Get Adobe Flash player
 • Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?)

  Yritin haulla vähän penkoa, mutta en suoranaisesti vastaavaa topicia löytänyt, niin aloitellaan nyt uutta.

  Minua kiinnostaisi minkälaisella käyrällä on forumilaisten aerobinen kynnys vuosien varrella kehittynyt? Sekä sykkeenä että vauhtina mitattuna. Kisatuloksiahan on helppo ihmisten allekirjoituksista penkoa ja tuolta harjoituspäiväkirjan puolelta nähdä millä vauhdeilla niitä lenkkejä tehdään, mutta kauanko siis on ottanut, jotta ne vauhdit on tuollaiseen "optimaaliseen haarukkaan" saatu sullottua?

  Aihe siinä mielessä kiinnostaa paljon, että oma aerobinen kynnys tuntuu laahaavan perässä reilusti muun kehityksen kanssa:

  Viime vuosi mentiin vielä hyvin pitkälti yhdellä vaihteella ("juoksu", keskisykkeet haarukassa 140-150, vauhdit jossain 7-8 min välimaastossa, puolikkaita juostiin pari n. 6:50 min/km keskivauhdilla). Syksyllä TesKun testi antoi seuraavia lukuja: aeK 128/8:15, anK 162/5:55. Karmiva totuus paljastui, eikä kyse todellakaan ollut mistään mittavirheestä, vaan tuo oli omaa fiilistä tutkiskelemalla suhteellisen oikea.

  Tuolla kaavalla lähdettiin eteenpäin (paljon kävelyä (ka. ~100), sauvakävelyä (ka. ~115-120) ja kävelytauotettua kevyttä hölkkää (ka. ~125). Olin suhteellisen varma, että syksyn ja talven PK-voittoisten määräjaksojen sekä ylipäätään harjoittelun järkeistämisen jäljiltä pystyisi tänä vuonna jo PK-lenkit tekemään ihan kivalla vauhdilla (alle 7 min/km riittäisi enshätään oikein mukavasti), mutta vielä saa nuo luvut odottaa. Kynnykset on aivan turhan kaukana toisistaan: aeK ~130/7:30, anK ~165/5:15. Maksimisyke 190. (Nämä ihan fiilispohjalta määritellyt tämän hetken rajat, käyn perjantaina mattotestissä katsomassa mitä laktaateilla ja hengityskaasuilla on asiaan sanottavaa ja pelkään, että käskevät taas vetää PK:t vieläkin hitaampaa, kun tuossakin vauhdissa on pidempien lauseiden puhumisen kanssa jo vähän niin ja näin)

  Eli siis käytännössä kynnysten väli pysynyt aika pitkälti yhtä kaukana toisistaan, vaikka kehitystä muuten tapahtuukin. Loka-joulu välissä tein käytännössä lähes pelkkää PK:ta 6-10 h viikossa (viikkojen keskisyke yleensä alle 120), joten syyllinen tuskin on liian kovat lenkit. Toki VK:ta oli mukana hieman, mutta hyvin vähän. Nyt tammi-helmikuussa otin sitten vähän teho/tekniikkapainotteisemman jakson, joka teki todella hyvää kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi aerobisen vauhdin parantamisessa.

  Kuitenkin kehitystä tapahtuu oikein kivasti noin muutoin. esim. vitosen tulos senkun paranee (osasyyllinen tietty myös pudonnut paino): 2010: 35:16, 2011: 28:52, 2012: 25:49, ja veikkaan, että nyt mentäisiin aika helpolla alle 25 min, kun alla on vauhdikkaampi treenijakso.

  Ja näin muuta taustaa, jos joku nyt tahtoo minun tapaustani paremmin analysoida:

  Ikää 28 vuotta. Pituutta pari metriä. Painoa nykyään n. 94 kg (BMI ~23). Juoksentelu aloitettu 2010 elokuussa. 2011 juoksua tuli 1222 km (ja päälle sitten sauvakävelyä, pyöräilyä ja sen sorttista jonkin verran). Painoa pudonnut matkan aikana reilu 30 kg. Lähtökunto oli mallia erittäin huono. Cooperin testi elokuussa 2010 neljän viikon kolme kertaa viikossa lenkkeilyn jälkeen 2040 m. Tällä hetkellä viikokilometrit heiluu haarukassa 30-50 km, tarkoituksena tämän vuoden mittaan nostella sille tasolle, että 50 km on ihan "normiviikko".

  Olen myös kiitollinen, jos kukaan ei tarjoa vaihtoehdoksi "unohda sykkeet ja keskity juoksemaan niin kuin hyvältä tuntuu". Toista tuhatta kilometriä tuolla tekniikalla tuli kokeiltua ja lopputulos oli ylirasitusoireita sekä totaalinen turhautuminen, kun kehitys jämähti suhteellisen paikalleen.

  Mutta nyt lipsutaan jo reilusti sivuraiteille. Pointtini oli kuitenkin kysellä miten teillä tuota kehitystä on tapahtunut, josko sieltä vähän toivoa saisi tähän tilanteeseen. Eli montakohan vuotta tässä minun pitää määriä nostella ennen kuin voisi kuvitella, että PK ja VK-vauhtien välissä ei ole useampaa minuuttia? Kiitos :)
  Tämä artikkeli on alunperin kirjoitettu ketjuun: Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?) Aloittaja EeroK Lue alkuperäinen viesti
 • Harjoituspäiväkirjat

  Pocahontas

  Ensimmäinen tavoite on kymppi alle tunnin

  Kiitos kannustuksesta ja keskustelusta. Mahtavan aktiivista porukkaa!

  Joskus on helppo tarttua melkein joka sanaan oletuksena, että sisältö on väistämättä pahantahtoinen, vaikka olisi myös muita mahdollisuuksia. Varmaan jokaiselle tuttu tilanne puolin ja toisin.

  Ajattelin et kun tästä on nyt tullut tollainen runonurkka-treenipäiväkirja, koska mun pitää nostaa itseilmaisun tasoa, sitten laitan tänne Tytti Heikkisen runokokoelman. Mun lempiruno noista on "Jäkis, seksikkyyden surma" sivulla 36. Se koskettaa tätä juoksufoorumiakin sillä tavalla että juoksemisesta seksikkäämpää urheilulajia saa hakea.
  http://www.poesia.fi/pdf/Heikkinen-T...onauteista.pdf

  Viikon tulokset:
  Ma/ 4,48 km/ 6:55 min_km
  Ti/ 5.01km/ 6.28 min_km
  Pe/ 5.00km/ 6.19 min_km
  Su/ Joogaa ja syvävenyttelya. Voimaa ja rentoutta.

  Viikon opit:
  - Perjantaina oli vaikea juosta koska olin katsonut torstaina juoksutekniikan videoita. Vahingossa satuin vielä näkemään itseni yhdestä isosta ikkunasta. Hyi! Mun juoksuaskeleesta puuttuu ponnisteluvaihe

  Pocahontas Tänään, 18:18 Siirry viimeiseen viestiin
  iridium

  iridium (Nuuksio Classic polkumaraton 6 h)

  Onpa elämä tuntunut liikunnan puolesta hiljaiselolta pitkiksenjälkeisen keventelyn myötä, varsinkin kun muuta elämää on ollut sitäkin enemmän.

  Ke 20.8. Palauttava pyörälenkki 28,1 km @ 16,3 km/h, syke < 120

  To 21.8. sovellettu minisalitreeni koulutusmatkalla (no, kyllä tuli lihakset kipeiksi)

  La 23.8. vertikaali-500 / noin 4,7 km, yht. 66 min, keskisyke 151

  Laskettelurinteessä viisi kertaa putkeen 100m kokonaisnousu hissiuraa ylös sauvojen kera, alas varovasti kävellen/hölkötellen. Mieheni oli mukana ja teki urheasti saman treenisetin, vaikka on juossut paljon vähemmän. Kiivetessä päästin sykkeen pk-alueen ylärajoille, alasmennessä laski palauttelulukemiin. Keskisyke oli pk-alueen alarajan (joka on 148) tuntumassa.

  Treeni oli tosi hauska ja tuntui kivalta. Fiilis oli reipas, mutta ei erityisen rankka.

  Tärkeimmät viimeisen 3 viikon avaintreenit eli 4 h pitkis, tavovauhtia kovempi tunnin vk ja vertikaalihumppa on nyt tehty. Muut avaintreenit loppuajoilta on nyt tehty lukuun ottamatta

  iridium Tänään, 18:06 Siirry viimeiseen viestiin
  jklaukka

  La 23.8.

  Viisvarpaisten testausta soralla ja asfaltilla 5 km @5:58 ka 141 max 157. Soralla hyvän tuntuiset, asfaltilla kovahkot näin aluksi. Askeltiheys tiheämpi kuin perustossuilla.

  jklaukka Tänään, 18:03 Siirry viimeiseen viestiin
  sairanen

  Zumteufel (Naurettavan kevyesti alle 3:30 vuonna 2014)

  Täälä ruvetaan olemaan kohta 3.30 kondiksessa. Tuollanen 15km@4:45 pintaan jos menee ei ihan rutistamalla niin lähelä olet. Oma mittari on tuommonen kulku

  sairanen Tänään, 17:11 Siirry viimeiseen viestiin
  Cosmos74

  Mauritsio (10 km < 40 min)

  Yhdyn makez76 kommenttiin. Sinulla on selvästi potentiaalia. Kyllä katto on noilla haminoilla, noilla määrillä ja juoksijan koolla. Oot selvästi vähän lahjakas, ainakin hölkkäkisoihin. 80% ainaki helppoa juoksua, jotain 110-130 sykkeillä, mitä sun kisadatasta voi päätellä. Sitten alta ja päältä 20% ;) Mitä sitten hajetkin.

  Ihtelläkin on suhteessa aika hyvä toi n.115-125 tehoalue, kun sitä on jauhettu, mutta paljon ois hommia esim. maratehoilla, joita oon tässä hinkaillut huviksi kuukauden päivät. Riippuu aina mihin panostaa, mutta pohjat (Pk) tulee aina vastaan jossain kohtaan, jos niitä ei oo tehty huolella.

  Intoa ja tsemppiä! Oot melkoinen menijä. Älä ny ainakaan lannistu. Oot aika tiheään yrittäny paukuttaa rajaa. Sekin kuluttaa. Nyt tuonne poluille ja rauhallisille teille jyystämään.

  Met pirämme peukkuja!

  Cosmos74 Tänään, 16:50 Siirry viimeiseen viestiin
 • Mainos

 • Uusimmat blogikirjoitukset

  Runningidiot

  Vapaauinnin alkeiskurssi osa 1

  Kelluu kelluu! Liukuu liukuu! No eihän liu-u, tuskin edes kelluu.

  Vapaauinnin alkeiskurssi aikuisille on puolivälissä, eli lyhyestä kurssista on jo 2/4 kertaa käyty. En osaa vieläkään uida. Kutsun...

  Runningidiot Tänään 11:18
  mage

  Magee hetki

  Eilen piti juosta Cooperissa kauden paras tulos. 3 viikkoa sitten meni 3205, mutta tässä on tullut pari hyvää treeniä välissä ja olotila oli, että hieman paremmin voisi mennä. Tosin ei puhuta kuin...

  mage Tänään 07:14
  Petex

  HCM 1999-2014

  Helsinki City Marathon 1999-2014: juoksijoiden lukumäärä ja keskimääräinen loppuaika.


  [FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=#000000]1999 Kaikki...

  Petex 18.8.2014 15:15
  Runningidiot

  HCM Pettymys

  Maratonille valmistauminen meni hienosti ja odotin ennätyksen paranemista mutta eipäs mennytkään kuin strömsöössä.

  Huomasin jo ennen 10km kylttiä että vatsa on täynnä, eikä imeytyminen tapahdu...

  Runningidiot 17.8.2014 10:23
 • Uusimmat ketjut

  JussiM

  La 23.8.

  Ketjun aloittaja: JussiM

  PK 12 km @ 5'40 min/km, ka. 121.

  Illalla tekisi mieli lisää ja vähän reippaampaa, mutta katsoo nyt, onko liian aikaista näin pian sairastelun jälkeen.

  Uusin viesti: jklaukka Tänään, 18:03 Siirry viimeiseen viestiin
  Kekki

  Alapäätaidetta juoksulenkillä

  Ketjun aloittaja: Kekki

  Bongasin vasta nyt tämän pari viikkoa sitten Iltalehdessä julkaistun jutun.
  Vaatii hyvää ennakkosuunnittelua ja mielikuvitusta.

  Pahoitteluni, jos tästä on jo ketju jossakin muualla.

  Uusin viesti: jurgen Tänään, 10:03 Siirry viimeiseen viestiin
  Rekisteröimätön

  Juoksukengät aloittelevalle nuorelle

  Ketjun aloittaja: Rekisteröimätön

  Olen etsinyt koko netin läpi erilaisia neuvoja hyvistä juoksukengistä, tosin melkein tyhjin käsin. Päädyin lopulta tänne ja toivon saavani jonkinlaista ammattimaista apua täältä. Olen menossa niin pian

  Uusin viesti: frozenman Tänään, 09:53 Siirry viimeiseen viestiin
 • Google Adsense

Sports 728x90