Get Adobe Flash player
 • Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?)

  Yritin haulla vähän penkoa, mutta en suoranaisesti vastaavaa topicia löytänyt, niin aloitellaan nyt uutta.

  Minua kiinnostaisi minkälaisella käyrällä on forumilaisten aerobinen kynnys vuosien varrella kehittynyt? Sekä sykkeenä että vauhtina mitattuna. Kisatuloksiahan on helppo ihmisten allekirjoituksista penkoa ja tuolta harjoituspäiväkirjan puolelta nähdä millä vauhdeilla niitä lenkkejä tehdään, mutta kauanko siis on ottanut, jotta ne vauhdit on tuollaiseen "optimaaliseen haarukkaan" saatu sullottua?

  Aihe siinä mielessä kiinnostaa paljon, että oma aerobinen kynnys tuntuu laahaavan perässä reilusti muun kehityksen kanssa:

  Viime vuosi mentiin vielä hyvin pitkälti yhdellä vaihteella ("juoksu", keskisykkeet haarukassa 140-150, vauhdit jossain 7-8 min välimaastossa, puolikkaita juostiin pari n. 6:50 min/km keskivauhdilla). Syksyllä TesKun testi antoi seuraavia lukuja: aeK 128/8:15, anK 162/5:55. Karmiva totuus paljastui, eikä kyse todellakaan ollut mistään mittavirheestä, vaan tuo oli omaa fiilistä tutkiskelemalla suhteellisen oikea.

  Tuolla kaavalla lähdettiin eteenpäin (paljon kävelyä (ka. ~100), sauvakävelyä (ka. ~115-120) ja kävelytauotettua kevyttä hölkkää (ka. ~125). Olin suhteellisen varma, että syksyn ja talven PK-voittoisten määräjaksojen sekä ylipäätään harjoittelun järkeistämisen jäljiltä pystyisi tänä vuonna jo PK-lenkit tekemään ihan kivalla vauhdilla (alle 7 min/km riittäisi enshätään oikein mukavasti), mutta vielä saa nuo luvut odottaa. Kynnykset on aivan turhan kaukana toisistaan: aeK ~130/7:30, anK ~165/5:15. Maksimisyke 190. (Nämä ihan fiilispohjalta määritellyt tämän hetken rajat, käyn perjantaina mattotestissä katsomassa mitä laktaateilla ja hengityskaasuilla on asiaan sanottavaa ja pelkään, että käskevät taas vetää PK:t vieläkin hitaampaa, kun tuossakin vauhdissa on pidempien lauseiden puhumisen kanssa jo vähän niin ja näin)

  Eli siis käytännössä kynnysten väli pysynyt aika pitkälti yhtä kaukana toisistaan, vaikka kehitystä muuten tapahtuukin. Loka-joulu välissä tein käytännössä lähes pelkkää PK:ta 6-10 h viikossa (viikkojen keskisyke yleensä alle 120), joten syyllinen tuskin on liian kovat lenkit. Toki VK:ta oli mukana hieman, mutta hyvin vähän. Nyt tammi-helmikuussa otin sitten vähän teho/tekniikkapainotteisemman jakson, joka teki todella hyvää kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi aerobisen vauhdin parantamisessa.

  Kuitenkin kehitystä tapahtuu oikein kivasti noin muutoin. esim. vitosen tulos senkun paranee (osasyyllinen tietty myös pudonnut paino): 2010: 35:16, 2011: 28:52, 2012: 25:49, ja veikkaan, että nyt mentäisiin aika helpolla alle 25 min, kun alla on vauhdikkaampi treenijakso.

  Ja näin muuta taustaa, jos joku nyt tahtoo minun tapaustani paremmin analysoida:

  Ikää 28 vuotta. Pituutta pari metriä. Painoa nykyään n. 94 kg (BMI ~23). Juoksentelu aloitettu 2010 elokuussa. 2011 juoksua tuli 1222 km (ja päälle sitten sauvakävelyä, pyöräilyä ja sen sorttista jonkin verran). Painoa pudonnut matkan aikana reilu 30 kg. Lähtökunto oli mallia erittäin huono. Cooperin testi elokuussa 2010 neljän viikon kolme kertaa viikossa lenkkeilyn jälkeen 2040 m. Tällä hetkellä viikokilometrit heiluu haarukassa 30-50 km, tarkoituksena tämän vuoden mittaan nostella sille tasolle, että 50 km on ihan "normiviikko".

  Olen myös kiitollinen, jos kukaan ei tarjoa vaihtoehdoksi "unohda sykkeet ja keskity juoksemaan niin kuin hyvältä tuntuu". Toista tuhatta kilometriä tuolla tekniikalla tuli kokeiltua ja lopputulos oli ylirasitusoireita sekä totaalinen turhautuminen, kun kehitys jämähti suhteellisen paikalleen.

  Mutta nyt lipsutaan jo reilusti sivuraiteille. Pointtini oli kuitenkin kysellä miten teillä tuota kehitystä on tapahtunut, josko sieltä vähän toivoa saisi tähän tilanteeseen. Eli montakohan vuotta tässä minun pitää määriä nostella ennen kuin voisi kuvitella, että PK ja VK-vauhtien välissä ei ole useampaa minuuttia? Kiitos :)
  Tämä artikkeli on alunperin kirjoitettu ketjuun: Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?) Aloittaja EeroK Lue alkuperäinen viesti
 • Harjoituspäiväkirjat

  kimmoke

  Ke 17.9.

  PK-fillarilla: 33km/1h50.

  kimmoke Eilen, 22:22 Siirry viimeiseen viestiin
  PJA

  PJA (Ljubljana 2014, marathon 3.10)

  maanantai, lepo, kävelyä 90 min,
  tiistai, vuoden kolmas golfkierros tuli pelattua Linnagolfissa Vanajalinnan kupeessa. Hieno kenttä, hieno ilma ja aivan hemmetin nopeat greenit.
  keskiviikko, rento 10 km aikaan 50,20 min, syke 135.

  PJA Eilen, 22:19 Siirry viimeiseen viestiin
  sairanen

  vkoskela (800m 2.10,91)

  Oisko eilinen kyykky ja mave kun aavistuksen kangistanu ja sitä kautta?

  sairanen Eilen, 22:09 Siirry viimeiseen viestiin
  Jennie

  runningbird (aloittelijan elämäntaparemonttia ja juoksukunnon kasvatusta)

  Kiva kuulla, että homma toimii! Tsemppiä js iloisia lenkkejä :)

  Jennie Eilen, 22:03 Siirry viimeiseen viestiin
  Villikissa

  Jennie (Juosten kohti unelmia..)

  kannattaa googlettaa putkirullaus niin saat videoita ja tietoa siitä

  Villikissa Eilen, 21:56 Siirry viimeiseen viestiin
 • Mainos

 • Uusimmat blogikirjoitukset

  jogo3000

  Paluu OMT-Fyssari-Arin puheille

  Tänään pääsin valittamaan peritendiniittivaivaani samalle OMT-fysioterapeutille joka auttoi minua lantiovaivoissani pari vuotta sitten. Tehtiin pari testiä joissa paljastui että kipeytyneen jalan...

  jogo3000 Eilen 15:16
  hatapa

  Ei pidä nuolaista ennen kun tipahtaa

  Vaimitensenyoli?

  Maratonohjelmani meni jossakin vaiheessa kesää uusiksi, kun päätin jättää Saulin SM-maratonin väliin ja käydä Joutsenossa maratonilla ja sen lisäksi vielä lokakuussa Wihalla...

  hatapa Eilen 13:11
  innokas

  Jalat huutavat armoa

  Viime aikoina ei ole mennyt ihan putkeen. Kesällä alkoi vaivata oikea kantapää. Alkavaksi luupiikiksi sen itse diagnosoin. Sain vaivan kuitenkin jonkinlaiseen hallintaan hyvällä venyttelyohjeella...

  innokas 15.9.2014 19:55
  Runningidiot

  Uinnin kohtaamisen tuska

  Aloitin aamun katselemalla Shinji Takeuchia youtubesta ja lueskelemalla vinkkejä vapaauinnin kehittämiseen. Kun olin tehnyt riittävästi...

  Runningidiot 14.9.2014 23:30
  jvaara

  Parit hölkät takana

  Edellisen postauksen jälkeen juoksin tosiaan lauantaina ounashölkän, jossa tuli ihan kohtuullinen juoksu 22.05 loppuajalla, eli n. 3.48min/km mäkisessä maastossa. Ongelma oli ainoastaan se, että...

  jvaara 12.9.2014 23:51
 • Uusimmat ketjut

  marsipaani

  Garmin Forunner 910

  Ketjun aloittaja: marsipaani

  Sain lahjaksi kyseisen urheilukellon.
  Myyn tarpeettomana pois.

  UUSI, paketissa.

  Uusin viesti: marsipaani Eilen, 18:01 Siirry viimeiseen viestiin
  Heebo

  M: Rullasuksia

  Ketjun aloittaja: Heebo

  Moro!!

  Kolme paria rullasuksia myynnissä, kaikki käytettyjä.

  Kaikki sukset merkkiä OneWay, mallit 5 , 7 ja 11. Kaikki ovat perinteisen rullasuksia.

  7 sukset tulee

  Uusin viesti: Heebo Eilen, 17:17 Siirry viimeiseen viestiin
  Rekisteröimätön

  Juoksumatto aktiivijuoksijalle

  Ketjun aloittaja: Rekisteröimätön

  Moi,

  Olisko kellään antaa hyviä vinkkejä, käyttökokemuksia hyvistä juoksumatoista aktiivijuoksijalle. Mielellään käyttöä kestävä, suht. hlijainen jne.

  Tavoitteena palauttaa

  Uusin viesti: by Rekisteröimätön Eilen, 17:03 Siirry viimeiseen viestiin
  kiljander

  kiljander (Maraton <3.30 2015 ja mahdollinen hivuttautuminen kohti triathlonia)

  Ketjun aloittaja: kiljander

  Ehkäpä tästä treenien julkisesta kirjaamisesta ja näkyvyydestä saisi lisää motivaatiota harjoitteluun sekä kokeneempien apua, niin aloitetaan:

  Kuten allekirjoitus kertoo, ensimmäinen Maraton

  Uusin viesti: kiljander Eilen, 12:17 Siirry viimeiseen viestiin
  thekop

  Seuraajia Vomeroille

  Ketjun aloittaja: thekop

  Terve,

  On aika hankkia seuraajat Vomero 6:lle.

  Toiveissa olisi vähemmän vaimennettu kenkä, merkillä ei väliä.

  Netistä olen tilaamassa, joten oikean koon valitseminen

  Uusin viesti: jarmohenrik Eilen, 15:21 Siirry viimeiseen viestiin
 • Google Adsense

Sports 728x90