Jump to content
Juoksufoorumi.fi

ruiskarhu

Jäsenet
 • Content Count

  2 707
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  8

ruiskarhu last won the day on April 30

ruiskarhu had the most liked content!

Community Reputation

1 878 Excellent

About ruiskarhu

 • Rank
  Vätys

Converted

 • 10km
  -----
 • Puolimaraton
  1.23.21 (Alicante 4/2018)
 • Maraton
  2.59.12 (Sevilla 2/2016)

Recent Profile Visitors

6 473 profile views
 1. ruiskarhu

  SM-maraton 22.9.2018, veikkaus

  Nummela, Nieminen, Rauma Vainio, Miettinen, Tuominen 2.22.45 2.39.05
 2. ruiskarhu

  Topi Raitasen vauhti kiihtyy

  Tässä aiheeseen vähän liittyvä tutkimus junnumiesjuoksijoiden harjoittelusta. Topi on tietysti jo mies, ja harjoittelu lienee sen mukaista vähitellen. Näillä junnuilla kelvollista tekemistä jo, kun VO2max keskimäärin lähes 80 ja 14-alkuista vitosta juoksevat. https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/170533
 3. ruiskarhu

  Alle 2:40

  Ilmeisesti ihan kelvollisesti sujui ;). Onnittelut!
 4. Tätä just tarkoitin. Esim. virkistäytyminen hölkätessä maisea ihaillen on hyvä tavoite. Jos enimmäkseen rasittaa mieltä, on hyvä vaihtaa lajia.
 5. Ei ole kokemusta vielä tavoitteen puuttumisesta, ja voi olla, että muutaman vuoden päästäkin on vähintäänkin terveydellisiä tavoitteita.
 6. ruiskarhu

  Liikenneraivo pyöräteillä

  Liikkujissa ja heidän asenteissaan lienee suurimmat haasteet. Todettava kuitenkin samalla, että eivät liikenneratkaisut Suomessa mitään järjen riemuvoittoja useinkaan ole. En syytä liikennesuunnittelijoita, varmaan pakotettuina hölmöjä ratkaisuja tekevät. Savonmaaltakin löytyy muutamia helmiä. Esim. kevyenliikenteenväylä on laitettu menemään erään firman pihan läpi. Tai siis väylä loppuu firman pihaan, se on ainut tie seuraavalle suojatielle tai samalla puolella jatkuvalle kevyenliikenteenväylälle. Tuossa liikkuu siis kävelijät, pyöräilijät, koiraihmiset ja arviolta toistakymmentä firman autoa tai työkonetta päivän aikaan. Kevyt liikenne voi tietysti mennä viereistä katua autojen seassa tuon pätkän, jos pihalla on liikaa firman liikennettä. Ei voi ymmärtää.
 7. ruiskarhu

  Välähdys alkusyksyn treeneistä

  Joskus kun blogisivun loin, totesin, että kirjoitan joskus treeneistäkin. No tässä lyhyt semmone löpinä. En tiedä tarkkaan mitä hain muutaman päivän treenisetillä, mut oli mukava tänään viimeisen loppunostokilsan jälkeen hetki nuutuneena ihmetellä maailman menoa ja todeta, että peruskunto ei ainakaan ole aivan surkeaa tasoa, kun määrää kestää akuutisti suht hyvin. Semmoisenkin huomion tein, että 10k:n vähän alivireisetkin kisajuoksut ovat tehneet hyvää, sillä normi marateho tuntui hieman korkeista sykkeistä huolimatta suht mukavalle, lukuunottamatta viimeistä kilsaa, jossa sai jo vähän itseään motivoida pitämään vauhtia yllä. No ko viimeinen kilsa meni kuitenkin 4.06, joten tyytyväinen olin 5k loppunostoon, joka alkoi @TeroYK:lle (joka oli poikansa kanssa lenkillä) huudellessa, että lähdetään joskus juoksemaan, ja tuosta ekaan helppoon alamäkikilsaan lasketellessa (4.08). Tuon jälkeen homma vakavoitui kilsoille 2, 3 ja 4, joista huonoin taisi olla eniten vastatuulta, loivaa nousua ja hiekkapätkää sisältänyt toinen kilsa (4.15). Vielä tässä voi olla keväätä vastaava suorituskyky löydettävissä. Torstai - sunnuntai, aika tarkkaan 72 tuntiin kertyi treeniä suht hyvin (87,12 km): to 25,15 km @ 5.02 min/km, 5 km nosto @4.39 min/km + 1,44 km @ 5.30 min/km. pe 14,17 km @ 5.02 min/km + 0,35 km @ 4.46 min/km kevyt. la 14,13 km @ 4.45 min/km, Kuopion maran 10k:n reitti vauhtileikittelynä < 45 min + hölkkää. su 30,03 km @ 5 min/km, ks 77% HRmax (max 94% HRmax), 2h30min (25 km @ 5.11 min/km, ks 75% HRmax (max 85% HRmax) + loppunosto 5,03 km @ 4.11 min/km, ks 90% HRmax (max 94% HRmax)) + 1,85 km @ 5.48 min/km. Viikko kahdella lepopäivällä 102,9 km. Ensi viikolla ainoat treenit, joissa alakynnyksen yli tehot, ovat torstain 3x4k 3min pal. Jyväskylän puolikasta varten (toimi hyvin keväällä ennen puolikasta) ja viikonlopun pitkiksen loppunosto. Muuten kevyttä määrää.
 8. Mitätöin viime viikkoisen ennätyksen, kun reitin mitasta ei ole tietoa. Saattoi vastata alle 39 min juoksua, joten sentään 5s/kilsa lienee ollut edistystä Turun juoksuun. No nyt keskityn pidemmille matkoille, ja 10k ennätystä yritän sitten enemmän tosissaan joskus myöhemmin.
 9. ruiskarhu

  Kadenssi vs. syke

  Tietysti ko mittaustavan validiteetista (mittaako sitä asiaa mitä on tarkoitus mitata) ja reliabiliteetista (ovatko mittaukset ns. enimmäkseen tasalaatuisia) kertovat tutkimukset kiinnostaa, jos niitä on tehty. Noin yleisesti, kyllä liikerata häiriintyy esim. 10k:n juoksussa aina kun mittari ilmoittaa kilsan täyttyneeksi ja lukemaa sitten ihmettelee hetken kellosta. Sitten on energia- ja juomatankkaukset jne. mutta jos ei ole suurta toiminnallista ongelmaa hartioissa tms. mikä sitten vaikuttaa esim. loppumatkasta, niin mittaustapa lienee keskimäärin vähintäänkin sinnepäin.
 10. ruiskarhu

  Kadenssi vs. syke

  Mielenkiintoinen tuo graafi @HCl. Lukujen suuruusluokka kuitenkin aika sama mitä mun 10k:lla. Mutulla väittäisin, että ratajuoksussa kadenssi on luonnostaan enemmän. Mun maantie10k meni aika tasaisesti 91-94 luvuin, paitsi radalla alkukiihdytyksessä 103 ja radalla ekat 300m muutenkin aikalailla 100. Maantiellä kadenssi nousi tietysti ajoittain reittiprofiilin mukaan, yllättäen ylämäissä kadenssi saattoi nousta, ilmeisesti tikkasin lyhyellä säästävällä askeleella, sen sijaan alamäet oli niin loivia enimmäkseen ettei niissä kadenssi oikeastaan noussut, hieman tais jyrkimmissä nousta. Loppukirissä radalla kadenssi nousi lukemiin 101.
 11. ruiskarhu

  Kadenssi vs. syke

  Eilinen 10k @ 3.48 min/km kadenssi 93 / jalka. Tänään hieman väsynyt reilu 20 kilsaa @ 5.22 min/km kadenssi 89 / jalka. Joten vaikuttaa siltä, että tuota luokan 85 / jalka hidasta kadenssia tuskin enää kovin usein mulla on vähän hitaammallakaan menolla, ns. optimi 90 / jalka (180) alkaa olla kevyemmälläkin pk-vauhdilla.
 12. Tämä ketju on hyvä erilaisten kisojen (joilla ketjuja erikseen ei ole) raportointiin, mutta paikka vois olla tosiaan muuallakin, vaikka search tämän ketjun löytääkin.
 13. ruiskarhu

  Kadenssi vs. syke

  Vauhti tosiaan voi vaikuttaa siihen mikä on ns. luonnollinen kadenssi juoksijalle. Kestävyysjuoksussa optimina pidetty 180 voikin olla epätaloudellisempaa tietyllä vauhdilla, ja tämän voi huomata sykkeestä. Vauhdista riippuen korkeampi kadenssi voi kuormittaa eri lihaksia tai samoja lihaksia eri tavalla kuin hitaammalla kadenssilla juoksu, ja ns. optimikadenssi onkin ennen siihen tottumista paradoksaalisesti epätaloudellisempaa. Omat kadenssini menee kevyemmässä pk-juoksussa (4.50-5.40 min/km) jossain 85-88 / jalka, mutta vaudin noustessa ns. maratonvauhtiin (4-4.10 min/km) kadenssi on helposti 90-91 / jalka, siihen sen enempää kiinnittämättä huomiota. Alle 4 min/km vauhdissa kadenssit voivat olla jo jossain 93-94 / jalka, riippuen tietysti reittiprofiileista jne.
 14. Tänään Suonenjoella Niilon kymppi. Päivän vire voi vaikuttaa siihen miten juoksu kisassa kulkee. Viime lauantaina Turussa en jaksanut juosta 10 kilsaa edes puolikkaan vauhtia (39.41). Viikon aikana kunto tuskin oli ihan 10s/km kehittynyt, vaikkakin viime lauantain väsynyt 10k reiluine palautusjuomineen ja keskiviikon 4x1k + 2x0,5k saattoi hieman suorituskykyä nostaakin. Ennen Suonenjoen juoksua funtsin, että saattaa olla syksyn viimeinen kisa, jos riittävän huonosti menee. No ehkä kuitenkin ajattelen nyt myönteisemmin, vaikka 38 min ei alittunutkaan. Ei se alitu, jos juoksee jossain 6-8 kilsalla muutaman just < 4.10 kilsan. Vätykselle aika normaalitoimintaa, tonnejakaan kun en ole juossut siinä määrin mitä ois suositeltavaa. Sekoilin kellon kanssa, luulin vauhdin olleen surkeaa ja yllätyin, kun ennen kääntöpaikkaa huudeltiin 18.31 ja käännöksessä 18.50. Oliko 5k aika? Jokatapauksessa juoksu oli ihan semiokei, viimeiset 4 kilsaa yksin vastatuuleen oli kuitenkin liikaa (junnu kärjessä ja moni muukaan ei tuulesta ollut välttämättä moksiskaan). Ennätys koheni taas huimat 4s, kuten viimeksi, ja aika 38.06. Tietysti miesten yleisen sarjan voitto oli kiva yllätys, seuralle taas hyvin menestyksekäs kisa. Kisan järjestäjä Niilo ei ole muutes mikään vätys, 84 vuotiaana juoksi tänään 62.26 tms. Vois jäädä monelta tuokin juoksematta.
 15. Eliniät ovat tosiaan nousseet sitten tappavien kulkutautien. Mielestäni tärkeä mittari seurattavaksi on ns. laatupainotteiset elinvuodet (QALY), ja ehkä se vielä suhteutettuna elinvuosiin. Vanhustenhoitoon on satsattava tulevaisuudessa enemmän tai voimme lopettaa hyvinvointiyhteiskuntapuheet. Osa viruu viimeiset vuotensa vähällä ruoalla ja juomalla yksin kotona, osa vielä sen jälkeenkin ennen kuin haetaan pois. Ei ole vanhustyön vastuulla se, jos yhteiskuntatasolla asiaa ei pidetä niin merkittävänä, että siihen satsattaisiin rahaa.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy