Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Spica

Jäsenet
 • Content count

  2 058
 • Liittyi

 • Last visited

About Spica

 • Rank
  Trinisti
 • Syntymäpäivä November 19

Contact Methods

 • Website URL
  http://triathlonsuomi.com/juha-matti-halonen/

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Asuinpaikka
  Riihimäki

Converted

 • Coopperi
  3500+m
 • 10km
  36min
 • Puolimaraton
  1h20min
 • Maraton
  <3h
 • Tavoite
  Pitää huolta kunnosta ja terveydestä

Recent Profile Visitors

1 733 profile views
 1. Noora Honkala ammattilaiseksi?

  Yleensä sponsoriet ei kuitenkaan tule hakemaan kotiovelta, vaan tarvitaan aktiivista yhteydenottoa ja yleensä siihen portaaseen, jolla on valta päättää niistä käytettävistä tukieuroista. Eli hieman hommaa se vaatii urheilijaltakin.
 2. Oona Kettunen

  Mistä moinen väite? Tietääkseni Astrid on ollut viime vuodet juoksija kun pesiksen lopetti. Ikäluokassaan erittäin hyvä juoksija vieläpä. Toki vielä voi hyvin tehdä lajivalintaa kumman vain välillä.
 3. Pyöräilykunto

  Eipä varmaan ole yhtä oikeaa vaihtoehtoa. Ilmeisesti sulla on käytössä joku noin 5h pyöräilyyn? Paljolti kannattaa sisällä käyttää aikaa, mikäli parhaan tehon haluaa irti, mutta mikäli työmatkaa tmv. tulee pyörällä kuitenkin, niin siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Jos aika ei ole rajoittava tekijä, toki ulkonakin onnistuu monet treenit, etenkin hitaammat. Traineri on hyvä, koska sillä pysyy tehot tasaisina. Lyhyesti talven ja kevään ja alkukesänkin treenistä: Keskity nostamaan FTP ja VO2max mahdollisimman korkealle. Se on pitkälti se, joka ratkaisee homman. Täydenmatkan kisan, ensikertalaisena tulet varmaan tekemään sen pyöräosuuden jossain 65% teholla FTP:stä, ja siten FTP ylöspäin on melkein yhtä kuin tehoja täydellä matkalla ylöspäin. Tietenkin keväällä ja kesällä tarvitaan lähes viikottaista 3-4h pyörää, mutta ei sen pidempää ja toisaalta ei talvella niin pitkiä tarvi tietenkään. Tuleeko kevyttä treeniä sitten enemmän juostessa ja uidessa? Yksi lähtökohta kohti talven treenejä on joko mennä progressiivisesti joka lajissa hitunen kerrallaan, tai blokkisysteemillä yhtä lajia enemmän painottaen 4-5vko ajan ja sitten keskittyen toisiin lajeihin ja ylläpitäen sitä edellistä. Harva pystyy kuitenkaan tehokkaasti nostamaan tehoja kaikissa lajeissa joka viikko, tai sitten se on lyhytikäistä. Aika ei riitä kaikkeen. Itse suosittelisin talveksi enemmän keskittymistä yhteen lajiin kerrallaan, tai ehkä jos pitää, niin uinnin yhdistää jompaan kumpaan juoksuun tai pyöräilyyn. Mutta pyörää ja juoksua en yhdistäisi. Pyörään painottuvalla jaksolla esimerkiksi 5x1h treeni, jossa kolmena päivänä vo2max treenejä (alkaen 4*4min ->8*4min @105-120% ftp) ja kahtena pk:ta yläalueella 70-80% ftp:stä. Näin kolme(-neljä) viikkoa ja yksi viikkoa kevyempää ja testi. Tämän voi hyvin toistaa niin monta kertaa peräkkäin kuin kokee saavansa siitä hyötyä. Vo2max treenien tilalle voi jossain blokissa ottaa ns. sweetspot-treenejä, että 88-100% ftp 3*10min ->3*15min/2*20min setit. Paljon riippuu omista heikkouksista mitä lähteä treenaamaan, mutta heikkouksia kannattaa kehittää. tietysti kaikki muukin tekeminen vaikuttaa kaikkeen, joten ravinto, painon optimoiminen, lihashuolto, lepo oikeaan aikaan jne. jotka eivät ns. treenistä mene, ovat tärkeitä palautumisen ja loukkaantumisten ja treenien sujumisen kannalta olennaisia, etenkin jos työssäkäyvä perheellinen yrittää soveltaa pro-ihmisten tekemistä.
 4. PF:ltahan tuo kuulosti kun lukasin pari sivua taaksepäin päiväkirjaasi. Tuota jalkatukea (yölasta?) kannattaa kyllä käyttää mikäli vain pystyy öisin, tai sitten virittelee jalan jotenkin toisin, että ei olisi suorana, vaan pitäisi kalvoa jännityksessä, vaikka se hankalalta aluksi tuntuukin. Jos yöllä se saa olla 8h ihan levossa ts. kutistuneena, on se seuraavana päivänä taas "pitkä" homma venytellä sitä. Eiköhän se nopeahkosti mene ohitse, kun kerta aloitit hoidon ja vältät juoksua nyt heti näin alusta asti etkä kamppaile sen kanssa kuukausia. Hyvältä tekeminen näyttää, tosin uinti taisi jäädä välistä lopulta? :) Eipä sillä, kannattaa uinnissa keskittyä tekniikan ja keskivartalon hallinnan hiomiseen, tarvittaessa joku opastamaan asiassa, drillejä ei kannata vältellä, mutta niissäkin joku järki, että tietäisi mitä tekee. Kehittävät parhaiten uintitekniikkaa, eikä tässä vaiheessa kautta kestävyystreenillä uinnissa (esim. 20*100m tai 10*400m tmv.) tee yhtään mitään, jos kisa, jossa seuraavan kerran uit on ensi kesänä.
 5. Missä meinaat otsikon tavoitetta lähteä hakemaan? Onko se jo kevään kisoissa, ennen Lahden IM70.3? Vai vasta hyvän treenirupeaman jälkeen syksyllä sitten? Ja joo, flunssat ne vaan tarttuu herkästi, ja vielä herkemmin jos on just sairastanut jonkin lenssun... Vuodesta kun peräkkäin on useamman viikon pois pelistä, niin kyllähän se näkyy jonkin aikaa kunnossa ja jaksamisessa. Noh, kohti uutta nousua, ei tässä kiire ole :)
 6. https://yle.fi/urheilu/3-9794119 miten Sundby kehtaa verrata näitä kahta sinisilmäisesti? Toinen on annettu aikakaudella, jolloin oli/piti olla löysemmät tuomiot, ja Johaugin aikaan (vuodesta 2015 alkaen) tuomioden onkin pitänyt koventua. Minusta siis linjassa, antaa kuvan, että älä uritä edes pienesti!
 7. Ongelmia päkiän seudulla

  Mortonin neurooma on yleensä 3. ja 4. varpaan välissä, eli jos siellä on ja/tai tuikkii/sähköttää yhtään sieltä suunnalta, niin voisi olla toki se. Muut hermokivut myös mahdollisia, yleensä liittyen madaltuneeseen poikittaiseen holvikaareen, toki pitkittäinenkin voi olla madaltunut ja aiheuttaa omia murheitaan. Lähtökohtaisesti kuitenkin varmaan joko tukipohjalliset ja jumppa tai pelkkä jumppa jalkateriin konservatiivisena hoitona, ja jos niistä ei kuukausien aikana tule yhtään vastetta, varmaan tarkempiakin tutkimuksia voi olla syytä tehdä, kuten ENMG tmv. jos epäillään hermoperäistä oireitta. Yleensä ne tuntuu nimenomaan tuollaisina "jotain ylimääräistä" tai "kivi kengässä" vaikkei olisi tai edes kenkiä ole jalassa jne.
 8. No siitähän se kyse on, perusterveestä kaverista kuitenkin kyse. Mutta eiköhän Baltsulta tahtoa löydy vielä. Henkistä kanttia niin treenin osalta, että fyysinen kunto olisi parempi, mutta myös maratonilla uskoa itseensä enemmän. Mä luulen, että mm. kenialaisilla on hyvä henkinen kantti, kun pitää henkensä edestä usein juosta. Ihan oikeasti, koska muuten ei tuu leipää pöytään, ellei ole paras (ennen oli ne leijonat jne...).
 9. Taisi mennä ajatus nyt vähän ohitse. Ymmärrät varmaan kuitenkin, miksi se todistus (ts. tutkimus) olisi hyvä olla? Ei, en käy aina ennen kisoja lääkärissä, mutta kyllä, olen käynyt tutkittavana. En toki kisojen takia, mutta samat asiat on tarkistettu, mitä näissä todistuksissa yleensä kysytään, enkä uusi tutkimuksia joka vuosi edes. Varmaan aika harva käy lääkärissä kun aloittaa urheilun uudestaan, esimerkiksi ruuhkavuosien jälkeen, kun välissä useita vuosia tekemättä mitään liikunnallista, eikä nuoruudessa "perusterveenä" ole mitään tarvetta koettukaan käydä tutkittavana. Aika monessa paikassa Suomessakin suositellaan lääkärissä käyntiä ennen "vakavampaa" treenaamista aloittaessa. Se, onko se pakollista, onkin mielenkiintoinen kysymys. Suomessa, kuten ei monissa muissakaan maissa, asiaan pakoteta ketään. Ja kyllä, on ihan ok käydä Berliinissä maratonilla ilman lääkärintodistusta, kun sitä ei siellä haluta. Terveytesi kannalta on myös ihan yhtä ok käydä kipaisemassa se maraton siellä Pariisissakin, ilman todistuksia. Se on jo sitten byrokratiaa, kun näitä lähdetään vertailemaan. Lähinnä itse halusin tuoda esille, että tuo todistus (tai ei todistus, mutta se tutkimus) on oikeasti hyödyllinen, itsellesi, ja voi parhaassa tilanteessa pelastaa monelta surulta. Se, että se todistus pitäisi hakea joka kerta erikseen, onkin aika naurettavaa. Varmaan se on joku vakuutuksellinen asia, en tiedä. Se on kyllä sinällään harmi, että sama todistus ei yleensä tosiaan käy kovin usein muualla. Esimerkiksi sydämen ultraääni tai EKG ei ihan hurjasti yleensä muutu vuodessa tai kahdessa, jos ei mitään oireitakaan ole välissä ilmaantunut ja aiemmin ollut ns. normaali. Yleensä uä:ssä katsotaankin rakenteelliset poikkeavuudet, jotka ovat jo nuoruudesta/syntymästä alkaen siellä kehittyneet. Sydänfilmillä yleensä katsotaan, ettei mitään poikkeavaa aktivaatiota sydämessä todeta, mutta harvoin pelkkä lepo-EKG siihen riittäisi, vaan hyvä olisi tehdä se rasituksessa, jossa se kisakin mennään. En tiedä lopulta, mitä kaikkea missäkin maratonilla halutaan lappuseen tutkituttavan, joten niihin en osaa ottaa kantaa, miten hyödyllisiä ja tarpeellisia niitä on seuloa vuodesta toiseen.
 10. Näistä asioista keskustellessa kannattaa myös muistaa, miksi niitä saatetaan vaatia, vaikka selitystä ei toki varmaan yksilötasolla kerrota kovin suoraan valitettavasti. Kaikki, toivottavasti, varmaan kuitenkin ymmärtävät sen sisimmässään, että oman turvallisuuden vuoksi niitä tehdään ja kaikkialla ei terveydenhuoltokaan pelaa niin kuin sitä suomalainen toivoisi. Yksityisellä kun saat nämä paperin vaatimat, ehkä mielellään laajemmatkin (en tiedä, onko jossain vaadittu mitään sydämen ultraääntä?) selvitykset tehtyä, niin saat olla aika monta vuotta huolettomana, että ei ainakaan mikään piilevä sydänsairaus pääse iskemään. Sitten kun olet itse oman leimasi lyönyt paperiin ja jotain sattuukin, vaikka siellä ulkomailla, niin alkaa aikamoinen show varmaan pyöriä, kun katsovat, että terve mies, ainakin pitäisi olla... Italiassa taitavat kaikille x tason jalkapalloilijoille teettää/vaatia mm. tuota sydämen ultraääntä jos en väärin muista, koska niin paljon piileviä sydänsairauksia taitaa heillä tulla esille sen rahtusen liian myöhään, kun ensimmäinen kohtaus iskee.
 11. Kysy mitä tahansa ketju

  Eikö ole 38? Hauska :)
 12. 1622 oli miehiä, jotka tuli maaliin. yhteensä tuli tuo 2231 maaliin.
 13. https://yle.fi/uutiset/3-9776272 värit palaavat! Toki vain väliaikaisesti niinkuin oli alunperinkin tarkoitus, mutta toivottavasti vähän pidemmäksi aikaa kuin viimeksi... minusta tuo kivasti piristystä tekemiseen, kun ei ole niin harmaata aina kaikkialla :)
 14. Ei siinä välttämättä tarvi lenkkejä väliin jättää valmistautuessa maratonille, ehkä vähän lyhentää viimeistä pitkistä vain :) Toki kukin tyylillään, mutta liian kova kevennyskään ei usein ole hyväksi. Tuo treeniaika on toki ikävä, jos ei tykkää keväästä ja talvesta ;) Kesällä voi olla myös monia muita tekemisiä, ja juoksu saattaa jopa jäädä, kun lähdetään reissuun, mökille, grillaillaan jne, saattaa liikunta olla jotain muuta. Mutta toki kaikennäköistä kansaa löytyy. Ulkomaalaisia ei varmaan näy niin paljoa toukokuussa, mutta se riippuu myös siitä, miten asiaa saisi markkinoitua ulkomaalaisille. Juoksutapahtuma voisi olla hyvä houkutin tulla toukokuussa tänne, yleensä toukokuun puolessa välissä on mukavan lämmintä ja kevät puhkeaa parhaaseen loistoonkin, joten nättiä alkaa olemaan. "kolmen pk-seudun maraton-kiertue" olisi hyvä, parhaat palkittaisiin kokonaisajan perusteella ja kaikille läpikäyneille jokin houkutin vetää viimeinenkin läpi. ja toki yhteishinta hyvään edulliseen hintaan esim. 100e max.
 15. Kuten HCR:n sivuilla myös, molempia ei vaan kyllä voi oikein pitää "niin lähellä entistä kuin mahdollista" jos halutaan juosta 2*21.1km, joka lienee melkein varmaa? Arvelisin, että enemmän lähdetään HCR:n linjalle, toki siitäkin saisi paremman, jos vaan kaupungin herrat antaisivat sulkea enemmän keskustaa... :)
×