Jump to content
Juoksufoorumi.fi

jukkar

Jäsenet
 • Content count

  72
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

24 Excellent

Converted

 • Coopperi
  3260
 • 10km
  40.15
 • Puolimaraton
  1.30
 • Maraton
  3.15

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Käytössä Garmin 235, joka ilmoittaa niin sanottua leposykettä. Ensi en kiinnittänyt siihen paljonkaan huomioita. Näytti mielestäni outoja lukemia! Selasin ohjetta, en löytänyt siitä mitään mainintaa. Sitten netin syövereistä. Jostain Garminin keskusteluryhmästä löysin määritelmän: se on yön aikainen matalin minuutin aikana mitattu keskisyke. Ja lisäksi keskustelua, jossa sen todettiin olevan hyvä palautumisen mittari ja että se perustuu parasympaattisen hermoston rasitustasoon. Aloin seuraamaan sitä aamuisin, ja tosiaan se näytti reagoivan loogisesti rasitukseen ja palautumiseen. Nyt tiedän suunnilleen omat yölliset leposykearvot hyvään palautumiseen, normaaliin harjoituskuormaan ja kovaan kuormitukseen. Vähän aikaa sitten etsiskelin tietoa uudelleen. Se lähti liikkeelle Ari Nummelan artikkelista, jossa mainittiin Nocturnal HR, yli yöllinen syke. Sen todettiin juuri korreloivan levon ja rasituksen suhteen ja kuten edellä mainittiin, indikoi parasympaattisen hermoston rasitusta. Ja että tämä on mittarina paljon parempi kuin esimerkiksi pelkästään aamulla tai illalla mitattu leposyke. Onko jollain täällä asiasta tarkempaa tietoa? Nämä palautumisasiat ovat varmasti useimmille kilpakuntoilijoillekin hyvin kiinnostavia. Jos tämä on tärkeä indikaattori, muuttaa se varmaan monien tapaa käyttää sykemittaria. Luullakseni monet pitävät rannesykemittariakin vain suorituksen mittaajana. Mutta yösykkeen seuranta muuttaa mittaria rasituksen mittaajaksi, jota tulisi pitää ranteessa koko ajan. Se olisi mielestäni paljon enemmän kuin vain suoritusdatan keräämistä.
 2. Juoksentelin viikonloppuna puolikasta Helsingissä. Vauhtini oli 4.15/km haminoissa. Tarkoitukseni oli seurata 1.30 jänistä, mutta huomasin hänen menevän ensimmäiset kilometrit jonkin verran kovempaa. Syy selvisi ekalla juoma-asemalla. Aikaa varattiin juomiseen. Sama taisi olla homma siitä etenpäinkin. Onko juominen puolikkaalla tarpeen lainkaan, jos suoritus kestää 1h30min tai vähemmän? Käsittääkseni lähes kaikki tuossa juoksuvauhdissa ovat valmistautuneet kisaan: jonkilainen tankkaus ja lisätty nesteen juominen edeltävinä päivinä. Lämpötila ei ollut korkea, 13-14 astetta. Eikö tuossa lämpötilassa ja edellisten päivien juomisella selviä matkasta juomatta juoksutehon laskematta? Ja pitää huomioida myös se, että juoma-asemalla rytmi rikkoontuu väistämättä. Eli se vaikuttaa suoritukseen joka tapauksessa. Muutenhan tämän voisi jokainen toteuttaa ajatustensa mukaan, mutta jänispalvelun tekemiset vaikuttaa kaikkiin ryhmässä oleviin. Ja vielä toive järjestäjille: pitäisi etukäteen ilmoittaa, huomioidaanko juoma-asemat vauhdissa. Nyt oli hyvin infottu, että seurataan nettoaikaa. Täydellä maralla juoma-asemilla poikkeamiset ovat selviö.
 3. Hyvä reitti ja keli kohdallaan! Erinomainen tapahtuma!
 4. Onhan tuo nettisivuilla. Mielestäni kiperiä tilanteita tulossa, kun noin tiukkoja mutkia ekalla kilometrillä. Tarkkana pitää olla etenkin tuossa mutkassa, kun tullaan Manskulta alas baanalle ja käännytään länteen. Siinä on alle kilometri vasta juostu, eli ruuhkaa on, tullaan alamäkeä ja mutka on yli 90 astetta baanalle.
 5. HHM:n reittiä ihan alussa on näköjään muutettu. Nyt kierretään sanomatalon ja postitalon kautta moikkaamaan Marskia ja siitä alas kohti Baanaa, jossa tosi tiukka vasen Manskun ali. Eli tiukkoja mutkia ja yksi lisäylämäki heti alkuun. Harmillista! Kai johtuu kirjastotyömaasta.
 6. Tsemppiä hommaan! Koitan seurailla 1.30 ryhmää.
 7. Mitä vauhtia lähdet jänistelemään?
 8. jukkar

  Stubbin meriselitys

  Kummallinen juttu tuo oikeus kritisoida, mistähän se tulee?! Luulisi olevan paljon rakentavampaa kannustaa epäonnistumisten kohdalla. Peruskuvio on kai se, että kyseessä on kaveri, jolla on plakkarissa alle 10 h noteeraus täysmatkalta. Ottamatta mihinkään muuhun kantaa, mun silmissä se ainakin tuo uskottavuutta fyysisestä kapasiteetista ja riittävästä lahjakkuudesta sekä kyvystä pitkäjänteiseen harjoitteluun. Jos tää samainen kaveri toteaa, että takana on hyvä harjoittelukausi, uskoisin asian olevan niin. Vaikka näin olisikin silti me kaikki tiedetään, että homma vois silti mennä persuksilleen. Pieni tulehduksen poikanen, joka ei edes oireile pahasti, voi laskea suorituskykyä merkittävästi. Epäonnistunut keventely tuhoaa suorituksen, vaikka olisi kuinka hyvin harjoitellut. Keventely voi mennä pieleen harjoitusten väärän ajoituksen vuoksi tai myös siksi, että elämään tulee urheilun ulkopuolelta yllättäviä lisärasituksia. Vahingonilon sijaan olisi paljon rakentavampaa kun tarmoa kohdistettaisiin monimutkaisen maratonprosessin analyysiin.
 9. jukkar

  Helsinki10 28.4.2018

  Huikee tapahtuma! Mukavalla keväisellä juoksusäällä oli tietysti suuri merkitys, mutta olihan osaset kohdallaan. Lienee nyt selvää, että HHM:n porukka osaa kaivaa juuri ne parhaat juoksureitit Helsingin keskustaan.
 10. jukkar

  Helsinki10 28.4.2018

  Ketjua tällekin, lähdössä on sentään tällä hetkellä 995 juoksijaa! Keskellä kaupunkia Espalta Kaivarin kautta kansalaistorille. Lupaa keväisen koleaa keliä, mutta onneksi näyttää siltä, että tuuli ei ole nousemassa navakaksi. Reittihän on mukavan tasainen ja kiertää hienoilla kulmilla. Tsemppiä meille kaikille!
 11. Ainakin Garminin rannemittarit (mulla 235) ilmoittaa leposykkeen ja se määräytyy ymmärtääkseni nimenomaan nukkumisaikana. Onhan se alhaisempi kuin valveilla, mutta se ei liene tässä oleellista. Eikö se ole oleellista, mittaako se kehon rasitusta ja että kuinka se vaihtelee. Olen seurannut omaani ja kun se on yli 50, on syytä himmailla ja kun on 45 nurkilla voi aika huoletta tehdä kovan harjoituksen. Nousee aina kovan harjoituksen jälkeen. Tuntuu toimivan. Sairastellessa nousee 55-62 lukemiin. Pidän mittaria koko ajan pois lukien lataamiset.
 12. Pari kommenttia: rannesykemittauksen ehkä paras ominaisuus on sykkeen ja palautumisen seuranta pitkin vuorokautta harjoituksen jälkeen. Mulla ranteessa on garmin 235 latausta lukuun ottamatta koko ajan. Laitteen ilmoittama leposyke kertoo palautumisen hyvin. Se on käsittääkseni pidemmän ajan perusteella laskettu, ei vain sen hetken lukema. Sykkeen mittaamisen tarkkuuteen olen ollut tyytyväinen, kun se lähes 100 % on ollut järkevällä tasolla, tarkkuudesta e pysty sanomaan mitään, kun ei ole ollut verrokkia. Toki olen huomannut reagoinnin hitautta vedoissa, tasavauhtisissa toimii hyvin. Garminin gps/glonass on mielestäni tarkka. Viime kesänä radalla juoksimme 3000 m rykäisyn. Garmin näytti 3015 m, mutta kaverilla ollut v800 3130 m muistaakseni, yli 3100 kuitenkin. Mielestäni 1-3 m heitto ratakierrosta kohden on hyvä tarkkuus. Sama tarkkuus oli muissakin kesän rataharjoituksissa. Muita vertailuja Polarin kanssa ei tehty.
 13. jukkar

  Hoka One One

  Vaikka ei kuulu tähän ketjuun: missä hyviä tarjouksia Kinvarasta?!
 14. jukkar

  Garmin Connect

  Palaan vielä noihin palautumismuuttujiin. Jos niiden merkitys mittareiden ominaisuuksissa yhä korostuu rannemittauksen yleistyessä, niin onhan se hyvinkin kummallista, että sitä ei saada esille. Ja muutenkin palautumisen seuraaminen on koko harjoittelussa ihan yhtä oleellista kuin itse tekemisen mittaaminen. Fenix 5 on first beatin mukaan seuraavat ominaisuudet: Aerobinen/anaerobinen harjoitusvaikutus Harjoittelun kuormittavuus Harjoittelun tila Maksimaalisen hapenottokyvyn arvio Suoritustaso Stressitaso Laktaattikynnys Palautumisavustin Sykkeeseen perustuva energiankulutus. Näistä vain harjoitusvaikutuksen saa esille CG:ssä. Ihmettelen!
 15. jukkar

  Garmin Connect

  Koitin nopeasti harata tätä ketjua läpi, mutta en löytänyt vastausta kysymykseen: saako gc näkyviin palautumisajan, joka näkyy kellossa harjoituksen jälkeen. Mittarina 235. Kaverilla olevassa fenix 5 olisi vielä muita palautumisarvoja, mutta niistä ei jälkeäkään cg:ssä, paitsi tietysti training effect.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy