Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Leukocyt

Jäsenet
 • Content count

  9
 • Liittyi

 • Last visited

About Leukocyt

Recent Profile Visitors

19 profile views
 1. Kiitokset neuvoista. Varsin aloittelijanahan tässä mennään etenkin juoksun osalta. Pitää tosiaan pyrkiä noiden pitkien lenkkien tehoja laskemaan, mikä on ollut mulla tarkoituskin, mutta toi viime viikon 17+ km lenkki lähti alkuun liian kovaa, niin jotenkin sitten järkeilin, että mennään kovaa loppuun asti. Toimi vähän kanssa sellaisena kokeiluna, että miltä tuntuu juostaa kovalla rasitusasteella noinkin pitkään. Siltä osin meni ihan ok, eli ei tuntunut kovin pahalta. Sykkeen säätely ylipäänsä tuntuman pohjalta on mulla vielä juoksussa aika haasteellista. Urheilukello tulee vasta tällä viikolla käyttöön, niin ei tarvitse sykettä tiirailla kännykästä. Se varmaan helpottaa asiaa. Pyöräillessä ja hiihdossa onnistun paremmin maltillisissa sykkeissä, kun samalla tulee tehtyä varsin pitkiäkin lenkkejä. Ennen tätä vuotta oon edellisen kerran juossu 10+ km lenkkejä armeijassa, jolloin painokin oli siinä 70 kg tietämillä. Tällä viikolla (maanantaina) reipas lenkki meni jo vähän järkevämmin, eli alkuun menin rauhakseen 3 km, sitten kovilla sykkeillä Leppävaaran mäkimaastossa ~5,4 km, minkä jälkeen rauhoitin vauhdille vikoille kolmelle kilometrille. Tuossa halusin vain testata, miltä tuntuu juosta Leppävaaran 5,4 km hiihtolatu. Rankkaahan se oli :) Huomenna aattelin raikkaassa sadekelissä juosta töihin, 10 km suuntaansa. Pyöräillen toi työmatka on tosiaan aika löysää, jossei lähde revittelemään. Tossa Finskissä mulle riittää ajaksi 4 h alitus, kun on vielä ensimmäinen kerta kyseessä. Pisimmät hiihtolenkit, joita oon viime vuosina tehny, on ollu siinä ~30 km hujakoilla. Nuorena poikana tuli joskus hiihdettyä +40 km-vetäsyjäkin Lapissa. Painoa varmaan saisin kohtuu helpostikin pudotettua tuohon 75 hujakoille. Hiihdossa on tekniikka ihan kivasti hanskassa, joten kestävyyttä vaan lisää. Pyöräily tukee kivasti hiihtoa jalkojen osalta, mutta käsille ei oikeen tuu reeniä näin kesällä. Pyöräily ja juoksu tuntuu kans ihan hyvältä yhdistelmältä. Pyöräillessä voi alaselkä mennä vähän jumiin, mihin juoksu taas tuntuu jotenkin auttavan. Juoksun osalta en oikeen osaa tekniikankaan sujuvuudesta sanoa, varmasti olisi paljon parannettavaa.
 2. Voisin lainata tätä ketjua ja kysellä, onkohan mun treenimäärät millään tasolla järkeviä. Oon 29 v mies (180/77). Myös järkevä ravinto kiinnostaisi. Nyt juoksuharjoittelun ollessa käynnissä on viime viikon viikko-ohjelma aika perus kauraa: MA: Työmatkapyöräilyä 20 km, 50 min. Rauhakseen. TI: 10 km vauhtijuoksu, 5:15 min /km lähes maksimisykkeellä KE: Työmatkapyöräilyä 20 km, 50 min. Rauhakseen. TO: 17,4 KM juoksua, 1 h 40 min. Korkeahko syke PE: 63 km pyöräilyä, 2 h 16 min. Melko rauhallisesti, 28 km/h. LA: 7,1 km juoksua, 45 min. rauhakseen. SU: Lepo Onko täysiä lepopäiviä syytä lisätä, jotta treeni olisi optimaalisempaa? Usein niitä tulee viikossa vain tuo yksi. Mulla on sama ongelma kuin ketjun aloittajalla eli on vaikea pitää täysiä välipäiviä. Henkisestikään sitä ei oo niin virkeä, jossei edes työmatkoja pyöräile. Pidän yleensä lepopäivän vasta, jos huomaan selviä ylirasitusoireita eli uni ei meinaa tulla ja on sellainen levoton olo. Tämä olo kaikkoaa yhden tai parin lepopäivän aikana. Voisin juosta enemmänkin, mutta pelkään oireita jaloissa. Tavoittena on siis puolimaraton syyskuun puolivälissä. Juoksu kulkee nyt paremmin kuin koskaan. Miten hyvin näettä, että tuo pyöräily/hiihto tukee juoksua? Ainakin juoksu on lähtenyt alkuvaiheen jalkavaivojen jälkeen ihan kivasti käyntiin. Viime vuonna kertyi treenitunteja yhteensä 255 (169,5 pyöräilyä, 80,5 h hiihtoa ja säälittävät 5 h juoksua). Tälle vuodelle kertynyt nyt yhteensä 216 (145 h/4024 km pyöräilyä, 30 h / 296 km juoksua, 41 h / 589 km hiihtoa). Vielä on siis juoksu vähissä, mutta nousemaan päin. Kohtahan pääsee jo Kivikon hiihtohalliin, mutta koitan juosta hiihtokaudellakin 2x10 km lenkkiä, sillä kivaa puuhaahan tuo on. Lisää puolmartsoja sitten ensi kesänä. Hiihtokauden tavoitteena on 50 km Finlandia-hiihto vapaalla. Kaloreitahan näillä treenimäärillä palaa ja valitettavasti usein helpoin tapa on hakea jokin kaloripommi pizzeriasta tai mäkistä. Oon myös hirveen laiska tekemään ruokaa kotona töiden ja treenin jälkeen. Jotain helppoa, täyttävää ja mielellään terveellistäkin ruokaa olisi hyvä keksiä.
 3. Sykealueet

  Juoksussa tuntuu kyl olevan korkeet sykkeet verrattuna vaikka pyöräilyyn. Jotenkin sitä pystyy juoksemaan korkealla sykkeellä pidempään kuin pyöräilemään tai hiihtämään. Tai ainakin se korkeampi syke tuntuu jotenkin helpommalta. Juoksu on kyllä mulle uus laji, aloitin nyt maaliskuussa vasta ns. kunnolla, joten laskeekohan nuo keskisykkeet, kun tulee lisää lajitottumusta? Toki ne vähän on jo laskenu. Katoin tossa mun ihan ekan lenkin maaliskuulta, 5 km 6:00 min / km ja keskisyke 180 :D Ei nyt sentään ihan tollasissa lukemissa enää mennä. Tossakin vaiheessa oli kuitenkin hyvä hiihtoputki takana ja peruskunto kaiketi oli ihan ok tasolla. Ja tosiaan maksimisykkeeks oon Leppävaaran hiihtoladulla mitannu 210. Korkeammaksi en saanut, vaikka kuinka niitä mäkiä siellä yritin täysiä painaa.
 4. Loppuverryttelynä teen käytännössä aina pienen kävelylenkin kuten myös eilen. Alkuverryttely kyllä jäi väliin... Eiköhän toi ollut aikalailla maksimaalinen teho, joka eilen lähti. Revittelylenkin jälkeen fiilis on kyllä pirun hyvä noin niinkun henkisesti ja sehän noita saa tekemään.
 5. Viime viikko meni kohtuu hyvin tuon ohjeistuksen mukaisesti eli 1 pitkis (15 km), 1 vauhtilenkki (10 km) ja sitten sunnuntain palauttavana 11 km. Palauttavan pituus ehkä vähän pitkä, mutta oli vaan kiva juosta sateessa? Innostuin tuon aikana vielä juoksemaan vikat 5 km 27 minuuttiin, kun happea sai sateessa hyvin, ja olin jo läpimärkä :) Tähän päälle vielä 6 h pyöräilya, mutta pääosin hyvin kevyillä sykkeillä. Tänään kävin juoksemassa 10 km vauhdilla 5:15. Tämähän tuntui aika hirveältä. Sykkeestä en tiedä, kun sykemittari ei pysynyt paikoillaan, niin otin sen aika lenkin alussa pois. Eiköhän ne sykkeet ollut lähellä 180... Onko mun järkeä juosta nämä vauhtilenkit näin kovaa vai kannattaisiko pudottaa neuvotulle tasolle eli 5:30? Mulla ku on nauhotuksen data kännyssä, niin en sitä kokoajan seuraile. Juoksin vain niin lujaa, ku jaksoin, enkä älynny, että vauhti on noin kova. 10 km näiden vauhtilenkkien pituudeksi tulee ihan siitä, että saan siitä tosi näppärän lenkin aikaiseksi. Alkoi myös pistämään aika kovaa ton lenkin aikana, mutta alensin sitten vauhdin hölköttelyks ja sitten pisto helpottikin nopeasti, ja pystyin taas nostamaan vauhtia. Ylihuomenna vuorossa pitkä lenkki, 19 km ja rauhalliseen tahtiin.Nyt ei myöskään ole ollut mitään "hälyttäviä" oireita jaloissa, joten tuntuu siltä, että voisin entisestään vähentää pyöräilyn määrää ja keskittyä juoksuun.
 6. Olishan tuota ruokavaliota varmaan syytä miettiä, mutta mulla tuppaa helposti jäämään kyllä miettimiset, kun on tarpeeksi nälkä. Juoksemaan olen ryhtynyt vasta tänä keväänä, mutta muuten on tullut pyöräiltyä ja hiihdettyä. Käytännössä tulee syötyä joka päivä kaksi isoa lämmintä ateriaa ja illalla 2 - 3 sämpylää. Liikuntaa tulee viikossa sellaset 6 - 12 h. Kun on tollasia 10+ h treeniviikkoja, niin tuntuu, ettei mikään määrä ruokaa vaan tunnu riittävän, vaan on kokoajan nälkä. Se on jopa vähän rasittavaa. Tällöin tulee sitten pirun helposti sorruttua käymään mäkissä / lähipizzeriassa monta kertaa viikossa. Se on kanssa niin pirullista, kun juoksentelee/pyöräilee tuolla kaupungilla esim. mäkin ohi ja saa ne tuoksut sieraimiinsa... Tän jälkeen kiusausta on aika vaikee vastustaa. Tälläkin roskasafkan ylensyömisellä paino on laskemaan päin. Nautin kyllä syömisestä ja syöminen pitkän treenin jälkeen on mun mielestä mahtava osa urheilua ylipäänsä! Ja banaani on kyllä oiva eväs.
 7. Tuo 15 km meni tänään oikeastaan käsittämättömän mukavanoloisesti vauhdin ollessa 5:57 min/km ja keskisykekin "vain" 159. En tiedä, tekikö toi tän viikon 10 km täysiä hyvää vai mitä, mutta tuo on pitkällä matkalla selkeä parannus siihen, mitä olen pitänyt mukavan vauhdin rajana. Tää lenkki vähän antoi enemmän uskoa siihen, että toi 2 h vois olla alitettavissa. Ei oo vielä kertaakaan tuntunu juoksu näin luontevalta ja mukavalta. 10 km vauhtilenkin jälkeen oli vähän eri fiilikset...
 8. Kiitokset neuvoista! Mennään näillä eteenpäin. Kisaan osallistuminen on mulle tosiaan uutta, joten pitää käydä noi foorumin ketjut läpi. Nyt olisi viikonloppuna tarkoitus juosta tuollainen pidempi lenkki, varmaan 15 km ja ehkäpä pidempikin, jos siltä tuntuu. Noiden pitkien juokseminen tuntuu kyllä kivalta, kunhan ei vauhti nouse liian kovaksi. Eilen kävin ajamassa palauttavan pyörälenkin, mutta pituus ehkä vähän lähti lapasesta, kun olin kaverin kanssa liikenteessä. Syketaso kuitenkin järkevä. Eihän se maailma siihen kaadu, vaikken saisi tuota 2 h tällä kertaa alitettua, tärkeintä on päästä maaliin :) Jossei alitu nyt, niin sitten ensi kesänä. Nyt alkaa kuitenkin tuntua vahvasti siltä, että oon löytänyt mukavasti nautinnon tästä juoksemista, joten eiköhän tätä harrastusta tule jatkettua! Tuon reitin voisi tosiaan käydä tiedustelemassa vaikka pyörällä.
 9. Ensimmäinen puolimaraton olisi edessä Espoon rantamaratonin muodossa syyskuun puolivälissä. Jotta olisi hyvin tavoitteita, ajattelin pyrkiä alittamaan 2 h ajan. Uskoisin, että 2 h 10 min taittuisi kohtuullisen kivuttomasti. Juoksemista olen alkanut harrastaa kunnolla vasta tänä vuonna. Aikaisemmin olen lähinnä pyöräillyt ja hiihtänyt. Pyöräillessä menee helposti vaikka 4 tunnin lenkki hyvällä vauhdilla, jolloin syke pyörii jossain 150 - 160 maastossa. Hiihtäessä ihan sama homma eli tollasella 160 sykkeellä jaksaa pitkään. Maksimisyke on ~210. Ikää on 29 v. Nyt olen maaliskuusta asti juossut keskimäärin 10 km viikossa, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Alkuun tuli polvikipuja, jotka pakottivat jättämään juoksun ja keskittymään pyöräilyyn. Polvikipujen jälkeen oli sitten vuorossa voimakas kipu vasemman jalan ulkosyrjässä, jolloin käveleminenkin tuotti tuskaa. Nämä kivut ilmenivät molemmat vähän kovempien juoksuviikkojen jälkeen, jolloin kilsoja kertyi ~30 km. Nyt onneksi ei ole enää ilmaantunut mitään kipuja, mutta en ole myöskään tohtinut sitten juosta kuin maks 20 km viikossa. Muu harjoittelu sitten pyöräillen. Kun laskee pyöräilyn ja juoksun yhteen, on viikossa kertynyt maaliskuun jälkeen ehkä keskimäärin 9 h harjoittelua. Nyt kun tuo ajankohta on jo aika lähellä, ajattelin pakottaa itseni siirtymään enemmän juoksuharjoitteluun. Kyselisinkin siis neuvoja, miten kannattaisi rytmittää juoksuharjottelua tämän jäljellä olevan 1,5 kk aikana? Pisin juoksulenkki, jonka olen tänä vuonna juossut, oli pituudeltaan 15 km ja vauhti siinä 6:20 hujakoilla. Tämä tuntui ihan hyvältä, joskin toki jalkojen palautuminen otti aikaa. Jalat toki myös tuntuivat lenkin aikana varsin väsyneiltä. Sykekin oli järkevissä rajoissa tällä vauhdilla, 160 tienoolla. Sellainen mukava lenkkivauhti mulla on just tossa 6:20 tienoolla. Nyt olen alkanut sitten nostamaan juoksulenkkien vauhteja. Tänään juoksin 10 km aikaan 54 min eli 5:27 vauhdilla. Tämä kuitenkin tuntui ihan hirveältä, keskisykekin oli 176. Jalat tuntuivat sinänsä yllättävän hyvältä kuitenkin. Pari 12 km lenkkiä oon kans vedelly tässä viime aikoina sellasella 5:45 vauhdilla ja kovillehan ne molemmat otti! Aika hirveältä ois tuntunu jatkaa vielä 9 km sitä vauhtia... Kannattaisikoa tässä pyrkiä vetämään tuollaisia nopeita 10 km lenkkejä vai hitaampia ja pidempiä? Hyvin mielelläni myös pyöräilisin jonkin verran, kun on vielä hyvät kelit ja uusi maantiepyörä alla :) Olisi siis kiva yhistää optimaalisesti tuo pyöräily tähän juoksutreeniin.
×