Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Sign in to follow this  
marika_

Kävelysauvoista

Recommended Posts

marika_   

Suunnitelmissa on ostaa ensimmäiset kävelysauvat. Kokemus kyseisistä kapistuksista aika nollapuol, joten kokeillaan irtoaisko täältä vähän vinkkejä. Eli jos tarkotus on lähinnä tehdä viikossa yksi reipas lenkki sauvakävellen (juoksun ohella), niin onko se ihan sama, ostaako sitä jotkut parinkympin sauvat marketista? Vai kannattaako vähän sijoitta? Ja jos kannattaa sijoittaa, niin mihin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsellä on halvat vajaan 30 euron teleskooppivartiset sauvat Stadiumista, ostettu muutama vuosi sitten. Hyvin oon pärjännyt. :D Toki ei oo tietoa paremmastakaan. Ostin vastaavat äitienpäivälahjaksi ja arvio on, että kyseisest sauvat ovat keventyneet aika merkittävästi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on tallissa aikanaan vierasvaraksi hommattuja pyörittämällä lukittavia halppisteleskooppisauvovja, hiihtovaelluksille tarkoitettuja salvalla lukittavia teleskooppeja ja sitten viimeisenä hiilikuituiset teleskoopit. Nuo halvat teleskoopit on kyllä melko karua kamaa. Ne painavat kuin synti ja lukot ei aukea silloin kun ne pitäisi avata, mutta luistavat silloin kun niiden pitäisi pysyä kiinni :)

 

Eli itse ostaisin joko halvat & kevyet yksiosaiset tai sitten lukitussalvalla varustetut teleskoopit. Salpalukitus on siis tällainen:

 

Black-Diamond-Pure-carbon-Pole-1.jpg

 

Kuten Kylmää Terästä totesi, on sauvojen pituus erittäin tärkeä juttu. Liian pitkät kävelysauvat on hyvin yleinen virhe, mitä näkee päivittäin pururadoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ErAh   

Sauvojen pituus riippu kyllä siitäkin, miksi niitä mukana roikottaa... Varmaan aika harvat hiihtäjät käyttävät niin lyhyitä sauvoja sauvalenkeillään, kuin sauvakävelyssä ohjeiden mukaan pitäisi olla. Omalla kohdalla se tarkoittaisi noin 120 senttisiä sauvoja, kun todellisuudessa ne ovat 130-135 senttisiä, jolloin käsi on edes hieman sillä suunnalla, kun se on hiihdossakin. Sauvaloikissa sauvat saisivat varmaan olla vieläkin pidemmät, mutta niitä ei juuri tule tehtyä. Yhdet sauvat lyhensin 120 senttisiksi ja ne menivät heti vaimon käyttöön, kun en pitänyt niistä yhtään.

 

Itse olen lyhennellyt noita kävelysauvoja vanhoista hiihtosauvoista ja hyvin ne ovat toimineet. Teleskooppisauvoja en ole käyttänyt sauvakävelyssä koskaan, mutta BD:n distancet ostin muutama vuosi sitten vaellussauvoiksi, kun halusin kokoontaittuvat kepukat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuuttia sitten, ErAh kirjoitti:

Omalla kohdalla se tarkoittaisi noin 120 senttisiä sauvoja, kun todellisuudessa ne ovat 130-135 senttisiä, jolloin käsi on edes hieman sillä suunnalla, kun se on hiihdossakin.

 

Mun tarpeissa sauvat ovat yleensä 115-125cm haarukassa. Pitkissä jyrkissä nousuissa lyhyemmät ja pitkissä laskuissa pidemmät. Suomen kisoissa on harvoin niin pitkiä nousuja tai laskuja, että viitsisi alkaa kesken kisan säätämään, joten yleensä sauvat on säädetty enemmän ylämäkeen sopiviksi, eli 115-120cm. Ja omaa vartta 181cm.

 

Hiihtohommista en tiedä mitään, joten sauvojen käyttö menee ihan täysin tehokkaan kävelyn ehdoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
marika_   

Jees, kiitos kaikille. Katsoin vähän, niin salpalukittavat näytti olevan suht hintavia (esim. xxl:ssä jotkut kelvollisen näköset näytti olevan n. 100€), mutta sitten taas kiinteet sais n. 20€:lla. Taidan siis ottaa kiinteät nyt alkuun ja upgreidata sitten, jos alkaa tuntua tarpeelliselta (eli siltä, et niitä oikeasti haluais enemmänkin käyttää). 

 

Pituutta on sellasen 179, mikä nyt sillä 0,68 kertoimella (jonka jostain bongasin) tarkottas n. 120 senttisiä sauvoja. Mutta pitää mennä testaamaan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tarkki   

Hyvät sauvat on ostoslistalla. Käyttöä tulisi pääasiassa kevyisiin aamukävelyihin ja ehkä myöhemmin juoksuvaelluksille.

Kokeilin Prismassa Lekin ja Black Diamondin huippumalleja, ja BD Carbon Z tuntui omaan käteen paremmalta. Juuri oikeaa kokoa 125 cm ei löytynyt, mutta flex malli olisi ollut säätövaralla 120-140.

Onko täällä kokemusta, kannattaako tuohon säädettävään satsata? Painoeroa noilla ei kovin paljon tuntunut olevan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Säädettävyyden riemut liittyvät enemmän pakattavuuteen kuin muuhun näin arkikäytössä. Vuoriultraajat tietää, että mäen mukaan on väsyneenä hienoa voida hieman lyhentää tai pidentää sauvaa. Varsinaista mäkitreeniä varten voi kesäkelissä olla hyvä käyttää kevättarjouksesta ostettuja, hitusen kävelysauvoja pitempiä hiihtosauvoja: pito riittää, vaikka kärki olisi rinnettä vasten vähän kaltevammin ja käsien voimaa saa suunnattua myös liikesuunnan myötäisesti - eikä pelkästään ylöspäin.

 

Jäisillä talvikeleillä mahdollisuus pieneen lyhentämiseen takaa pitoa, kävelysauvojen kumitassun alla olevan metallikärjen ollessa usein onneton/kelvoton tai vähän näitä huonompi. Taas voi lasten hiihtosauva olla hyvä. Katu-uskottavuutta voi lisätä napsimalla usein umpimuovista sompaa vähän pienemmäksi ja neljän euron metalliviila takaa muutamat teroitukset. 

 

No näitä on kokeiltu kun tässä kotosalla on mahdollisuudet monenlaiseen. Talvisin myös koiranomistajien ylläpitämiä ulkoilutuspolkuja on tarjolla paljon ja niillä on juurikin 10cm kesäistä katumittaa pitemmät pienisompaiset hiihtosauvat kivat.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Snoerf   
22 tuntia sitten, Tarkki kirjoitti:

Noissa sauvoissa ei säädettävyydellä ole pakkaamisen kanssa mitään tekemistä, kun ovat kokoontaitettavat; lisäksi säätö 20 cm teleskoopilla.

Onkohan kellään kokemusta nimenomaan ko malleista?

Vaihdoin justiinsa Black Diamondin normi distance carbon z-sauvoista saman mallin säätövarallisiin versioihin, kun joku pölli edellisessä kisassa huoltopaikalla nuo edellämainitut. Testasin noita uusia sauvoja viime viikonloppuna yhdessä 100 mailin 12,000m nousun kisassa ja täytyy myöntää, että tuo säätövara oli ihan kiva lisä, etenkin kun edelliset 100cm säätövarattomat sauvat olivat aina tuntuneet just hiukan liian lyhyiltä niin säädin nuo 105cm pituisiksi ja se tuntui juuri sopivalta pituudelta nousuissa. Klipsi josta säätö tehdään toimii mainiosti ja sitä on nopea ja helppo käyttää lennossa ja väsyneenäkin. 

 

Pakkaamisesta sellanen huomio, että käytän reppuna UD:n Adventure Vestiä ja sen etupuolella oleviin sauvoille tarkotettuihin lenkkeihin nuo säätövaralliset sauvat ei kyllä sovi, ellei säätövaraa laita aivan minimiin (sauvat 95-110cm). Säätövarattomat sauvat oli huomattavasti helpompi pakata pois, mutta tämä pätee varmaan vain ja ainoastaan tähän kyseiseen reppuun.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos jätät Nimimerkki kohdan tyhjäksi niin viestin lähettäminen ei onnistu!!! Viestin lähettäminen edellyttää myös rastin laittamisen alla olevaan reCAPTCHA tunnistautumiseen. Sen jälkeen voit lähettää viestin normaalisti. Toiminto estää robottien toiminnan. Saattaa kestää hetken että kyseinen ruutu tulee näkyviin. Viestin lähettämisen jälkeen menee hetki että viesti näkyy sivustolla.

Vieras
Olet lähettämässä viestiä Vieraana. Jos olet jäsen niin kirjauduthan sisälle tästä ennen viestin lähettämistä.
Vastaa tähän ketjuun...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  ×