Jump to content
Juoksufoorumi.fi


Prefontane

Jäsenet
 • Content count

  2 595
 • Liittyi

 • Last visited

Community Reputation

158 Excellent
 1. Prefontane

  Jutteleminen kisoissa

  Ennen kisaa on mukava jutella kun on hyvä fiilis, onhan kisapäivä eräänlainen juhlapäivä. Toisaalta ennen kisaa ei kannata tuhlata henkistä energiaa liialla keskittymisellä, vaan ottaa rennosti ja luottaa siihen että osaa homman kun lähtöpaukku kajahtaa. Jutteluhalukkuus/rento asenne johtunee osaltaan karjalaisesta verenperinnöstä 🙂 Maratonilla on tullut juteltua, kun vauhti on meikäläisellä ollut aina sentään melko maltillista. Nuorempana sinne 25 - 30 kilometriin asti ja vanhempana ihan loppuun asti on tullut juteltua jos juttukavereita on ollut. Nuorena viimeisellä kympillä oli keskittyminen itse juoksussa eikä juurikaan tullut juteltua. Aika yksinkin sai monesti juosta. Puolikkaalla ei nuorena ennättänyt juuri jutella, meni enempi sen sutkauttelun puolelle. Nyt vanhempana, kun vauhtia joutuu mieluummin himmailemaan, pystyy kyllä hyvin juttelemaan.
 2. Tämän iltayön saldoa Pirkkolan hiihtolenkillä ; rusakko ja kolme peuraa.....ei muita hiihtäjiä eikä latujentallaajia :) Yksi peura oli täysin samaisessa paikassa kuin edellisessä kirjoituksessani ollut kännykkäsankari, siis varsin ikävässä paikassa nopeassa laskussa mutkan jälkeen. Nähdessäni peuran keskellä latu-uraa tuntemukset olivat täysin erilaiset kuin kohdatessani ihmisen. Ilahduin kovasti ja heitinkin peuralle iloisen tervehdyksen, sillä tiesin että villieläin seuraa ympäristöään ja toimii tilanteessa tarkoituksenmukaisesti. Tiesin ettei mitään vaaraa tilanteessa tule olemaan ja eläin siirtyikin hyvissä ajoin metsän puolelle. Ihmisen kohdatessani tilanne oli hyvinkin vaarallinen. Ihminen ei seuraa ympäristöään, toimii sattumanvaraisesti ja ennalta arvaamattomasti. Tunnetasolla kohtaamiset olivat siis täysin erilaisia. Myös todellinen vaaratilanne oli erilainen eläimen tai ihmisen kohdatessani. Ihminen on edelleen vakuuttavasti kaikkein vaarallisin elollinen kaikille muille, myös toiselle ihmiselle, väheksymättä yhtään ihmisen aikaansaamia positiivisia asioita.
 3. Tämänpäivän saldoa ; pari hiihtäjää, viisi peuraa ja kolme rusakkoa ja sitten viimeisellä kierroksella Pirkkolassa yksi latujentallaaja. Viimeksi mainittu oli vielä tosi ikävässä paikassa, mutkan jälkeen varsin kovavauhtisen laskun alaosassa. Keli oli nopea ja baana jäinen. Tämä sankari ( nainen tällä kertaa ) seisoi selin minuun päin keskellä baanaa ja räpläsi kännykkää. Mitään mahdollisuutta ei ollut pysähtyä, joten karjaisin hänelle "kohteliaasti" " mee saatana vittuun siitä", sillä säikähdin että kohta rytisee. Pahoittelen kielenkäyttöäni ja toivon todellakin ettei koskaan tarvitsisi sanoa sitä enää kenellekään uudestaan. Tämä zombie ei reagoinut mitenkään, joten hän oli joko kuuro tai sitten hänellä oli napit korvissa. No, ohi päästiin, läheltä ja kovaa. Vahinkoa ei tällä kertaa tapahtunut, mutta vähän piti työstää loppumatkalla ettei tapahtumasta jäänyt ikävää tunnejälkeä. Kummasti se vaan hyvä fiilis muuttui yhden ajattelemattoman ihmisen takia. Toivottavasti oli ainutkertainen tapahtuma. Yritän kyllä muistaa reissusta vain ne hyvät asiat ; lentokeli ja eläimet sekä rauhallinen, vähän keväinen, keskuspuisto :)
 4. Prefontane

  Talviolympialaiset 2018 Pyeongchang

  Venäjän olympiapanna on kumottu KOKn toimesta. Venäjä siis osoitti puhtautensa ja menestyksekkään dopingvastaisen toimintansa Korean olympialaisissa kun vain kaksi kärähti ? :( http://www.sss.fi/2018/02/kok-kumosi-venajan-dopingpannan-syvasalmi-murheellinen-paatos-antidopingtyon-nakokulmasta/
 5. Prefontane

  Talviurheilukausi 2017-2018

  Huono venytys Suntulta maksoi voiton. Voipi olla että mies vain on niin kankea, haluja oli vaan ei kyennyt. Colognalta taasen ihan sprintterimäisen täydellinen maaliintulo. Iivolta ihan ok luisteluhiihtosuoritus.
 6. Eiköhän latu-urat luisteluhiihtoa varten ole tarkoitettu nimenomaan hiihtäjille oli ne merkattu hiihtäjille tai ei. Kyllähän sen kaikki ymmärtävät. Latujentallaajat eivät vain ota sitä huomioon. Ainakin Helsingin keskuspuistossa on maastopyöräilijöille tehty omat reitit, joten vaihtoehtoja hiihtourien käytölle on. Samoin aurattuja kevyenliikenteenväyliä on mielestäni ihan riittävästi, joten laduilla kävelyyn ei ole kovin painavia perusteita. Pystyn kyllä hyvin perustelemaan, ihan järjellä, miksi hiihtouralle ei kannata lähteä kävelemään. Jos joku hiihtoväylä on niin tärkeä kävelyreitti että sinne on päästävä talvellakin, suosittelisin ottamaan ensimmäiseksi yhteyttä latuja ylläpitävään tahoon. Se voi tarvittaessa tehdä asialle jotain. Latujen tamppaaminen, hiihtäjille huutelu ja netissä solvaaminen ovat varsin tehottomia keinoja asioiden parantamiseen. Aika usein törmää ajatukseen että kyllä luisteluhiihtäjät ja kävelijät mahtuvat samalle uralle. Eivät mahdu. Harvoin hiihtoura on niin leveä ettei hiihtäjä tarvitse sitä kokonaan. Useimmiten se on pikemminkin liian kapea. Latujentallaajat eivät ymmärrä luisteluhiihdosta riittävästi. Karrikoiden voisi sanoa että perinteisen tekniikkaa pystyy toteuttamaan hyvin jopa umpihangessa, mutta hyvä luisteluhiihdon tekniikka kävellyllä hiihtouralla on mahdotonta. Ainoastaan juuri ajetulla uralla luisteluhiihtäjä voi keskittyä tekniikan sijaan itse fyysiseen ponnisteluun. Epätasaisuudet uralla vievät huomion tekniikkaan, siis väärään prioriteettiin. Itsekin olen joutunut jättämään jonkin latuosuuden pois hiihtoreitistäni koska latujentallaajat ovat sen pilanneet. Mieluummin ajan autolla kauemmas kuin hiihdän paskalla tekniikalla perunapellossa. Tarkoitukseni ei ole ajaa latujentallaajia väkisin pois laduilta vaan kertoa että sille on myös vaihtoehtoja. Ymmärrän toki että aina tulee olemaan ihmisiä jotka eivät tee niin kuin minusta olisi järkevä tehdä. Tiedostan kyllä miksi näin on. Siksi pyrinkin toteuttamaan mottoani ; neljäntunnin maratoonarilta ei voi vaatia kolmentunnin suoritusta. Älkäämme siis provosoituko latujentallaajista, vaan yritetään nauttia hiihdosta silloin kun se on mahdollista. Valitkaamme kävely-ja juoksureitit niin ettemme aiheuta muille liikkujille tarpeetonta haittaa tai edes mielipahaa.
 7. Artikkelin latujentallaaja on oiva esimerkki siitä kuinka populistisesti yritetään oikeuttaa mikätahansa hölmöily. Vedotaan pienen ihmisen oikeuteen nauttia edes pienistä mukavista asioista, mutta unohdetaan mikä suuressa kuvassa on oleellista. Vastaväitteeksi voin sanoa että minulla on ruuhkasuomessa mittarissa hel*tisti enemmän jalkaisin taitettuja kilometrejä kuin artikkelin latujentallaajalla. Minun ei ole silti koskaan tarvinnut kävellä hiihtoladulla ja olen aivan varmasti pystynyt nauttimaan luonnon rauhasta ihan täysimääräisesti niin kuin siitä kehäkolmosen sisäpuolella vain pystyy nauttimaan. Jokaisella on toki oikeus mielipiteeseen, mutta ajatus siitä että talvella ilman suksia luonnossa liikkuminen vaatii kävelemistä hiihtoladulla on lähtökohtaisesti täysin totuudenvastainen. Jos kirjoittajan tavoitteena on vähentää latujen ajamista tietyille kevyenliikenteenväylille, kannattaisi väylä mainita ja perustella ajatuksensa kunnolla. Yleisellä tasolla huutelu on tehotonta ja antaa ihmisestä vain ikävän kuvan. Toimittajillakin on toki monesti ammattitaidossa puutteita ja kirjoittavat puutaheinää. Toki tämäkin latujentallaaja on varmasti saanut artikkelin luettavakseen ennen sen julkaisemista, joten vastuu negatiivisesta mielikuvasta lienee hänellä itsellään.
 8. Prefontane

  Talviurheilukausi 2017-2018

  Kovasti jutteli Poltaranin Bolsun kanssa kisan jälkeen, ja näyttivät olevan ihan rennoilla fiiliksillä. Istukelivatkin välillä samalla pallilla vierekkäin. Ei ollut tietoakaan siitä katkeruudesta venäläisiä kohtaan jota Poltaranin viikko sitten vuodatteli. Kaveri on kaiketi päässyt pahimman yli :)
 9. Juu, kovasti taas ollaan tietämättömiä :) Toimittajan mukaan Ruth Jebet on selvästi nimekkäin noin neljästäkymmenestä kärynneestä Kenialaisesta. Ei mielestäni niinkään selvästi sillä kyllähän moninkertaiset suurmaratonien voittajat, vaikkapa Rita Jeptoo tai vaikkapa Rion maratonin olympiavoittaja Jemina Sumgong, ovat ihan maailman kärkimenijöitä. Toimittaja seuraa ehkä enemmän lätkää :)
 10. Prefontane

  Talviolympialaiset 2018 Pyeongchang

  Juu, mahtikunnossa oli sekä Bolsu että Larkov, koska nousivat loppua kohden melkoisesti vaikka vaihtoivat vain kerran sukset. Koreassahan on puhuttu likaisesta lumesta joka vie luiston. Venäläisillä taisi olla pesuainetta, Fairya tai jotain vastaavaa, suksen pohjassa :)
 11. Prefontane

  Talviolympialaiset 2018 Pyeongchang

  Minusta pitkät matkat oli hienoja kisoja. Sopiva rataprofiili ja keli tekivät sen että kunto ratkaisi maaliintulojärjestyksen. Stina Nilssonin pronssia pidän melkoisena yllätyksenä. Marit Björgenin suoritusta on pakko arvostaa, oli norjalaisten systeemistä mitä mieltä tahansa. Suomalaisittainkin kisat olivat hienoa seurattavaa :)
 12. Ehkä sinunkin olisi parempi vain ajatella enemmän. Ladut on ajettu, myös luisteluhiihtoura, hiihtäjiä varten. Aiheutat hiihtäjille harmia tai vaikka vain pahaa mieltä. Oletko ihan varma että haluat näin tehdä ?
 13. Prefontane

  Talviolympialaiset 2018 Pyeongchang

  Juu, tämä kolmikko on varmasti kärkitohinoissa. Harvey voi yllättää, jos mennään hitaasti. Laskisin kärkeen myös ehkä maailman parhaan yleishiihtäjän, Golognan, joka näyttää taas olevan hirmuiskussa. Kaikesta ennakkokaavailuista poiketen veikkaan poikkitieteellisesti että jo neljänkympin kohdalla alkaa mahtiveto ja Gologna, Iivo ja Sunttu erkaantuvat muusta porukasta. Toivottavasti Poltaranin, muut norjalaiset tai venäläiset eivät tule sotkemaan Iivon mitalijahtia tässä vaiheessa vaan kolmikko pääsee karkuun. Iivo on huudellut olevansa voittokunnossa, ja T.Roponen on luvannut kuun taivaalta jos Heikkinen ei ota mitalia. Tämähän näyttää mitalisateelta :)
 14. Prefontane

  Talviolympialaiset 2018 Pyeongchang

  No, Ruotsin ampumahiihdon menestyksen takana on tietysti pätevä päävalmentaja ; https://yle.fi/urheilu/3-9965519 Juu, ihan kohtuu hyvinhän Laukkanen hiihti. Kun yrittää pysyä sellaisten legendojen kuin Björgen tai Kalla mukana mahdollisimman kauan tulee tavalliselle kuolevaiselle noutaja ennemmin tai myöhemmin :)
 15. Juu, en minäkään ole koskaan kenellekään raivonnut vaikka pidänkin mm. latu-uralla kävelijöitä vähän hölmöinä ja nykyään muodissa olevaa läskipyörällä latu-uralla ajelua paljonkin hölmönä :) Jos latumestari katsoisi harkiten mihin latunsa ajaa niin tällöin voisi ladulla "hiihtelyn ilman suksia" perustellusti kieltää kokonaan jo kaupungin järjestyssäännöissä. Kävelijöille ja pyöräilijöille tulee toki taata riittävä kevyenliikenteen verkosto myös talvella. Ladut tulisi ajaa sellaiseen paikkaan että kävelijöillä on vaihtoehtoinen reitti niin ettei ladulle tarvitse mennä. Toki minäkin olen nähnyt kävelijöitä ladulla vaikka muutaman metrin päässä kulkee hiekoitettu kevyenliikenteenväylä. Näille sankareille sanoisin että ajatelkaa enemmän :) Ladulla kävely/pyöräily lisää epävarmuutta ja loukkaantumisriskiä hiihtäjille sekä liikkumisen luonteen että latujen kunnon näkökulmasta katsoen. Ei moottoritietkään ole vapaita kaikille kulkijoille, jotta niillä liikkuminen olisi sujuvaa. Turha sinne on fillarilla lähteä hölmöilemään :) Perustellut rajoitukset tekevät liikkumisesta turvallisempaa ja mielekkäämpää kaikille.
×