PDA

View Full Version : Suksen pohjan kuviointiuuno
21.1.2012, 14:38
Kertokaapas tietämättömälle pohjakuvion tekemisestä ja sen merkityksestä luistoon. Kiinnostaisi myös tietää, mikä kuviorauta kannattaa ensimmäiseksi hommata. Netistä löyty ainakin Red Creekin malleja...

JOPO
21.1.2012, 14:55
Moro

Ostin pari viikkoa sitten Red Creekin 082 Havukuviointilaitteen. Laitteen käyttö on todella helppoa, vaikutusta luistoon en ole vielä päässyt kunnolla testaamaan.

Red Creekin lisäksi ainakin Startilla on kuviointilaitteita mallistossa.

Käsitykseni mukaan Red Creekin tuotteiden laatu ja käytettävyys on hyvällä tasolla (minulla on käsi- ja rotoharjoja ja mielestäni markkinoiden paras olassikli ko. valmistajalta käytössäni). Toivottavasti kevytkuviointilaite tulee vahvistamaan käsitystäni em. tuotemerkin tuotteiden laadusta.

Mattia
21.1.2012, 15:49
Speedy SkiRoller

uuno
21.1.2012, 16:14
Speedy Skirollerin sivut antoivat paljon vastauksia. Kiitos!
Ainut huonopuoli näyttää olevan se, että teriin saa upotettua rahaa rutkasti. Olen kuitenkin päättänyt hankkia kuviointilaitteen, joten nyt ne joilla jo kokemusta on antakaa viisaita neuvoja millä aloitan.

Nalle
21.1.2012, 16:49
Tuollainenkin vaihtoehto on olemassa: http://www.habrus.de/Nordic/Multi-Struktur-Set.html?force_sid=27o7ckaqa452piue9r08jh0s7f4ou5i a
Kokemuksia ei minulla siitä ole.

uuno
21.1.2012, 17:35
Näyttäähän näitä vaihtoehtoja tosiaan löytyvän melkein jokaiselta voidevalmistajalta. Tokolla on halpa 3-rullan laite. Onko kellään kokemuksia siitä?

Toque
23.2.2012, 12:15
Tuli ostettua Jouluna kuviointirauta osittain kokeilumielessä, mutta kokemusta sen käytöstä ei ole. Vaikka vanha viisaus sanookin että kisassa ei pidä tehdä enää mitään kokeiluja, Finlandiahiihto on kuitenkin sunnuntaina edessä ja mietin, josko tota uskaltaisi siellä kokeilla. Raudan käyttöön liittyen heräsi kuitenkin ehkä tyhmäkin kysymys. Ainakin joissain ohjeissa neuvotaan voitelemaan suksi normaalisti ennen kuviointia. No jos nyt teen voitelun ja harjaan sen jälkeen messinki- ja nylonharjalla pohjan kuvioinnin esiin, niin mihin tuo raudan tuoma kuvionti sitten enää jää? Pitäisikö siis kuitenkin levittää vain voiteet, tehdä sen jälkeen kuviointi ja harjata lopuksi (nylon)harjalla? Vai harjata pohjustuksen jälkeen normaalisti, mutta jättää harjaus kelivoitelun jälkeen tekemättä?

Speedy skirollerin käyttöohjeista osui silmiin seuraava lause: "Miinuskeleillä kuvion päälle voidaan lisätä nappia, jolloin kuvion muoto pyöristyy ja mekaaninen kitka pienenee." Pitää tunnustaa että voiteluslangi ei ole selvästikään riittävän hyvin hallussa, tarkoitetaanko napilla siis pulvereita vai jotain muuta?

painija
23.2.2012, 12:32
Käsikuvio tehdään yleensä parafiinikelivoitelun päälle eli jos lisätään vielä pulveria niin käsikuvio tehdään ensin ja sitten pulveri sen jälkeen harjaus. Nappi on kiinteään muotoon puristettua pulveria. Nappi lisätään useasti ns. kylmävoiteluna eli hangataan pohjaan ja kiinniteään korkilla hiertämällä sitten harjaus. Nappia käytetään lähinnä lyhyillä matkoilla sillä sen kulutuskestävyys on heikompi kuin pulverilla...

Toque
23.2.2012, 12:43
Jep, napin merkitys selvisikin jo voiteluoppaista :) Mutta pitäisikö siis kelivoitelun (parafiini) ja kuvioinnin välissä harjata suksen pohjassa oleva kuviointi esiin vai ei? Pulverit oon ainakin toistaiseksi jättänyt väliin kalliin hinnan takia, Finlandia on kuitenkin meikäläisellä vuoden ainoa massahiihto / kisa ja sitäkään en ihan viimeisen päälle verenmaku suussa ole hiihtänyt, niin ei pelkästään sen takia viitsi investoida pulvereihin.

Mattia
23.2.2012, 12:46
Voitele normaalisti, siklaa, harjaa, tee kuvio, harjaa vielä nylonilla.

Kuvio painuu suksen pohjamateriaaliin, ei voiteeseen, ja nousee ylös kun seur. kerran lämmität (=voitelet) suksea.

Nappi= periaatteessa kiinteään olomuotoon kokoonpuristettua pulveria.

Toque
23.2.2012, 13:24
OK, kiitokset vastauksista! Kaipa tota voisi sitten kokeilla. Jos hiihto ei jostain syystä kulje, niin onpahan ainakin tekosyy jo valmiina! :)

Nalle
23.2.2012, 13:35
Voitele normaalisti, siklaa, harjaa, tee kuvio, harjaa vielä nylonilla.

Kuvio painuu suksen pohjamateriaaliin, ei voiteeseen, ja nousee ylös kun seur. kerran lämmität (=voitelet) suksea.

Nappi= periaatteessa kiinteään olomuotoon kokoonpuristettua pulveria.

Eikös tuo kuvio nyt tavalla tai toisella kuitenkin ensisijaisesti painu voiteeseen jos se kerran voiteen päälle vedetään?

Mattia
23.2.2012, 14:35
Nii`in... kun se asia nyt kuitenkin on niin, ettei siellä suksenpohjassa saisi sitä voidetta olla sellaista kerrosta, johon kuvion voisi tehdä. "Oikeaoppisesti" harjattuna pitäisi voidetta joutua etsimään mikroskoopin kanssa, eli koko luistovoitelun paksuus on jotakuinkin 0 mm.

Asiaa voi kotona tutkia hankkimalla ranskanleipää ja voita. Voitele huolella, pöydälle unohtuneella, voilla reilua ranskispalaa ja huomaat, että oikeastaan voi ei lisää voikkarin paksuutta, vaan se pääasiassa muotoutuu epätasaisen pinnan mukaisesti ohueksi kalvoksi ja samalla tasoittaa syvimpien "kuoppien" pohjia. Ja vaikkei voita oikeastaan leivän pinnalla näy, niin haukatessa voi sanoa, että kyllä sitä siellä on. Sitten voi mallata kuvion tekemistä painamalla esim. sormella napakasti voidellun ranskiksen pintaa ja niinhän siihen sormen alle syntyy syvä kuoppa, vaikkei sitä voita siinä paksulti ollutkaan.

Valitettavasti kuntoilijoissa istuu tiukassa kuvitelma siitä, että "se on voide, joka siellä on liukas ja pitää varoa ettei vaan vahingossa ota liikaa voidetta pois". Väärin. Voitelulla varmistetaan sopivan kitkan syntyminen lumen ja suksen väliin ja kitkan vaikutuksesta syntyvä vesikerros on se liukas juttu. Siklauksen jälkeen harjaa, harjaa, harjaa ja harjaa niinkauan, että ranteisiin sattuu. Harjauksella varmistetaan, ettei olisi jäänyt nanomilliäkään liikaa voidetta syömään luistoa Sitten painetaan kuvio suksen pohjaan (toki se millinosia paksu voidekerroskin saa osansa) ja jatketaan harjausta. Loppuharjauksella varmistetaan, ettei kuvioinnin yhteydessä ole syntynyt kohtia, jossa olisi voidemolekyylit olisivat kiepsahtaneet kasapäin, jälleen heikentämään luistoa. Niin ja kuviollahan vaikutetaan siihen ihaan samaan asiaan kuin voiteillakin. Vesipatjaan.

punajuuri
27.2.2012, 18:28
Valitettavasti kuntoilijoissa istuu tiukassa kuvitelma siitä, että "se on voide, joka siellä on liukas ja pitää varoa ettei vaan vahingossa ota liikaa voidetta pois". Väärin.
Pakko myöntää että näinhän se on tullut tehtyä. Vaikka joka paikassa sanotaan että siklaa ja harjaa, niin sitä ajattelee että voide se on joka siellä luistaa. Kun laittaa riittävästi, ei tarvii heti voidella uudelleen. Olisi ehkä parempi puhua luistovoitelun sijaan kiillottamisesta? Eilen luisti ihmeen hyvin, kiilloitetuilla suksilla.

diesel37
1.3.2012, 08:09
Kuvio painuu suksen pohjaan ja nousee ylös kun seuraavan kerran
voitelet suksea. Onko näin? Mihin se kuvio häviää kun kisan
jälkeen puhdistat sukset voiteenpoistoaineella?? Normaalisti
tehty käsikuviointi painuu vain siihen ohueen voidekerrokseen.
Tietysti voimalla sen saa painumaan suksen pohjaan asti, mutta
se ei ole tarkoitus. Tietysti täällä on niin monta mielipidettä kun
on miestä/naista ja niin pitää ollakin.

finnftw
1.3.2012, 15:11
Kuvio painuu suksen pohjaan ja nousee ylös kun seuraavan kerran voitelet suksea. Onko näin? Mihin se kuvio häviää kun kisan jälkeen puhdistat sukset voiteenpoistoaineella?? Normaalisti tehty käsikuviointi painuu vain siihen ohueen voidekerrokseen. Tietysti voimalla sen saa painumaan suksen pohjaan asti, mutta se ei ole tarkoitus. Tietysti täällä on niin monta mielipidettä kun on miestä/naista ja niin pitää ollakin.

Oletko kokeillut hiihtää suksella josta silmällä näet että siinä on pohjassa voidetta? Takaan että se ei luista mihinkään. Ainoa voide jonka silmällä pystyy erottamaan on pitovoide. Käsikuviointi painaa kuvion suksen pohjaan joka lähtee lämmöllä pois eli raudalla voitelemalla. Joskus kovalla voimalla painettu kuvio kestää sen pari voitelua mutta pois se sieltä kuitenkin lähtee.

Tämä on hyvä että asiasta keskustellaan mutta se että suksen pohjaan jätettäisi näkyvää luistovoidetta menee kaikkia ajatus mallejani vastaan. En ole ikinä kuullut kenenkään saavan hyvää luistoa noin tekemällä.

orto
2.3.2012, 06:25
Lapsuudessani 70-80 luvun taitteessa ei vielä oltu meillä keksitty harjausta, vaan sukset siklattiin, pyyhitttiin karhunkielellä ja hangattiin sukkahousuilla kiiltäväksi. Luistivat siinä missä muillakin, 80 luvun puolivälin jälkeen muistaakseni tuli kynsiharjat käyttöön.

Olen kyllä ollu siinä uskossa, että painettu kevytkuvio painuu siihen voidekalvoon. Red creekkiä ja kollenin tri maxia tullut käytettyä, harjattu aina lisää kuvioinnin päälle ja jo runsaasti ennen sitä. Swixin leikkaavalla terällä kun vetää 3mm urat ne on takuuvarmasti pohjassa ja pysyy koko talven.

Tuosta voiteen näkyvästä määrästä: on joskus tullut lähdetty massahiihtoon kostella, märälläkelillä tuplapoltetulla pulverilla, jossa pulveri on jätetty harjaamatta toisella kerralla. Törkeän näköiset pohjat mut luisto huippuhyvä. Räntäsade ja perusvaha, huono harjaus, näkyvää voidetta, mahdollisesti onnistunut lenkkivoitelu? Pakkaskeleillä taas superhinkkaus kaikilla harjoilla joita taloudesta löytyy.

diesel37
2.3.2012, 06:49
Olen orton kanssa samaa mieltä. Tietyillä keleillä pulverit jätetään harjaamatta
ja silloin sen huomaa huonommallakin näöllä. Taas pakkaskeleillä
voidekalvoa ei erota silmällä, mutta on sitä siellä. Vastatkaapa siihen, että
mihin se kuvio katoaa puhdistettaessa sukset voiteenpoistoaineella? Tai pitkän
massahiihdon jälkeen kuvio on heikompi kun laittaessa. Ei kai pohjat
kulu 100km matkalla niin paljon?

finnftw
2.3.2012, 19:29
Voiteenpoistoaineella en omia kuvioitani pois saa mutta massahiihtojen jälkeen kuviot ovat olleet heikohkot. Tämähän johtuu siitä että pohja palautuu entiseen muotoonsa. Yksinkertaisesti ajateltuna kun muovia lämmittää niin se palautuu omaan muotoonsa... sama koskee suksen pohjaa kun siinä on kuvio. Käsipelillä vedetty kuvio painuu pohjaan (pohjan materiaali on suhteellisen pehmeää) mutta sitten on erikseen käsikuviointilaitteet jotka leikkaavat/raapivat sen kuvion näkyville. Tuollaisella vehkeellä tehty kuvio ei tietenkään miksikään muutu vaikka kuinka lämmittäisi.

Toi kuvion painuminen pohjaan on helppo testata puhtaaseen sukseen.

JOPO
13.4.2012, 14:50
Moro

Eipä ollut tänään älyttömän kovaa ruuhkaa kun vein perheeni ns. parempaa hiihtokalustoa kauden päätteeksi hiottavaksi.
Ensi viikon keskiviikkona saan sukset jo noutaa. Sitten sukset pyytettömästi odottavat kesän/syksyn ajan, eikä tarvitse ruuhkissa pyöriä seuraavan hiihtokauden alkaessa.

Kylmää terästä
15.4.2012, 12:55
Siklarit hiovat sukset kotona, joten hionnan voi tehdä milloin haluaa. Tosin homma vaatii harjoittelua ja tarkkuutta, joten se ei sovellu poropeukaloille. Naarmuuntuneen pohjan saa kauniin kiiltäväksi Kuzmin-tyyppisellä siklillä. Tosin oikohöylän terä ajaa suunnilleen saman asian.

JOPO
17.4.2012, 06:49
Joo, jokainen hoitaa hommansa tyylillään, näin se menee.

Mattia
17.4.2012, 07:57
^ Komppaan. Pääasia että hiihto on hauskaa.

JOPO
19.4.2012, 20:54
Tänään hain 9 paria suksia hionnasta. Kaikki pohjat ovat taas tasaisia ja näyttävät upeilta, hienoa työtä. Kyllä ammattimies (myös nainen) saa hyvää jälkeä aikaan.
Nyt laitan sukset varastoon ja syksyllä jatketaan taas.