Get Adobe Flash player
 • Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?)

  Yritin haulla vähän penkoa, mutta en suoranaisesti vastaavaa topicia löytänyt, niin aloitellaan nyt uutta.

  Minua kiinnostaisi minkälaisella käyrällä on forumilaisten aerobinen kynnys vuosien varrella kehittynyt? Sekä sykkeenä että vauhtina mitattuna. Kisatuloksiahan on helppo ihmisten allekirjoituksista penkoa ja tuolta harjoituspäiväkirjan puolelta nähdä millä vauhdeilla niitä lenkkejä tehdään, mutta kauanko siis on ottanut, jotta ne vauhdit on tuollaiseen "optimaaliseen haarukkaan" saatu sullottua?

  Aihe siinä mielessä kiinnostaa paljon, että oma aerobinen kynnys tuntuu laahaavan perässä reilusti muun kehityksen kanssa:

  Viime vuosi mentiin vielä hyvin pitkälti yhdellä vaihteella ("juoksu", keskisykkeet haarukassa 140-150, vauhdit jossain 7-8 min välimaastossa, puolikkaita juostiin pari n. 6:50 min/km keskivauhdilla). Syksyllä TesKun testi antoi seuraavia lukuja: aeK 128/8:15, anK 162/5:55. Karmiva totuus paljastui, eikä kyse todellakaan ollut mistään mittavirheestä, vaan tuo oli omaa fiilistä tutkiskelemalla suhteellisen oikea.

  Tuolla kaavalla lähdettiin eteenpäin (paljon kävelyä (ka. ~100), sauvakävelyä (ka. ~115-120) ja kävelytauotettua kevyttä hölkkää (ka. ~125). Olin suhteellisen varma, että syksyn ja talven PK-voittoisten määräjaksojen sekä ylipäätään harjoittelun järkeistämisen jäljiltä pystyisi tänä vuonna jo PK-lenkit tekemään ihan kivalla vauhdilla (alle 7 min/km riittäisi enshätään oikein mukavasti), mutta vielä saa nuo luvut odottaa. Kynnykset on aivan turhan kaukana toisistaan: aeK ~130/7:30, anK ~165/5:15. Maksimisyke 190. (Nämä ihan fiilispohjalta määritellyt tämän hetken rajat, käyn perjantaina mattotestissä katsomassa mitä laktaateilla ja hengityskaasuilla on asiaan sanottavaa ja pelkään, että käskevät taas vetää PK:t vieläkin hitaampaa, kun tuossakin vauhdissa on pidempien lauseiden puhumisen kanssa jo vähän niin ja näin)

  Eli siis käytännössä kynnysten väli pysynyt aika pitkälti yhtä kaukana toisistaan, vaikka kehitystä muuten tapahtuukin. Loka-joulu välissä tein käytännössä lähes pelkkää PK:ta 6-10 h viikossa (viikkojen keskisyke yleensä alle 120), joten syyllinen tuskin on liian kovat lenkit. Toki VK:ta oli mukana hieman, mutta hyvin vähän. Nyt tammi-helmikuussa otin sitten vähän teho/tekniikkapainotteisemman jakson, joka teki todella hyvää kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi aerobisen vauhdin parantamisessa.

  Kuitenkin kehitystä tapahtuu oikein kivasti noin muutoin. esim. vitosen tulos senkun paranee (osasyyllinen tietty myös pudonnut paino): 2010: 35:16, 2011: 28:52, 2012: 25:49, ja veikkaan, että nyt mentäisiin aika helpolla alle 25 min, kun alla on vauhdikkaampi treenijakso.

  Ja näin muuta taustaa, jos joku nyt tahtoo minun tapaustani paremmin analysoida:

  Ikää 28 vuotta. Pituutta pari metriä. Painoa nykyään n. 94 kg (BMI ~23). Juoksentelu aloitettu 2010 elokuussa. 2011 juoksua tuli 1222 km (ja päälle sitten sauvakävelyä, pyöräilyä ja sen sorttista jonkin verran). Painoa pudonnut matkan aikana reilu 30 kg. Lähtökunto oli mallia erittäin huono. Cooperin testi elokuussa 2010 neljän viikon kolme kertaa viikossa lenkkeilyn jälkeen 2040 m. Tällä hetkellä viikokilometrit heiluu haarukassa 30-50 km, tarkoituksena tämän vuoden mittaan nostella sille tasolle, että 50 km on ihan "normiviikko".

  Olen myös kiitollinen, jos kukaan ei tarjoa vaihtoehdoksi "unohda sykkeet ja keskity juoksemaan niin kuin hyvältä tuntuu". Toista tuhatta kilometriä tuolla tekniikalla tuli kokeiltua ja lopputulos oli ylirasitusoireita sekä totaalinen turhautuminen, kun kehitys jämähti suhteellisen paikalleen.

  Mutta nyt lipsutaan jo reilusti sivuraiteille. Pointtini oli kuitenkin kysellä miten teillä tuota kehitystä on tapahtunut, josko sieltä vähän toivoa saisi tähän tilanteeseen. Eli montakohan vuotta tässä minun pitää määriä nostella ennen kuin voisi kuvitella, että PK ja VK-vauhtien välissä ei ole useampaa minuuttia? Kiitos :)
  Tämä artikkeli on alunperin kirjoitettu ketjuun: Aerobisen kynnyksen kehitys? (aka onko minussa jotain vikaa?) Aloittaja EeroK Lue alkuperäinen viesti
 • Harjoituspäiväkirjat

  MarttiM

  villikissa ( 10 nopeammin ja 20 km mahd.pian)

  Onnittelut enkasta minultakin! Kympin aikaan panostaminen on mainio tavoite. Silloin kerran viikossa olisi hyvä tehdä jokin vauhtityyppinen treeni, kuten 1km intervalleja tai 4-6 km tasavauhtinen kympin tavoitevauhtia. Puolimaralle treenaaminen voi tosiaan olla kivempaa sitten kun pk-vauhtia on tullut lisää.

  MarttiM Tänään, 04:21 Siirry viimeiseen viestiin
  KTz

  Pe 24.10.

  Soutua 10000m/39.42 (@1.59/500) + kvk 25min

  Oli tarkoitus soudella rauhakseen kymppi, mutta eihan siita tullut (taaskaan) mitaan. Noh, voipahan ruksia yhden isoista tavoitteista tehdyksi, vaikka olen kaukana hyvista vauhdeista.

  KTz Tänään, 00:40 Siirry viimeiseen viestiin
  Hölkätär

  Tätien treeniketju

  DORIAN, onnea enkasta, olet sinä kova täti!

  RINIEME, eiks ole hyvä nipistää aina vähän ajasta pois, niin aina jää parannettavaa :) Hyvä aika kuitenkin! Mäkin odottelen, että pääsis johonkin ikäsarjaan ja sais nimen joskus tulosluettelon paremmalle puoliskolle :)

  Mä aloitin hölkkäharrastuksen 2009, mutta heti seuraavasta vuodesta alkaen ovat jalkavammat tehneet enemmän tai vähemmän pidempiä taukoja juoksemiseen. Katumaratonin olen juossut vain kaksi kertaa (2011 ja 2012), viimeiseksi ja parhaaksi ajaksi jäi 4h 26min hyisessä Tukholmassa lopussa täysin hyytyen. Tekis mieli kokeilla kulkisko yhtään nopeampaa nykyään - kyllä olis kiva alittaa 4h 20min, alle 4h alitus ei ole mulle varmaan koskaan realistinen, kun puolikaskaan ei ole kovin paljon alle 2h kulkenut. Voi olla, että katumara-aika ei paranisi, kun eivät nuo polkumaratonienkaan ajat viimeisen vuoden aikana ole parantuneet kuin joitakin minuutteja, vaikka treeniä ja kisoja on alla paljon enemmän. Ehkä se

  Hölkätär Eilen, 23:20 Siirry viimeiseen viestiin
  Villikissa

  Maahinen (Peruskunnon kasvatus)

  Mä tein nyt niin ton 2kk kestäneen sairastelun jälkeen,että jätin sykemittarin pois, koska en jaksanu vahdata,kun sairastelujen välissä pomppi sykkeet korkeelle pienestäkin liikahduksesta. Ja poskionteloista vielä,että mun pojalla oli pienenä kaksikin talvea koko talven tulehdukset onteloissa,kunnes joskus helmikuussa punkteerattiin,eli voi ne hyvinkin olla ja aiheittaa sellasta puolikuntosta oloa vaikka vetäis kuinka monta ab-kuuria

  Villikissa Eilen, 21:51 Siirry viimeiseen viestiin
  maahinen

  Maahinen (Peruskunnon kasvatus)

  Kiva kun täällä on käyty tsemppaamassa ja kaivelemassa päikkyä jostain mistälie sivulta X. Kyllä mulla meinaa välillä vähän hermo mennä, kun ei maitopurkkia voi kaataa ilman että on sykkeet 140. Nyt olen pari viikkoa tehnyt jokaisen lenkin juosten, ja kyllähän ne on yli 140 keskisykkeellä mennyt, vaikka olen "juossut" matelemalla (ts. n. 9min/km, eli kävelen tosiaan nopeammin...). Tänäänkin taas turhauduin, kun läksin lenkille (fiksusti pakkasin jo sata kerrosta vaatetta päälle, koska suoraan sanottuna jäädyn noissa keleissä noilla wannabe-pk-lenkeillä, kun melkein paikallaan saa hyppiä). Sykkeet pomppaa jo melkein ekalla askeleella jonnekin 155 kantturoille, vaikka otan ne hölkkäaskeleet toodella hitaasti, siis luokkaa 10min/km. Tuo on ihan vakioilmiö. Muutamassa minuutissa ne sitten asettuvat, ja tänäänkin kerkesin jo iloita kun pääsin alle 140 sykkeillä juoksentelemaan jotain 8'30 vauhtia "jopa". Sitten muutaman kilsan kohdalla sykkeet kuitenkin pomppasivat taas sinne 150

  maahinen Eilen, 21:41 Siirry viimeiseen viestiin
 • Uusimmat ketjut

  Antiko

  Halloween Hike 1.11.2014

  Ketjun aloittaja: Antiko

  Jos Mammuttimarssi hirvittää, mutta metsään olisi päästävä juoksemaan ja nautiskelemaan, niin tule Jyväskylään Keski-Suomen maisemiin Halloween Hikeen. Pääasiallisesti kyseessä on pitkä patikointitapahtuma,

  Uusin viesti: Antiko Tänään, 00:54 Siirry viimeiseen viestiin
  late1

  Myydään Traxx juosurattaat

  Ketjun aloittaja: late1

  Myydään paljon käytetyt, mutta kunnossa olevat rattaat. Hinta 40 euroa. Rattaat sijaitsevat Joensuussa, ja vain mielellään nouto!

  Kuvia saa pyytämällä!

  Uusin viesti: late1 Eilen, 19:43 Siirry viimeiseen viestiin
  jklaukka

  Pe 24.10.

  Ketjun aloittaja: jklaukka

  Kävelykymppi @7:24 step rate 145. Rimppakinttujen vahvistamista.

  Uusin viesti: KTz Tänään, 00:40 Siirry viimeiseen viestiin
  Obelix

  Myyn Garmin 310XT

  Ketjun aloittaja: Obelix

  Joutilaana syyskuussa 2010 ostettu 310XT, hp.120€

  Mukaan laitteen lisäksi tänä vuonna ostettu sykevyö/lähetin- paketti ja langattoman tiedonsiirron atk:lle mahdollistava härpäke.

  Uusin viesti: Obelix Eilen, 10:09 Siirry viimeiseen viestiin
 • Mainos

 • Uusimmat blogikirjoitukset

  Petex

  Ylivertaisen juoksutyylin jäljillä

  Pitkän matkan juoksussa lähtökohtaisesti vauhti ja askellus ovat elintärkeitä unohtamatta tyyliä ja harkintakykyä. Hyvä tyyli on tärkeä keskimatkan juoksuissa, ja samasta syystä, nimittäin...

  Petex 23.10.2014 18:47
  Runningidiot

  Harjoitusohjelma osa 2

  Ohjeiden mukaisesti rakentamani ohjelma koostuu seuraavista palasista lähtien tästä hetkestä:

  [B][SIZE=2][COLOR=#000000]Preparation - valmistauminen ( 3...

  Runningidiot 20.10.2014 20:58
  Runningidiot

  Harjoitusohjelma osa 1

  No niin. Yritetäänpä avata hieman tätä mystistä triathlon harjoittelun maailmaa. Samalla kirjoitan tätä asiaa itselleni auki.
  ...

  Runningidiot 20.10.2014 20:52
  Runningidiot

  Lisää vapaauinnin puimista

  Vajaa viikko etelän lomakohteessa saa näköjään jo aikaiseksi jonkinlaisen morkkiksen, kun treenit vaihtuvat makaamiseen ja mässäilyyn. Jokapäiväisten aamiais- ja jälkiruokaherkkujen ahmiminen...

  Runningidiot 19.10.2014 15:58
 • Google Adsense

Sports 728x90