Jump to content
Juoksufoorumi.fi


RudiS

Jäsenet
 • Content count

  554
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

10 Good

About RudiS

 • Syntymäpäivä 07.05.1980

Converted

 • Coopperi
  -
 • 10km
  37.30
 • Puolimaraton
  1.24
 • Maraton
  4.55
 • Tavoite
  Voittaa kaikki

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Fiilistellään skidisti säitä, kun niin usein on tullut nillitettyä. Nyt kun kalenterissa on kahdeksan kuukautta lonkeron väristä tihkusateella höystettyä kollektiivista eteläsuomalaista vitutusta, niin ei ihan hirveesti haittaa todeta sen loppuneen -ainakin hetkeksi. Tänään oli aivan hullun siisti päivä, just sellanen mitä oon venannut puolisen vuotta. Mulla oli kalenterissa aamutrenin lisäks kaks geofysiikan nollaluentoa, joista kaikista lintsaaminen oli käsittämättömän helppo valinta. Kaivelin aampäivästä Nishikin esiin överiahdetusta fillarivarastosta, laitoin kurssikaverille nokkelan tekstarin luennolle hajoomisesta ja polkasin stadin etelärantaan ottamaan huikat kevätaurinkoa. Voi jumalauta miten tätä olikaan kaivattu! Ensin kävin tsekkaamassa miten vene oli talvehtinut ja sitten fillaroin Seurasaaren fillariparkkiin. Matkaa jatkoin dallaillen. Miten voikaan olla erilainen fiilis verrattuna viimeviikkoon. Keväällä sitä vaan jotenkin herää eloon. Tsiddailin Seuriksen eteläpäädyn kaltseilla parisen tuntia, ihan vaaan merelle tuijotellen. Dallailin rannalle ajautuneita jäälauttoja palasiks ja kamppailin vastaan polttavaa halua lähteä kikkailemaan seurasaarenselällä hupenevalle jääpeitteelle. En tiedä miten tää liittyy juoksuun, eikä varmasti suoraisesti mitenkään, mutta kyllä mä ainakin kaltseilla ketterästi kikkaillessani jotenkin koin olevani jotain vähän enemmän kuin tavallinen sunnuntaikävelijä. Koin olevani juoksija. Aurinkoista alkavaa kevättä arvoisat hölkkäveljet ja sisaret, olkoot askelenne piirun verran kävelijää keveämpi.
 2. RudiS

  Paljasjalkajuoksu

  En tiedä osuuko nyt ihan oikeeseen ketjuun, mutta yritetään kuitenkin: Etsin kevyttä, pehmustettua, mielellään edullista, zero dropin kenkää. Käyttökohteena polkujuoksu, paljaskallio ja nopeatempoinen metsäralli. Mulla on aikaisemmin ollut Adidaksen adipure fivefingers malli, joka on täysin puhkijuostu ja ympäripaikattu. Ostaisin lisää samaista kenkää jos vielä jostain löytäisin. Bongasin kyseisiä tossuja aikoinaan Stockmannilta -70% alesta ja ostin kaksi paria viidellä kympillä. Tossut on nyt kuitenkin juostu puhki, parsittu ja juostu uudelleen riekaieliski, joten tarvitsin tilalle vastaavan maastoihmeen. Edellisessä kengässäni parhautta oli tietysti sen keveys, mutta myös uskomaton grippi juostessa kalliolla. Yritin möhemmin korvata tossua vibram fivefingers speed sekä lontra malleilla, kumpikaan kengistä ei päässyt ominaisuuksissaan lähellekkään adidaksen ihmettä. Fivefingers speed malli toimi lähinnä asfaltilla tai hyvin hoidetulla metsäpolulla, mutta kengän ohut pohja teki juoksun esimerkiksi vuoristossa terävällä alustalla käytännössä mahdottomasi, lisäksi fivefingers speedin pito-omimaisuudet kalliolla oli luokkaa hengenvaarallinen. Vedenpitävänä Lontra tossu puolestaan oli syksyisessä stadissa aivan loistava, mutta muilta ominaisuuksiltaan kenkä vaikutti enemmän Kontion kumisaappaalta, kuin kevyeltä barefoot tossulta. Kysyisin nyt teiltä arvoisat polkuninjat apuja uuden kenkäparin hankinnassa. Etsin nyt siis zero dropin tossua, jossa arvostaisin ensinnäkin erinomaista pitoa kalliojuoksussa, riittävää vaimennusta terävälle alustalle (tulivuoret, sora, juurakot ja kävyt yms.), keveys, kestävyys, sekä hinta. bring it on
 3. Äkkiseltään yksinkertaistettuna: Tulosekehityksen kannalta on täysin merkityksetöntä mitä syöt. Jos kropassa on roikkuvaa, niin kannattaa toki syödä kevyemmin, muuten se on aivan sama. Harjoittelun rytmityksestä: jos unohdetaan peekoot, veekoot sykerajat ja muut hifistelyt, ja yritetään hieman yksinkertaistaa perus treenailua. Periaatteessahan homma menee niin että mitä enemmän harjoittelet sitä paremmin menestyt, käytännössähän asia ei ole yhtä suoraviivainen. Jotain perusperiaatteita kannattanee harjoitteluun kuitenkin sisältää. Yksinkertainen ja toimiva malli on tuntemusten perusteella harjoittelu (en omista sykemittaria). Hyvin yksinketaistettu neljän tuntemuksen malli: kevyt, reipas, kova ja kiri. Mitä lujempaa haluat juosta sitä kovempaa on luonnollisesti harjoiteltava, mutta palautumisen ja pohjakunnon ehdoilla tietenkin. Harjoittelutasapaino on yksilöllinen ja omasi joudut selvittämään ihan itse. Virheitäkin joudut väistämättä kokemaan. Harjoittelukauden eri vaiheissa on syytä painottaa erilaisia ominaisuuksia, mutta siitä sinun ei ehkä vielä tarvitse murhetia. Ohjeistavina suuruusluokkina peruskuntokaudelle ja/tai kilpailuun valmentavalle kaudelle suosittelisin hatusta heitettynä suhteita: 75%kevyt 15%reipas 7%kova 3%kiri. Harjoitusvasteiden erottelu fiiliksen perusteella menee meitsillä osimoilleen näin: (Kevyt=oikeesti kevyttä, voit jubalilla lenkkikaverin kanssa vaikka politiikasta, filosofiasta tai/ja tisseistä; Reipas= jos kaveri on mukana niin enää ei jutella nyt juostaan, jos vastaan sattuu tulemaan tissikäs filosofi, niin enintään vilkaistaan ja nyökkäillään ymmärtäväisesti, mutta juttelu ei enää tule kysymykseen, vauhti on nyt kovaa, juoksu lennokasta, mutta tunteen tulee kuitenkin olla kokoajan semireipas, sellainen jossas vauhtia voi tarvittaessa lisätä jos samalle lenkille sattuu suuntaamaan anoppi, ulosotto- tai viikatemies; kova= jos nyt yrittäisi lisätä vauhtia, niin kokonaisnopeus hiljenisi, eli käytännössä juostaan maksimaalista matkanopeutta, tunne on kokoajan hengästynyt, jalat ovat raskaat, mutteivat kuitenkaan saa alkaa keräämään liikaan maitohappoja, tätä vauhtia voi ylläpitää yhtämittaisesti ilman numerolappua viitisen kilometriä, ei yhtään enempää; kiri=kun maali tai mitalisijan selkä on vielä periaatteessa tavoitettavissa saattaa silloin olla mahdollista siirtyä edellämainitusta nopeudesta tähän seuraavaan eeppiseen poimunopeuteen jota tuttavallisemmin loppukiriksi kutsutaan, tuntemus on silloin ajassa ja paikassa vääristynyt orgasmisesta epätoivosta, uskosta, pelosta ja maitohaposta blendailtu skitsofreeninen kipupirtelö. Yksinharjoittelussa kiritreeninä ylämäkivedot tv-reippaan/kovan päätteeksi on loistava vaihtoehto. Enjoy. Tsemit ja nautinnot treeneihin sekä tervetuloa juoksufoorumille =).
 4. viikko 10 ma: aamulla polkuja 6k + illalla 4*1.3k (avg@3:35min/km) +vr 6k ti: aamulenkki + illalla seinäkiipeily ke: aamulla 10*150m (avg 23.2s) + illalla semireipas 6k@4:15 + verrat to: aamulla polkuja 5k + illalla kevyt lenkki + 30min portaita pe: 3*1.3k (avg 3:31min/km) + vr noin 5k la: lepo su: tv-reipas 7k@4:00min/km + vr 6k Maanantaina pistäydyin varovaisella vierailulla vk-alueella. Muutama veto reilulla hölkkäpalautuksella. Tuntuma ihan jees. Vettä satoi kaatamalla. Tiistaina perus lenkuraa ja illasta Salmisaareen lasten kanssa seinälle riippumaan. Keskiviikkona tein rennonkovat vedot heti aamusta. Jalka hiukan kipuili, joten jätin sarjan hiukan suunniteltua lyhyemmäksi. Illalla vielä pieni lenkki semireipasta räntäsateessa. Torstaina illasta lasten pakkojuoksutusta ja päälle puolisen tuntia rappurallia. Perjantaina oli niin vitun tyhmä ilma että jätin viimeisen vedon tekemättä, lampsin himaan näpit jäässä, kledjut märkinä, suunnitellen lajinvaihtoa ja/tai etelään muuttoa. Viikko oli kokonaisuudessaan ihan ok. Viikonlopun treenit päivittelen taas jälkikäteen kun joudan. Kunto alkaa pikkuhiljaa nostaa päätään, ainakin fiiliksen perusteella. Vauhtikestävyys on just niin nollissa kun harjoittelematta kuuluu ollakin. Läskiäkin on edelleen viitisen kiloa vuoden takaista runsaammin. Juoksuvoima ja askelluks puolestaan tuntuu paremmalta kuin aikaisemmin. Harjoittelun fokus alkaa siirtymään peruskunnosta kohti urheilukentän raastoja, vaikkakin viimeviikolla hieman ylioptimistisesti toivottuja Eltsun ratatreenejä joutuu vielä tovin odottelemaan. Ohjelman laatimiseen tarvin vielä parin viikon kenttäkokemuksen, jotta tiedän miten kroppa ottaa vastaan noita happoharjoituksia ja millaisen palautumisen mikäkin vaatii. Oon lueskellut jonkunverran vanhoja ketjuja lyhyiden matkojen harjoittelusta ja pyrkinyt muutenkin imemään internetviisautta ratamatkojen harjoitteluun. Hämmästystä on herättänyt vähäiset harjoitusmäärä ja runsaat totaalilepopäivät. Itse olen ajatellut lähestyä rataharjoittelua tiheällä harjoitusfrekvenssillä ja pienehköllä volyymilla. Ainakin toistaiseks perstuntuma sanoo että kun vetotreenien volyymit pidetään alhaisena, voi niitä palautumisen kannalta paukuttaa vähintään neljästi viikossa. Kovia treenejä olis tarkoitus painottaa jatkossa aamuun optimaalisen palautumisen takia. Järjestin melko kevyen periodin opintoihin tälle keväälle, joten aikatalutuksen ei pitäis olla ongelma. Into tekemiseen on taas kova, vaikka kesän startteihin tuntuukin olevan vielä loputtoman pitkä odotus. Kevään kisavierotuksia oon koittanut kahlailla kilpailukalenterista, mutta lyhyiden matkojen startit näyttäis olevan valitettavan harvinaisia. Päätavoitteena kuumottelevien vetskujen SM-kisojen lisäks ilmoittauduin seuran viestijoukkueeseen SM-viesteihin vaatimattomasti kaikille matkoille, mutta nekin järjestetään vasta 6.6. Noh, kahtellaan.
 5. Mulla on hämärä muistikuva vastaavasta sekoilusta Unisportin juoksumatoilla. Silloin taisi tosiaan olla niin että maton mittarit näyttivät maileja kilsojen sijaan. Sisätilojen lämpimät olosuhteetkin nostanee tuota sykettä, kun kroppa on kalibroitu ulkoliikuntaan. Numerot on kuitenkin vaan numeroita eikä niistä kannata ottaa turhaa pulttia, kun hiki lentää ja keuhkot vinkuu niin reeni on riittävä. Nou hätä ja homma jatkuu. Viikonlopuksihan on taas lupailtu keväisiä Föhn tuulia. Mars pihalle siis.
 6. Kentälle pääsee vuoden ympäri. Ainoastaan itäportti on suljettu. Huoltoportista ja länsipäädystä pääsee sisään. Sisäänkäynti juoksutunneliinkin on porttien sisäpuolelta pukkareiden takaa. Kentän aukioloajat on muistaakseni klo 8-21 ma-su.
 7. viikko 9 ma: rennonkovia vetoja ja telinestartit + perushölkkää töölönlahdella ti: perushölkkää aamulenkki ja illalla kevyttä ke: 10*150m 25-21s verrat töölönlahdella + fillaria parikymppää to: palauttava hölkkä/kävely pe: 15*150m/2' kävelypalautuksella avg 22,9s la: fillaria parikymppää + vajaa tunnin saunalenkki su: maisemakävelyä @Tallinna Viikkorapsaa pukkaa tällä kertaa vähän etukäteen (päivittelen viikonlopun hölkät jälkikäteen). Nyt alkaa olla touhussa taas keväistä intoa. Endorfiinit ja evribadi. Sataviiskymppiset vedot rupeaa olemaan tälle talvelle juostuna. Ensiviikolla saattais päästä jo kentälle jos kelit säilyy lämpiminä. Eltsusta on takasuora ja kaarteistakin puolet sulana. Kentälle päästyä pidentelen määräintervallit 200m vedoiks, joista siirryn kevään mittaan maitohappoja makustelemaan pidempien pyrähdysten pariin. Pyrin jäsentelemään itselle ja tänne harkkikseen jonkunlaisen kevään treenisuunnitelman piakkoin. Palaillaan.
 8. Tänään aiheutin hilpeyttä painamalla piikkarit lähtötelineisiin parikymmenen vuoden tauon jälkeen. Ohjelmassa oli siis telinelähdön harjoittelua. Eihän se ollutkaan ihan niin yksinkertaista kun vois äkkiseltään kuvitella. Ensinnäkin piti hakea ihan hulluna sitä lähtöasentoa ja kokeilla molemmin puolin kaikki mahdollisen välitykset, joista oikein mikään ei tuntunut luontevalta. Lähdöt tuntui tosi laiskoilta, eikä voimaa oikein osannut suunnata kohtisuoraan telinettä kohti. Illuusio räjähtävästä telinelähdöstä muuttui siis laakista tuhnuksi seisomaan nousuksi. Tuohon sekoiluun kun lisää vielä sen kisalähdön jännityksen niin liemi alkaa olla keitettynä. Onneks youtubesta löytyi ihan hyödyllisen näkösiä pätkiä, ja siis kivahan näitä on harjoitella. Ei täs midist.
 9. viikko 6 ma: 3*(200,400,600,100)m ke: 10*150m kiihtyvä 29-22s pe: hiihto 15km la: hiihto 10km su: juoksu 8+13km viikko 7 ma: juoksu 10km ti: juoksu 10km + hiihto 10km ke; hiihto 37km kovaa pe: hiihto 20km viikko 8 ma: hiihto 10km ti: hiihto 20km ke: hiihto 39km to: random mittaisia vetoja verroineen 10km+ la: random mittaisia vetoja verroineen 10km+ Rakas harjoituspäiväkirja iskä on ollut vähän laiska harjoittelemaan ja päivittelemään. Silloin kun oon päässyt reenaamaan tekeminen on ollut sää- ja fiilis orientoitunutta. Sairasteltukin on. Lapsiperheen perus flunssarumbat, kun viimppa paranee niin sykli alkaa taas alusta. Nyt näyttää siltä että hiihtokausikin on säiden puolesta valmis. Salaa vähän venttailen kuitenkin vielä ihmettä ja maaliskuun aurinkoisia keväthankia, joten hiihtimien vuosihuolto ja varastointi saa vielä odotella viikon tai pari. Jos paskoista lumitalvista haluaa nähdä jotain positiivista, niin juoksukausihan tietysti pitenee kun hanget hupenee. Luulen vuosien 11,12,13 poikkeuksellisen hyvien lumitalvien vähän hämänneen mielikuvaa stadin hiihtomahdollisuuksista, mut ruikutus sikseen. Muutama ilonpilkahduskin on tuolla harjoittelun seassa ollut. Sain tehdä pari hyvää hiihtoa aivan upeassa aurinkoisessa säässä ja olen vilpittömästi nauttinut niistä. Lapsetkin on innostunut hiihdosta uusitun kaluston ansiosta ja se jos joku on upea homma. Juoksuharjoittelussa mun voimataso on tällä hetkellä hyvä. Muut osa-alueet puolestaan on aivan hukassa. Venttailen jo tosi malttamattomana kevään kovia treenejä. Vetoharjoittelussa mä härnään vielä toistaseks kroppaa aika kevyellä kokonaisrasituksella, vedot säilyy lyhyinä, vauhdit kovina, muttei kuitenkaan hapottavina ja vetojen volyymi säilyy pienenä. Mäkiä pumppaillaan ja loikitaan aina kun niitä tulee vastaan. Lisäks mulla on harjoittelussa mukana hassua hölskytelyä ja funny walksia. Mut varmaan tunnetaan jotain keskuspuiston Montypythonina, mut onneks tässä Auroran pöpilän kupeessa on helppo blendata jengiin. Kisakalenteri ammottaa edelleen tyhjyyttään. Viimevuodesta viisastuneena kuvio menee siten, että jos ja kun kroppa tuntuu valmiilta niin katotaan missä sattuu olemaan kisoja ja keräillän mitskut parempaan talteen. Note to self: Ei oo maailman fiksuin liike pakata piikkareita ja limupulloa samaan reppuun. Palataan.
 10. viikko 5 ma: vetoja 3*6*200m @mylly + verrat ti: lepo @paloheinä lasten kanssa ke: hiihto 27km @4:05 + hölkkää 2km to: lajivoimaa @eltsu pe: hiihto 22km (sis. 15km @3:42) + hölkkää 2km la: lepi su: pari tuntia rauhallista kävelyä Kokonaisuudessaan viikko jäi about puoleen siitä mitä toivoisin. Tässä vielä hiljattain uhosin treenaavani kymmenen kertaa viikossa. Ei tuu tapahtumaan. Tarvis varmaan buukata muutama kevätkisa kalenteriin kuumottelemaan. Nyt tää on tällästä tehään mitä huvittaa ja sillon kun huvittaa. Ihan rentoa ja hauskaa peruskunon ylläpitotreeniä, mut ei tod mitään kehittävää. Maanantaina kävin kurkkaamassa Jyryn yhteistreenit Myllyssä. Vetosarjoissa tehtiin aina kaks kevyttä vetoa ja yks kuormittava, sitten pieni lepo ja sama kuvio uusiks. Ihan ok harjotus. Tiistaina käytiin pojan kanssa Paloheinässä hiihtelemässä reilu vitonen. Keskiviikkona hiihtelin keskenään vajaa kolmekymppisen ja juoksin sukset kädessä osan bussimatkasta. Kelit on taas luokkaa haistakaa paska tammikuun vesisateet, mut minkäs teet. Torstaina iloistesti loikkien lajinomaista voimaharjoittelua Eltsun tunnelissa ja Perjantaina sukset kohti Paloheinää. Ensimmäinen hyvä hiihtokeli pitkästä aikaa. Lämpötila hintsusti nollan alapuolella, kova latupohja ja loistava luisto. Viikonloppu meni treenailun puolesta ihan vihkoon, mut pitää sitä välillä chillaillakin. Sunnuntaina käppäilin vähän räntäsateessa, kun muu ei oikein hotsittanut. Tänään koitan ehtiä taas tuonne seuran yhteistreeneihin. Talven ja luonnonlatujen saapumisestakaan en oo vielä heittänyt kaikkea toivoa, vaikka ehkä aihetta jo alkais olla. Etelän leirikin on vähän kuumotellut mielessä. Kahtellaan.
 11. Viikko 4 ma: juoksua 10k (sis. 3*1k@3:30+600m täysiä) ti: kevyt 12k ke: juoksua 13k to: kevyt 10k + tunneli voima/aitaviidakko pe: kevyt 9k la: kevyt 6k su: semireipasta juoksua 8k @4:36 + vr 2k yht: 70km Viikon teemana oli väsynyttä perusjuoksua. Hiihtämäänhän ei arkena joutanut, kun ei ollut autoa käytössä. Maanantaina roiskasin ensimmäiset vetojen tapaiset pitkällä hölkkäpalautuksella. Tuntuma oli just niinkun pitääkin. Keuhkot vinkuu, mutta jalat tuntuu irtonaisilta ja askelkontakti terävältä. Muuten viikolla treenailu oli ihan normi hölkkää keskuspuistossa. Torstaina käväsin tunnelissa Jyryn vuorolla katsomassa mikä meininki. Putki täynnä tenavia ja pari jotain random tyyppiä vääntämässä punttia. Hiphei. Tein vähän lajivoimaa ja aitaviidakkoa. Loppuviikosta olin jotenkin todella uuvuksissa, vaikka treenit onkin ollut kevyitä. Perjantaina ei juoksu kulkenut enää ollenkaan. Skippasin lauantain polkujuoksustartin ja keskityin chillailuun. Viikonloppu menikin rennosti. Lauantaina pelailtiin tenavien kanssa Pirkkolassa lätkää ja sunnuntaina hiihdeltiin Paloheinässä. Viikon päätteeks roiskasin vielä pienen semireippaan lenkin. Fiilis oli kerrassaan hyvä ja pirtsakka. Huomenna käyn Myllyssä kurkkaamassa Jyryn yhteistreenit.
 12. RudiS

  Miten opettelit luisteluhiihdon?

  Mä olen tuskaillut myös tuon Atomic pro combin kanssa luistellessa tuota suksen karkaamista alta. Suksen kärki tosiaan tuppaa lipsahatamaan alta, eikä sukselle oikein uskalla tuoda kunnolla painoa. Mullakin ongelma on toispuoleinen. Joutunee harkita vielä ihan oikean luistelusuksen hankintaa.
 13. Loistava idea. Jäädään odottelemaan ilmottautumisen aukeamista ja lisäinfoja helmikuussa. On kyllä ihan posketon nimi tuotteella voihan Persu.
 14. Hyvä pläni. Jäsen JMar teki tosiaan menestyksekkään vuoden 2013 samaisen kirjan metodeilla, Sub3 Forssassa ja sub1:20 Vantaalla. Viikkokilsatkin pyöri muistaakseni juuri tuolla seittemän ja yheksänkympin välillä. Tuolta blogipuoleltahan ne treenit löytynee vieläkin. Eli eikai sitä ainakaan sen köykäsempiin tavoitteisiin kannata tähdätä. Jos vetelet treenit ulkona, niin joku olosuhdekevennys on tosiaan otettava mukaan vauhteihin, tai siirtää suosiolla halliin, taikka matolle, taikka Pattayalle ne kovimmat. Toi saattaa olla pieni ansa juosta Vauhtiviikot tuohon alkuun, siis jo ennen ohjelmaa jotta ohjelmassa kulkis sitten keveämmin. Mulla on ollut samanlaisia ajatuksia, herätellä ikäänkun kroppaa jotta sitten peruskuntokaudella itse treenaus menis jouhevammin. Ehkä sillä ei mitään hirveetä vahinkoa saa aikaseks, mutta jättäisin kuitenkin tekemättä. Jos sitä kroppaa on tarve herätellä niin joku ruskottelun tyylinen spurttailu joka ei mene kuitenkaan veekoon puolelle vois olla parempi lähestymistapa, jottei se kunto lähtis kohoamaan liian aikaisin ja lässähdä kesken ohjelman. 18 viikkoa on kuitenkin tosi pitkä proggis jossa saa vetää sitä veekoota vähintäänkin tarpeeks. Eniveis, tsemit tekemiseen. Hyvä tulee. Taustalla tarkkaillaan.
 15. RudiS

  Maratoonari Marianna Zaikova

  6:05:50 Marianna Zaikova. Nice.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy