Jump to content
Juoksufoorumi.fi


X66

Jäsenet
 • Content count

  474
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  1

Converted

 • Coopperi
  3340 (-84), 2835 (-13)
 • 10km
  45.38 (-14)

Recent Profile Visitors

2 459 profile views
 1. Mua ottaa päähän

  Eilen oli nätti lumipyry. Iltayön juoksulenkin teemana oli kuitenkin kuraloska, ja nyt aamulla töihin pyöräillessä oli lämmintä mutta pelkkä kura jäljellä. On se mukavan vaihtelevaa.
 2. 20. Kaukopartiohiihto

  Kyllä tuo kestävyyspohja riittää. Suosittelen 150 km vaihtoehtoa kyllä jos ehdit harjoittelemaan hiihtoa ennen koitosta. Mulla oli 2013 aika huono kestävyyspohja, hiihtoa tuli alle noin 250 km ennen tapahtumaa josta vajaat 200 km eräsuksilla. Hiihdin 150 km nukkumatta ja reissu oli rankka ja ikimuistoinen (haasteita suunnistuksen ja syömisen/juomisen kanssa).
 3. 20. Kaukopartiohiihto

  Ootko yhtään rutinoitunut hiihtäjä ja mikä on kuntopohja tällä hetkellä muuten? 150 km on kyllä aika pitkä matka jos ei ole tottunut hiihtämään.
 4. 20. Kaukopartiohiihto

  Tavoitteeni hiihtoon on 300 km. Harjoittelumäärät ovat aika tarkkaan kahden edellisen vuoden tasolla, eli vanhoilla pohjilla mennään suunnitelmien suhteen. Onnistuminen vaatii siis päätä eikä keli saisi olla kauhean huono (en ole niin kovassa kunnossa). Auto jää tällä kertaa kotiin ettei tarvitse ajokunnon takia lopettaa. Nyt sitten odotellaan lunta. Rullahiihtokausi oli ihan hyvä lokakuun loppuun. Nyt on menossa vuoden paras juoksukausi, mutta aloitin jo sauvojen ottamisen mukaan lenkille kerran viikossa.
 5. Opas oli kyllä armollisempi kuntoilijoille ja junioreilla oli tosiaan vähemmän tehoja. Merkittävää tuossa verrattuna nykyharjoitteluun on suuren osan VK:ta pudottaminen PK:ksi ja vähemmän tehoharjoittelua yleensäkin. VK:ta ei myöskään laskettu tehoharjoitteluksi vaan ainoastaan AnK ja MK. Tiedä häntä sitten kuinka paljon tehoja aiemmin oikeasti oli kun sykkeitä ei vielä yleensä mitattu lennosta.
 6. 20. Kaukopartiohiihto

  http://www.kouvu.fi/ "20. KAUKOPARTIOHIIHTO 17.-19.2.2018 - 20. tapahtuma, joten juhlavuoden kunniaksi tarjolla myös Hämeenlinna - Utti 175km reitti. - matkat 30 - 300km " Vielä 3 kk harjoitusaikaa; toivotaan lunta pian ja pitkästä aikaa kunnon talvea!
 7. Vähän tarkennusta, tehoharjoittelu tarkoitti siis yli anaerobisen kynnyksen. PK1-kaudella: PK 55-65%, VK 30-35%, MK 5-10% PK2-kaudella: PK 40-50%, VK 40-50%, MK 5-10% Valm. kausi: PK 35-40%, VK45-50%, MK10-15% aika hapokasta..
 8. Kirjasta vuodelta -84 ohjeita kestävyysominaisuuksien kehittämiseen (hiihtäjille, mutta osin yleispäteviä): Tehoharjoittelua 10-15%. Loput määräharjoittelua. Peruskestävyys (alle AerK eli 150-160): - 1-3 h. Kevyet kestoharjoitukset. vaihtelevat kevyet harjoitukset. Verryttelyt. - Esim. 2 h TV-kevyet. 90 min kevyt luonnollinen intervalli. Vauhtikestävyys (alle AnAerK 170-175): - 30-90 min keskikovat kestoharjoitukset - Kestävyysintervallit. Keskikovat vaihtelevat harjoitukset. - Esim. 60 min TV-reipas. 5x 10/2 min sykkeellä 165. Maksimaalinen kestävyys (max 190-195): - 5-40 min. Kovat kestoharjoitukset. Tempointervallit. - Esim. 30 min TV-kova 6x 4 min / 3 min (30 min kilpailuvauhdilla) 60 min TV, alku sykkeellä 160 ja viim 15 min sykkeellä 180 Nopeuskestävyys: - 30 sek - 5 min toistoharjoitukset - esim. 3x2 min/20 min 95% vauhdilla sen hetken maksimista 5x60 sek/10 min 95% vauhdilla Samassa kirjassa ylirasitustila/ylikunto: Ylirasitustilan syntymisestä ei ole valmista teoriaa, mutta käytännössä tiedetään että liiallisen, virheellisen ja/tai liian kovatehoisen harjoittelun ja riittämättömän palautumisen vaikutuksesta on seurauksena elimistön ylirasitustila. Ylirasitustilalla tarkoitetaan suorituskyvyn melko äkillistä heikkenemistä tavallisesti omassa erikoislajissa. Vaikka harjoittelu ja palautuminen ovat tärkeimmät ylirasituksen syntymiseen vaikuttavat tekijät, vaikuttavat muut urheilijaan kohdistuvat fyysiset ja psyykkiset tekijät myös siihen.
 9. Itsekin kotona nuorta kilpaurheilijaa kannustavana toivon että pääsisitte ylikunnosta vihdoin ohi. Kaikki ylikuormitus ei välttämättä mittareilla näy. Sykekayrät voivat olla ihan ok, mutta silti väsähtää ja saa paikallisia oireita kuten second yllä kuvasi. Mahtoikohan 70-luvun harjoittelutyyli olla jotenkin selkeämpää rakenteeltaan vai olivatko ongelmat ihan samoja?
 10. Kestävyysharjoittelun perusteoriat olivat hyvin tiedossa laktaattitasoineen, periodisoinnit, vuosijaksottelu ja ikäkausipohjainen progressio jo 80-luvun alkuun tultaessa, jolloin tulivat ensimmäiset sykemittarit. 70-luvulla siis suurin ero oli mittaustiedon puute, jolloin tosiaan ylikunto tuli ilman mittarin varoitusta. Toisaalta kuitenkin ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, mikä tekee myös pelkän fysiikan mittaustiedosta rajoitteen. Keskimääräisellä kuormitusrajalla ja henkisen kuorman mittaustiedon puutteella ei ehkä uskalleta venyttää rajoja ihan yhtä pitkälle kuin tuntumapohjalla. Kyllähän tollaisessa vanhan liiton asenteessa oli se puoli että harjoittelun pitää tuntua harjoittelulta (joko tehoa tai määrää) eikä ylikevyttä palauttelua oikein laskettu oikeaan harjoitteluun.
 11. Näkyvyys pimeällä

  Oma kokemukseni on sekä rullahiihtäjänä että autoilijana että keltainen huomioliivi näkyy erittäin hyvin. Vastaantulijana toki otsalamppu näkyy tosi kauas, etenkin suoraan eteenpäin suunnattuna. Heijastinliiviäkin tehokkaampia näyttävät olevan valkoiset heijastintakit.
 12. Omassa filosofiassani olen päätynyt siihen että harjoituksen vauhdista sen kuormittavuus on loppujen lopuksi kiinni. Niinpä valitsen vauhdit aina tuntuman mukaan. Jos sykkeet kuitenkin ovat suhteessa vauhtiin koholla niin kuormitusta pitää tarkkailla ja tarvittaessa alentaa. Ehkä tuo sykeohjaus kuitenkin säätää harjoittelua tehokkaammin??
 13. Teitkö harjoituksen sykeohjatusti vai sopivalla juoksutuntumalla? Yksittäisellä kerralla saattavat sykkeet heitellä, mutta olen kyllä itsekin huomannut että tähän aikaan vuodesta päivän lyhentyessä palautuminen jostain syystä heikkenee.
 14. 26.10.2017

  Aloita ihmeessä ketju. Nyt on ensikertalaisenkin hyvä aika aloittaa harjoittelu jos haluaa hiihtää esimerkiksi 150 km.
 15. 26.10.2017

  Kaudesta ei varmaan voi tosissaan puhua jos edessä on parin kuukauden rospuutto, mutta olihan tuo tosi piristävää kerrankin näin aikaisin. Myös metsäpätkät jäivät lyhyeksi, mutta auraamattomilla ulkoiluteillä pääsi hyvin jalankulkijoiden tallaamia polkuja. KPH-sivulla on nyt muuten 2018 ajankohta. Olisihan se hienoa päästä hiihtämään Hämeenlinna-Utti ja sitten uudestaan Pajulahteen..
×