Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Uolevi

Jäsenet
 • Content count

  2 063
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

128 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Oliko Ruoholahden kohdalla riittävästi vessoja, kun oli neljä?
 2. Ei sitä ainakaan tuolla perustelulla pudoteta pois. Sinivalkoisen valmennuslinjan mukaan 800 metrin juoksijan on juostava ainakin 4000 kilometriä vuodessa, joittenkin mielestä enemmänkin. Suhonen juoksi yli 5000 kilometriä. Voi varmaan sanoa että kasin juoksija jaksaisi juosta maratonin. Voi ajatella että vaatimustaso määrittelee onko kasi kestävyysjuoksumatka. Kasin juoksijan on kyettävä 1500 metrillä kelpo aikaan. Mutta onko 1500 metriä kestävyysjuoksumatka?
 3. En tiedä onko otsikko hyvä. On se. Huomasin että toimittaja Kanerva on selaillut jotakin saksalaista aviisia jonka sivuille on listattu kestävyysjuoksijoita jonkinlaiseen järjestykseen. Ei siitä sen enempää. Piti jo aikaisemmin puuttua tähän toimittaja Holopaisen kommenttiin ja nimenomaan tähän kohtaan: Absoluuttisen kansainvälisen huipputason juoksijoista lähimmäs moista monipuolista sarjaa on päässyt Etiopian Haile Gebreselassie. Hän tai maanmies Kenenisa Bekele lienee kaikkien aikojen paras kestävyysjuoksija, Farah taas kiistatta menestynein. Bekele on moninkertainen maastomestari, Farah ei ole pärjännyt niissä kekkereissä. Onko edes osallistunut? Muistetaan, että Britanniassa maastojuoksu on varsin arvostettu laji. Oma listani on seuraavanlainen. Paras on Kenenisa Bekele. Kakkosijan vie Gebreselassie. Kolmas on Hicham el-Guerrouj. Perustelen sitä hiukan, miksi marokkolainen nousee kolmen kärkeen. Maailmanennätysmies, jolla on lukuisia arvokisavoittoja. Voitti Ateenan olympialaisissa vitosen, tyrmäsi sekä parhaan, eli Bekelen, että kaikkien aikojen maratoonarin, Kipchogen. 800 metriä on kestävyysjuoksumatka. https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000005652993.html
 4. Hienoa, että tarkkailijaryhmä on ollut paikalla. Mutta kun mietin antidopingväkeä ja sieltä suunnalta tulleita kommentteja, sopii epäillä tätäkin raporttia. Ensinnäkin Sergei iljukov, joka sanoi ja kirjoitti taannoin, että unohtakaa Lahti, nyt on biologiset passit, huijarit saadaan kiinni. Ehkä suomalaiset, mutta entä kenialaiset? Harri Syväsalmi, joka on ollut sitä mieltä, että NATOn pitäisi pommittaa Venäjä maan tasalle. Niin syvällä dopingongelma on siellä, ettei se muuten katoa. Mutta sitten kun norjalainen kärähtää, Syväsalmi toteaa että voi tulla nollakin vuotta. Otetaan rauhallisesti. Travis Tygart, joka on kyllä jahdannut huijareita, mutta joka tulee Eurooppan ja toteaa, että unohtakaa Johaug. http://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/19273-wada-julkisti-riippumattomien-tarkkailijoiden-raportin-pyeongchangin-olympialaisista
 5. Uolevi

  Johanna Peiposen vauhti kiihtyy

  Jos se on pointti, keskustellaan taas niin kuin niin monesti ennenkin. Todetaan asioita. Takavuosina Kalevan Kisoihin ei päässyt kuin alle puolen tunnin miehiä. Joo, taso oli kova. Tällaisellekin keskustelulle on tietenkin tilaa. Saavutetusta edusta puhuminen kannustaa ehkä taisteluun, mutta itse puhuisin mieluummin suojelukohteesta. Olen halunnut ajatella, että kestävyysjuoksulle pitäisi osoittaa erityiskohtelua. Juokseminen on luonnollisin tapa liikkua, ja näin ollen juoksu on urheilulajien joukossa aivan sitä peruskauraa. Moni laji perustuu siihen, että juostaan. Juoksu on välttämätön osanen. Toinen, ehkä vähän helpommin avautuva erityinen syy sille, miksi kestävyysjuoksua pitäisi suojella, on tietenkin se, että kestävyysjuoksijat ovat olleet niin merkittävä osa suomalaista urheiluhistoriaa. Toivoisin, että keskusteltaisiin siitä, voiko kestävyysjuoksun vielä pelastaa. Mielestäni voi. Mutta silloin pitää muistaa muuttunut ja muuttuva yhteiskunta. On typerä itkeä, että Yle ei näytä kestävyysjuoksua. Yle ei näytä myöskään soutua, melontaa, telinevoimistelua. Globaaleja lajeja. Suomi on menestynyt näissä lajeissa. Tuleeko purjehdusta? No milloin kestävyysjuoksu on pelastettu, milloin se taas on jaloillaan? Se selviää tilastoista. Vuoden lopussa katsotaan aikuisten sarjojen kohdalta, miltä näyttää. Toistaiseksi suunta on ollut laskeva, joka vuosi vähemmän kovia aikoja tilastoissa. Eli ei kannata jatkaa samaan malliin. "Aina on tehty näin, joten tehdään nytkin." Ei näin. Ihan hyvä kehitysehdotus, mutta. SM-maantiejuoksujen reitti taisi olla alimittainen. Jos vie kamerat SM-maratonille, täytyy kuvata asvalttia tai pahimmassa tapauksessa jotakin hiekkapolku. Ei siellä ketään ole. Ylen vika?
 6. Uolevi

  Johanna Peiposen vauhti kiihtyy

  Viittaat ilmeisesti tuohon, että keskitetään kesään ja hallikisat jää näyttämättä. Tietysti. Yleisurheiluniilo haluaa tietenkin, että yleisurheilua tulee ympäri vuoden. Vaikka ei jokaista lähetystä jaksaisikaan katsoa, niin on kiva, että aina kun on aikaa ja voimia, voi heittäytyä sohvalla ja katsoa yleisurheilua. Mielellään vieläpä hyvin tehtyä lähetystä, hyvää kuvaa. Kyllähän kotimaan hallikisoista tuleva kuva on sellaista puuroa, ettei ole tosikaan. Sama koskee maastojuoksuja. Ja on ihan varmasti niin, että mitä enemmän jotakin asiaa heitetään iholle, sitä paremmin se tarttuu. Yleisurheilun katsoja- ja harrastajamäärät kasvaisivat varmasti, jos Yle vyöryttäisi yleisurheilua aamusta iltaan ympäri vuoden. Näin uskaltaa sanoa. Mutta jos nyt lähdetään siitä, että Yle laittaa tietyn määrän tunteja ja euroja yleisurheiluun, ei ole kahta sanaa, kumpi on parempi vaihtoehto. On ilman muuta parempi, että tullaan isosti, vyörytetään, kuin että tipotellaan sinne tänne murusia. Se menee näin: Aleksi Ojala kävelee hienosti, taistelee, katsoja kiinnostuu. Mikä mies tämä Ojala oikein on? Yle kertoo. Tai sitten niin, että katsoja hakeutuu katsomaan kävelykilpailua, koska haluaa nähdä Ojalan. Nyt tämä koulukiusaamisjuttu oli tosin yleisurheilukauden ulkopuolella. Tai sitten se menee näin: Janne Holmen juoksee, ja vieläpä hyvin, ja pyyhkiipä vieläpä Suomen lipulla persettä, katsoja kiinnostuu. Selviää että harrastaa historiaa, eikä esimerkiksi autoja, kuten monet jääkiekkoilijat. Idoli. Laitan taas tämän Kanervan kommentin Haikkolasta: https://www.is.fi/muutlajit/art-2000005292034.html Yleisurheilulla, kuten kestävyysjuoksullakin, on huominen, mutta tosiasiat pitää tunnustaa.
 7. Uolevi

  Johanna Peiposen vauhti kiihtyy

  Katsojamäärä on kyllä kohtalaisen suuri, mutta on varmasti pelkästään vanhempaa väkeä. Maastojuoksu voi olla vähän outo laji nuoremmille. Kysyitkö perusteluja Pokkiselta, vai mistä tuo kaikin puolin järkevä, asiallinen ja mielenkiintoinen päällikön kommentti on löytynyt?
 8. No nautitaan sitten. Osaatko heittää arvion, minkätasoinen urheilija Kiprop olisi/olisi ollut, jos heittäisi/olisi heittänyt EPOn ja muut kielletyt aineet nurkkaan ja urheilisi/olisi urheillut puhtaana? Eli mikä olisi Kipropin ennätys 1500 metrillä? Toisin kysyen, kuinka paljon Kiprop on hyötynyt siitä, että on käyttänyt EPOa. Tiedän, ettei lopullista vastausta voi antaa. Ei, vaikka tiedettäisiin tasan tarkkaan, mitä aineita, miten paljon ja milloin Kiprop on aineita käyttänyt. Mutta aina voi pohtia. 1500 metriä on jumalattoman tylsä laji. Kipropin edessä on mies tai kaksi, jotka menevät maailmanennätysvauhtia, ja lopussa jännitetään sitä, jaksaako Kiprop maaliin saakka.
 9. Pakaroita pitäisi minunkin ilman muuta vahvistaa. Monet vaivat ja kivut kenties häviäisivät ja ennen muuta tulisi vauhtia lisää. Ensin pitäisi vahvistaa ja muokata juoksuasentoa paremmaksi ja sitten kaikki olisi hyvin. Pakarat eivät tällä hetkellä ikään kuin aktivoidu juostessa. Siksi meno on takkuista ja kipuja tulee.
 10. Uolevi

  Camilla Richardssonin vauhti kiihtyy

  Richardsson sanoi jo monta vuotta sitten jossakin lehtihaastattelussa, että kymppi on tulevaisuudessa päämatka. Ilmeisesti ei ole vielä perillä, vaan vasta matkalla. Nyt olisi ollut hyvä vuosi vaihtaa päämatkaa, kun EM-kisojen kympille pääsee niin helposti. Tuolla ajalla ei taida ihan päästä MM-kisoihin. On sinänsä sama, kumpaa matkaa juoksee, kiri ei riitä. Veikkaan että ennätys on kesän jälkeen 9.37. Vattulainen lähti tietenkin tavoittelemaan kisarajaa, ja toinen vitonen tuli hitaammin mutta ei mitenkään pahasti simahtanut, joten voi kyllä vielä rajan alle päästä. En tiedä, täytyykö edes juosta rajan alle päästäkseen EM-kisoihin. Todennäköisesti. MM-kisoihin on kuitenkin päässyt suomalaisia, jotka eivät ole alittaneet rajaa. Käytössä kun on rankingsysteemi. En nyt jaksa muistaa onko se käytössä EM-kisoissakin. Enkä sitä miten se toimii. Sehän on selvä, että miesten kympillä ei ole ruuhkaksi asti miehiä. Näin oli ainakin olympiavuonna 2016.
 11. Uolevi

  Johanna Peiposen vauhti kiihtyy

  Yle näyttää tietenkin kestävyysjuoksua aika paljonkin, kun se välittää yleisurheilukilpailuja kotikatsomoihin. Aina on mukana jokin kestävyysjuoksumatka. Tämä kysymys, onko kestävyysjuoksu yleisurheilua vai kestävyysurheilua, on tietenkin olennainen ja mielenkiintoinen. Peruspenkkiurheilija, ja näin ollen myös Yle, lähtee kaiketi siitä, että kestävyysjuoksu on yleisurheilua. Niinpä sitä, että Yle jättää näyttämättä jonkin yleisurheilukilpailun, ei ole syytä moittia sen enempää. Kun nämä yleisurheilijat, eli kestävyysjuoksijat, eivät kansalaisia kiinnosta, miksi heidän touhujaan pitäisi välittää. Näytetään niitten yleisurheilijoiden tekemisiä, jotka kiinnostavat. Sama pätee siinäkin tapauksessa, että kestävyysjuoksu lasketaan osaksi kestävyysurheilua. Taas Yle jättäisi näyttämättä ainoastaan yhden kestävyysurheilukilpailun. Ei kovin vakavaa. Yle ei sorsi kestävyysurheilua. Jos taas kestävyysjuoksu pidetään omana kokonaisuutena, ei osana jotakin suurempaa, eli näitä edellä mainittuja yleis- ja kestävyysurheilua, voidaan kysyä, pitäisikö Yleä moittia. Mutta ei Yle näytä vesipalloakaan, joka on olympialaji. Se on tietenkin selvä, että maastojuoksua ei televisiosta tänä päivänä tule. Mutta moukarinheittoa näkee ensi kesänä ihan kotisohvalta. Samoin Pihtiputaan keihäskarnevaalit palaavat ohjelmistoon. Nyt se kysymys kuuluu, kuka on tehnyt ja mitä. Miksi aiemmin töllöstä tuli SM-maastot, miksi ei nyt? https://www.karjalainen.fi/urheilu/item/149550-kotimainen-yleisurheilu-pysyy-ylella-seuraavat-viisi-vuotta https://www.ess.fi/urheilu/urheilu-uutiset/art2414986
 12. Uolevi

  Johanna Peiposen vauhti kiihtyy

  Joo, ura ainakin jatkuu. Mielenkiintoista nähdä minkälainen on kunto. Vainio sen sijaan puuttuu, ei näy nimeä edes nuorempien starteissa. Laitan tähän kuvaa takavuosien maastokisoista. Tilanne on nimittäin se, että YLE ei näytä kisoja: https://areena.yle.fi/tv/opas?t=2018-05-06 Vielä viime vuonna taisi tulla kuvaa. Mäkelä ilmeisesti viime töikseen painostanut YLEä. No, eihän tuollainen lähetys varmastikaan paljon katsojia kerää. Eipä taida tavallinen penkkiurheilija tietää ensimmäistäkään mieskestävyysjuoksijaa. Kun video on pyörinyt vähän yli 10 minuuttia, näkyy kala. Siinä se.
 13. Uolevi

  Stubbin meriselitys

  Kyllähän Vuorimaakin sitä valmensi jossain vaiheessa. Erikoista onkin, että lähtee aina maratonilla ylikovaa liikkeelle. Ainakin siitä pitäisi päästä eroon.
 14. Uolevi

  Stubbin meriselitys

  Kummallinen juttu tuo, että jostain aina tulee joku joka sanoo että väärin keskusteltu. Ja sama tyyppi toteaa heti perään ettei ota kantaa mihinkään. Jestas. Stubb on isokokoinen juoksija. Tämä tosiasia pitää ottaa huomioon, ja taisinkin todeta, että Stubb voi olla jäljillä puhuessaan voimaharjoittelun puolesta. Mutta onko Stubb guru? Kolmas: Intervallitreenejä! Konkreettisin Alexista saamani oppi näkyy arkiviikoissani. Pitkänmatkanjuoksu on rakas harrastukseni, työmetodini ja elämäntapani. Olen ajatellut, että iän karttuessa matkat pitenevät. Olen etsinyt harrastukseen sisältöä ja haastetta ultrajuoksuista. Alex on puhunut niin vakuuttavasti harjoittelun laadun (tehot) puolesta määrän (aika) sijaan, että olen alkanut tehdä intervallitreenejä. Arkirutiineja suuremmaksi tämä kohta muuttuu siinä, että kaikessa, mitä juoksusta ajattelen, on paitsi konkreettinen myös metaforinen ulottuvuus. https://suomenkuvalehti.fi/kirjailijanpaivakirja/kirja-opettaa-kirjailijaa-kolme-pointtia-alexista/
 15. Kun olet vauhtiin päässyt, anna mennä loppuun asti. Yksinkertainen penkkiurheilija ymmärtää kyllä, kun rauhallisesti selittää. Harri. https://www.is.fi/maastohiihto/art-2000005607998.html
×