Jump to content
Juoksufoorumi.fi


JH1

Jäsenet
 • Content count

  124
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

21 Excellent

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Asuinpaikka
  Nurmijärvi

Converted

 • Coopperi
  3030 m
 • Puolimaraton
  1:38:45

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. JH1

  Suunnistus-/ polkujuoksukengät

  Myös kuluneet puunjuuret ja kelottuneet kaatuneet puunrungot ovat märkinä liukkaita kuin jää. Tästä syystä nastareissa on keskinasta.
 2. JH1

  Suunnistus-/ polkujuoksukengät

  Kyllä metsässä pitää olla oikeat suunnistusjalkineet ihan jo turvallisuuden takia; juoksukenkien pohja ei suojaa teräviltä kiviltä ja oksantyngiltä. Mulla tuli joskus puunrunkoa vauhdilla ylittäessäni peukalon paksuinen oksantynkä lenkkarinpohjan läpi ja katkesi mukaan matkaan. Onneksi oksa meni varpaiden välistä! Siinä olikin kaivelemista, että sai oksanpätkän kengänpohjasta irti. Ja onhan nastarin pito metsässä aika jäätävä verrattuna tavalliseen lenkkariin. Kolmas pointti on se, että vain suunnistusjalkine kestää metsässä eikä märissä olosuhteissa muistuta pesusientä. Pahviset lenkkarit hajoavat kastuessaan ja muutenkin metsäjuoksu on niille liian paha rasti. VJ Intergrator on suosittu ja minullakin käytössä. Talvisin olen juossut niillä poluillakin ja ne pitävät sekä märällä peilijäällä että paksussa lumessa. Tästä mallista olisi ehkä hyvä aloittaa sovittaminen, toki valinnan varaa on. Suunnistajan Kaupan tapahtumakalenterista näkee missä päin Suunnistajan Kaupan autot liikkuvat eli aina ei tarvitse lähteä Helsinkiin, Tampereelle tai Turkuun sovittamaan. Netistäkin voi tietysti tilata, jos 15 €/toimitus ei kirpaise.
 3. JH1

  Suunnistus ja punkit?

  Jäi aloituksessa mainitsematta, että suunnistan aina pitkälahkeiset housut jalassa ja lahkeiden päät tungettuna sukkien sisään. Päällä on vielä pehmeät säärisuojat vähentämässä housujen kulumista. Paitakin on katusprinttejä lukuun ottamatta pitkähihainen, tosin sellainen verkkopaitamainen. Viileällä kelillä päällä on myös ohut juoksutakki. Ehkäpä vaatetus suojaa melkoisen hyvin käveleviltä verenimijöiltä ja onhan punkin aika vaikea pysyä kiinni, kun oksat ja risut piiskaavat kivan tärinän säestyksellä...
 4. JH1

  Suunnistus ja punkit?

  Tuntuu siltä, että vuosi vuodelta punkeista kohistaan enemmän ja enemmän. Itse ihmettelen sitä, että en ole löytänyt itsestäni punkkia, vaikka kuljen metsissä vuosittain n. 200 km. Toisilla taas riittää yksi marjareissu ja heti on punkki kiinni. Mistä ihmeestä se johtuu, etteivät punkit lähde minun matkaan, vaikka kaikella todennäköisyydellä pitäisi? Onko syy yksinkertaisesti vaatetuksessa vai vauhdissa (vai hajussa)? Myös hirvikärpäsiltä säästyn, jos suunnistus sujuu ilman pidempiä pysähdyksiä. Toki ne ovat voineet lähteä aikaisemmin radan kiertäneiden matkaan tai sitten en etene metsässä niin kuin hirvi. Onneksi ne eivät paljoa paina eikä niistä ole haittaa. Onko teillä ollut punkkeja ja onko rokotus otettu?
 5. JH1

  Lahti-Hollola Jukola 2018

  Nurmijärvellä hyvää kangasmaastoa tarjoavat ainakin nämä Salpausselän alueet: Solttilannummi (Rajamäen Rykmentin järjestämät iltarastit 5.6. ja 31.7.) Partionummi (28.8.) Jätinlukot Suomies (18.9.) suppamaastoa Röykkä (2.10.) Partionummi (9.10.) Käpylännummi (16.10.) Kiljavannummi (23.10.) Harmi, että nuo painottuvat iltarastiohjelmassa syksyyn eikä tämän vuoden Jukolan alle. Mutta voihan tuolla käydä itsenäisestikin treenaamassa ja onpa jäätävän nopeaa yösuunnistusta luvassa. :) Noissa maisemissa saa kyllä painaa aika reippaasti ja suoraviivaisesti, koska polku ei tarjoa samanlaista nopeuslisää kuin hankalakulkuisissa maastoissa. Käyrä on suurpiirteisen pyöreää toisin kuin rikkonaisilla avokallioilla ja näkyvyys pääasiassa erinomainen. Todella hyviä paikkoja opetella käyrän hahmottamista. Karttoja löytyy Nurmijärven kunnan sivuilta eli ei kun harjoitusrataa piirtämään: Nurmijärven kunta - suunnistuskarttoja
 6. JH1

  Lahti-Hollola Jukola 2018

  Ok, nyt ymmärrän miksi joillakin on rinkka mukana metsässä; ehtii reitinvalintaa miettiessä ottaa kupin kuumaa juotavaa ja haukata evästä. Varmasti ihan kiva mennä noinkin.
 7. JH1

  Lahti-Hollola Jukola 2018

  Useamman yösuunnistuksen (iltarastien A-rataa) suorittaneena hämmästelen miten ensikertalaiset pärjäävät Jukolan pitkällä yöosuudella? Onhan pelkkä 15 kilometrin juoksu tai kävely metsässä jo fyysisenä suorituksena aikamoinen, mutta kun se pitää lisäksi tehdä pilkkopimeässä oudossa metsässä ja rastitkin pitäisi löytää... Pimeässä kun tippuu kartalta, on vitsit aika vähissä. Tuohon pitkään osuuteen kun tekee useita pummeja ja huonoja reitinvalintoja, niin matka on jo melkoinen. Ei ehkä paras paikka kokeilla yösuunnistusta? Toki hienoa, että yrittäjiä löytyy. Tietysti Jukolassa on paljon muitakin matkassa ja maastoon syntyy uria toisin kuin iltarasteilla, mutta häntäpäässä ei ehkä ole kovin monta pätevää osaajaa neuvomassa.
 8. JH1

  Lahti-Hollola Jukola 2018

  Syvimmät Jukola-maaston supat ovat kymmeniä metrejä syviä. Kyllä sellainen kannattaisi jo kiertää, koska kierto säästää juoksuvoimia - mutka kun on fyysisesti paljon kevyempi tehdä vaaka- kuin pystysuunnassa. Nurmijärvellä on eräällä polkureitillä 45 metrin nousu ja se kyllä tuntuu, jos useamman kerran joutuu nousemaan. Ja tuossa on vielä polku suurena apuna ja nousu loivenee lopussa. Aloittelijan reitinvalinnalla ei riitä maailmanmestarinkaan kunto. Onhan tuolla Jukolassa kalliota ja tasaista kangastakin tarjolla. Kannattaa kuitenkin vähän laskea käyrän määrä, että tietää millä vauhdilla kannattaa lähteä kiipeämään, ettei mene kävelyksi seuraava kilometri. Toisaalta supat voivat auttaa suunnistamisessa. Netistä löytyy tarkemmin Jukolan maastosta: Jukola 2018 maastoanalyysi Suunnistuskartta Hälvälä (suurenna)
 9. JH1

  Lahti-Hollola Jukola 2018

  Tämän vuoden Jukolassa on tarjolla suppamaastoa ja jotenkin olen ymmärtänyt, että sellaista varten pitäisi erikseen treenata. Minulla on aikomus osallistua Jukolaan ja olisinkin ensimmäistä kertaa mukana. Olen kiertänyt iltarasteja muutaman vuoden ja nyt mietin miten hyvin pärjäilen paljon puhutussa suppamaastossa, kun sellaisesta ei ole kokemusta? Ehkä lähimmäs minun kokemuksesta pääsee Pohjois-Nurmijärven erittäin nopeat kangasmaastot (Kiljavan ja Rajamäen ympäristö), mutta siellä ei mitään hirveän syviä ne vähäiset supat ole. Toisaalta juuri tuollainen maastotyyppi on vahvuuteni. Kuitenkin tärkeää lienee se, että ainakaan syvimpiä suppia ei juokse läpi pohjan kautta vaan kiertämällä ne? Mutta jos maastossa on N kpl saman näköisiä suppia, saa pimeässä voi olla jännät paikat, jos ei ole tarkkana. Siinä saa liikuntaa, jos pitää käydä parin ylimääräisen supan pohjalla katsomassa onko oma rasti siellä.
 10. Nyt ainakin Nurmijärven korkeudella pystyy jo suunnistamaan metsässäkin. Lunta oli eilen metsässä enää vain n. 20 cm eli viikon päästä ei pitäisi olla mitään. Kivikot oli vähän hankalia, koska lumen läpi ei näe reikiä.
 11. Tässä lumien sulamista odotellessani tuli mieleen, että mitenköhän harrastelijat treenaava suunnistusta talvella? Jääkö homma juoksulenkkien varaan vai kahlaako joku lumessa pitkin metsiä? Toki Etelä-Suomessa syksy on sen verran pitkä, että lumi alkaa hidastamaan menoa vasta tammikuussa, mutta taukoa ehtii silti tulla.
 12. JH1

  GPS-reitintallennin suunnistukseen

  Minulla oli joskus ollut Lumia 925 ja myöhemmin Lumia 950 taskussa varustettuna Maastokartat-sovelluksella. Maastokartat-sovellus on maksuton ja reitintallennustoiminto siihen maksaa n. euron verran. Tallennetut reitit menevät pilveen ja niitä voi katsoa kotikoneellakin. Hintaansa nähden todella toimiva paketti eikä juuri pätki, jos vertaa siihen kuinka "hyvin" gps-seuranta toimii tv-lähetyksessä. Mutta suunnistus ei kylläkään ole oikea paikka matkapuhelimelle. Se voi ottaa helposti kipeää tai vettä ja painaahan se jonkin verran. Ja onhan se jännempi mennä, kun on paperikartan varassa. :)
 13. Nyt meinaa mennä luotto Fischeriin aika pahasti. Ostin lapselle isommat Fischerin sukset, siteet sekä monot, koska kokemukset aikaisemmista lasten Fischereistä oli hyvät. Ostopaikka XXL. Nyt side on vähän erilainen ja lapsi ei saa monoa siteeseen ilman aikuisen apua. Hankalaa se on aikuisellekin. Pahin ongelma kuitenkin on itse suksessa, jonka muovikiskoon side lukittuu. Muovikisko on kiinnitetty sukseen liimalla ( ! ) ja liimaus ei tunnu kestävän muutamaan lyhyttä hiihtoreissua enempää. Ensin liimaus repesi toisesta suksesta kesken hiihdon ja se vaihdettiin uuteen. Nyt vuorossa on sitten toinen suksi. Täytynee vaihtaa tuokin ja jos vielä tulee ongelmia, niin sitten lähtee kyllä kaupanpurkuprosessi pyörimään mikä on sikäli ongelmallinen, että virhe on vain suksessa mikä on oma tuote eli todennäköisesti siteet ja monot jäävät käsiin. Onko tietoa onko liimaus nykyään yleinenkin tapa ja onko ongelma yleinen? Tuntuu vähän hurjalle, ettei se kestä edes lapsen hiihtoa... Eli olkaapa tarkkana, jos Fischeriä meinaatte ostaa.
 14. JH1

  Icebug Pytho4 vai DTS2?

  VJ Integrator 17. Siis jos oikeasti haluaa sitä pitoa ja vettymättömät jalkineet. Kaupan päälle vielä suunnistustason kestävyys eli noita ei rikki saa.
 15. JH1

  Nastat tasaiselle ja poluille?

  Olen juossut muutaman talven kesäkengillä, joihin olen asentanut MaxiGrip HM11 -nastat. Kesäkengän pohja on valitettavasti niin pehmeä, että astuttaessa nasta uppoaa siihen eikä nastapaine riitä upottamaan nastaa kunnolla jäähän. Kyllähän sillä jäähän saa naarmua, mutta pidot ei paljoa parane. Toinen ongelma on se, että kengänpohjan pehmeydestä johtuen väärään kohtaan asennettu nasta lyö kivasti jalkapohjaan, kun sopiva kivi osuu alle. Tästä syystä laitoin nastoja kengänpohjan reunoille - ja paljon laitoinkin. Kesäkengissä on sekin ongelma, ettei nasta edes tapaa jäätä, jos välissä on vähänkin lunta. Jos jotain hyvää, niin MaxiGripin nastat kestävät kulutusta. Suunnistuskengissä (nastareissa) on ihan jäätävä pito jäälläkin mikä johtuu siitä, että sen nastoissa on laippa kengänpohjan sisällä ja nasta on pitkän nappulan päässä ja nastaulkonemaakin on aika miehekkäästi. Laippa estää edellä kuvatun nastan painumisen kengänpohjan sisään ja nasta ulottuu pehmeän lumen läpi jäähän tai polanteeseen asti. Pito on tautinen joka kelillä kesät talvet, mutta asvaltilla askeltuntuma on hieman leijuva eikä nastareita ole asvaltille tarkoitettukaan. Jos alla on peilijäätä, 10 cm pehmeää lunta, mutaa tai märkää kalliota, ei valinta ole vaikea. :)
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy