Jump to content
Juoksufoorumi.fi

AnttiSn

Jäsenet
 • Content Count

  427
 • Liittyi

 • Last visited

 • Days Won

  1

AnttiSn last won the day on May 7

AnttiSn had the most liked content!

Community Reputation

451 Excellent

1 Follower

Profile Information

 • Asuinpaikka
  Espoo

Recent Profile Visitors

616 profile views
 1. AnttiSn

  Suomi-Ruotsi maaottelu 31/8-1/9.

  Niin ja jos tädille ois munat niin se ois setä. Tahtoo olla hivenen mahdotonta sanoa, mitä olisi tapahtunut jos joku yksittäinen tapahtuma olisi mennyt toisin.
 2. AnttiSn

  Akilesjänne - paksuuntunut

  Itsellä on tuollainen luupiikki tuossa akilleksen alaosassa. Se on käytännössä oireeton, kun juoksee itselle sopivilla kengillä. Ongelmia syntyy, kun pääsee syntymään mekaanista hiertymistä kengän ja kantapään välillä. Sitten se äkkiä tulehtuu niin kipeäksi, että kävely alkaa olla melko haastavaa. En tiedä ärsyyntyykö sinun jänne siis muuten kuin mekaanisesti, mutta jos mekaaninen hiertyminen on edes osa ongelmaa niin äkkiä tekemään omaan jalkaan sopivat pohjalliset. Noissa ja sopivissa kengissä kantapään hierova liike minimoituu -> poistaa ainaskin tuon mekaanisen ongelman!
 3. Sallinen olla eri mieltä. Ensinnäkin on ihan okei kilpailla itseään vastaan ihan omassa sarjassaan. Ei tarvitse aina pyrkiä olemaan parhaista paras, tai edes ikäryhmänsä paras. Riittää monille, että on itsensä paras ja se on itse asiassa jo aika paljon! Toisekseen triathlon-harjoittelua voi tehdä about tuhannella eri tavalla. Riippuen toki pohjista. Mutta 20 tuntia ei todellakaan ole mikään minimi, jolla pääsisi juuri ja juuri kisasta läpi. Kouluesimerkkinä tästä esimerkiksi Sami Inkinen, joka suoritti 2011 täysmatkan isolla saarella alle 9 tunnin, ja harjoituskauden keskiarvo viikko on enemmänkin about 14 tuntia kuin yli 20 tuntia. Top 5 viikot harjoituskaudella tuntien suhteen ovat 20h, 19h, 18h, 16h, 15h. Monta monituista viikkoa about 10h ja alle. Täältä lisää: http://www.samiinkinen.com/post/11347268687/hawaii-ironman-secrets Uinnin todellakin oppii riittävään tasoon kohtuu lyhyessäkin aikaa. Jos olet lueskellut tuota omaa päiväkirjaani niin aloitin uinnin täysin nollista eli osasin uida vapaauintia about 10m viime Marraskuussa. Nyt ei ole mitään ongelmia uida vaikka 10km. Itse asiassa ajattelin tässä joku vkl vielä käväistä näyttämässä itselleni, että ainaskin sen 6km voin läpsytellä ihan helposti! Toki oppiminen tapahtuu vain ja ainoastaan uimalla ja käyttämällä järkeä. Koko ajan saa keskittyä tekniikkaan ja maltillisesti alkaa nostamaan uintuja metrejä.
 4. AnttiSn

  Kadenssi vs. syke

  Vertailu muuten pyöräilyyn ontuu pahasti. Nimittäin pyöräillä voi kohtuu hyvälläkin tekniikalla melko laajalla kadenssialueella, sanotaan nyt vaikkapa 60-120/min. Juoksussa ei takuuvarmasti onnistu moinen vaan väkisin liian harvasti askeltaessa joko pysähtyy tai askel siirtyy liiaksi lantion alta pois. Täten mielestäni juoksussa on enemmänkin kiinnitettävä kadenssiasiaan huomiota kuin pyöräillessä, jossa kadenssi on sitten oikeastaan jakotyökalu sydämen ja lihasten välillä. Näkeehän sen isoissa ympäriajoissa mäkietapeilla, että ajajat ihan tietoisesti käyttää tuota hyväkseen - vaihtelevat penkin (sydän, iso kadenssi, pieni vaihde) ja putken (lihas, pieni kadenssi, iso vaihde) välillä. Juoksussa moinen on haastavampaa, mutta väittävät, että parhaat kestävyysjuoksijat voivat parantaa suorituskykyä juoksemalla eri kadenssialueilla (tietysti suhteellinen muutos pienempi, mutta silti voidaan kuormittaa eri systeemejä). Jossain oli hyvä artikkeli jostain kohtuu menestyneestä kenialaisesta (muistaakseni), joka juoksi poikkeuksellisen laajalla kadenssialueella!
 5. AnttiSn

  Kadenssi vs. syke

  Ite ajattelin niin, että jos kadenssi on luokkaa 160/min tahi alle, niin silloin varmaankin kannattaa ihan vilkuilla sitä kellon antamaa kadenssidataa ja tietoisesti yrittää hissukseen nostella lukemia ylöspäin. Kun taas aletaan liikkumaan jossain 175/min lukemissa, niin ei ole ehkä kokonaisuutta palvelevaa yrittää väkisin nostaa viidellä pykälällä kadenssia, jos askel ja tekniikka muuten kuosissa. Kuitenkin varmasti jokaisella ihmisellä on se oma luontainen kadenssi ja toisilla se voi olla vähän pienempi kuin toisilla. Itsekin tosiaan huomannut, että luontaisesti nopeammassa juoksussa kadenssi tahtoo nousta ja puolestaan hitaassa laskea. Samalla kuitenkin myös askelpituus nousee tai laskee. Sen myös huomaan, että todella väsyneenä minulla helposti juoksu menee runnomiseksi, jossa kadenssi laskee jopa 10-20 pykälää normaalista. Silloin kellon katsomisesta on todellakin hyötyä, kun asian tiedostaa ja voi korjata puutteellisen tekniikan!
 6. AnttiSn

  Mitä tänään syötäisiin

  Nyt kun tässä enemmän ja vähemmän lepäilyä viikkotolkulla ollut kauden perään, niin ehtinyt kokkailemaankin. Eilen tein itse pastaa, siis jauhoista ja munista lähtien. Siitä tulee kyllä tosi hyvää eikä ole vaikea homma edes. Niin monta munaa kuin syöjää, tilkka oliiviöljyä ja ripaus suolaa ja sitten vain jauhoja hissukseen. Kannattaa ensin vaikka lusikalla sekoitella kunnes taikina alkaa olla melko jäykkä. Sitten kun ei enää tartu sormiin niin alkaa lyhyt vaivaus, että saa taikinaan sopivan sitkon. Tästä koko paketti leivinpaperiin ja jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Samalla voi valmistella kastiketta. Kaapista taikina ulos, kaulimella (tai pastakoneella, jos omistaa sellaisen luxuksen) niin ohueksi levyksi kuin suinkin pystyy (reilusti jauhoja järkevä käyttää), vähintään pitää läpi näkyä. Sitten oman mallin mukaista pastaa siitä levystä, itse tykkään kääriä rullaksi ja leikata ohuiksi nauhoiksi. Keittäminen REILUSSA suolavedessä noin 2-3min, kunnes alkaa kellumaan. Eilinen oma yksinkertainen kastike oli valkosipulia oliiviöljyssä ja sitten perään mustekalaa ja jättikatkiksia. Lopussa nauhapastat ja pieni määrä keitinvettä paistinpannulle ja perään vielä kukkapenkistä basilikaa vähän hienonnettuna. Tänään jatkettiin keittiössä siten, että aiemmin talvella olin pari kertaa Lahden tienoilla peurajahdissa apupoikana. Kait sitä johonkin sain reiänkin tehtyä. Ainaskin sen vertasen innokkaasti olin paikalla, että minulle lahjoitettiin kilo peuranpaistia. Sen sulatin nyt ja hieroin oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Sitten köntti paistinpannuun oliiviöljyyn ja äkäseen pinnat kiinni. Suoraan pannulta uuniin 160 asteeseen. Oheen keitin perunamuusin, johon lisäsin reilusti voita ja dijon-sinappia mausteeksi. Kastikkeen tein paistinliemestä ja lisäsin siihen hitusen jauhoja ja kermaa sekä aurajuustoa. Paisti tietysti uunista ensin folioon 20min hautumaan ja sitten ohuiksi viipaleiksi. Käsittämätön tuuri kävi, kun väänsin kaikki yksin (piti olla alunperin 3 kokkia) ja sattui kaikki onnistumaan sanotaan vähintään 8/10. Oli hyvää kyllä! Ensi kerralla oikeastaan muuten sama, mutta pitää marinoida paistia päivä; nyt ei ollut aikaa siihen -> suola ja maku jäi melko pintaan...
 7. AnttiSn

  Hoka One One

  Minä puolestaan kotiutin tuolta XXLn -20% alesta Clifton 5set, vaikka melkein osaan arvata ettei popot sovi minun jalkoihin. Ajattelin nyt antaa niille kuitenkin mahdollisuuden. Ainut ongelma on lestin leveys, tuntuu hitusen kireällä jalkapöydän sivuilla. Jos muuten toimivat kulkimet niin voisi harkita tilaavansa wide lestillä netistä seuraavat...
 8. AnttiSn

  Tahkon täysimatka 2018

  Jännä juttu, että itseäni tuo tuuli ei paljon haitannut. Ehkä olen vain tottunut ajelemaan kovissa tuulissa. Toki siihen piti reagoida eli katsella eteenpäin tulevia peltoaukeita ja niitä ennen vetää vähän tiukempi ote kahvoista. Mutta en kokenut, että vauhti olisi merkittävästi siitä laskenut. Uintimatka lienee saattanut olla hitusen ylipitkä, kun itsellä tuli gps-kelloon 4250m, mutta itse jälki on kuitenkin oletettua suorempi. En tiedä, mutta mutkilla tuli jokatapauksessa uitua ihan liikaa! Juoksuosuudella oli tosiaan muutama hiekkapätkä, jossa oli "nimismiehenkiharoita" ihan riittämiin, mutta en kokenut ongelmaksi, kun oli tasaista tietä eikä niin ruuhkaa. Sen sijaan vähän rassaava oli tuo idea, että siellä oli kolmen eri matkan kisaajia liikenteessä. Pyörälle siirtyessä kyllä tiedosti aluksi, että oma uinti oli niin onnettoman surkea, että siinä on ohiteltavaa ensimmäiseksi pariksi tunniksi. Jossain kohdin kun täysmatkan ohitettavat alkoi loppua (tai selkien ilmaantuminen hidastua) niin tuli melkoinen määrä puolimatkan ja perusmatkan ohitettavia eteen. No, olihan se mukavaa vaihtelua. Toisaalta sitten juoksuosuudella masensi kun osa oli jo maaliiin tulossa, kun itse vasta eka rundi tehtynä. Voin vain kuvitella niitä, jotka olivat vielä itseäni paljon jäljessä ja ns. "on the edge", ei oikein motivoi kun osa jo tuulettelee ja itsellä 40km edessä. Mutta ehkä olen vain pikkumainen, kyllähän kaikki tietää mihin on kirjautunut ja pulinat pois! Oma kisahan on analysoitu tuolla harjoituspäiväkirjasa. Se oli karkeasti ottaen melkoinen fiasko ja nyt jälkikäteen alan tulla jopa aavistuksen vihaiseksi tuota muistellessa. Jotain valmistautumisessa meni mönkään ja valmistava harjoitus perjantaina oli jo aivan kaamea suoritustasoltaan. Itse kisaan valmistautuminen unineen ja muineen meni kohtuu rauhallisesti ja olin lähtöviivalla siinä uskossa, että "tänään on SE päivä". Mutta ei ollut. Uinti oli jo alun jälkeen vaikea, ehkä uin liian kovaa alussa, mutta olisi pitänyt kyllä kropan kestää tuo vauhti. Pyörän päällä sama taistelu jatkui ja joutui alun tavoitevauhdin jälkeen himmailemaan tehoja ihan reilusti alas. Juoksuosuudelle lähtiessä ajattelin ensin lähteä taas tavoitevauhtia, mutta ei siitä tullut mitään. Siinä kohdin unohdin kokonaan kelloa vastaan taistelun ja lähdin vain rauhalliselle lenkille kohti maalia. Loppu tuli sitten yllättävän helposti maaliin eli mitään isompaa vaivaa tai ongelmaa ei oikeastaan ollut. Pieniä kramppeja ja muita asiaankuuluvia jäykkyyksiä. Tästä on suunta nyt vain ylöspäin!
 9. AnttiSn

  Mitä kisan jälkeen?

  Frielin raamatussa sanotaan, että ylimenokauden aikana saa (ja pitääkin) harjoitella, mutta harjoittellu ei saa olla rakenteellista. Eli sinulla ei ole suunnitelmaa vaan käyt lenkillä justiinsa sen verran kuin siltä tuntuu. Tällöin toki on otollinen aika käyttää kullanarvoista aikaa muille jutuille kuten harrastuksille, perheelle, työlle ja niin edelleen. Itse ajattelin nyt tässä mennä ainaskin 1-2kk kohtuu löyhällä rakenteella ja sitten alkaa kiinnittämään huomioita omiin puutteisiin, jotka löytyy selvemmin uinnista. Samoiten ajattelin ottaa talven alkuun nyt sellaisen setin, jossa käyn normaalia enemmän (2-3krt/vko) kuntosalilla ja teen kevyen liikunnan ohella muutamia tehoharjoituksia "kehonvirkistykseksi". Joskus talvella sitten alkaa uusi peruskuntokausi ja sittenhän se on täyttä menoa. Tässä syksyn aikana on tarkoitus myös hahmotella, miten tuleva harjoituskausi jaksottuu järkevämmin - tämä vuosi mentiin yhdellä kisalla, jolloin kaiken panostaminen yhteen päivään oli helppoa, ensi vuonna tarkoitus kisailla useammin.
 10. AnttiSn

  Pyöräilykunto

  Omalla kohdalla ei ainaskaan tuosta ole ollut pelkoa. Loppuvuosi menee ilman urheilullisia tavoitteita, joten enpä ole Tahkon kisan jälkeen tehnyt yhtään urheiluharjoitusta. Toki olen hyötyliikkunut ja esim. melonut ja kahlannut varmaan ihan peruskestävyysalueella reilut kymmenen tuntia kisan jälkeen. Nyt alkaa tuntua sille, että joku ihan varta vasten tehty lenkki voisi maistua. Ruoka ei enää maita kunnolla ja yölläkään enää nuku kuin tukki, joten eiköhän tästä urheilun pariin taas ole syytä palata.
 11. Kuvauksia kirjoiteltaessa pitää muistaa, että kesät eivät ole veljeksiä. Tämä kesä on ollut poikkeuksellisen kuiva ja Kaldoaivin kosteikot ovat olleet poikkeuksellisen kuivia. Toki kisaa ennen taisi juuri sattua pidempi sadejakso, jolloin Tenonkin pinta nousi metrillä. Eli tunturissa on myös ollut varmasti hitusen kosteaa. Jokien ylitykset tuolla alueella vaihtelee lenkkareilla kuivana tehtävistä about reiden syvyiseen kahlaukseen ja tämä siis voi tapahtua tismalleen samasta paikasta, vain vedenkorkeus joessa on muuttunut! Tunturialueella virtaamat voi muuttua ihan päivien tasolla suhteellisen merkittävästikin riippuen miten on ropsautellut vettä kasaama-alueelle.
 12. AnttiSn

  IM Tallinna

  Näin amatöörin silmin sanoisin myös, että villea:n kisa ollut kohtuullisen onnistunut, onnittelut siitä! Hyvä tietää myös, että tuo reitti on kohtuullisen nopea. Olen tässä itse hahmotellut, että ensi vuodelle voisi kokeilla jotain tasaista reittiä ja yrittää katsella kuin lujaa sitä täydellä matkalla pääsee kahden vuoden reenillä. Toiselle puolelle Eurooppaa ei viitsi matkustaa, joten vaihtoehdot lienee mallia Ruotsi tai Viro. Onko ajatuksia onko jompi kumpi noista selvästi nopeampi? Tietty riippuu kelistä ja niin edelleen, mutta odotusarvoisesti puhuttaessa!
 13. AnttiSn

  Yleisurheilun EM-kisat 2018

  Näinpä se tuli turhan yksinkertaisesti ajateltua. Vai pitäisikö sanoa, ettei tullut ajateltua. Samalla tavalla mäenlaskussa muuten potentiaalienergia muutetaan liike-energiaksi ja massa supistuu. Mutta kokeilepa mennä identtisellä pulkalla laskemaan kevyemmän henkilön kanssa vierekkäin! Uskoisin, ettei seiväshypyssäkään ylimääräisestä massasta hyötyä ole...
 14. AnttiSn

  Yleisurheilun EM-kisat 2018

  Kävelijät sitten nukkuneet ilmastoimattomassa hotellissa. Jokainen voi miettiä miten tuollaiset lämpimät yöt edesauttavat itsestään kaiken ulosmittaamista neljän tunnin kestävyyssuorituksessa kovassa helteessä. Äkkiseltään itse arvioisin etteii varmaan juurikaan mitenkään! Sen verran ymmärrän fysiikan lakeja, että se oma massa pitää siirtää riman yli. Tehtävä työ on mgh eli suoraan verrannollinen massaan. Toki massaa tarvitaan, että saadaan riittävä teho aikaan. Mutta jos saman tehon saa vähemmällä massalla, niin....
 15. AnttiSn

  Tahkon täysimatka 2018

  Kyllä tuo reitti on ihan mukavan haastava mielestäni, ei mikään ylitsepääsemätön todellakaan. Ne parit mäet kyllä huomaa, älä huolehdi siitä! Tai jos et parilla ekalla rundilla huomaa, niin luultavasti sitten viimeisellä kyllä alkaa huomaamaan turhankin helposti. Minkälaisella vauhdinjaolla ajattelit olla liikenteessä? Jos siis pistät ilmon sisään.
×

Important Information

Terms of Use ja Privacy Policy