PDA

View Full Version : Oikean jalan puutuminenronde79
2.4.2011, 08:58
On joitain kertoja tapahtunut tuollaista oikean jalan puutumista lenkillä. Jo lähtiessä on ollut hiukan outo tunne lonkassa, ikäänkuin se olisi jotenkin pois paikaltaan, ja sitten parin kilometrin jälkeen koko jalka puutuu. Muutaman kerran tuo on sitten helpottanut 5 kilometrin päästä kun vaan on jatkanut. Lenkin jälkeen puutuminen menee ohi muutamassa minuutissa kun on pysähtynyt. Mikähän tuollaiseen voisi olla syynä ja olisiko esimerkiksi venyttelyvinkkejä joilla tuollaisen voisi välttää?

Niandra
2.4.2011, 09:13
Iskias? Alaraajan laskimotukos? Lonkan seudun "jumitukset" - hermo painuksissa?

ronde79
2.4.2011, 19:53
Iskiakseen en oikein usko. Itseasiassa on diagnosoitu juurikin päinvastainen, eli välilevyrappeuma, mutta se on aina oireillut pelkästään vasempaan jalkaan ja tämä puutuminen on ihan eri tuntoista kuin se "normaali" kipu. Laskimotukos taasen kuulostaa aika hurjalta näin yhtäkkiä, pitäisikö olla huolissaan??
Jotenkin itse tuon viimeisen ehdotuksesi voisin tuntojen perusteella ottaa vastaan. Tuohon varmaan jotkin sopivat venytykset kyllä tepsii.

Niandra
2.4.2011, 20:30
En välttämättä ole asiantuntija vastaamaan, mutta nuo mainitsemani tilat tuli ainakin itselläni ensimmäisenä mieleen, ajattelin että jos muut komppaavat lisää...:D

Itselläni lonkan seudun jumitukset aiheuttivat takareiden jänteen tulehtumisen viime vuonna, joka ilmeisesti aiheutui SI-nivelen epätasapainosta lantiossa. Olen päässyt vaivasta eroon lonkan seutua paremmin venyttelemällä. Teen monipuolisesti lonkan/lantion/selän venytyksiä, esim. lonkan koukistajien venytyksiä, takareiden venytyksiä nostaen jalan pöydälle ja nojaten siihen, ja sitten ihan lantion kiertoliikevenytyksiä (selällään maaten ja toinen jalka (esim oikea) koukussa toiselle puolen (vasemmalle) vartaloa).

Itselläni ei toki ole tunto-oireita ollut ja en tiedä onko venytyksistä apua, mutta ei toisaalta haittaakaan (?). Tuntuisi kyllä, että järkevin syy olisi tuo, että veri ei yksinkertaisesti jostain syystä pääse vapaasti kiertämään tai hermo on painuksissa... Tietysti syynä voi olla juoksuasento tai kengät tai muukin syy, vaikea sanoa...

Toki kannattaa lääkäriin mennä jos ei mikään tehoa, tai jos puutuminen alkaa tuntua myös lepotilassa.

Toivottavasti muut "asiantuntijat" ottaisivat myös kantaa tähän, että saa selkiyttä...:)

zeke
3.4.2011, 11:11
Piriformislihas painaa iskiashermoa ? Iskiashan ei ole mikään diagnoosi (tai no, siitä voi kiistellä), se on sen hermon nimi joka kulkee selkärangasta jalkaterään.

harju_sci
3.4.2011, 11:47
Kuulostaa tutulta. Voi olla että hermo on hiukan puristuksissa pakaran/selän tienoilla. Kävin lääkintäjumpparilla ja aloin treenaamaan keskimm. pakaralihasta, joka oli surkeassa kunnossa toisella puolella. Kuntoutumiseen meni muutama kuukausi, mutta vaiva hävisi ja on pysynyt loitolla. Eli suosittelen ainakin tuota lihastreeniä, ja miksei kannata teettää jalka-analyysi fysioterapeutilla.

Tombe76
3.4.2011, 16:09
Itselläni lonkan seudun jumitukset aiheuttivat takareiden jänteen tulehtumisen viime vuonna, joka ilmeisesti aiheutui SI-nivelen epätasapainosta lantiossa. Olen päässyt vaivasta eroon lonkan seutua paremmin venyttelemällä. Teen monipuolisesti lonkan/lantion/selän venytyksiä, esim. lonkan koukistajien venytyksiä, takareiden venytyksiä nostaen jalan pöydälle ja nojaten siihen, ja sitten ihan lantion kiertoliikevenytyksiä (selällään maaten ja toinen jalka (esim oikea) koukussa toiselle puolen (vasemmalle) vartaloa).

Säteilikö tuo vaiva myös pohkeeseen. Mulla on näet oikean jalan kanssa vähän kremppaa. Tuntuu, että vaiva on muka pohkeessa mutta kyllä se ihan takareidessäkin välillä tuntuu ja joskus jopa perslihaksessa. Ja välillä pienenä "puutumisena". Voiskohan tuo olla vielä "jäänne" siitä, kun E24:ssa sain lonkat sellaiseen juntturaan, että ei ole ikinä ollut... jos kokeilisi noita mainitsemiasi venyttelyjä.

Niandra
3.4.2011, 17:32
Mulla tuo vaiva oli nimenomaan takareiden ihan yläosassa. Kävin "niksauttajalla", joka laittoi SI-nivelet tasapainoon ja sen jlk nuo venyttelyt on pitänyt vaivat poissa. Mutta se taas, että jokin toimii toisella ja jokin juttu taas ei. Ja jonkin kohdan kipuilu/puutuminen voikin olla seuraus jostain ihan muuan alueen epätasapainosta/vaivasta... Salatieteeltä tuntuu toisinaan...

ronde79
4.4.2011, 14:38
Tuo jalan puutuminen on aika kokonaisvaltaista silloin kun sitä tapahtuu, ei sitä oikeestaan voi kohdistaa mihinkään tiettyyn kohtaan jalassa vaan käytännössä reidestä varpaisiin asti. Ehkä kuitenkin enemmän tuolla takaosassa tuntuu puutumista. Tosiaan levossa ei tuollaista ole kertaakaan tullut. Pitää yrittää fysioterapeutilta saatuja lonkan liikkuvuutta parantavia liikkeitä hiukan tunnollisemmin noudattaa nyt hetken aikaa. Tuntuu vaan muutenkin nyt joka paikka pikkuisen prakaavan juuri kun kelit alkaisivat pikkuhiljaa suosia. Koko talvi kuitenkin käytännössä mennyt ilman ongelmia.

Pientä muutosta tähän aiempaan kirjoitukseen eilisen lenkin perusteella. Eli pahin puutuminen sijoittuu tuonne jalkaterän alueelle. Samalla tosiaan tuntuu kummallinen "paine" lonkassa joten tuosta jotenkin tuon ongelman syyn tuonne lonkkaan sijoittaisin. Ennen lenkkiä yritin varsinkin lonkkaa/reisiä venytellä, mutta ei ainakaan suurta apua ollut. n. 3km:n jälkeen alkoi puutumaan. Löysäsin jopa kenkiä jos olisi johtunut liian kireästä sidonnasta, mutta ei vaikutusta. Lenkin jälkeen sitten normaali vajaa 5min, eikä enää mitään ongelmaa. Pitääköhän sitä ottaa fysioterapeuttiin yhteyttä, niin saisi hiukan tutkia mistä mahtaa johtua.

Miihkali
13.5.2011, 19:24
itsellä sama vaiva. Ilmenee yli 5km lenkeillä jos juoksen pelkällä asvaltilla. Koko oikea jalka puutuu ennen pitkää ja jossain vaiheessa siitä tuntuu katoavan tunto lähes kokonaan, muutaman minuutin "aikalisän" saa, kun esim. liikennevalojen ajan hieroo koko jalkaa voimakkaasti ja pyörittelee nilkkaa. Todella ärsyttävä vaiva..murr.

ronde79
23.5.2011, 08:51
Itsetutkiskelua harrastettu jonkin verran ja näyttäisi vahvasti siltä että vaiva juontaa juurensa lonkan sijasta pohkeesta. Nuo pohkeet, varsinkin oikea, ovat todella juntturassa ja tuntuu että ei auta mitään vaikka niitä kuinka venyttelisi. Ennen eilistä pitkistä (17km) tuli koko aamupäivä tasaisin väliajoin noita runnottua ja venyteltyä, ja kas kummaa, koko lenkki meni läpi ilman suurempia puutumisen tuntemuksia. Seuraavaksi taitaa olla aika varata muutamia hierontakertoja noille kintuille niin josko nuo pohkeetkin siitä vielä aukeaisivat!

Hiihtoniilo?
25.5.2011, 10:32
Mää veikkaan että se on sitä iskiaksen tyyppistä oireilua, onkos sulla ikää noin 40`v????
Mulla oli tossa neljänkympin ikähaarukassa sellaista että puolentoistakilsan jälkeen vaan oikea pohje vaan aina kramppasi. Syy löytyi hermoista ja juontaa selkärankaan, mutta homma tosiaan vaivaa juostessa pohkeeseen ja myös oli tuo hieman tunnoton ja akilles refleksi toiseen jalkaan verratessa hidas lääkärin kokeeessa.
Mulla itsellä ei auttanut hieronta silloin ku se oli akuuttina. Piti levätä.
Ei pystynyt sinä kesänä ollenkaan pariin kuukauteen juoksemaan. Kyllähän se oli selkeä muistaakseni tohtorin mukaan 3..4 nikaman väli joka siellä tosiassa haritti harrastusta vastaa. Vaati lepoa ja aloin hiihtään ja pyöräileen, sitten kun juosta ei pystynyt ja seuraavana kesänä homma oli kadonnut. Nää on mystisiä juttuja hiukan....

ronde79
23.9.2011, 09:01
Taas vaivaa... On mennyt nyt parisen kuukautta niin että aina tuossa 3-4km:n välillä oikea jalkaterä puutuu. Ongelma oli poissa pari- kolme kuukautta keväällä, mutta kesän myötä vaiva palasi. Ja nyt entistä pahempana niin, että järjestään jokaisella lenkillä. Paraikaa menossa fysioterapiakierros jossa fyssari epäili että asia juontaa juurensa selästä. Tässä on nyt kohta 10 kertaa käyty hoidattamassa ja hierottamassa jalkoja ja selkää, mutta tuntuu että ei mitään apua ole, pikemminkin päinvastoin. Muutenkin tuntuu että fysioterapian aikana ilmaantuu vaan uusia ongelmia ja vanhat pahenee. Alkaa vähitellen loppua usko ja motivaatio tähän lenkkeilyhommaan, varsinkin kun tämän vuoden tavoitteet meni ihan harakoille jalkavaivojen ja/tai ylirasituksen takia.:embarassed:

kurppa
23.9.2011, 13:05
Älä menetä motivaatiota. Mie olen tämän kans käynyt melko monet mutkat ja uskon, että olen nyt jossain lähteellä itseni kanssa. Puutumisissa kannattaa tosiaan useasti miettiä selkähommia. Jossain vaiheessahan melkein kaikille tulee kulumia ja välilevyt alkaa laskeutumaan. Varsinkin näin entisenä tupakoitsijana välilevyt ovat kärsineet ja niitä jälkiä sitten kärsitään nyt. Toki syynä on myös monia muitakin, mutta yksi syy sylttytehtalle selän kunnon huononemiseen löytyy tästäkin.

Eli nämä vaivat elävät ihan omaa elämäänsä ja näiden kanssa en löydä itse mitään kaavaa. Mutta sen verran olen nyt löytänyt itselleni oman keinon hoitaa, että pärjään. Selkää voi käydä aukaisuttamassa ajoittain ja hoidattamassa ja se tuo apua sen hetkiseen tilanteeseen. Mutta kaikki nää SI-nivelet ja muut menee uudelleen jumiin, ellei saa rangan lihaskuntoa hoidettua. Mie en ala tähän neuvomaan sen kummemmin näitä asioita, koska kuukle kertoo paljon paremmin kun lähtee etsimään tietoa selän kuntoutuksesta. Sielä löytyy tietoa syvistä lihaksista yms. Se toisaalta on nykyään hiukan sellainen muoti-ilmiö, kuten SI-niveletkin. Näillä kivasti rahastetaan kipeää ihmistä ja naksautellaan ja käännetään ja käsketään vetää napaa selkärankaan ja persesilmää imeä ylös. Kyllä näillä loppuu kaikki kivut. Ja jos ei lopu niin olet vähintäänkin hengittänyt väärin kun olet sitä napaa imenyt selkärankaan:)

Selkävaivat on sellainen, että saat syyllistämistä oikein urakalla ja lääkärit ja fyssarit ja tutut ja tuntemattomat antavat tulla olan takaa vasemmalta ja oikealta. Kaiken teet väärin jos se selkä ei parane juuri tämän ihmisen neuvoilla. Luulosairas olet vähintään kun jalka puutuu, vaikka olet imeskellyt persereikää sisään ja maannut lattialla jumppapallon kans lantio kaakkoon ja vasen korva koiliseen huudahdellen jippijaihuutoja beatlesien tahtiin. Näin niin kuin kuvainnollisesti sanoen omia kokemuksia aiheesta.

Mutta jos löydät fyssarin, kenen kanssa kemiat toimii niin se on kullanarvoinen. Ja joka uskaltaa luottaa muuhunkin kuin niihin syviin lihaksiin ja sanoo sulle, että muuta liikuntaa ei saa harrastaa kun liikuntahan on vaarallista. Itse löysin tyypin, joka sanoi, että salille mars ja massaa lisäksi ja liikuntaa niin paljon kuin vain sielu sietää ja kipeinä kausina buranaa naamaan ja lisää liikuntaa. Viime talvi on menty tällä tyylillä ja tuntuu, että olen päässyt paljon suuremman harppauksen eteen päin kuin puristelemalla napaa selkärankaan ja lepäämällä.

Eli ajan tällä takaa sitä, että jos on rahaa niin kannattaa aukoilla niitä lukkoja yms. Mutta kysele kokemuksia hyvistä fysioterapeuteista. Siis sellaisesta, joka haluaa tehdä itsensä tarpeettomaksi sinun elämässä ja panee sinut itse tekemään töitä. Eli testaa sinun lihaskuntoheikkoudet, missä ne on. Antaa kuntoutusohjeet ja vielä käskee sun harrastaa liikuntaa.

Ei kannata luovuttaa tällaisten ongelmien kanssa. Ehkä ihan ei olympiamestaria tule, mutta kuitenkin aika kivuttomaksi saa itsensä ja kotitarveliikuntaa pystyy harrastamaan. Juoksu on hankala laji, koska välilevyt ei tykkää siitä ja siksi harrastan sitä minimalistisen vähän. Onneksi on muitakin lajeja. Tsemppiä sulle näiden ongelmien kanssa.

JussiM
23.9.2011, 14:19
Luulosairas olet vähintään kun jalka puutuu, vaikka olet imeskellyt persereikää sisään ja maannut lattialla jumppapallon kans lantio kaakkoon ja vasen korva koiliseen huudahdellen jippijaihuutoja beatlesien tahtiin. Näin niin kuin kuvainnollisesti sanoen omia kokemuksia aiheesta.
Olipahan erinomaisen kuvainnollisesti sanottu! :thumbsup:

Mutta ihan vakavasti puhuen: melkoisen ikäviltä nuo selän vaivat kuulostavat. Ja onhan noita tapauksia jo tutuillakin nähnyt. Koetetaan pitää ennaltaehkäisy mielessä...

ronde79
23.9.2011, 20:23
No välilevyrappeumapotilashan tässä itseasiassa ollaan ja valitettavasti menin sen myös fyssarille lipsauttamaan niin helppohan silloin on siihen kaikki syy laittaa. Ja juurikin noita napaa selkärankaan ja "syviä" vatsalihaksia kuulemma pitäs saada lisää eikä juoksu olisi se suositeltavin laji...
Eli v.kurppa., oma tilanne on täysin tuo kirjoittamasi, ja siis ihan kokemuksesta ilmeisesti puhelet. Tarvii varmaan kans alkaa vaan hammasta purren jatkaa tätä kuntoilua enkä todellakaan meinaa juoksua lopettaa kun kerrankin olen itselleni harrastuksen löytänyt joka tuntuu ns. "hyvältä". Kattellaan ja kuulostellaan kuinka tässä oikein käy...:thumbsup: