Jump to content
Juoksufoorumi.fi


tb2

Suomalaisurheilijat ylikunnossa, alikunnossa tai rikki

Recommended Posts

Tai sitten ne ei vaan osaa kuunnella kroppaansa. Väkisin ei tule mistään mitään tietoa pitää olla. Tämän huomasin autoremppaa tänään tehdessä. Ulkomailla asti siteerataan Kihun tutkimuksia hyvinä,, mutta täällä niitä ei osata hyödyntää ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kestävyysjuoksun lupaavimmat tytöt ovat kadonneet jonnekin, miesten kestävyysjuoksu on pudonnut marginaalin marginaaliin, keihäänheiton tilanne on perin huolestuttava Pitkämäen takana, aitajuoksijat ovat menettäneet kuntonsa, kolmiloikan olympiafinalisti on jossain, mutta kolmiloikan 49 vuotta vanha SE meni rikki. Lisäksi Purola ja Samuelsson ovat tehneet satasella aikoja, jotka esim. vielä 90-luvulla olivat pelkkää unelmaa. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

On muutaman kerran lähiaikoina mediassa mm. Urheiluruudussa käsitelty nuorten naiskestävyysurheilijoiden syömishäiriöistä. Syödään liian vähän erilaisista syistä, kuten ulkonäköpaineista. Kasvava urheilija ei saa monipuolista ravintoa ja paikat ei kestä.

Jotekin olen yhdistänyt näiden aiheiden julkisen keskustelun juuri nyt Alisa Vainioon ja/tai Oona Kettuseen ja/tai Peiposeen. Eli huippu-urheilun sisäpiiri tietää loukkaantumisten taustoista ja julkisella keskustelulla halutaan muistuttaa muita tulevia kestävyysurheilijoita ravinnon merkityksestä 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tällä hetkellä vanhin yleisurheilun Suomen ennätys lienee Kukkoahon 400 metrin tulos 45,49s, jolla on ikää kohta 45 vuotta, eikä sitä ole tosissaan hätyytelty miesmuistiin.

 

Voi hyvinkin olla, että tuo ennätys, kuten moni muukin 70-luvun SE, ehtii helposti täyttämään 50 vuotta. Luultavasti myös isompiakin pyöreitä vuosia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Baltsu

 

Tuo syömishäiriö on ihan totta (mm. Lotta Harala kärsinyt siitä), mutta toisaalta on paljon muitakin syitä. Kokonaisuutta voisi kuvata amatöörien puuhasteluksi. Aki Hintsa -kirjassa kuvattiin hyvin siten, miten Haile Gebrselassie ja Sebastian Vettel ovat eläneet täydellistä huippu-urheilijan elämää. Jos sitä ei täällä muuten osata, niin sitten urheilijoiden pitäisi asua ja elää urheiluopistolla ja siellä pitää olla käytettävissä valmentajat, jotka tekevät ruokailusta lähtien heille kaikki ohjelmat. SIlloin jos ollaan huippu-urheilijoita, eletään huippu-urheilijan elämää, eikä juosta jossain kesähäissä tai jossain vastaavissa höpöjutuissa. Hintsahan oli eläessään sitä mieltä, että suomalaisurheilijat eivät elä niinkuin urheilijoiden kuuluu elää ja satsaa siihen kokonaisvaltaisesti, vaan se urheilu tuntuu olevan vain harrastus sitoutumista kun katsotaan.

 

Alisa Vainio tekee samoja virheitä mitä Iivo Niskanen nuorena. Treenaa liian paljon ja hölmöllä tavalla. Iivokin oli joku 4-5 vuotta koko ajan loukkaantuneena. Joensuun kympin kisan jälkeen Vainio lähti maaliintulon jälkeen vielä johonkin funruniin, jossa juoksi 30 kilsaa. Nuorilla urheilijoilla harjoitusmääriä pitää nostaa maltillisesti. Toki tähtäimenä se, että treenataan paljon, mutta ei sitä voi mennä heti all-in. Peiponen puolestaan saattoi saada paljon hallaa aikaiseksi, kun kilpaili jalka murtuneena Amsterdamissa. En ole myöskään vakuuttunut siitä, että on mitään järkeä juosta kumisaappaissa. Hankkisi goretex-kengät tai hyväksyisi sen, että varpaat joskus kastuvat tuntureilla juostessa. Kettunen on mysteeri. Oli pari vuotta loukkaantumisten takia poissa, mutta nyt kun hän keväällä kuitenkin treenasi hyvin siellä Flagstaffissa niin miksei hänestä nyt kuulu mitään?

 

Keihäänheitossa pitää laittaa toiveet näihin ihan nuoriin kavereihin. Jotenkaan en nyt usko enää Etelätaloon, Wirkkalaan tai Mannioon. Pitkämäki jatkaa vielä jonkun aikaa ja Ruuskanen meni ihan fiksusti olkapääoperaatioon, vaikka tämä kausi meneekin sen vuoksi pilalle, mutta päätavoite olympiakisat siintävät edessä. Piirosella on hyvä asenne, että pitää vakoilla vähän mitä saksalaiset tekevät. Siellähän satsataan monipuolisesti ominaisuuksiin, eikä tehdä esim. heittoharjoituksia talvisin lainkaan. Huhti-toukokuussa ensimmäiset heittoharjoitukset keihäällä, kun suomalaiset heittävät jo helmi-maaliskuussa Etelä-Afrikassa niin pirusti, että paikat hajoavat. Lisäksi esim. Röhler ei tee penkkiä ollenkaan, kun hän sanoo, että kun väline painaa 800g niin silloin ei tarvitse olla supervahva. Pitäisi siis katsoa asioita siltä kantilta, mikä vaikuttaa menestymiseen, eikä hirttäytyä kiinni niihin toimintatapoihin, joita on aina noudatettu.

 

Mörön ja Nezirin tilanne on valitettava. He ovat urheilijoita, joilla ajattelin olevan todella paljon potentiaalia. Mörö voisi olla piankin arvokisamitalitasolla, eikä Nooralotankaan tilanne ainakaan Euroopan tasolla toivoton viime kauden jälkeen ollut.

 

1 tunti sitten, Kylmää terästä kirjoitti:

Tällä hetkellä vanhin yleisurheilun Suomen ennätys lienee Kukkoahon 400 metrin tulos 45,49s, jolla on ikää kohta 45 vuotta, eikä sitä ole tosissaan hätyytelty miesmuistiin.

 

No kyllähän Mikael Söderman juoksi 45 alkuisen ajan kanssa. Eriasia sitten onko se hätyyttelyä. Ongelmana on se, että 400m on todella rajumatka ja sillä matkalla on todella kova kilpailu. Sen sijaan aidoissa kilpailua on vähemmän ja keskinkertaisilla tuloksilla saattaa pärjätä. Jos on yhtään lahjakkuutta, kannattaa satsata 400m aitoihin. Toki mielellään saisi olla nopeuttakin, jos nelosella haluaa hyvän ajan. Ehkäpä jossain 200m juoksijoissa voisi olla potentiaalia. Luulisi, että Purolalla esim. voisi olla vanhemmalla iällä rahkeita saattaa nelosen SE:kin historiankirjoihin. Kyseessä kuitenkin 17-vuotias junnu, joten ei vielä tiedetä mistä tulee päämatka ja kuinka hyvin voisi pärjätä muillakin matkoilla. Täytyy toivoa, ettei käy kuin Tuomilehdolle, joka ei näytä edes tietävän, tahtooko hän urheilijaksi. https://yle.fi/urheilu/3-9670422

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Södermanin huippujuoksusta on 26 vuotta, joten kyllä siinä yksi sukupolvi on mennyt odotellessa uutta 46 sekunnin alitusta suomalaisin voimin. 

 

Pikajuoksijan on meillä vähän hankala erikoistua kyseiselle matkalle, koska 400 metriä juostaan harvakseltaan, eikä kovia kisoja meillä ole. Satasta sen sijaan juostaan jokaisessa yleisurheilutapahtumassa. Ja satasen siivellä menee myös 200 m. Nelonen on sitten eri juttu, tosin hyvä 200 metrin juoksija voisi laajentaa osaamistaan 400 metrille, kuten ruotsalainen Wissman. Aitajuoksu tosiaan teknisenä lajina mahdollistaa pärjäämisen vähän heikommillakin ajoilla, kuten estejuoksu kestävyysjuoksun puolella. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 tunti sitten, Guest Baltsu kirjoitti:

Alisa Vainio tekee samoja virheitä mitä Iivo Niskanen nuorena. Treenaa liian paljon ja hölmöllä tavalla. Iivokin oli joku 4-5 vuotta koko ajan loukkaantuneena.

Ja ne Iivon vammat?

 

2 tuntia sitten, Guest Baltsu kirjoitti:

Mörön ja Nezirin tilanne on valitettava. He ovat urheilijoita, joilla ajattelin olevan todella paljon potentiaalia. Mörö voisi olla piankin arvokisamitalitasolla, eikä Nooralotankaan tilanne ainakaan Euroopan tasolla toivoton viime kauden jälkeen ollut.

Kummallakin sileät matkat saisivat sujahtaa vähän nopeammin.

 

Ihamäen valmennettaviin kuuluu Viivi Lehikoinen, joka nyt Kuortaneella pääsi lähelle viime kauden aikaa. En nähnyt Kuortaneen juoksua. Aiemmin tällä kaudella on ollut jotenkin kankean näköistä.

 

2 tuntia sitten, Guest Baltsu kirjoitti:

Lisäksi esim. Röhler ei tee penkkiä ollenkaan, kun hän sanoo, että kun väline painaa 800g niin silloin ei tarvitse olla supervahva. Pitäisi siis katsoa asioita siltä kantilta, mikä vaikuttaa menestymiseen, eikä hirttäytyä kiinni niihin toimintatapoihin, joita on aina noudatettu.

Pitkämäki tekee asioita oikein. Siksi Tero on tälläkin hetkellä mitalikunnossa.

 

Heittäjien suosimaa penkkipunnerrusta hän ei tee enää ollenkaan. ”Se loppui viime vuoteen, kun niskasta luiskahti hermo.”

http://www.hs.fi/urheilu/art-2000002885839.html

 

Yhden virheen Pitkämäki on tehnyt. Haki oppia Zeleznyltä. Menikö olympiakulta?

 

tunti sitten, Kylmää terästä kirjoitti:

Pikajuoksijan on meillä vähän hankala erikoistua kyseiselle matkalle, koska 400 metriä juostaan harvakseltaan, eikä kovia kisoja meillä ole.

Jos on juoksijoita, joita kansa haluaa nähdä, matkaa juostaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kisojen puute ei siis selitä 400 metrin jatkuvaa aneemisuutta Suomessa. Ja toki kovia kisoja voisi tarvittaessa hakea ulkomailta.

 

Mikä siis on perimmäinen syy, ettei 400 m kulje meikäläisiltä? Sataselle ja kakkoselle on löytynyt kohtalaisia juoksijoita melko tasaisesti viime vuosina. Ja aitajuoksuihinkin.

 

Lahjakas pikajuoksija vain valitsee mieluummin jonkin toisen pikamatkan?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos jätät Nimimerkki kohdan tyhjäksi niin viestin lähettäminen ei onnistu!!! Viestin lähettäminen edellyttää myös rastin laittamisen alla olevaan reCAPTCHA tunnistautumiseen. Sen jälkeen voit lähettää viestin normaalisti. Toiminto estää robottien toiminnan. Saattaa kestää hetken että kyseinen ruutu tulee näkyviin. Viestin lähettämisen jälkeen jokainen viesti tarkistetaan erikseen. Eli viesti ei ilmesty heti näkyville. Lähettämällä viestin sivustolle hyväksyt sen ettei viestejä poisteta. Yhteystiedot yms. voidaan pyynnöstä poistaa.

Vieras
Olet lähettämässä viestiä Vieraana. Jos olet jäsen niin kirjauduthan sisälle tästä ennen viestin lähettämistä.
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×