Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Seppo

Milloin ostat uudet lenkkarit?

Kuinka usein vaihdat lenkkareita?  

39 ääntä

 1. 1. Kuinka usein vaihdat lenkkareita?

  • 0-500km
   0
  • 501-750km
   10
  • 751-1000km
   18
  • 1001-1500km
   8
  • 1501-2000km
   1
  • Niin kauan kuin kaapissa riittää ilmastointiteippiä jolla voi teipata kengät juoksukuntoon.
   3


Recommended Posts

Teippailetko lenkkareita kokoon, vai milloin on syytä vaihtaa uusiin? Omasta mielestä se on 1000km ja sitten vaihtoon. Iskunvaimennus ei vaan  kestä enempää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitten kun pohja on kulunut ja iskunvaimennus kärsinyt. Teippailuja ei tarvitse, kun reikiä ei tule, paitsi kerran tuli noin 200 km jälkeen ja sillon merkkinä oli Feet. Juuri meni vaihtoon NB Zante, joilla juoksin noin 1000 km. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun tarvitsen, tai joskus vaikken tarvitsekaan. Tekee vain mieli vaihtelua joskus. Äkkiä sitä löytää jotain vikaa vanhoista. Kyllä se jalka yleensä kertoo, että nyt on kengällä tullut kilsat täyteen. Mitään kiinteätä kilsamäärää ei voi millään asettaa. Sen vain tietää. Toki asiaa helpottaa se, että on eri kengät lyhkäsisille lenkeille, pitkiksille ja talvikeleille. Saa vaihtaa kolme kertaa tiheämmin kuin yksiä kenkiä käyttäessä ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaapissa on erilaisia kilometrimääriä nähneitä juoksukenkiä n. 12 paria. Ostan tuonne sopivan parin aina, kun kohdalle osuu joku hyvä tarjous tai alennuskenkä. Kaikki nuo parit ovat jonkinlaisessa juoksukäytössä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tossukuume iskee yleensä keväällä, kun aurinko sulattelee asvaltin esiin. Silloin menevät yleistossut vaihtoon. Niille on siinä vaiheessa kertynyt tuhatkunta kilometriä, joskus vähemmänkin, ja pohja alkaa olla niin sileä, että märällä kadulla suojatiemaalin kohdalla ei meinaa tossu pitää. 

Osa vuodesta juosta nastareilla ja ne tuntuvat kestävän ikuisesti. Maastotossut vaihdetaan myös harvemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erilaisia kenkiä erilaiseen käyttöön. Treenikenkiä kolme paria, joista yhdet matolle lisäksi nastalenkkarit, varvaskengät ja ultrakengät. Siinäpä nuo taitaa kaikki ollakin. Kulumisen takia ei vielä kolmeen vuoteen ole tarvinnut vaihtaa, juoksua 1500-2500/vuosi. Yhdet toistakymmentä vuotta vanhat kävelemiseen käytetyt laitoin roskiin, kun pohja alkoi irrota kantapäästä. Yksillä kolme vuotta vanhoilla treenikengillä juostu jo yli 2000 km ja vielä ihan hyvät, kun näissä on vain Eva -pohjat, ei mitään boosteja ja jotain Continental -kumia kulutuspinta, joka sekin vielä ehjä, joskin paikoin kulunut. Päällisessä verkkokankaassa pari pientä reikää, joista toista on tarvinnut vähän ommella, ettei repeä lisää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostaisin heti kun tietäisin minkälaiset ;)

Pegasus 33:sta "puhkesi rengas" - eiku ilmatyyny. Terävä kivi lävisti ja pihisee jos astuu kannalle. Ei haittaa ku kävellessä, mutta vaimennus voi silti olla vähä toispuoleinen.

Jotkut on kestäneet joustavina vaan 150 km, kun on ostanu halvalla jäännöseriä.

Seuraavat ostan tuoreena.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Baltsu

Kysymykseen "milloin ostat uudet lenkkarit?" vastaan: koska tahansa. Voi olla vaikka keskellä yötä. Jos näen mielenkiintoiset tossun, saatan ne ostaa. Varsinkin jos hinta miellyttää tai malli/väritys on erityisen himoittava. Minulla ei ole sellaista varsinaista rutiinia, että toukokuun ensimmäisenä viikonvaihteena laitetaan pyhäpuku päälle ja lähdetään Inter Sportiin, ostetaan lenkkarit ja mennään sen jälkeen Hesburgeriin.

 

Paljonko sitten tossu kestää kilometrejä, niin se vaihtelee hirveästi. 1000km olen itsekin kaikilla juossut, mutta jotkut ovat olleet kyllä kovat kuin tiilet viimeiset 300km ja joissain on ollut päälikangas riakaleina. Toisaalta esim. Lunarglideissa kun tuli 1000km täyteen niin vaimennusta oli niin hyvin jäljellä, että olen käyttänyt niitä vielä joku kolme vuotta sellaisessa käytössä, kun käyn vkl lähikaupassa tai rannassa grillailemassa. Mulla on aina joku 10-15 paria rotaatiossa ja yritän saada joka vuosi jokusen parin "eläkkeelle". Määrä elää kun välillä ostaa enemmän ja välillä vähemmän. Sauconyn Guideilla on nyt yli 1000km juostu, kun en malttanutkaan luopua niistä, muilla vähemmän, mutta enköhän mä 3-4 paria saa nyt loppuun juostuksi ennenkuin lumet tulevat.

 

Hieman olen harkinnut sitä, jos jatkossa vähentäisin pikkaisen tossujen kestoa. Vaikkapa kasisataan. Ainakin jos siirryn yksinomaan kevyempiin kenkiin. Clayton 2:t ovat nyt koekaniineina, haluan nähdä kauanko vaimennus kestää. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hinnan ollessa sopiva.

 

Kilometrit vaihtelevat. Joillain rupee jo 600 km jälkeen kannan ryhti meneen vinoon tai 800 viimeistään.

Useimmilla 1000 km, ja joillakin yksittäisillä mennään yli 2000 km (saucony triumph).

Tosin nyt vanhat triumph 10 jäi eläkkeelle n. 1400 km juostuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen satakiloinen juoksija, joten kenkäni joutuvat melko koville. Juoksen kengillä kunnes niissä alkaa olemaan jotain sellaista vikaa joka haittaa niiden käyttöä.

 

Polkujuoksukengät (Inov-8 X-talon 212) menivät vaihtoon parin vuoden käytön jälkeen kun pohja päkiän alla oli kulunut niin sileäksi, etteivät kengät enää pitäneet pehmeissä ylämäissä. Tämä tapahtui 660km kohdalla. Muuta vikaa kengissä ei ollut.

 

Keväällä ostetut katukengät (Altra One 2.5) alkoivat revetä sivusaumoistaan 500km kohdalla. Ne alkoivat myös tuntua juostessa jotenkin kummallisille. Hommasin uudet samanlaiset ja äsken ensimmäisellä lenkillä huomasin kuin paljon kimmoisampi uusilla oli juosta. Vanhoissa pohjat olivat selvästi pehmenneet kilometrien myötä ja jälkiviisaasti keho osasi sen aistia.

 

Feelmax Osma 4:lla olen juossut kolme vuotta ja 520 km, vaikka niistä irtosivat liimatut pohjalliset jo hyvän aikaa sitten ja sivusaumatkin alkavat ratketa. Ovat edelleen käytössä. Ostan uudet kun löydän kokoani jostain. :)

 

Vaikeinta kenkien uusimisessa on se, kun kenkämallit vaihtuvat koko ajan. Vaikka haluaisin uusiksi kengiksi prikulleen samanlaiset kuin edellisetkin, niin sellaisiapa ei enää parin vuoden päästä saakkaan mistään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just oli tänään lenkillä pojan treenien aikaan. Juoksi himaan vaihtamaan pegasukset pois heräteostos brooks launch:t alle. Olihan se ero selvä kun pegasus oli alkanut lyömään läpi. Pegasus kestää mulla luokkaa 800km. Ulospäin kenkä näyttää kyllä ihan uudelta. Acikseissa oli aikoinaan sama ominaisuus. Launch:t on ostettu kai vuosi sitten alesta. Ihan juostavat nekin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riippuu ihan kengästä. Kisakengillä muutama satanen, pk-tossuilla aika paljon enemmän. Yleensä siinä kohtaa siirtyy rymykengiksi kun vaimennus on selvästi heikentynyt tai tuoksu vastaa pari viikkoa vanhaa raatoa, vaikka ulkopuoli olisi ihan kunnossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse pitelen rotaatiossa tällä hetkellä "vain" kahta paria, jotka otettu käyttöön limittäin. Alan yleensä ajamaan sisään kolmatta paria, kun vanhempi kahdesta on nähnyt 500-600km asfalttia ja soraa. Siitä sitten tunnustellaan oman kehon mukaan kuinka kauan vielä viitsii juosta. Yleensä ovat vaihtuneet siinä 600-800km välillä. Tosiaan itsellä kun on vuosien saatossa polvet kuluneet jos jonkinmoisessa polville raskaissa lajeissa, mutta tykkään juosta paljon kovalla alustalla, niin tuo vaimennus-osasto on aika tarkkaa (en silti pidä liian pehmeistä kengistä). Kuten ylempääkin mainittu: sen vain tietää.

 

Mutta tosiaan tuollainen rule of thumb raja itselläni se 500-600km, kun aletaan tarkastelemaan tarkemmin, että onko tossuilla eläkeikä edessä. En myöskään tykkää ajaa kenkiä muutenkaan ihan loppuun, vaan otan ne sitten ulkoilukengiksi, kun esim. käy tasoittavilla kävelylenkeillä tai lapsen kanssa touhuaa ulkona.

 

Uusia kenkiä ostan silti suurinpiirtein aina, kun osuu hyvät diilit eteen, nimimerkillä "ostin juuri kolmet parit, joista kahdet normaaleja malleja ja yhdet nastalliset". Eli vaikken tarvitsisi vielä, niin saatan ostaa odottelemaan. Noista olisi nastalliset tarkoitus ottaa talvella käyttöön, kun on liukkaimmat kelit ja sitten toiset keväällä ja katsotaan sitten josko ottaisi ne viimeiset ensi kesän lopussa. Riskinähän tässä nyt tosiaan on se, että malttaako sitä odotella, kun tossut kuumottelee hyllyllä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostan kenkiä silloin kun tuntuu siltä, että pitää/haluttaa hankkia uusi pari. Ei väliä paljonko edellisillä on juostu. Sehän on vain hyväksi jaloille kun kierrättää useaa erilaista kenkäparia. Ja jos löytää hyvän mallin, niin niitähän pitää ostaa sitten useampi pari varastoon, koska valmistaja kuitenkin muuttaa sitä liikaa seuraavaan versioon.

 

Tunnistan tästä itseäni:

 

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy