkarit mitkä menee niin hiekkatiellä kuin asfaltilla (normisti mun lenkeillä on molempia melko tasan) ja toiseksi etsiskellä hyvät maastolenkkarit. Suunnistuskengilläni en pitkiä metsälenkkejä lähtisi vetämään. Teidän mainitsemia kenkä merkkejä voisi lähteä kokeilemaan. Haaveissa olisi jo tänä vuonna päästä johonkin polku tms juoksuun. Radalla en juokse lähes koskaan, jos en sitten joskus kaksi kertaa vuodessa pääse/saa aikaiseksi lähteä vetämään sinne vetoja.

  Ei ehkä saisi sanoa ääneen, mutta flunssa vaikuttaa jo paljon lievemmältä... Pientä tukkoisuutta vielä ja joutuu niistämään, mutta ei ole tullut muita oireita ja päivä päivältä pirteämpi olo. Vastoin yleistä tietämystä ja järkeäni, kävin lauantaina reilun 11 km lenkin rauhassa, eikä se ainakaan tosiaan pahentanut oloa. Jalat olivat vaan mahdottoman raskaat ja tänään onneksi sainkin jalkojen

  Mirjami Tänään, 14:19 Siirry viimeiseen viestiin
 • Google

 • Uusimmat ketjut

  Kekki

  Viikko 16

  Ketjun aloittaja: Kekki

  Vain yksi rypistys ja sekin kisanumero rinnassa:

  50 km - 05:01:44 - 06:02 min/km.

  Kokeilin siis erilaista valmistautumista eli viikolla 15 kipitin 100 km ja ennen kisaa täydellinen

  Uusin viesti: m-52 Tänään, 15:28 Siirry viimeiseen viestiin
  joukor

  Su 19.4

  Ketjun aloittaja: joukor

  32 km / 5:20 / 141

  Alussa myötätuuleen mukavasti, lopussa vastatuuleen hitaasti

  Uusin viesti: Liikkuja Tänään, 13:15 Siirry viimeiseen viestiin
  börje

  Madrid Rock 'n' Roll Marathon 2015

  Ketjun aloittaja: börje

  Onko ketään menossa?
  Viikonpäästä ollaan siellä. Näyttää olevan melko haastava reittiprofiili, mutta ehkä bändit auttaa unohtamaan tushkan...

  Uusin viesti: börje Tänään, 09:55 Siirry viimeiseen viestiin
  Sophie

  Kuinka normaalia on, että vauhdit romahtaneet paljon talvikauden aikana?

  Ketjun aloittaja: Sophie

  Viime vuonna juoksin toukokuussa 2:10 (aika pienellä treenillä) ja ensimmäinen maraton meni elokuussa aikaan 4:38 (treeniohjelmassa lähinnä 5-10 km juoksuja). Epävirallinen kymppi meni kesällä aikaan

  Uusin viesti: Sophie Tänään, 14:56 Siirry viimeiseen viestiin
  maattart

  Ostetaan Garmin jalka-anturi

  Ketjun aloittaja: maattart

  Joo.
  Tuommoinen kiinnostaisi. Lisää härpäkkeitä... :)
  Garmin jalka-anturi tulisi tukea Forerunner 610.
  t- Arto

  Uusin viesti: maattart Eilen, 20:27 Siirry viimeiseen viestiin
 • Mainos

 • Seppo juoksee -blogi

 • Uusimmat blogikirjoitukset

  jogo3000

  Suin päin Siuntioon

  Edellisen kirjoituksen jälkeen olen juossut vain kevyttä juoksua ja tehnyt lihashuoltoa. Onpa lepopäiviäkin kertynyt poikkeuksellisen paljon. En ole päässyt valmistautumaan tulevaan kisaan läheskään...

  jogo3000 17.4.2015 08:35
  Jodlaaja

  Kevyen viikon mietteitä

  Kevyt vauhtista viikkoa mennään, 41 kilsaa kertynyt tähän asti, ihan kevyitä kaikki tyyni.
  Tänään on tosin jotain ihme väsymystä ollut ja saatankin pitää vallan lepopäivän.

  Ajatukset ovat jo...

  Jodlaaja 16.4.2015 17:02
  Mensonge

  Rotterdam 2015 osa 2

  [COLOR=#000000][FONT=Open Sans][FONT=inherit]Kilsat 3.50, 3.38 ja 3.49 ja 25km täynnä ajassa 1.34. Matkaa oli jäljellä 17km ja minä menin kilometri kerrallaan. Jossain väsymyksen ja raaston...

  Mensonge 15.4.2015 23:50
  Mensonge

  Rotterdam 2015 Osa 1

  Tännekin blogikirjoitus tuolta Ontrailin puolelta. Pitkä on kuin nälkävuosi. Joutuu jakamaan kahteen osaan. Mutta niin on saavutuskin minulle ainutlaatuinen. Olkaapa hyvät.
  ...

  Mensonge 15.4.2015 23:34
 • Google