Jump to content
Juoksufoorumi.fi


LauriH

Jäsenet
 • Content count

  145
 • Liittyi

 • Last visited

About LauriH

 • Syntymäpäivä 17.02.1988

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Asuinpaikka
  Oulu

Recent Profile Visitors

458 profile views
 1. Tulikohan palattua liian pian harjoittelun pariin. Eilen tuli uudestaan samanlaisia oireita kuin viime viikolla, ml. päänsärky joka ei lähde särkylääkkeilläkään ja pikkuisen lämmön puolella. Nyt taas telakalla.
 2. Sunnuntai 10.9. Sisäpyöräily / Kevyt / 45 min @ 122 W / 127 Eilen oli ensimmäinen suhteellisen normaali päivä kuumeen jälkeen, joten tänään uskalsi hikoilla kevyesti. Katselin samalla miesten IM70.3 MM-kisojen loppuosaa. Aikalailla vakioteholla koko setti. Alussa ja lopussa hieman rauhallisemmin. Loppupuolella 5 x 30 s kiihdytystä.
 3. Itsekin mietin tätä teho- vs. kestävyysharjoittely kysymystä ja erityisesti sitä miltä harjoittelun tulisi näyttää jos haluaa tehdä vielä kuntosaliharjoitteluakin 2-3 kertaa viikossa. Tulin jotenkin siihen tulokseen että punttien kanssa touhutessa ei pysty samalla tekemään teho- eikä kestävyysharjoittelua kunnolla vaikka kuinka haluaisi. Niinpä ajattelin että voisin itse aloittaa "voimakaudella" jolloin kestävyys- ja tehoharjoittelu on ylläpidossa. Ei sillä että minulla olisi jotain ylläpidettävää. Harjoittelu ollut koko vuoden yhtä tyhjän kanssa. Jos kuitenkin vuoroviikoin tekisi joko kestävyysharjoituksen (pitkän aerobisen lenkin) tai tehoharjoituksen. Pitää jatkaa pohdintoja vielä.
 4. Eipä kamalasti raportoitavaa. Sängyn pohjalla taas kuumeessa. Aiemmin viikolla muu perhe sairasti ja nyt minäkin (+ pienin joka tuli uudelleen kuumeeseen). Edellinen yö meni ensin täristessä parin peiton alla ja sitten tuli hikoiltua pari sangollista. Ihmettelin kuka kaatoi vettä peiton ja tyynyt täyteen. :D Viimeisen kuukauden aikana on kyllä tullut sairasteltua vähintään kiitettävästi. Kolmas kierros menossa. Sain sentään väitöskirjan lähetettyä esitarkastukseen keskiviikkona juuri ennen taudin alkua ja nyt saa hetken hengähtää. Tässä makoillessa voisi vaikka suunnitella miten lähteä lähestymään ensi kesän IM70.3 kisaa. Kesällä tuli istuttua älyttömästi väitöskirjan kirjoittamisen yhteydessä ja se alkoi tuntua vähän joka paikassa. Pieni lihaskuntoon panostaminen näin alkusyksyyn ei liene olisi pahitteeksi. Siihen päälle vähän aerobista harjoittelua niin saisi jonkinlaiset harjoitukset taas käyntiin.
 5. Zoi, stryd, milestone ym.

  Löytyy myös "form power" ja "leg spring stiffness". Yleisesti kuitenkin Run Scribe antaa enemmän metriikoita.
 6. Pyöräilykunto

  Itse asiassa minullakin on juuri sen verran vanha traineri että siitä ei data mene suoraan tietokoneeseen ja trainerroadiin. Traineri toimii vaan vakiovastuksena ja vaihtelen vaihteita pyörästä. Kaikki data (nopeus, kadenssi, teho, syke) tulee sensoreista jotka ottaa tietokoneeseen suoraan yhteyden. Ultimaattisysteemissä traineri juttelee ohjelman kanssa ja pitää tehon vakiona Trainerroadin antaman tehotavoitteen mukaan oli kadenssi mikä hyvänsä (erg moodi), mutta minulla ei ole moista traineria.
 7. Zoi, stryd, milestone ym.

  Täällä käytössä Stryd ja data mitä Garminin FR935 antaa (maakosketuksen kesto, maakosketuksen keston tasapaino, pystysuhde, jne.) Tilannehan tällä hetkellä on se että juuri kukaan ei tiedä miten näitä pitäisi soveltaa. Asiaa tutkitaan, mutta mitään konkreettista ei ole olemassa kuin ehkä joidenkin pioneerivalmentajien mutuna. Niitä on aika harvassa vielä. Perustan tietoni some keskusteluihin ko. firmojen palstoilla ja aiheesta kirjoitettuihin pariin kirjaan. Jos ei omaa kokeilunhalua ja mielenkiintoa tutkia asioita niin sanoisin että vielä ei kannata investoida.
 8. Pyöräilykunto

  On muodikasta käyttää FTP:tä ja siitä laskettuja tehorajoja. ;-) Mielestäni tehon mittaaminen ja sen avulla harjoittelu on ihan mukava lisä varsinkin sisällä tapahtuvaan polkemiseen. Sykerajat kun ei muutu juurikaan yhden kauden aikana, joten edistymistä on vähän hankalampi seurata. Tehosta sen sijaan näkee suoraan mihin suuntaan kunto on menossa kun sitä käyttää yhdessä vaikka niiden sykerajojen kanssa. Toki trainerilla jos polkee vakiovastuksella niin nopeus on tietysti verrannollinen tehoon, joten siinä mielessä teho on turha. Ulkona vauhti on taas merkityksetön (harjoituksissa), mutta teho on edelleen suorituskyvyn objektiivinen mittari. Anekdoottina; joku Mark Allen joskus menny ihan kovaa sykeharjoittelulla. Eli, treenata voi millä datalla hyvänsä ja päästä maailmanluokan tuloksiin. Homma ei ole wateista kiinni vaan jostain ihan muusta.
 9. Pyöräilykunto

  Jos ei ole oikeaa tehomittaria käytössä niin sitten pitää mennä "virtual powerilla". Siinä nopeussensorin tarjoama lukema muutetaan teholukemaksi mikäli käyttämäsi traineri on tuettujen trainerien listalla, kts. https://www.trainerroad.com/virtual-power Toinen juttu on nopeussensoridatan (ja myös kadenssin ja sykkeen) kytkeminen tietokoneeseen. Jos omaat tietokoneen missä on bluetooth yhteys (joku viimeisimmistä) niin sensorin voi kytkeä suoraan koneeseen ilman mitään lisäpalikkaa. Itsellä esim. käytössä Applen Macbook pro jossa on sisäänrakennettu bluetooth ja toimii hyvin. Olen käyttänyt myös Polarin H7 ja H10 antureita sekä nopeus ja kadenssiantureita. Nykyään vedän kuitenkin Garminin sykeanturilla kun ANT signaalin pystyy lähettämään moneen paikkaan samasta sensorista (tässä tapauksessa FR935 mittariin ja tietokoneeseen). Bluetooth signaalia ei. Eli jos kytket kaikki sensorisi tietokoneeseen (mikä on järkevintä) niin V800 on ihan turha kapine koska yksikään sensori ei juttele sen kanssa samaan aikaan kun ne on kytketty tietokoneeseen. Ei väliä sinänsä harjoittelun kannalta, mutta loki Flow palvelussa jää ilman pyöräharjoituksia mikäli sitä käyttää. Itse en kärsinyt siitäkään aikoinaan kun Trainerroad (ja Polar Flow) synkkasi kaikki suoraan Training Peaksiin jota käytin kaikkeen analyysiin ja kalenterin ylläpitoon.
 10. Pyöräilykunto

  Laajentaakseni vastaustani, @Spican mainitsema tapa olisi se miten itsekin lähtisin (lähden) toteuttamaan harjoitusvuotta kohti ensi kesää. Tosin itse ajattelin puolimatkaa, mutta sama idea. Kyseessä on siis ihan perinteinen periodisoinnin idea eli kaukana tavoitteesta harjoitetaan niitä ominaisuuksia joita kisassa ei suoraan käytetä ja lähellä kisaa harjoitellaan mahdollisimman kisanomaisesti. Täysmatkan tapauksessa homma menee juurikin niin että kovemmat tehot kannattaa vetää nyt syksyllä/talvella ennen kuin aletaan rakentamaan oikeaa kestävyyttä monen tunnin suoritukseen maltillisilla tehoilla. Nousukunto näillä pelkillä tehoharjoituksilla ei varmaan säily useita kuukausia putkeen, joten sopivasti sitten väliin aina kevyempää pätkää kun kehitys tyssää, esim. blokkiharjoittelun kautta jolloin ottaa vaikka juoksun työn alle ja ottaa iisimmin pyörän päällä. Trainerroadissa olen itse ajanut kesällä Sweet Spot Base (low volume, 3.5 h/vko) ohjelmaa mikä tuntui ihan hyvältä. Nopeasti alkoi edellinen FTP arvo tuntumaan liian pieneltä vaikka ei mitään eläimellistä riuhtomista tehnytkään. Jos haluaa lisää tunteja ohjelmaan niin siihen voi lisätä vaikka yhden ulkona ajettavan pidemmän PK harjoituksen. On siellä toki suoraan 5-6 h/vko base ohjelma samalla idealla. Lisäksi suosittelen katsomaan heidän triathlonohjelmat läpi. Löytyy myös kolmen eri tason täysmatkan ohjelmat. Kylkiäisinä saa myös uinti- ja juoksuharjoitukset jos niitä ei muuten ole jo jostain kehittänyt.
 11. Pyöräilykunto

  Yksi sana: Trainerroad
 12. Maanantai 28.8. Ilta: Juoksu / Palauttava / 33 min / 5.3 km @ 6:12 min/km / 133 / 181 W Jalat väsyneet eilisestä lenkistä. Tänään mentiin ihan vaan tuntuman mukaan sitä vauhtia mitä jalat sattui kulkemaan rennosti.
 13. En osaa vielä sanoa aikaa enkä paikkaa. Katsotaan miten harjoittelu maistuu ja mitä kisoja ilmaantuu juoksukalentereihin. Fiksuinta olisi ehkä jättää 2018 syksyyn IM70.3 jälkeen sillä keväällä on hyvin vähän tarjontaa maratoneista ja nekin mitä järjestetään on ilmeisesti toukokuun lopulla (mm. paikallinen terwamaraton) mikä ei ole hyvä aika Lahden kisaa ajatellen. Näppituntuma on että tarvin enemmän aikaa palautumiseen maratonilta kuin puolimatkan triathlonkisasta. Toinen kysymys on sitten kuinka tosissaan sitä haluaa tätä 3.20 tavoitetta hakea virallisista kisoista. Joskus haluaisin päästä alle 3 h, mutta ne sen yli menevät ajat ei kovasti inspiroi.
 14. Sunnuntai 27.8. Ap: Kevyt / 1 h 39 min / 18.1 km @ 5:30 min/km / 148 / 206 W
 15. Lauantai 27.8. Ilta: Kevyt / 41 min / 7.1 km @ 5:45 min/km / 138 / 195 W Edellisen merkinnän jälkeen hölkkäilin noin viikon päivät yht. 50 km ihan peruskevyitä päästäkseni flunssan jälkeen taas rytmiin kun sama tai eri flunssa uusi ja taas lepäiltiin. Välillä kävin kokeilemassa parin kilometrin hölkkää että joko kärsisi. Eipä kärsinyt oikein ennen tätä päivää. Nyt ei ollut tuntemuksia enää mihinkään suuntaan joten josko tämäkin satsi olisi taas lusittu. Tuntuu flunssat iskevän erityisen herkästi kun muksut on hoidossa. Seuraavaa odotellessa...
×