Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Kylmää terästä

Jäsenet
 • Content count

  1 774
 • Liittyi

 • Last visited

About Kylmää terästä

Profile Information

Converted

 • 10km
  39.30 maantie
 • Puolimaraton
  1.34
 • Maraton
  3.18
 1. SUL:n saavutukset

  Mitenkäs kaukana asutuskeskuksista niitä Eliittikisoja on järjestetty? Eivät ne kai ihan korvessa ole. Mitäs paikkakuntia ne ovat? Lappeenranta, Lahti, Joensuu jne. Sijaitsevatko yleisurheilukentät kaukana kaupunkialueelta? Muistaakseni eivät. Suomessa on pitkät välimatkat ja ihmiset hajallaan. Useimmat, etenkin urheilijat, ovat tottuneet pitkiin ajomatkoihin ja raskaisiin reissuihin. Kesä on lyhyt ja kalsea. On selvä, että yleisurheilukausi on lyhyt, ainakin jos halutaan kunnon tuloksia ja yleisön viihtyvän katsomoissa. Mielestäni pitäisi alkaa urheilemaan lajissa kuin lajissa enimmäkseen hallissa. Siis sikäli, kun se lajin kannalta on realistista. Useimmat yleisurheilulajit sopivat halleihin. Tosin halleja on vähän, eikä niitä kannata rakentaa pienille paikkakunnille, mutta isoimmissa keskuksissa niitä on.
 2. Yhdistelmähiihto poistuu

  Joo. Tuo uutinen on jäänyt huomaamatta. Vaikka on yle:n juttu, sitä ei taidettu julkaista teksti-tv:ssä. Aihe on sen verran kiintoisa, että se olisi ansainnut paljon enemmän huomiota. Maailmanmestari käryää, saa pelikiellon, mutta suuri ja mahtava NHL antaa kärynneen pelata, koska rapakon takana on lepsumpi doping-kulttuuri. Ja tyyppi vieläpä haluaa korjata maineensa. Monta herkullista näkökulmaa.
 3. Yhdistelmähiihto poistuu

  Norjalaisten käryihin suhtaudutaan kirjavasti, koska osa tuntee historiaan nojaavaa katkeruutta tai kateutta norjalaisia hiihtoa kohtaan ja osa on sitä mieltä, että kärpäsestä on tehty härkänen. Eivät kyseessä ole maailman ensimmäiset eivätkä viimeiset eivätkä edes tärkeimmät doping-käryt. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä kaikkea tuo lätkän sisäinen koodi pitää sisällään. Joka tapauksessa, kun näemmä tämä sisäinen koodi on entistä enemmän pinnalla ja yleisökin pikku hiljaa alkaa hyväksyä ja ymmärtää sitä, nostetaanko jossain vaiheessa kissa pöydälle ja vaihdetaan lajin viralliset säännöt tämän sisäisen koodiston mukaisiksi. Avoimuus kunniaan. Ainakin Suomen kansa arvostaa enemmän rehellisyyttä kuin salamyhkäisyyttä. Hassua, että lajissa on kahdet eri säännöt. Hiihdossa oli tosiaan 90-luvulla Suomessa jonkinlainen sisäinen koodi, jonka nojalla osa huipuista käytti kiellettyjä aineita. Ilmeisesti piiri oli sen verran pieni, että asia pysyi kohtalaisen hyvin salassa Lahteen saakka. Toki välillä oli tunne, että kaikki ei ehkä ole kunnossa, mutta sitä ei haluttu uskoa. Ilmeisesti jääkiekossa on samankaltainen tilanne ainakin NHL:n osalta. Huhuja liikkuu mutta kaikki on ok, kunhan asiasta ei sen kummemmin puhuta. Sanoiksi puettuna: kiekkokansa ei halua uskoa doping-juttuja ihannoimastaan liigasta. Jos asian ottaa puheeksi, kaverin silmät pyörivät päässä ja hän pyrkii vaihtamaan pian puheenaihetta. Vaikka eihän tietty kyse ehkä edes ole dopingista, koska moni varsin kovakin aine on sallittu. Miksi niistä sallituista aineista ei puhuta yleisesti? NHL:n doping-rangaistukset ovat pelkkä vitsi. Yhtä kaikki, asia siis on niin, että suorituskykyä parantavista aineista jääkiekossa ei puhuta, koska ne olisivat haitaksi urheilijoiden ja lajin julkisuuskuvalle.
 4. Yhdistelmähiihto poistuu

  Juu, intohimo lajiin saa mustan näyttämään valkoiselta tai ainakin harmaalta. Julkiselta sanalta kuitenkin odottaisin rohkeampaa otetta uutisointiin, joka koskee näitä tarunhohtoisia ammattisarjoja. Sarjojen toiminta on ollut niin taitavaa, että jopa toimittajat katsovat niihin ylöspäin, ilman kritiikkiä. Jos pelaajien tai edes yleisön silmissä ei ole väliä, miten aineita käytetään, miksei sitten näistä aisoista juuri puhuta? Luulisi supermiesten rehvastelevan tällaisillakin seikoilla. Vai onko sisäiseen koodiin kirjattu, että aineiden käytöstä sitten vaietaan?
 5. Fischeriltä ja Rossignolilta uusi side TURNAMIC®

  Skinit ovat varsin kiinnostava juttu. Olen vuosia ollut kiinnostunut pitopohjasuksien kehityksestä. Jossain vaiheessa pitovoitelu kaiketi loppuu, ja kaikissa olosuhteissa vuorohiihto suoritetaan jonkinlaisilla pitopohjilla. Skinien kehitys on ollut nopeaa. En ole vielä itse sellaisia kokeillut, vaikka varastossani on useita erilaisia pitopohjasuksia.
 6. Yhdistelmähiihto poistuu

  Onko Karalahti siis jääkiekon Northug vai Johaug? Jos tekee northugit, lajin asema ei vaarannu. Urheilija on tällöin korkeintaan pelle. Jos tekee johaugit, koko laji kärsii (sikäli jos asiaa ei hyssytellä). Kuitunen ei ilmeisesti saanut myöhemmästä menestyksestään huolimatta täyttä luottamusta kansalta, ja häntä karsastetaan yhä. Saavuttamalla menestystä urheilija voi tietysti hyvittää aikaisempaa käryään. Hesarin jutusta sai sen kuvan, että pakka on sekaisin FIS:illä. Toivottavasti eivät tee mitään hätäisiä päätöksiä. On nykyisen lainen yhdistelmähiihto toki selvästi parempi kuin mainitunkaltainen kaksioisainen kilpailu.
 7. M: OW kisasukset

  Myynnissä edelleen. Säät viilenevät.
 8. Yhdistelmähiihto poistuu

  Sundbykin hiihti vuorotahtia viime kaudella useimmissa perinteisen kisoissa, myös MM-Lahdessa. Kuten viime talvena moneen otteeseen todettiin, riittävän kovat maastot ainakin vielä takaavat sen, että nättiä vuorohiihtoa nähdään. Ehkä sauvojen pituusrajoituskin jonkin verran vaikuttaa asioihin. Ja naisilla puhdas tasatyöntely on vielä varsin harvinaista.
 9. Fischeriltä ja Rossignolilta uusi side TURNAMIC®

  Kyseessä on Rottefellan vastaisku, koska se on menettänyt asemiaan sidemarkkinoilla. Fischer ja Rossignol ovat luopumassa nis-systeemistä ja siirtymässä uuteen järjestelmään. Salomonilla on oma fiksu ja simppeli ruuvikiinnitteinen NNN-pohjainen side. Talven mittaan varmaan saadaan raportteja, miten tuo edellä mainittu siteen siirto kesken hiihdon sujuu ja miten se vaikuttaa. Siteen paikalla on tosiaan jonkin verran vaikutusta siihen, miten suksi käyttäytyy, mutta onko tuo niin ratkaiseva merkitys, että siirtoihin ryhdytään kesken kiihkeimmän kisan. No, jos uusi systeemi on käytännöllinen, niin kai sitten. Homma alkaa muistuttaa polkupyörän vaihteen vaihtoa. Eikös kilpapyörissäkin ole jo sähköinen vaihto?
 10. Yhdistelmähiihto poistuu

  Doping painii ihan eri sarjassa kuin päihteiden käyttö. Päihteet, jopa kovat huumeet, saattavat jopa kasvattaa urheilijan mainetta. Doping sen sijaan on kauhistus. Ei tarvitse kuin lukea erästäkin ketjua tällä foorumilla. Jos Northug ottaa etanolia ja törttöilee kännissä ja joutuu jopa linnaan, se ei ole juuri mikään juttu. Jos uutisoidaan, että Johaug on käyttänyt steroidia, se on jättipaukku. Jääkiekkoilijan ei tarvinne käyttää dopingia lajin huipulla, mutta kuitenkin sitä käytetään. Käryjähan on kiistatta ollut. Ei se ole kiinni lajin tasosta. Eihän hiihtokaan ole niitä kovatasoisimpia urheilulajeja, mutta kuitenkin tunnettu dopingia käyttävistä urheilijoistaan. Aina on niitä, jotka haluavat vetää mutkia suoraksi. Eikä tasoitusta ole syytä antaa, jos epäilee jonkun toisen käyttävän. Ja doping-skandaaleja joka tapauksessa pyritään välttämään viimeiseen saakka syystä tai toisesta. Ja mikä muu syy voisi olla kuin lajin maineen kärsiminen käryjen kautta? Jostain syystä esim. NHL-pelaajille haetaan erikoislupia, joilla kävellään doping-testaajien ohi. Varmaan lapsia kuskattaisiin edelleen halleille doping-skandaalinkin jälkeen. Sponsorien mainoksia vain näkyisi halleissa vähemmän ja tilaa olisi enemmän siellä istuskella. Ja seuroilla sekä pomoilla olisi laihempi lompakko. Vähitellen maine taas pikku hiljaa paranisi.
 11. Yhdistelmähiihto poistuu

  Enpäpä tämä Karalahden tapaus? Jos juttuja on uskominen, mies on pelaillut lajin huipulla tai ainakin tuntumassa päihteiden vaikutuksen alaisena. Mitä se kertoo lajin tasosta? Ok. Ahonenkin hyppäsi krapulassa, mutta että jääkiekossa jopa kovien huumeiden käyttöä katsotaan läpi sormien? Sisäinen koodi. Kunnon mallia nuorille. No, meni vähän ohi aiheesta. Onhan toki paljon pahempaa, että Johaug ja Sundby ovat sekaantuneet doping-aineisiin. Perinteistä voi toki lykkiä eri tyyleillä, kuten juoksuakin voi harrastaa eri tyyleillä. On Sundbykin perinteinen kaunista jos vertaa "haaroitteluun". Ei pidä kuitenkaan käsittää niin, etten arvostaisi luistelutyyliä. Sillä tyylillä enimmäkseen itsekin hiihtelen.
 12. Yhdistelmähiihto poistuu

  Perinteinen on kevyempää kuntoilijalle ja se on kaunista. Arvokisoissa ja hiihdon maailmacupissa luultavasti siirrytään jossain vaiheessa pelkkään vapaaseen. Yhteys kuntoilijaan kuitenkin säilyy. Veteraanit hiihtävät perinteistä, mutta nuori hiihtäjäpolvi hiihtää enemmän tai ainakin yhtä paljon vapaata. Hiihdon maailmancup pitänee myös saada selkeämmäksi tuotteeksi, joka on yhtä vetävä kuin ampumahiihdon maailmancup. Hiihdossa on rinttejä, yhteislähtöjä, väliaikakisoja, suksenvaihtoja, toureja, minituor-viikonloppuja... Vähän sekavan rupeaman jälkeen joku julistetaan keväällä maailmancupin voittajaksi.
 13. Yhdistelmähiihto poistuu

  Joo. Perinteisen lykkijät... Uskon tuntevani tuon ihmistyypin jota kuvasit. Se on vähän kuin lätkäfani, jolle mainitsee NHL:n dopingkulttuurista. Ei vain mene jakeluun. Aivot eivät pysty käsittelemään. Jos änkyrät unohdetaan, toisaalta en ymmärrä, miksei hiihtäjä siis voisi keskittyä vain yhteen tyyliin, koska se voisi tuoda parhaan menestyksen. Esim. Veerpalu teki tuhoisaa jälkeä arvokisoissa, vaikka hiihti vain perinteisen väliaikalähtöjä. Joku toinen pärjää vain vapaalla. Molemmille on kilpailuja. Ei ongelmaa. Skiathlonin korvaaja on toki todennäköisesti yhteislähtö, mutta se voi toki olla myös kaksiosainen kisa, jossa ensin väliaikalähtö, jonka perusteella lähdetään takaa-ajoon erillisessä startissa, kuten ennen vanhaan. Ohjenuoranahan on se, että on yhtä monta lähtöä molemmilla hiihtotavoilla. Aktiiviharrastajana näkisin, että kyllä se on jo luistelutyyli, jolla isoin osa hiihtäjistä nykyään enimmäkseen etenee, ellei nyt sitten ihan mummo-/pappaosastoa oteta lukuun. Vapaan sukset ainakin menevät parhaiten kaupaksi. Uskon, että ns. perinteinen tyyli katoaa kilpahiihdosta 10-20 vuoden sisällä. Tätähän on jo ehdotettu herrojen kokouksessa. Harmi juttu. Itse tykkään lykkiä ja kilpaillakin molemmilla tyyleillä. On montakin lajia, jotka olisin huonona hetkenäni valmis tuhoamaan, jos siihen olisi valta, mutta sitten ajattelen, että antaa kaikkien kukkien kukkia.
 14. Yhdistelmähiihto poistuu

  Ehkäpä yleisöä nyppii myös se, että sedät jaksavat kiistellä makuasioista keskustelufoorumeilla. Onko jossain jo ollut tieto, että 30 km (ja naisten 15 km) tulevat olympiatalven jälkeen olemaan yhden tyylin yhteislähtöjä? Se kai on joka tapauksessa perusolettamus. En tiedä, miksi pitäisi mollata "perinteisen lykkijöitä"? Onhan esim. moni sprintteri lähinnä erikoistunut vain sprinttiin. Ja heistäkin moni pärjää vain toisella tyylillä. Alppihiihdossakin on niitä, jotka keskittyvät esim. suurpujotteluun ja sitten niitä, jotka kiertävät melkein kaikki kisat pujottelusta syöksylaskuun saakka. Näillä kiertueilla hiihtäjän pitää toki olla yleishiihtäjä menestyäkseen. Järjellä ajatellen yhdistelmähiihto ei ole kovin hyvä. Sehän vaatii jokaiselle kilpailijalle kaksi kilpailukykyistä suksiparia. Huollon merkitys korostuu. Ja Norja, jolla on parhaat resurssit tällaiseen, hyötyy eniten. Eikä Norjan jatkuva ylivalta ole lajille hyväksi. Lisäksi vapaan osuus on ollut selvästi ratkaisevampi. Kilpailu voi olla jännittävä ilman välineen ja tyylin vaihdostakin, jos niitä irtiottoja tehdään ja ollaan aktiivisia. Arvokisoissa yhteislähtöjen onni on ollut se, että olosuhteet ovat usein suosineet irtiottoja. Entä, jos sataisi märkää lunta? Porukka pysyisi suunnilleen koossa loppukilometrille saakka. Lahden viidelläkympillä oli lentokeli, joka tasoitti hiihtäjien välisiä eroja, joten kisa oli loppuvaihetta lukuunottamatta vähän yksitoikkoinen.
 15. Yhdistelmähiihto poistuu

  http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/17347-yle-yhdistelmaekilpailut-putoavat-maastohiihdon-kilpailukalenterista Ihan fiksu ratkaisu. Kyseinen kilpailumuoto on vain korostanut hiihdon välineurheilumaisuutta. Seuraava kysymys kuuluu: tuleeko jotain tilalle? Olisiko yhteislähtö 30 km miehillä ja 15 km naisilla ilman välineiden ja hiihtotavan vaihtoa? Miesten viesti tulee olemaan 4x7,5 km. Ihan hyvä ratkaisu sekin, vaikka 4x10 km on se alkuperäinen. Viime vuosina ratkaisut on kuitenkin tehty ankkurien massakirissä, joten mitä sitä suotta hiihtämään turhan pitkää matkaa...
×