Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Spica

Jäsenet
 • Content count

  2 117
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

334 Excellent

About Spica

 • Rank
  Trinisti
 • Syntymäpäivä November 19

Contact Methods

 • Website URL
  http://triathlonsuomi.com/juha-matti-halonen/

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Asuinpaikka
  Riihimäki

Converted

 • Coopperi
  3500+m
 • 10km
  36min
 • Puolimaraton
  1h20min
 • Maraton
  <3h
 • Tavoite
  Pitää huolta kunnosta ja terveydestä

Recent Profile Visitors

1 998 profile views
 1. Ja on olematon kokemus ja mielipide on, että jos pisteestä a näkee pisteen b ja c ja d, juostaan niiden kautta. Jos merkkajalla herää epäily, että tässä epäsrlvää, hänen olisi syytä merkata lippusiimalla tmv kielloksi jostain kohdasta juoksrminen, ts oikaiseminen. Polkujuoksussa toivookin, että olisi ns polku jota seurata, ja merkit vain suuntaa antavia, mutta joskus polkuja risteää tiuhaan tai polku vain katoaa ja sitten mennään merkkien mukaan.
 2. Spica

  Vauhtia pyöräilyyn ja juoksuun

  Samat lainalaisuudet. Jos kisamatka on juoksukisan mittainen, samanlaiset vedot kuin juoksussakin pätee. Erona se, että niitä voinee vähän enemmän/useammin tehdä sen nojalla, että kroppa kestää sen paremmin, kunhan hengitys- ja verenkiertoelimistö ensin tottuu niihin.
 3. Spica

  Vauhtia pyöräilyyn ja juoksuun

  Tarkemmin tietämättä itse asiasta, lähtisin ehkä tavoitekisojen pohjalta asiaa miettimään. Jos ei suurempia tavoitteita ole heti tuona treenijaksona, niin ehkä mä tekisin 2-4vko blokkeina tuota, jossa toista kehitettäessä 4-6 kertaa viikossa treeniä josta osa kovaakin, vähän jakson ajankohdasta riippuen tehoa säätäen, ja toinen ylläpitäen tärkeintä ominaisuutta, joka varmaan on kuitenkin lopulta kestävyys. Jos jalkavaivaa on juoksun takia ja juoksu ehkä kuitenkin enemmän kiinnostaa, niin saattaisin tehdä päätreenit juosten ja kestävyyttä pyörällä, esim. 2x viikossa tuona jaksona juoksua, josta toinen reipasta ja toinen puolipitkä (15-20km max), muuten pitkää ja väliin kovaa pyörällä, joka ystävällisempi kropalle ja saa kropasta enemmän irti, tätä ehkä blokkimaisesti eri omainaisuuksia kehittäen kohti kesää. Ehkä jättäisin siten pitkikset juosten vähemmälle tuona jaksona, jos maraton vasta syksyllä.
 4. Spica

  Uintikunto

  Ihan kohtuullista kyytiä lyhyemmillä matkoilla sulla 🙂 1500m itselle 19.37, välin 11 satasta välii 1.19-1.21 about, joten kovinkin tasainen meno, ehkä liiankin kyttäilyä oli, että vauhti "pysyy tavoitteessa", olisi ollut varaa kyllä varmaan painaa jonkin verran kovempaa, jopa alle 19.20 tällä hetkellä. Älylättäreillä vaihteeksi lauantaina uiskennellessa tuli taas vanhoja virheitä esille, mutta niihin sain ihan hyviä vinkkejä, joista isoin oli tosiaan jo tiedossa ollut lopputyöntö ja vartalonkierron puute, käsillä tulee vedettyä ihan liikaa. Isoimmat virheet lähtee syksyllä kisakauden jälkeen enemmän työn alle, kesä mennään keskittymällä nykytekniikalla pienellä viilauksella. Hyvää on, että pidemmät kelaukset ei enää hurjasti hyydy mielestäni tuosta 1500m ajastakaan, 4000m menisi aika lähelle 1.21/100m vauhtia varmaankin jos tosissaan sitä lähtisi uimaan, ja 1.25/100m tuntuu jo melkoisen helpolta. 100m meni lähdössä ja viimeisessä käännöksessä ihan vituralleen, lähdössä pohjaan ja kohti pintaa, ja viimeinen käännös varpaat hipaisivat seinää (sama ongelma oli 1500m kisassakin jostai syystä, ei aiemmin ole treenialtaassa ollut tuota, mutta eipä kisavauhtiakaan liikaa ole tullut uitua) ja vauhti kuoleentui hienosti. Aika oli luokkaa 1.02,6, mutta kyllä se paljon paremmalla lähdöllä ja käännöksillä olisi alle 1.01 mennyt sentään 😛 200m kisassa olinkin jo aika puhki treenien myötä, ja aika valui 2.17 ja ihan käsillä vetämiseksi se meni 1. satasen jälkeen. 2 ronssia oli tuliaisina, joten palkintokaappi täyttyy 🙂
 5. Spica

  Uintikunto

  Pari vinkkiä sain vanhalta karhulta altaassa vkl aikana ja tuntui hyviltä ohjeilta, ei liian isoja, enemmänkin sellaisia "muista tämä ja tämä" jotka pääsevät helposti unohtumaan/vinoutumaan. Tuntui, että lähti taas rahtunen ajasta pois pidemmästä uinnista, kun keskittyi näihin asioihin, joka lupailee ihan hyvää. Eilen 5.3km pitempi treeni (pitäähän niitä nyt uida kun muistutus tuli ;)). Pari edellistä viikkoa menikin "määräkuurilla" kun uin 5x/vkossa kahden viikon ajan ja joista 10 päivään tuli 9 treeniä. toivottavasti se kantaa kevääseen.
 6. Spica

  Uintikunto

  :) Juu, pitkälti kaikki uintitreenit ovat siinä 3-3,5km välillä, nyt viimeiset 1,5kk yrittänyt kerran viikossa uida sen 4km setin suunnilleen kertaalleen, tai useammin sen 3.8km jostain syystä... 40*100m @ 1.22/100m, 3.8km @1.25/100m, 5,2km sekalaista settiä tässä viimeisten viikkojen aikana mm. tullut yhtenä treeninä. Ja sama ajatus olisi vielä, että kerta viikossa se 3.8km+ tulisi tehtyä. Ei sillä tosiaan kuuhun päästä.
 7. Spica

  Uintikunto

  Tottahan tuo on. Parissa vuodessa omat uintimäärät eivät ole lisääntyneet, eikä vauhtiakaan nopeuden puolella iiihan mahdottomasti ole tullut, mutta kestävyyttä senkin edestä vaikka määrät aika pieniä. Tai näin sen ainakin näen, pitkät matkat kulkee selkeästi paremmin ja uinnin jälkeen palautuu paremmin muihin lajeihin vaikka suhteellinen intesisteetti tuntuu olevan vähintään yhtä kova kuin aiemmin, eli mitään löysäilyä ei ole ainakaan tarkoituksella tehty tietty. Tätä kestävyyspuolta saisi rassata enemmänkin, ja lähinnä siihen minimaaliset määräkuurit on itsellä ajatuksena. Pari tuntia hallillakin saa yleensä sisällä käytettyä vaikka pyörällä/juosten "paljon" tehokkaammin monesti ja minuuttien viilaaminen uinnista on lähinnä kosmeettista. Pääseminen minulla vaikka 57min tasosta (1.30/100m) 54min tasolle (n. 1.25/100m) vaatii kuitenkin jonkin verran töitä. Itsellä tämänkin edun saavuttaminen on etenkin siltä kannalta harkittua, että isommissa kisoissa taitaa aika gaussin käyrämäisesti uintiporukka jakaantua, ja yhteislähdössä sen parin minuutin edun saaminen voi tarkoittaa paljon rauhallisempaa ja "mukavampaa" ajoa, pääsee joko ajamaan omaa kisaa ja rauhallisemmin starttaamaan loppukisan, tai peesaamaan nopeampia kisaajia tai ainakin paremmin "valikoimaan seuransa". Tietysti jos joku uinnista jotain tietävä joskus vaikka katsoisi tuota minun uintia ja kertoisi, mikä siinä mättää ja vähän seuraisi kehittymistä edes sivusilmällä, niin varmaan nopeamminkin kehitystä näkisi. Tai edes tekisi treeniohjelman jolla kehittää kestävyyttä :P
 8. Spica

  Uintikunto

  Se on varmaan tää nuoruuden onni, kun uintitunteja/kilsoja on viimeisen 5kk aikana: Marraskuu 27.2km/6h42min Joulukuu 18.5km/4h39min Tammikuu 19.875km/4h54min Helmikuu 31.75km/7h36min Maaliskuu 25.4km/6h20min 2017 uintia tuli 293km/73h ja risat (+ muutama triathlonkisa, joten n. 300km?) 2016 246km ja 62h, sama homma. Enemmänkin saisi satsata, mutta taidan tyytyä jatkossa siihen, että pari kuukautta ennen tärkeitä kisoja otan pienen uintiblokin harjoitteluun mukaan ja muuten menen n. 2 tai 3 uintitreeniä viikkoon. Ellen joskus panosta lajiin enemmän, jolloin uintiakin voisi harjoitella jaksoittain enemmän. Lohduttavaa on, että oon paremmassa uintikunnossa lyhyemmillä matkoilla kuin vaikka jotkut Hawaiin pro-kisaajat muutamia vuosia takaperin ja nyt kehittyneet vasta, joten toivoa olisi ;)
 9. Spica

  Uintikunto

  Eli pienillä lättäreillä uinti voisi avittaa tuohon "tunteeseen" ettei lipsu, eikös? Parempi olisi vielä sellaiset kyynärvarsi-lättärit, jotka kyllä pyörähtävät pois, jos ns oikea ote katoaa. Harvoinpa tulee itse lättäreillä uitua, mutta tuota asiaa ne itsellekin eniten palvelevat. Itse suosin paljon (etenkin jos tietää mitä korjata ja miltä itse näyttää vedessä) youtubea, koska siellä on paljon hyvien uimareiden videota saatavilla, vaikka olympiafinaalitasoisesti käytännössä analyysilläkin. Tässä myös ihan hyvää kuvaa näin maalikolle, vaikkei sivukuvaa olekaan tarjolla. Toinen henkilö, jota olen katsellut, on muuan Katie Ledecky, pitkien matkojen ylivoimainen nainen tällä hetkellä. Hyvältä näyttää uinti. Toki triathlonpainotteisia videoitakin löytyy, muttei niissä paljoa käsitellä eroa allas- tai ulkouinnin välillä. Märkäpuku toki jotain korjaa ja nostaa hieman, mutta perustekniikka lienee melko sama teknisesti? Edit: Olikos Espoossa joku halli/rata, jossa olisi peilipohjaa jollain radalla? Oulussa lienee ainakin joku paikka jossa tätä voi itse harrastaa, mutta taisi joskus olla keskustelua kavereiden kanssa, ettei pk-seudulta löydy (joka on ikävää, koska voisi auttaa paljonkin uimareita??)?
 10. Spica

  Uintikunto

  Uimarien kommentteja odotellessa :) Itsehän en osaa sanoa yhtään mitään tuosta. Mitä nyt jonkinlaisena huomiona, että jalat laahaa mielestäni aika pahasti, vetää melko omaa settiä ja siksakkia siellä? Eli jäykistät vaan sen alapään kunnolla pakettiin ;) Yläraajoihin en ota kantaa :) voisihan sitä omaakin uintia kuvata tällaisessa vaiheessa kun uinti kulkee kohtuudella. Edellinen kuvaus ollut reilu vuosi sitten ja se oli uintitauon jälkeen, joten ei paras mahdollinen.
 11. Spica

  Uintikunto

  Joo, 50m ei ollut avaus, mutta varman päälle veto, kun en "ennakoinut" starttia, ettei tule hylkyä, eikä lähtö ikinä kuitenkin :-) Kestävyyttä varmaan on, mutta ei taida olla sellaista, joka kestäisi tuollaisen ylikovan aloituksen. Enhän mä omissa treeneissäkään juuri koskaan ui mitään noita 400m kisavauhteja tai kovempia, paitsi lyhyitä 12-25m vetoja treenien seassa ajoittain. En osaa verrata mitenkään eri matkojen vauhteja toisiinsa, mutta jos satanen menee 1.02 niin kyllä nelonen pitäisi mennä hyvin alle 4.50 jos vauhdinjako on kohtuullinen. Ja sen uskoisin lupaavan alle 20min aikaa 1500m:lle. Ainakin 200m aikaa pitäisi sm-kisoissa petrata. Mutta omaa harrastusta tästä tuskin saan, saa nähdä tuleeko sm-kisojen jälkeen milloin seuraavat kisat, vuoden kuluttua? :) Toisaalta jos lisenssi on niin jos paikallisista kisoista löytyy 400m tai pidempiä matkoja niin voisihan niissäkin käydä.
 12. Spica

  Uintikunto

  Uintikisauran aloitus, eikä koskaan liian myöhään, vaikka sitä tunsikin itsensä aika vanhaksi näin 27 vuotiaana tuolla, keskimäärin vähintään 10+v nuorempia kun oli kisaajat ;) Kisasinkin siis 14v ja vanhemmat -sarjassa, jossa oli toki kovimmat kisaajat- huomautuksena tekstin loppuun lukeville, että en hävinnyt miehissä kellekään tätä nuoremmalle ;) Reilu 270 kisaajaa oli pakkautunut hallille, 8 rataa verryttelyihin tunnin ajan. Parhaimmillaan siis yli teoreettisesti 30 uimaria per rata - sopii triathlonistille ;) Ensimmäiset uintikisat ikinä. Hurjaa. Hyvä startti, kun 2vko päästä mastersien sm-kisat, niin jotain tuntumaa touhuun. Lajeiksi olin valinnut 400m, 100m ja 200m vapaata. Pari tuntia ennen kisaa sain vielä puhelun, josko voisin ensimmäiseen lajiin tulla mukaan viestijoukkueeseen 4x50m vapaata. Noh, pitihän siihen osallistua kun kysyttiin (tällaista vanhusta noissa piireissä, jossa muut ovat käytännössä kaikki 2000-luvulla syntyneitä tai muuten vähintään <20v). Verrailua altaassa, muutamia kovempia 15-25m vetoja, eipä siellä mahtunut paljon muuta kuin epämääräistä settiä tekemään. Verrat lopetin n. 20min ennen ensimmäistä lähtöä, kävin kuivaamassa itseni ja pinnistämässä tiukemmat "kisauikkarit" jalkaan, tiedä paljonko niistä oli hyötyä. Kaikennäköisiä uikkareita nykyään on muuten kisoissa, jopa hiilikuitua sisältäviä kompressiohousuja(/pukuja naisilla), hinta alkaen 2-400€, huh. Hypistelin ennen kisaa sellaisia käsissä, oli aika veikeät, ja niiiin pienet, ettei mitään saumaa olisi saada jalkaan, vaikka olisi "omaa kokoa" ;P Viesti meni yllättävän hyvin, ei lasit olleet naamalla enkä toisaalta mennyt pohjaankaan pallilta hypätessä. Vähän oli löysä meno, kun ei ehkä kuitenkaan ensimmäisessä startissa saa itsestä kaikkea irti. Aika oli kuitenkin tosi hyvä, 28.40, ja EN OLLUT HITAIN meidän joukkueesta :O kaikki ui 28.xx alkuisen, hitain ui 28.44 ;) Saatiin pronssia tästä lajista ajalla 1.53.05, ja eteen ja taakse jäi turvallinen marginaali. Mukana ns. aikuisten sarjassa (14v yli) oli 7 joukkuetta, joten ihan millä ajalla tahansa ei mitalia olisikaan saanut ;) Sitten oli tosi lyhyt odotus, kun välissä oli vain naisten kaksi erää viestejä ja sitten olikin aika hypätä taas altaaseen, 400m erään. Kisaajia oli 12, nuorimmat tosin 11-12 vuotiaita ja uivat omassa sarjassa. Minun sarjassa ui 6 uimaria, joten pitihän se mitaliin uida taas. Lähtö oli taas hyvä, eli suurempaa ongelmaa ei siis tullut siinä. Vauhdinjako oli kuitenkin jopa naurettava, kun enhän minä tällaisia matkoja ui, niin tuli aloitettua ihan liian lujaa. Uin eri erässä kuin muut ns. nopeat, koska ei minulla tilastoaikaa ollut, joten "jouduin" aina ensimmäiseen erään yksilölajeissa. 400m:llä oli 2 erää. Väliajat olivat 100m:1:06.94 200m: 2:21.28 (2. 100m n. 1.14) 300m: 3:38.31 (100m 1.17) 400m: 4:54.28 (100m 1.16) Eli iiihan liian kovaa tuli lähdettyä :) Mutta oli kivaa ja matka ei tuntunut pitkältä eikä siten liian pahalta "hyytymiseltä" tuntunut, vaikka keskittyminen olikin välillä ehkä huono asentoon ja tekniikkaan etenkin 3. satasella kuten aina kisan kolmannella neljänneksellä melkeinpä. Mutta aikaan olen erittäin tyytyväinen, sillä ajattelin että jos pääsisin 5min pintaan niin hyvä, ja jos alle, niin tosi hyvä. Nyt meni heittämällä. Ja vauhdinjakoa parantamalla ajasta lähtee heti seuraavalle kymmenluvulle! Niin ja lopputuloksissa olin komeasti KOLMAS, ja sain pronssia, taas! Wohoo :) Sitten oli pidempi odotus, ja ennen seuraavaa starttia kävin lyhyesti lasten altaassa verryttelemässä. Luvassa oli 100m vapaa, ja eriä oli 11 ja olin ensimmäisessä. Vastustajat uivat jopa minuutin hitaampaa ;) tämä laji meni tosi hyvin ja aikakin oli pieni yllätys, että hyytyi jälkimmäisellä puoliskolla tosi vähän, ajat ollen 50m 30.42 ja loppuaika 1:02.32 (jälkimmäinen puolikas siis 31.9s)! Meni pari sekuntia kovempaa mitä ajattelin että tänään voisi mennä, joten tosi kiva. Kertoo myös, että vauhtireserviä mielestäni olisi, mutta uintia liian vähän tulee tehtyä, jotta pidemmät matkat kulkisi samassa suhteessa, vaikka niille treenaankin... Tässä lajissa ei mitaliodotuksia ollut, koska tilastoaikoina koko viimeinen, 11. erä ui <1.01, kuten tekivätkin. Oma aika oli siten 9. nopein kaikista, kisaajia n. 100! Sitten oli palkintojenjako välissä, ja sitten takaisin altaaseen. Viimeinen laji 200m vapaata, vähän oli jo väsynyt olo ja turhat odottelut tekivät siitä hankalan. Ehkä tähänkin oppisi paremmin käyttämään ajan/lepäämään/verryttelemään. tässä välissä vain istuin/seisoin. Lähtölistoilla katsoin, että kolme kovempaa olisi, tosin kolmannella olisi tilastoaika siinä tienoin, johon ajattelin, että voisin päästä. Noh, lopulta yksi kovempi jätti starttaamatta, joten mitali olikin aika hyvin tiedossa jo etukäteen, vain yksi erällinen oli kisaajia tällä matkalla. Kolmanneksi kovin tilastokaveri oli kuitenkin viivalla, kolmen radan päässä itsestäni, joten ihan en rinnalla päässyt uimaan kun uin reunassa. Startti taas hyvin, ilman ongelmia siis. Alun jälkeen kuitenkin alkoi matka jo painaa, liekkö liian kova alku aiempiin startteihin nähden. 50m: 30.51 100m:1:04.85 150m: 1:41.53 200m: 2:17.57 (jälkimmäinen satanen siis vajaa 1.13!) Kolmas sija kuitenkin napsahti! Koska kakkonen paransi tilastoaikaansa reilulla sekunilla, ja hävisin sen reilun sekunnin, ei tullut tilastoyllätystä. 100m kohdalla oltiin vielä tasoissa :P Mutta sellaiset kisat, ja parin viikon päästä lisää. Silloin lajeina mahdollisesti lyhyt viesti, 1500m, 100m ja 200m vapaata. yritetään napsaista lyhyiltä matkoilta hitunen pois, ja 1500m olisi kyllä tosi kiva, jos menisi <20min. Ensi viikolla vielä lisää uintia ja sitten ns. "uintiblokki" saa olla ohitse ja paluu pariin kolmeen kertaan uinnissa viikkoon.
 13. Miksi kisojen tuloksia pitää katsastaa vain ajan perusteella? Teknisesti aika varmasti on huono tuon tason juoksijoille, mutta juoksukisana se ei välttämättä sitä ollut. Itse en nähnyt, niin en osaa sanoa. Aikapaljon "huonoja" juoksuja arvokisoissakin näkyy, kun ei juostakaan täysiä alusta loppuun vaan taktikoidaan sijoituksia, jotka lopulta kai on ne ratkaisevat ajasta viis (ellei tulosrajaa juosta).
 14. En tarkoita tätä pahalla, mutta oppia tuli varmasti rutkasti kisasta, mihin kiinnittää huomiota. Kannattaa jatkossa reagoida alkaviinkin särkyihin ja hiertymiin ihan heti, edes tarkistamaan tilanne, niin ehtii tehdä jotain, eikä vasta parin kymmenen kilsan jälkeen tarkistaa ensi kertaa tilannetta. En toki tiedä mitä tapahtui, mutta kokemus tuo vahvuutta, ensi kerralla pidemmälle ja pidempään. Onhan tuo hyvä lenkki kuitenkin, palautuu kohtuu ajassa takaisin treeniin! :)
 15. Katsoin, että n. 22 juoksijaa oli 6h kohdalla tasaisen vauhdin taulukon mukaan 240km vauhdissa. Kuinka moni pääseekään tähän? Kärjessä mennään kovaa vauhtia, vaan jaksaako Andreas? Pahasti pelkään, että tullaan selkä edellä vastaan. Olisiko Rannan Kari kuitenkin ennakolta kovin suomalainen tässä vaiheessa ajateltuna? Täällä jännätään erityisesti myös Makezin suorituksia, rauhallinen, mutta kova aloitus, 5.40-5.50/km vauhtia mennyt keskimäärin nyt, toki hiipumaan päin tulee varmasti, vaan pääseekö esim. Spartathlonin rajan alle, tai siis päälle?
×