Jump to content
Juoksufoorumi.fi


 • Testissä Suunto Spartan Sport

   

  Suunto julkaisi uuden Spartan -malliston toukokuussa 2016. Tähän asti mallistosta on esitelty tämä nyt testissä oleva Sport sarja ja Ultra sarja. Myöhemmin mallistoon tulee vielä kauan odotettu rannesykemittauksella varustettu malli.

   

  Sport sarjan mittarin hinta on noin 500e. Mittari painaa 70g, kellon kehä on ruostumatonta terästä ja näytön lasi mineraalikristallia. Näyttö on värinäyttö ja kosketusnäyttö (resoluutio 320x300). Kellossa on litiumioniakku ja akun kesto on 10pv. GPS käytössä akku kestää 10h-40h riippuen paikannustiheydestä. Paikannus hoituu GPS ja GLONASS järjestelmillä. Suurin muutos aikaisempiin Suunnon mittareihin on tapahtunut kellon ulkonäössä. Erillinen GPS osio kellossa on hävinnyt ja ulkoasu muuttunut muutenkin paljon tyylikkäämmäksi. Kello on ehkä tyylikkäin sykemittari joka on tähän asti ollut testissä. Millainen kello on sitten käytössä? Otetaan siitä selvää. Testin jälkeen palautin kellon tuttuun tapaan Suunnolle. 

   

  IMG_7957.JPG

   

  Sport ja Ultra mittareiden erot

   

  Aloitetaan ensimmäiseksi sillä ensimmäisellä valinnalla, eli kumpi näistä uusista mittareista kannattaisi hankkia? Suurin ero mittareiden välillä on toiminta-ajassa. Akun kesto on Sportissa 10pv ja Ultrassa 15pv. Ero näkyy myös akun kestossa GPS käytössä jossa ero on pienimmillään 8h Ultran hyväksi 1s paikannustiheydellä (Sport 10h ja Ultra 18h). Huonommalla tarkkudella Sportissa riittää virtaa 40h ajaksi ja Ultrassa 65h ajaksi. Muut erot ovat lähinnä käytetyissä materiaaleissa ja tavassa määrittää korkeutta. Muitakin pienempiä eroja on, mutta valtaosa käyttäjistä tuskin niitä huomaa tai tarvitsee. Eli tämä testissä oleva Sport malli on varsin hyvä vaihtoehto näistä kahdesta. Jos kaipaat erityisesti lisää toiminta-aikaa niin sitten valinta on toki Ultra sarja. 

   

  IMG_7950.JPG

   

   

   

  Pakkaus

   

  Mittarin mukana tulee sykevyö, lähetin, latauskaapeli ja ohjekirja. 

   

   

  IMG_6730.JPG

   

  Sykevyö on perinteinen Suunnon vyö. 

  IMG_6732.JPG

   

  Mittarin laturi on kokenut suuren muutoksen. Mittariin kiinnittyvä osa on magneettinen ja se istuu paikalleen tukevasti. Ei siis tarvitse murehtia ettei se kiinnity kunnolla kellon takaosaan tms. 

   

  IMG_7906.JPGIMG_7907.JPG

   

  Kellossa on siis kosketusnäyttö, mutta sen lisäksi kellon oikealta reunalta löytyy kolme näppäintä. Näppäintuntuma on hyvä. 

   

  IMG_7908.JPG

   

  Mittaria on saatavilla mustana, sinisenä, valkoisena ja sakurana (miesten mielestä tämä väri on pinkki...)

   

  mallit.JPG

   

  Kellon käyttö

   

  Kellon valikoissa liikutaan oikeassa reunassa olevilla kolmella napilla ja lisäksi käytössä on kosketusnäyttö. Ylä- ja alapainikkeilla liikutaan valikoissa ylös- ja alaspäin. Keskimmäisellä painikkeella kuitataan valinta tai pitämällä nappia pohjassa päästään takaisin aloitusnäytölle. Valikoissa voi liikkua myös kosketusnäytön avulla pyyhkäisemällä ylös-/alaspäin. Valikoissa eteenpäin ja taaksepäin voi liikua sivuttaisliikkeellä ja valinnan voi tehdä napauttamalla näyttöä. 

   

  Katsotaan sitten tarkemmin kellon valikoita:

   

  Asetukset

  Ajanotto

  Lokikirja

  Navigointi

  Kellotaulu

  Harjoittelu

  Palautuminen

  Aktiivisuus

   

  Asetuksista voit muuttaa esimerkiksi ilmoituksia, kellotaulua, aktiivisuuden seurantaa, taustavaloa yms. Navigointi näytöltä voit kulkea mittariin siirrettyä reittiä, harjoittelusta näkyy jakauma lajien kesken, palautuminen näytöltä jäljellä oleva palautumisaika ja aktiivisuus näyttö kertyneet askeleet.. Eli nuo valikot ja niiden sisältö on aika tavallisia. 

   

  Kun Spartan sarja julkaistiin niin mittari oli melko keskeneräinen. Kesän ja syksyn mittaan mittariin on tullut useita päivityksiä. Luultavasti sama tahti jatkuu myös jatkossa. Se tarkoittaa, että kelloon tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja valikot muuttuu. En siksi käytä tässä vaiheessa pahemmin aikaa valikoiden läpikäyntiin tai muihin kun harjoituksen aikaisiin ominaisuuksiin. Yksi puuttuva ominaisuus on esimerkiksi näytön aktivoituminen ranneliikkestä harjoituksen aikana. Tällä hetkellä näyttöä pitää joko napauttaa tai kellon näppäimiä tulee painaa jotta näyttö aktivoituu. Luultavasti myös tähän on tulossa muutoksia. Kannattaa siis tutustua muutoslogiin jos kaipaat erityisesti jotain tiettyä ominaisuutta. 

   

  Alla muutama kuva noihin valikoihin liittyen. Kuvien jälkeen käydään vähän läpi mittarin käyttöä lenkillä. 

  IMG_7949.JPGIMG_7948.JPGIMG_7918.JPGIMG_7919.JPGIMG_7922.JPG

   

   

   

  Aikaisempien lenkkien tiedot löytyvät lokikirjasta. Jokaisesta harjoituksesta löytyy tavalliset perustiedo kuten matka, vauhti, syke yms. Sykkeestä näkyy myös lenkin aikainen vaihteluväli.

  IMG_7923.JPGIMG_7925.JPGIMG_7926.JPGIMG_7927.JPGIMG_7930.JPG

  Lenkistä näkee myös lenkin aikana ja harjoituksen yhteenvedossa automaattiset kierrosajat. Tässä näkyy myös mittarin keskeneräisyys. Kuten kuvasta näkyy niin näytön pyöreä muoto leikkaa tehokkaasti pois tietoja näytön vasemmasta alareunasta. Ei tuo mikään iso virhe ole, mutta kun sitä esiintyy aika monella näytöllä. Lisäksi kierrokset näytetään käänteisessä järjestyksessä. Ehkä tämänkin näytön olisi voinut tehdä fiksummin. 

   

  Mittari lenkillä

   

  Harjoitus käynnistetään pyyhkäisemällä näyttöä alaspäin tai painamalla oikean yläkulman nappia. 

  IMG_7920.JPGIMG_7931.JPG

  Harjoitus -näytöllä painetaan oikean reunan keskimmäistä nappia ja päästään valitsemaan lajia. Otetaan lajiksi Juoksu ja painetaan taas samaa keskimmäistä nappia. 

   

  IMG_7932.JPGIMG_7934.JPG

  Tämän jälkeen odotetaan että mittari löytää GPS yhteyden ja sykevyön. Kun molemmat on löytynyt niin näytön yläreunan nuoli ja sydän lopettavat vilkkumisen. Jos et haluat asettaa lenkille tavoitteita tai kulkea mittariin tallennettua reittiä niin aloita harjoitus napauttamalla näyttöä tai painamalla oikean reunan keskimmäistä nappia. Jos haluat asettaa lenkille aikatavoitteen tai valita reitin niin pyyhkäise näyttöä ylöspäin tai paina alareunan nappäintä. Valintoja pääsee muokkaamaan harjoituksen aikana pitämällä pohjassa keskimmäistä nappia. 

   

  Jätetään muut valinnat nyt tekemättä ja aloitetaan harjoitus. 

  IMG_7936.JPGIMG_7937.JPG

   

  Näytöllä näkyy neljä tietokenttää: vauhti, syke, matka ja aika. Painamalla keskimmäistä nappia pääset toiselle näytölle josta näkyy keskivauhti, keskisyke, aika ja kierrosaika. 

  IMG_7939.JPGIMG_7940.JPGIMG_7941.JPG

  Kolmas näyttö tarjoaa edellisten kierrosten tiedot. Harjoituksen aikana voit pysäyttää harjoituksen yläreunan napista ja lisätä kierroksen alareunan napista. 

   

  Kun harjoitus on tehty niin näet taas samat tiedot kuin myöhemmin lokikirjasta:

   

  IMG_7946.JPGIMG_7947.JPG

   

  Harjoituksen jälkeen mittari kysyy fiilistä lenkin jälkeen. Voit valita vaihtoehdon aina huonosta erinomaiseen. Valinta talletetaan lenkin tietoihin ja myöhemmin voit tarkastella pidemmän ajanjakson fiiliksiä Movescount palvelusta. 

  IMG_7942.JPGIMG_7943.JPG

   

  Lopuksi saat vielä palautumisajan harjoituksesta joka perustuu lenkin kestoon, tehoon ja antamaasti arvioon lenkistä. Palautumisaika on kumuloituva, eli se ei nollaannu jokaisen lenkin jälkeen. Lenkin jälkeen voit siirtää tieot Movescountiin joko USB:n välityksellä tai Bluetoothilla. WiFi siirto ei ole mahdollinen. 

   

  Mittarin kenties suurin heikkous on se että et voi muokana mittarin tietokenttiä. Movescount antaa juoksulle neljä vaihtoehtoa (Power, Interval, Race & Track). Jokaiselle vaihtoehdolle on valmiiksi määritetyt tietokentät joita et voi muuttaa. Esimerkiksi Powerin kohdalla vaihtoehdot ovat tässä: 

   

  power.JPG

  Näillä mennään. Halusit tai et. 

   

  interval.JPGtrack.JPG

   

  Jokaisen lajityypin kohdalla saat erikseen valita näkyykö laji kellossa. 

   

  Näitä asetuksia joita pääsee sentään muuttamaan:

  settings.JPG

   

   

   

  Reitit

   

  Mittariin saa luotua Movescountissa uusia reittejä ja siirrettyä ne kelloon. Sama homma kuin aikaisempienkin Suunnon mittareiden kanssa. Valitettavasti toiminnossa ei ole tapahtunut kehitystä. Kun valitset reitin kellosta kuljettavaksi niin reitti kyllä näkyy kellossa kuten alla olevassa kuvassa, mutta reitin tarkemmat tarkastelut tai hälytykset kun menet aivan väärään suuntaan puuttuvat. 

   

  IMG_3515.JPG

   

  Yhteenveto

   

  Mittari on saanut aika kovaa palautetta sen julkaisun jälkeen. Jostain syystä Suunto päätti julkaista mittarin keskeneräisenä. Kun kello oli testissä niin sen versio oli 1.2. Silloin uusina ominaisuuksina tuli nämä:

   

  • Herätyskello
  • Akun lataustason osoitin harjoittelun aikana
  • Voinnin seuranta liikaharjoittelun välttämiseksi
  • Poista tarpeettomat lokit
  • Lue ilmoituksen koko sisältö
  • Kellotaulun värivalinta

  Päivitys toki poisti kaikki jo tehdyt harjoitukset mittarista, mutta mitä pienistä...

   

  Testin jälkeen tuli nämä ominaisuudet:

  • Olemassa olevien urheilutilojen oletusasetuksia voi nyt säätää
  • Juoksutiloissa näkyy askeltiheys
  • Allasuintiin on uusi urheilutila, jossa ei käytetä sykevyötä
  • Polkujuoksuun on uusi urheilutila, jossa käytetään Stryd-tehomittaria
  • Bike POD -kalibrointi
  • Reittien synkronointiongelmien korjauksia

  Tässä tulevia päivityksiä:

   

  27th October – We're excited to announce the Suunto Movescount App for Android now supports the Suunto Spartan Ultra & Suunto Spartan Sport watches. This update also features improvements to Bluetooth functionality, in-app navigation and notifications reliability. Download the app from Google Play. 

  The next scheduled updates are:

  End of October - Progress Tool, Personal Bests and Community Training Insights on Suunto Movescount.com
  TBC - Sport mode customization, training plans to your watch, graphs and more 
  11/2016 - Altitude and Barometric trends, POI Navigation & heart rate zones graph for training 
  12/2016 Rest & recovery 
  Q1 2017 Route altitude profile, interval training support, performance and recovery analysis on the watch

  Sparta sarja on saanut paljon negatiivista palautetta eikä kyllä turhaan. Omasta mielestäni se ei ole kuitenkaan aivan susi. Kun tutustuu tuotteen testeihin niin on sanomattakin selvää että mittari julkaistiin liian aikaisin. Tuote on pahasti keskeneräinen. Positiivista on se että mittari näyttää hyvälle. Se on parhaimman näköisiä mittareita mitä on tullut testattua/nähtyä. Ulkonäkö on asia jota ei korjata ohjelmistopäivityksillä. Movescount palvelu toimii eli sekin puoli on kunnossa. Negatiivinen puoli on se, että mittarin toiminnot ovat puutteellisia. Pitää muistaa että mittari maksaa sykevyön kanssa 550e millä hinnalla ei mielellään ostaisi keskeneräistä tuotetta. 

   

  Mittarilla pystyy kyllä käymään lenkillä ja se hoitaa perus tehtävänsä hyvin (tallentaa lenkin tiedot). Muilta osin mittari tökkii. Valikot jumittavat, tekstin sijoitus näyttöön on keskeneräinen, tietokenttiä ei voi muutella, GPS:n tarkkuuden kanssa on ollut satunnaisia ongelmia, et voi luoda omia harjoituksia, ei ole juoksudynamiikan tietoja, ei palautumistestiä yms. DC Rainmakerin mukaan kello olisi heikompi kuin esimerkiksi Ambit -sarja. Toki ohjelmistoa voi päivittää, mutta haluatko ostaa mittarin jonka kehitys on vielä kesken? Haluatko että jonain päivänä se olisi sellainen millainen haluaisit sen olevan? Se on se ratkaiseva kysymys jonka Spartan ostoa miettivä joutuu itseltään kysymään. 

   

  Loppuvuoden aikana julkaistaan mittarista versio jossa on mukana rannesykemittaus. Odotan mielenkiinnolla millaisen version rannesykemittauksesta Suunto on onnistunut kehittämään. 

   

  Plussat ja miinukset:

   

  +Hieno ulkonäkö

   

  -Värit ovat laimeammat kuin mainoskuvissa

  -Valikot jumittavat

  -Tietokenttiä ei voi muutella

  -Ohjelmisto pahasti keskeneräinen

 • Testissä Garmin Fenix 5 -sarja ja 935

  Garmin julkisti Fenix 5 -sarjan tammikuussa 2017. Sarja jatkaa aikaisempaa Fenix 3 mallistoa. Edellisestä Fenix 3 mallista poiketen mittari julkaisiin kolmena hieman erillaisena versiona, 5S, 5 ja 5X. Oikeastaan tuohon kolmen mallin sarjaan voisi lisätä myös hieman myöhemmin keväällä julkaistun Forerunner 935 mittarin koska näissä kaikissa neljässä mittarissa on lähes sama ohjelmisto. Kellojen suurimmat erot tulevat ulkonäön ja koon puolesta. Käytännössä kellojen erot ovat nämä:
   
   

  Forerunner 935
  -Uusi juoksukello joka ilmeisesti korvasi aikaisemman 630 mittarin. Samalla tämä mittari taisi korvata myös 920XT:n seuraajan 
  -Hinta 599e
  -Paino 49g (Kuituvahvisteista polymeeria)
  -Näytön halkaisija 30,5mm
  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 50h UltraTrack tilassa (60e ilman rannesykemittausta)
   
  Ero muihin:
  -Navigoinnissa ei reittipisteiden tallennusta, jälkilokia tai sijainnin tallennusta
   
  Kevyen rannekkeen ansiosta nelikon kevyin ja halvin. Kellotaulu Fenix 5 kokoa. 
   
   

  Fenix 5S
  -Fenix sarjan pienin kello ("naistenkello")
  -Hinta 649e ja sapphire lasilla +100e
  -Paino 67g (ruostumatonta terästä)
  -Näytön halkaisija 27,94mm
  -Akunkesto: 9 pv kellotilassa, 14h GPS tilassa, 40h UltraTrack tilassa 
   
  Ero muihin:
  -Pienin näyttö
  -Heikompi akunkesto
   
  Fenix -sarjan pienin kello. Tarkoitettu ehkä naisille, mutta istuu hyvin myös miesten ranteeseen. 
   
   

  Fenix 5
  -Hinta 649e ja sapphire lasilla +100e
  -Paino 85g (ruostumatonta terästä)
  -Näytön halkaisija 30,5mm
  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 75h UltraTrack tilassa 
   
  Ero muihin:
  -
   
  Fenix sarjan keskimmäinen kello jonka näyttö on saman suuruinen 935:n kanssa. 
   
   

  Fenix 5X
  -Fenix -sarjan "tankki". 
  -Hinta 969e (sapphire lasi) 
  -Paino 98g (ruostumatonta terästä)
  -Näytön halkaisija 30,4mm
  -Akunkesto: 2 vko kellotilassa, 24h GPS tilassa, 75h UltraTrack tilassa 
   
  Ero muihin:
  -Saatavilla vain sapphire lasilla
  -Nelikon isoin kello. Kotelon koko melkein sentin isompi kuin 5S. Jos kaksinkertainen paino 935 mittariin nähden ei tunnu miltään niin kellon voi varustaa metallihihnalla jolloin se painaa neljä kertaa enemmän kuin 935 (49g vs. 196g).
  -Jälkiloki 10 000 reittipistettä
  -Ladattavat topografiset kartat, korkeuskäyrät ja ladattavat kartat. 
   
  Fenix sarjan isoin malli. Ero muihin malleihin tulee kelloon ladattavista kartoista. Eli pääset käyttämään autonavigaattorin tapaisia karttoja. Selkeä parannus edellisiin versioihin, mutta tarvitko tuollaisia karttoja? Kasvanut muisti tuo kuitenkin lisää painoa mittariin. Samalla akun kapasitetti ei ole parempi muihin malleihin verrattuna. Alla vielä kuva karttanäkymästä
   

   
  Muiden yllä mainittujen kellojen navigointiominaisuuksilla pärjää vallan mainiosti ja ne ovat myös selkeästi paremmat kuin aikaisemmissa Garminin mittareissa. Eli karttoja voi zoomata, liikutella ja näet oletko reitillä vai et. Fenix 5X:n kartat ovat toki aivan omaa luokkaansa, mutta kuinka usein löydät niille käyttöä?
   
  Kuten yllä olevasta kävi ilmi niin mittareiden suurin ero tulee siitä miltä ne näyttää. Aiotko käyttää mittaria arkena? Miellyttääkö saatavilla olevat värit silmää? Hankalia juttuja. 
   
   
  Yleistä
  Fenix -sarja ja 935 ovat todella monipuolisia mittareita. Niiden toiminnoista voisi kirjoittaa pienen kirjan ja tuskin jaksaisit lukea sitä kannesta kanteen. Mittarit tukee jo valmiiksi useita eri lajeja, voit muokata tietokenttiä ja säätää mittarin asetukai loputtomiin. Oikaisen nyt kellon yksityiskohtaisten toimintojen läpikäymisen. Jos haluat tutustua tarkemmin toimintoihin niin se onnistuu vallan mainiosti käyttöoppaan kautta. Mittarit ovat todella monipuolisia ja pelkästään juoksukäyttöön moni ominaisuus jää käyttämättä. Fenix sarja ei ole mittari vain yhteen lajiin vaan se kattaa monipuolisesti todella monta lajia. Kellot ovat myös ulkonäöllisesti sellaisia että niitä pitää mielellään myös arkikellona. Fenix sarja muuttaa tavallaan ajattelua siitä, että kello on vain harjoituksia varten. Harjoitusten lisäksi kello mittaa aktiivisuutta, unta ja kokonaisrasitusta. Samalla mukaan on lisätty ominaisuuksia helpottamaan arkea. Mittari näyttää perinteiset säätiedot ja älykkäät ilmoitukset. Musiikkia kuunnellessasi voit vaihtaa kappaleita kellosta käsin, käyttää kellon navigointiominaisuuksia kaupunkilomalla tai paikantamaan vaikka pysäköidyn autosi. Juoksun näkökulmasta ei toki ole kovin oleellista että mittari kertoo mihin pysäköit autosi, koska voit toki tarkistaa sen tiedon vaikka puhelimen sovelluksen kautta. Kyse on ennemminkin yhdestä syystä pitää kelloa myös arkikellona. Tästä kappaleesta kannattaa poimia mieleen tuo alussa mainittu kokonaisrasituksen mittaus. Palataan siihen ihan kohta tarkemmin. 
   
   
  Ulkonäöllisesti uudesta Fenix sarjasta on tehty hieman linjakkaampi ja mittariosasta hieman matalampi. Alhaisempi painopiste vähentää mittarin pomppimista ja siten parantaa/auttaa rannesykemittarin tarkkuudessa. Mittarin takaosassa oleva Elevate rannesykemittauksen pieni kumpu on myös hävinnyt. Näppäinten tuntuma on hieman kova. 
   

   
  Koska Fenix -sarjan mittareissa ja 935:ssä on sama ohjelmisto sisällä niin myös mittareiden näppäimet ovat samanlaiset ja niillä on samat toiminnot. Mittarissa on viisi näppäintä, kaksi oikealla sivulla ja kolme vasemmalla. Kellon takana näkyy Elevate rannesykemittausyksikkö sekä paikka latausjohdolle. Latausjohto kiinnittyy kelloon tukevasti eikä irtoa vahingossa. 
   
  Oikea yläkulma
  Avaa suoritusvalikon Aloittaa harjoituksen Kuittaa valinnan valikossa   Oikea alakulma Palaa edelliseen näyttöön Merkitse kierros  
  Vasen yläkulma
  Taustavalo Säädinvalikko Käynnistä/sammuta mittari  
  Vasen keskellä
  Avaa valikon Selaa widgettejä ja valikoita  
  Vasen alakulma
  Selaa widgettejä ja valikoita  
  Mittarin lataus hoituu kellon takana olevan latausportin kautta: 

   
  Latauskaapeli kiinnittyy porttiin todella tukevasti magneetin avulla. Kellon voi esimerkiksi laittaa roikkumaan latauskaapelista. Jos mittari on tarvetta ladata kesken pidemmän juoksun niin uskoisin latauksen onnistuvan ongelmitta esimerkiksi laittamalla kello kiinni juoksurepun olkahihnaan ja latauskaapeli vain paikalleen. 
   
   
   
  Harjoituksen aloittaminen
   
  Aloittaaksesi harjoituksen paina kelloin oikean yläkulman START -nappia. Valitse laji ja odota GPS yhteyden löytymistä. GPS yhteys on löytynyt kun näytön ulkokehä muuttuu vihreäksi 

   
  Rannesykemittausta käytettäessä on myös odotettava että sykemittaus löytyy, eli sydän ei enää vilku näytön yläkulmassa. Kun yhteyde on kunnossa niin voit aloittaa harjoituksen oikean yläkulman napista. Kuten kuvasta näkyy niin näyttöön voi valita enintään neljä tietokenttää. Neljälläkin tietokentällä tiedot näkyvät selkeästi. Harjoitus pysäytetään samasta oikean yläkulman napista. Tämän jälkeen voit valita jatkatko harjoitusta vai lopetatko sen. 
   

   
  Lenkin jälkeen näet yhteenvedon harjoituksesta, eli lenkin tiedot, lyhyt palaute lenkinstä ja harjoitusvaikutus. 
   

   
   
  Miksi Fenix  -sarja tai 935?
   
  Kellossa on paljon ominaisuuksia, mutta erityisesti näiden ominaisuuksien takia kannattaa harkita kellon hankkimista:
   
  Suorituskykymittaukset
  Fenixistä löytyy perinteisiä suorituskykymittauksia kuten palautumisaika, kilpailuajan ennusteet yms. Jotka pohjautuvat suomalaisen Firstbeatin algoritmeihin. Uutena on mukana harjoittelun tila. Maininnan arvoisia on myös SV-stressitesti ja suoritustasotesti jotka on toki jo ollut mukana aikaisemmissa mittareissa.
   
  Harjoittelun tila
  Harjoittelun tila -näyttö kertoo nopeasti harjoittelun kuormittavuuden. Se mittaa harjoittelun kuormittavuuden ja maksimaallisen hapenottokyvyn muutoksia pidemmällä aikavälillä ja näyttää kuinka harjoittelu vaikuttaa kuntotasoon ja suorituskykyyn. Suomeksi sanottuna harjoitteletko liian kovaa vai liian vähän. Vai onko lepojakso päässyt vähän venähtämään.  Näyttö kertoo harjoittelun tilan sanallisesti ja nuolilla.
   
  -Heikentää kuntoa = Harjoittelet liian vähän
  -Palautuminen = Palauttava harjoitusjakso
  -Ylläpito = Ylläpitävää harjoittelua
  -Tuottava = Kuntoa kehittävä harjoittelu
  -Huippu = Olet hyvässä kilpailukunnossa
  -Ylikuormittava = Harjoittelet liikaa
  -Tuottamaton = Harjoittelet hyvin, mutta palautumisessa on ongelmia (stressi, ravinto ja lepo)
   

   
  Hyvä yksinkertainen näyttö joka kertoo karusti mikä on oma tilanteesi.
   
  Harjoittelun kuormittavuus
  Harjoittelun kuormittavuus -näyttö näyttää viikon sisällä tapahtuneen harjoittelun kuormittavuuden määrän (EPOC -mittausten kokonaismäärä). Mittarin näyttämä lukema on henkilökohtainen, mutta näyttää hyvin harjoittelun rasittavuutta.

   
  Harjoitusvaikutus
  Harjoitusvaikutus eli TE lukema kertoo kuinka harjoitus vaikutti kuntoosi. Lukema määräytyy käyttäjäprofiilisi tietojen, sykkeen ja harjoituksen keston sekä tehon mukaan. Lopptuloksena on lukema asteikolla 0-5 joka kertoo vaikuttiko harjoitus kuntoosi ylläpitävästi vai parantavasti. Asteikko on seuraavanlainen:
   
  0,0-0,9 Ei etua
  1,0-1,9 Vähän etua
  2,0-2,9 Kunto pysyy ennallaan
  3,0-3,9 Kunto paranee 
  4,0-4,9 Kunto paranee merkittävästi
  5,0 Ylikuormittava ja mahdollisesti haitallinen harjoitus ilman riittävää palautumisaikaa.
   

  Tässähän ei sinällään ole mitään uutta koska onhan tuo TE lukema pyörinyt mittareissa mukana jo vuosia. Uutta on se, että nyt näkee selvästi kohdistuko harjoitus aerobiselle alueelle vai anaerobiselle. Mitä hyötyä? Jos käyt tekemässä esimerkiksi tavallisen peruskestävyyslenkin ja mittari ilmoittaa 3.5 TE lukeman anaerobiselle alueelle niin eihän se harjoitus silloin aivan putkeen mennyt. Eli pystyt paremmin seuraamaan että harjoitus kohdistuu haluamallesi alueelle ja että se on myös kehittävää. Yllä olevassa kuvassa aerobinen TE lukema on 3,1 eli on tehty peruskuntoa kehittävä harjoitus.  
   
  Stressitesti
  Stressitesti mittaa sykevaihtelua mittaamalla yleisen stressitason. Tähän vaikuttaa harjoittelu, uni, ravinto ja elämän muut haasteet. Lukema on välillä 1-100. Tähän tarvitset sykevyön.
   

  Kellosta löytyy myös jatkuva sykkeenmittaus joka näyttää tämän hetken sykkeesi, viimeisen 4h sykkeen ja valikosta löytyy myös viimeisen 7vrk päiväkohtainen lepokeskisyke. Jos pidät kelloa jatkuvasti kädessä niin saat käyttöösi tuon 7vrk leposykemittauksen. Siinä nyt toki näkee jos joku päivä on ollut hieman muita rankempi, mutta muuten siitä ei ole oikein hyötyä. Kyseistä tietoa ei tallenneta minnekkään joten itse tulisi muistaa millaisia lukemia mittari tavallisesti näyttää kevyinä viikkoina tai kovempina viikkoina.
   

   
  Kaikki yllä mainitut suorituskykymittaukset mittaa mennyttä aikaa. Jos haluat tietää kulloisenkin suoritustason niin sitä varten on lenkin alussa näytössä vilahtava suoritustasotesti. Testi analysoi tahtia, sykettä ja sykevaihtelua ja suhteuttaa sitä muihin harjoituksiin. Näytettävä tulos on välillä -20 ja +20. Omilla lenkeillä tulos pyöri tavallisesti lähellä nollaa. Satunnaisesti sain tulokseksi esimerkiki -5. Lukeman muutosta voi myös seurata lenkin aikana. Sanoisin että aika piippuun saa itsensä vetää ennen kuin tuon lukeman saa liikkumaan laidasta laitaan, mutta antaa se jotain kuvaa sen hetkisestä suorituskyvystä.
   
  Vaikka mittarista löytyy monenlaisia rasituksen mittauksen työkaluja niin jokainen noista toimii kuitenkin erikseen. Esimerkiksi unenmittaus ei osaa kertoa muille testeille, että kaveri on nukkunut viime päivinä huonosti. Seitsemän vuorokauden sykekäyrä ei osaa kertoa että muun elämän rasitus on ollut kovempaa kuin aikaisemmin. Ainoa tavallaan kokonaistilanteen yhteenvetoa tekevä mittari on lenkin alussa näkyvä Harjoituksen tila -mittaus. Testasin 5S mittaria 2vko ja 935 mittaria 2,5vko ja kummallakaan kerralla tuo Harjoituksen tila -mittaus ei mielestäni osannut reagoida tarpeeksi herkästi verrattuna omiin tuntemuksiin. Vaikka alla oli huonosti nukuttuja öitä, stressiä ja muuta rasitusta niin mittauksen tulokseksi sain lähes aina nollan pinnassa olevan lukeman. Omasta mielestäni olisi ollut luontevampaa että ero hyvän ja huonon päivän välillä olisi ollut isompi. Toisaalta mittarilta kestää pari viikkoa oppia tunnistamaan rasituksen tasoja, että ehkä ajan myötä nuo lukematkin muuttuu järkevämmiksi. Tarvitaan siis edelleen maalaisjärkeä tunnistamaan milloin olisi järkevämpää jättää lenkki väliin. Toisaalta jos mittari näyttää jatkuvasti että stressitasot on tapissa ja kehossa on rasitusta koko rahan edestä niin ehkä olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa tekemistä, levon ja rasituksen suhdetta.
   
  Yllä olevat mittarit vaativat noin kahden viikon harjoittelun jotta ne alkavat toimia kunnolla. Alussa saattaa siis ilmetä heittoja. 
   
   
  Navigointiominaisuudet
   
  Jo Fenix 3HR mittaria testatessani tykästyin mittarin navigointiominaisuuksiin. Aikaisemmin navigointiominaisuudet on tuntunut turhilta koska niitä ei ole ollut tai ne on ollut niin huonoja ettei niitä halua käyttää. Esimerkiksi nykyisessä 920XT mittarissa on myös navigointi, mutta koska karttaa ei voi zoomata niin käyttö on hankalaa. Poluilla se toimii jotenkuten, mutta kaduilla saa olla tarkkana ettei juokse harhaan. Polut on siksi helpompia koska ne sentään erottaa aika hyvin metsässä.
   
  Fenixin kanssa navigoiminen on paljon helpompaa ja mukavampaa. Voit zoomata reittiä jotta esimerkiksi risteyksissä huomaat paljon helpommin mihin suuntaan lähteä. Mittari varoittaa jos poikkeat reitiltä, näyttää arvioidun tuloajan määränpäähän yms. Etenkin käyttömukavuus on parantunut huomattavasti.
      
  Juoksun lisäksi navigointiominaisuuksista hyötyy myös arjessa. Voit esimerkiksi merkitä mittariin kiinnostavaksi paikaksi auton pysäköintipaikan jotta voit myöhemmin suunnistaa helposti takaisin autolle. Lomalla voit ladata mittariin valmiiksi kävelyreitin, kiinnostavan paikan yms. Samat voi toki tehdä myös puhelimella, mutta esimerkiksi ulkomailla saa olla tarkkana puhelimen datan käytön kanssa. Samoin jatkuva kartan vilkuilu näkyy helposti myös puhelimen akun kulumisena.
   
  5X malli on sitten asia aivan erikseen. Siinähän kartat on viety sille tasolle jossa niitä on totuttuu käyttämään navigaattoreissa ja puhelimissa. Voit esimerkiksi pyytää mittaria suunnittelemaan valmiiksi 10km reitin vieraassa kaupungissa. Koska mittarissa on kartat valmiina niin se osaa tunnistaa tiet ja muodostaa niiden perusteella valmiin reitin. Et siis joudu juoksemaan 5km yhteen suuntaan ja sitten takaisin. 5X malliin voit ladata valmiita karttoja jos vaikka lähdet lomamatkalle. Isot kartat toimivat kuitenkin hieman hitaasti mittarissa, eli niiden zoomailu vaatii hieman kärsivällisyyttä. 
   
   
  Harjoittelu
   
  Jos käytät mittaria ihan normaaliin lenkkeilyyn niin pärjään hyvin tuolla valmiilla Juoksu -harjoitusmoodilla. Valikoista löytyy pitkä lista eri lajeja joita voit myös käyttää. Käytännössä eri lajit tarkoittaa sitä että harjoitukset kirjautuu kyseisenä lajina ja voit määrittää jokaiseen haluamasi tietokentät ja näyttöjen lukumäärät. Muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia voisi olla esimerkiksi alla olevat:
   
  Mittarissa on automaattisesti kalibroituva kiihtyvyysanturi esimerkiksi sisätiloissa tapahtuvaa juoksua varten. Tällä voit päästä yllättävänkin tarkkaan matkanmittaukseen.  Allasuinnissa mittari tunnistaa esimerkiksi vapaauinnin, selkäuinnin, perhosen jne.  Golfatessa mittari ilmoittaa reiän alussa etäisyyden viheriölle. Voit luoda intervalliharjoituksia, käyttää virtual partner -toimintoa tavoitevauhdissa pysymistä varten tai kilpailla aikaisempaa omaa suoritusta vastaan.  Jos olet laittanut päälle perinteisen sykevyön niin mittari tunnistaa sen automaattisesti ja käyttää sitä sykkeenmittaukseen.   
  Aktiivisuuden seuranta
   
  Aktiivisuuden seuranta laskee kunkin päivän askelmäärän, kuljetun matkan, tehominuutit, kiivetyt kerrokset, kulutetut kalorit (perusaineenvaihdunta ja harjoittelu) ja unitilastot. Oma askeltavoite määrittyy automaattisesti aiemman aktiivisuuden mukaan. 


  Etenkin seitsemän päivän yhteenveto ja kaloreiden jakautumisen näyttäminen herätteli omaa mielenkiintoa aktiivisuuden mittaukseen. Kiivetyissä kerroksissa tulokset oli taas mitä sattui ja unenseurannasta puuttuu samanlainen selkeys kuin esimerkiksi yllä olevista askeleista. 
   
   
  Älykkäät ilmoitukset ja muut sovellukset
   
  Älykkäät ilmoitukset ilmoittavat perinteiseen tapaan saapuvista viesteistä yms. Ilmoituksista saa hyvin selvää ja ne on helppo lukea. Muita bluetoothin avulla puhelimesta tulevia tietoja ovat säätiedot, etsi puhelin, musiikin hallinta, lukitus, paikan tallennus ja tietojen synkronointi.
   
   
   
  Toki suhtaudun edelleenkin hieman nihkeästi siihen miten "kätevää" on tarkistaa sääennuste kellosta eikä puhelimesta. Testien aikana aloin kuitenkin miettimään sitä että jos se puhelin olisi esimerkiksi sateen takia pakattu vesitiiviiseen taskuun. Että mieluummin sen puhelimesta kuuluvan hälytysäänen syyn tarkistaa ranteesta kuin että alat kaivamaan sitä puhelinta erikseen esille. Kätevin toiminto oli mielestäni tuo musiikin hallinta. Kuuntelin muutamalla lenkillä musiikkia puhelimesta ja oli kyllä kieltämättä kätevää hypätä kappaleiden yli kellon avulla kuin että olisin kaivanut aina puhelinta esille. Tällainen tilanne tuli esimerkiksi kovemman tasavauhtisen lenkin aikana. Fiilistä hieman laskee jos kuulokkeista alkaa kuulumaan kappaleita lasten soittolistalta. Pienen pieni veturi -kappale ei mielestäni oikein sovi vetoharjoituksen taustalle. 
   
   
   
  Fenix 5S
   
  Fenix 5S oli testissä parin viikon ajan. Kuten kuvista näkee niin kellon muotoilussa on ajateltu enemmän naiskäyttäjiä kuin miehiä. Kello oli kooltaan kuitenkin sellainen että se sopi hyvin myös miehen ranteeseen. Hieman joustava hihna helpotti kellon kiristämistä sopivalle kireydelle. Jotta rannesykemittaukseen ei tulisi virheitä niin kello ei voi pyöriä ranteessa miten tahansa. Kellotaulun koko oli mielestäni riittävä. Toki se sai miettimään, että voisiko kellotaulu olla vielä hieman isompi. Näytöntarkkuus on kuitenkin hyvä joten kyllä kellotaulusta selvää saa vaikka käytössä olisi kaikki neljä tietokenttää harjoituksen aikana. 
   
   
   


   

   
  Fenix sarjassa ehdoton plussa on se että kellon hihnoissa on pikakiinnitys (QuickFit). Eli enää ei tarvitse ruuvailla hihnoja irti, riittää kun vain vedät pientä väkästä ja hihna irtoaa. Vaihdat hihnat tarvittaessa muutamassa sekunnissa. Voit siis käyttää lenkeillä eri hihnoja kuin arkikäytössä. 
   
  Lenkin jälkeen harjoitusten siirto Garmin connectiin onnistui helposti bluetoothin välityksellä. Aikaisemmin vannoin WiFin nimeen, mutta jos käytössä on hieman uudempi puhelin niin tiedonsiirto onnistuu hyvin myös ilman Wifiä. Enää en maksaisi lisähintaa siitä että mittarissa on tuki WiFille. 
   
  Testin loppupuolella aloin pohtimaan onko kellon jatkuva ranteessa pitäminen järkevää. Vaikka kello mittaa aktiivisuutta niin en oikein usko että jaksaisin sen takia pitää kelloa jatkuvasti ranteessa. Vaikka 5S on kevyin Fenix -sarjalainen niin silti kello painaa sen verran että paino hieman häiritsee. Se toki auttaa asiaa jos kellon ulkonäkö on sellainen että kelloa haluaa pitää kädessä. 
   
  5S:n kohdalla on hyvä muistaa heikompi akunkesto verrattuna muihin malleihin. Normaalissa harjoittelussa akunkesto ei ole ongelma, mutta jos harrastat pidempiä polkujuoksuja tai ultria niin silloin siitä voi muodostua ongelma 
   
  Kellosta on saatavilla myös safiirilasilla oleva malli josta löytyy Wi-Fi ominaisuus sekä yksi ylimääräinen silikonihihna. 
   
  Mittaria on saatavilla valkoisena marmorinvalkoisella hihnalla, hopeana turkoosilla hihnalla ja hopeana mustalla hihnalla (26.6.2017 649e):

   
  Safiirilasilla mittaria löytyy mustana mustalla hihnalla, kullan värisenä harmaalla mokkahihnalla ja kullanvärisenä metallihihnalla (26.6.2017 749e-899e):
   

   
   
   
   
  Forerunner 935
   
  Forerunner 935 oli myös testissä kahden viikon ajan. Fenix sarjaan verrattuna kellossa houkuttelee etenkin sen hieman halvempi hinta ja selkeästi kevyempi rakenne. Kellon iso kellotaulu oli positiivinen yllätys ja se vähensi kellon lelumaista vaikutelmaa. Oikeastaan kello ei tuntunut ollenkaan lelumaiselta vaan ennemminkin perinteiseltä sykemittarilta. Muistissa oli aikaisempi Garmin 630:n testi jossa kellon kevyt paino teki kellosta hieman lelumaisen oloisen. Ulkonäkö oli siis positiivinen yllätys ja kelloa piti mielellään myös arkikellona. Kevyt paino sai myös välillä unohtamaan että kello on ranteessa. Lenkillä tietokentille oli enemmän tilaa kuin 5S:n kanssa. Tämän kellon kanssa päädyin pohtimaan kumpi olisi mukavampi arjessa, 935 vai Fenix 5. 

   

   

   
  Ominaisuuksiltaan kello on samanlainen kuin Fenix -sarja. Käytössä en huomannut mitään eroa aikaisemmin testissä olleeseen Fenix 5S mittariin. Pikemminkin voisin suositella juuri 935:sta koska kellon kevyempi paino tekee siitä mukavamman käyttää. Miinuksena on toki hieman urheilullinen ulkonäkö arkikäytössä. 
   

   
  Kelloa on saatavilla mustalla hihnalla. Hihnan kiinnitys on perinteinen, eli tarvitse pakkauksen mukana tulevat kaksi pientä ruuvimeisseliä hihnanvaihtoa varten (vaihto tri-pakkauksen keltaiseen hihnaan). Mustan hihnan lisäksi saatavilla on 49,90eurolla graniitinsininen, kirkkaankeltainen, tulenpunainen, tulenpunainen ja pilvensininen hihna. Ruskea nahkahihna maksaa 79,99e (26.6.2017). Näitä hihnoja voit kiinnittää pikakiinnityksellä. 
   

   
  Yllä olevien lisäksi tarjolla on myös tummanharmaa ja hieman vaaleampi ruostumaton teräshihna. Näillä hihnoilla hintaa on 199,99e.

   
   
   
  Yhteenveto
   
  Mielestäni Fenix/935 on tällä hetkellä monipuolisin markkinoilla oleva sykemittari. Aikaisemmasta Fenix 3 mallista mukaan on tullut kehittyneemmät rasituksen seurannan työkalut ja rannesykemittauksen tarkkuus on parantunut. Mittareiden paino tuo toki omat haasteensa rannesykemittaukseen erityisesti Fenix 5 ja 5X mallien kohdalla. Mittareiden hinta 500e ja siitä ylöspäin rajaa myös tehokkaasti ostajakuntaa. Erityisesti Fenix sarja näyttää suuntaa mihin sykemittarit ovat menossa. Mittareihin tulee yhä enemmän ominaisuuksia joita käytetään varsinaisten lenkkien ulkopuolella. Perinteisten harjoitusominaisuuksien lisäksi myös kellon ulkonäöllä on merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. 
   
  Forerunner 935 on edullisin tapa päästä hyötymään Fenix sarjan parannuksista. Iso näyttö tekee kellosta mukavan käyttää. Fenix 5S on Fenix sarjan pienin mittarin. Vaikka se on ehkä eniten naisille suunnattu niin mustana se sopii myös miehille. Heikko akku rajoittaa käyttöä pidemmissä suorituksissa. Fenix 5, maskuliininen ulkonäkö, joko tykkäät tai et.  Fenix 5X sarjan kallein kello hienoilla kartoilla. Kannattaa miettiä tarkkaan onko kartoille tarvetta. Kellon paino aiheuttaa omat ongelmat rannesykemittaukseen jos kiinnitys on huolimaton.   
  Kannattaako kelloa päivittää? Jos olet muutenkin vaihtamassa kelloa niin suosittelen laittamaan sen 200e lisää esimerkiksi 235 malliin. Tämä sillä rajoituksella että harjoittelet aktiivisesti ja olet kiinnostunut palautumisesta yms. Jos haet vain tavallista mittaria lenkkeilyyn niin silloin parempaa vastinetta rahoille saa 235 mallista tai vastaavista. 
   
   
  Kysymykset ja kommentit mittarista ja testijutusta voi lähettää tähän ketjuun: Seppo testaa: Garmin Fenix 5 -sarja ja Garmin 935
   
×